Iosif Ton dovedeste ‘Marinimie’! (La capitolul -Trasaturi de Caracter)

Cititi mai jos ce a scris Iosif Ton in cartea intitulata ‘Mesaje transmise la Radio BBC si Radio Europa Libera’  intre anii 1984-1990.

Citind veti vedea cum fratele Ton,  prin controversele din ultimile saptamini, traieste ceia ce predica si ne invata pe noi prin invataturile sale – Marinimie!

Puteti obtine cartea lui Iosif Ton de la Editura Cartea Crestina 2005 (Oradea)  sau la Romanian Missionary Society (Wheaton, Il, USA). Pentru o lista de aprox. 160 de carti de la ECC/RMS in Limba Romana click aici .

Extras din capitolul intitulat ‘Trasaturi de Caracter’ (p.153-154) (All bold emphasis below is mine)

Literal, a fi marinimos, inseamna a avea inima mare. In franceza si in engleza cuvintul este magnanimitate, care vine de la cuvintele latine magna anima, adica suflet mare. In limba romana noi folosim opusul acestei expresii cind spunem despre cineva ca e mic la suflet.

Imi aduc aminte de o predica tinuta cu zeci de ani in urma de pastorul Simion Cure de la Resita, un om de o mare tinuta morala dar si de un umor irezistibil. El a vorbit despre spiritul intolerant al multor oameni care zic: „Nu pot sa-l inghit pe cutare sau cutare.” Pentru a ilustra cum sunt acesti oameni, Simion Cure a amintit despre cineva care a inghitit soda caustica si aceasta i-a ars si i-a ingustat gitul. Literalmente, persoana aceasta nu putea sa inghita decit cu mare greutate. Si Simion Cure, cu umorul lui navalnic a continuat: „Si intre noi exista oameni care au inghitit soda caustica. Aceasta le-a ingustat gitul si de aceia ei nu pot sa inghita pe nimeni.

Opusul acestor oameni sunt oamenii caracterizati prin cuvintul romanesc „marinimie”: oameni cu inima larga, in care pot sa-i cuprinda pe toti, chiar si pe cei ce le fac rau.

Ce inseamna a fi marinimos? Vom ilustra prin citeva situatii. Cunoasteti istoria biblica a lui Iosif, care a fost vindut de fratii sai si astfel a ajuns sclav in Egipt? Dupa ani de zile in robie si in puscarie, Iosif este dintr-o data ridicat la rangul de prim-ministru al Egiptului. Dupa cei sapte ani de belsug, urmeaza ani de seceta, in care fratii lui Iosif vin si ei in Egypt sa cumpere piine. Si iata ca aici, Iosif, fratele lor pe care ei l-au vindut ca sclav, este prim ministru si ii are in mina. Intelegeti spaima lor cind Iosif le spune: „Eu sunt fratele vostru, Iosif!” (cf. Geneza : 45:4) Oricine altcineva in locul lui Iosif s-ar fi razbunat macar cu o vorba.

Alta ilustratie! Un om care cita vreme a fost sus ti-a facut zile amare, acum a cazut in dizgratie sau este bolnav si are nevoie de ajutorul tau. Si tu nici cu un cuvint nu-i amintesti de raul pe care ti l-a facut ci-i dai cu drag ajutorul de care are nevoie. Aceasta se numeste marinimie.

Inca o situatie ilustrativa! Daca iti greseste cineva si-ti cere iertare, tu poti sa ierti? A ierta pe cineva din toata inima se numeste marinimie.

Nu exista oameni perfecti pe pamintul acesta. Toti cei din jurul nostru au defecte. Toti gresesc, si adeseori greselile lor ne creeaza noua neplaceri, nervi, dureri si pagube. A te enerva si a reactiona cu manie la defectele si la greselile lor este un lucru firesc, natural. Asa e. Dar aceasta nu inseamna marinimie. Marinimie inseamna sa ii accepti pe oameni asa cum sunt, cu limitarile lor, cu defectele si cu greselile lor. A ingadui, a rabda, a iubi, in ciuda acestor lucruri, inseamna marinimie.

Cit de mare este inima ta? Cit de larga este ea? Cit cuprinde ea? Uita-te si masoara puterea ta de iertare, de toleranta, de rabdare, de biruire a raului prin bine, si aceasta iti va da masura marinimiei tale. Apoi uita-te la marinimia lui Isus fata de tine! Cind erai tu inca pacatos, El a murit pentru tine. Primeste marinimia lui Isus si aspira sa fii ca El! Aceasta este calea spre marinimie!

3 comentarii (+add yours?)

 1. mihailandrei
  ian. 27, 2011 @ 03:43:19

  Excelent ,Iosif Ton a fost declarat ERETIC ,dar de catre cine!?
  Daca ne gandim bine pt lutherani baptistii sunt tot niste ERETICI!
  Pe cine sa credem?

  Sfanta Scriptura chiar e o piatra tare, multi si-au spart capul in ea, dovada e puzderia de secte si denominatiuni.

  Nu exista secta pretins crestina, care sa nu-si sustina erezia pe Scriptura, ideea e ca doctrina “sola scriptura” a permis oricui sa faca ce a vrut .

  Bietul Luther, chiar si ideile lui au fost reformate.

  Stim sigur ca nu i-a convenit faptul ca altii incepusera sa se joace cu ideile lui.
  Nu degeaba in anul 1535 trupele protestante s-au aliat cu trupele catolice si au trecut prin foc si sabie orasul Munster devenit reduta anabaptista. Dincolo de aspectul vadit politic, lichidarea anabaptistilor are ca motivatie modul de interpretare a Scripurii.

  Inca de la inceput, “sola scriptura” a dovedit ca e generatoare de haos, o dovedeste si astazi. Aplicand “sola scriptura” fiecare obtine ce-i convine…inclusiv ca Iosif Ton este ERETIC!

  Asa ca abureala ca… “nu conteaza denominatiunea” …e doar propaganda!

  • rodi
   ian. 27, 2011 @ 19:50:54

   Fiecare interpretam Scriptura dupa cum o intelegem.
   Pentru multi dintre noi ‘Sola Scriptura’ inseamna ca Cuvintul lui Dumnezeu e autoritar si inspirat si Biblia contine tot ce este necesar pentru mintuirea sufletelor noastre. Insusi Domnul Isus si apostolii au citat din Scripturi (Vechiul Testament) de peste 600 de ori. Nu ‘Sola Scriptura‘ sau ‘Biblia in mina omului’ e o problema, ci inima omului si relatia lui cu Dumnezeu il face sa interpreteze gresit cu voia (si cu rea vointa lui).

   Este un pericol si o primejdie cind o singura persoana sau organizatie detine autoritate asupra Scripturii, asa cum Domnul Isus spune la Matei 23:13. Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre, nu -i lăsaţi să intre. Acelasi lucru scrie si Luca in cap. 11:52. Mintuirea nu depinde de mina omeneasca, ci vine de la Dumnezeu, Isus Hristos.

   Iosif Ton este considerat eretic, pe nedrept, de catre unul sau doi din conducerea Uniunii Baptiste, dar el continua in lucrarea pe care i-a insarcinat-o Dumnezeu ca sa dea invatatura si sa cheme la pocainta. Cel mai important este ce crede Dumnezeu despre noi, si nu oamenii. Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

 2. anca
  oct. 13, 2011 @ 08:12:46

  wowwwww

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: