Dumitru Cornilescu predica audio din Monte Carlo, 1970-75 (si o scurta biografie a translatorului de Biblie)

Multumiri lui Marius Silvesan de la istorie evanghelica pentru semnalare a sitului. Situl se gaseste aici: Colegiul Evanghelic Dumitru Cornilescu

Dumitru CORNILESCU – (1891-1975)

P E R S O A N A

Dumitru Cornilescu s-a născut în comuna Slaşoma din judeţul Mehedinţi, în anul 1891. A fost întîiul născut într-o familie numeroasă, cu 12 copii dintre care doar 8 au rămas în viaţă. Tatăl, fost învăţător în sat, cu o lungă tradiţie cărturărească în familie, a dat la şcoală pe cei trei băieţi ai săi: Dumitru, Gheorghe şi Iulian.

Dumitru a absolvit şcoala primară în sat şi apoi a mers la Seminarul teologic ortodox din Bucureşti. A urmat Universitatea din Bucureşti, Facultatea de teologie, pe care a absolvit-o printre laureaţii promoţie 1916.

Încă din facultate a fost cunoscut ca harnic traducător şi editor al unor broşuri cu conţinut religios, pe care le împărţea enoriaşilor de la biserica Cuibul cu Barză din Bucureşti unde era cîntăreţ în parohia preotului Teodor Popescu.

După terminarea studiilor, este primit în monahie şi ajunge ierodiacon pe lîngă mănăstirea Dobrovăţ din Moldova. Prin înţelegere cu Episcopul de Huşi, Nicolae Munteanu, viitor Patriarh, i se permite „detaşarea” la conacul prinţesei Ralu Calimachi de la Stânceşti, lîngă Botoşani, pentru a lucra la noua traducere a Bibliei pe înţelesul poporului.

În vara anului 1923, după agitaţia publică stârnită de activitatea duhovnicească a preotului Teodor Popescu(apoi de caterisirea sa), a plecat cu acesta din ţară în concediu în Germania -dar, după mai multe vizite în oraşe din Germania, apoi Franţa, Anglia ( la Londra, pentru supravegherea tipăririi Bibliei), Elveţia, rămâne şi se stabileşte la Oberageri, Cantonul Zug,(lîngă Zurich),în Elveţia, unde se căsătoreşte şi devine pentru mulţi  ani (1927-1951) capelanul şi apoi directorul Sanatoriului Landli.

De-a lungul anilor l-a sfătuit îndeaproape pe Teodor Popescu cu privire la la mersul tinerei adunări reformate evanghelic din Bucureşti, (construită pe str. Carol Davilla nr.48 din cartierul Cotroceni de Societatea pe acţiuni TREZIREA), care avea o puternică înfluenţă spirituală  şi o curajoasă lucrare de misiune în multe localităţi din ţară.
Din anul 1965 cînd vizitează SUA, colaborează strâns cu posturi creştine de radio din Cleveland, Bonaire-Caraibe, Monte Carlo-Monaco, precum şi cu numeroase reviste creştine printre care „Unter dem Kreutz”(Sub Cruce-Elveţia)  şi „Luminătorul”(Chicago,SUA).
S-a stins din viaţă în anul 1975, fiind omagiat de credincioşii  români din SUA şi din lumea întreagă şi „Radio Monte Carlo”, post de radio unde obişnuia în ultima parte a vieţii să vorbească românilor despre Dumnezeu şi să cânte chiar în româneşte. Toată viaţa sa a analizat şi a re-analizat, cântărind fiecare cuvânt al traducerii pe care o realizase în tinereţe.

L U C R A R E A

Între 1916-1921, Dumitru Cornilescu a tradus Biblia în limba română modernă din originale greceşti şi ebraice şi a tipărit în 1920 Psalmii,  în cadrul Editurii SOCIETATEA EVANGHELICĂ ROMÂNĂ înfiinţată de el în Bucureşti.

În 1921 se tipăreşte Noul Testament şi în întregime Biblia, la aceiaşi editură, cu susţinerea publică şi binecuvîntarea unor membri marcanţi ai Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1917 trăise la Stânceşti, Botoşani, experienţa convertirii la adevărata credinţa creştină, aceea a cunoaşterii personale a Mîntuitorului Cel viu, Isus Cristos. Deşi era teolog şi traducător al Sfintei Scripturi a trebuit să recunoască minunea întoarcerii conştiente la Dumnezeu. Acest lucru îl marchează atât de profund încât hotăreşte să-şi dedice viaţa acestui măreţ ideal: de a spune şi altor oameni despre minunea transformării sau a renaşterii spirituale, care i se poate întîmpla oricărui om care crede şi se încrede în Cristos cel răstignit şi înviat.

Prin mărturia sa, în anul 1919 şi Teodor Popescu, parohul său de la Cuibul cu Barză din Bucureşti se întoarce la Dumnezeu începând o amplă mişcare de reformă, sau trezire spirituală, în biserica sa.

Între anii 1920-1924 cei doi activează pe tărâm spiritual, de lucrarea lor fiind legat un amplu scandal în presa vremii de atunci, cunoscut sub numele de “Minunea de la Cuibul cu Barză“. Prin aducerea în faţa opiniei publice a fundamentelor credinţei creştine moştenite de noi, românii, prin Ortodoxism, s-a produs o mare dezbatere naţională, teologică, etică şi morală.

În perioada locuirii în străinătate, mai lucrează (1924-1931) o a doua traducere, literală, a Sfintei Scripturi pe care o tipăreşte la Bucureşti în 1931, într-un număr mic de exemplare, sub egida Societăţii Biblice pentru Britania şi străinătate.
Din anul 1965, deşi era bolnav, vizitează biserici ale credincioşilor români din SUA, primind o unanimă recunoaştere spirituală şi teologică.
În 1971, la împlinirea a opt decenii de viaţă şi 50 de ani de la prima traducere a Bibliei, primeşte la Geneva titlul onorific de PREŞEDINTE DE ONOARE PE VIAŢĂ al Societăţii Biblice pentru Britania şi Străinătate, cea mai onorantă recunoaştere internaţională a vreunui teolog român.


M E S A J U L

Colecţia de predici audio dela RADIO MONTE-CARLO, Monaco, 1970-1974


Colegiul Evanghelic Dumitru Cornilescu, infiintat 2009. Bucuresti, apartine Biserica nr.1, Str. Carol Davila 48: www.ber.ro


Articole de interes:

 1. Simpozionul video– Dumitru Cornilescu cu Iosif Ton, Petru Hututui, Timotei Mitrofan si Daniel Cuculea
 2. Cum M-am Intors la Dumnezeu, marturie scrisa de Dumitru Cornilescu – traducatorul Bibliei in Limba Romana
 3. Viata si Lucrarea lui Dumitru Cornilescu (carte online) via Cristianet
 4. Din viata si lucrarea lui Teodor Popescu (Crestin dupa Evanghelie si prietenul lui Dumitru Cornilescu)

38 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Simpozionul – Dumitru Cornilescu cu Iosif Ton, Petru Hututui, Timotei Mitrofan si Daniel Cuculea « agnus dei – english + romanian blog
 2. Trackback: Traducatorul Bibliei DUMITRU CORNILESCU Un Luther al Romaniei (studiat la Oxford de Iosif Ton si onorat la Geneva) « agnus dei – english + romanian blog
 3. Popescu Ioan
  feb. 25, 2013 @ 02:45:43

  de ce nu vreti sa spuneti adevarul despre Cornilescu?
  este un lucru foarte usor sa prezinti viata unui om asa cum a fost.
  cate sotii a avut, daca a fost calugar, ierodiacon, preot sau altceva inainte de a fi casatorit, cati copii a avut , la ce varsta s-a casatorit prima data, apoi a doua oara. Ce spune Hristos despre casatoria cea de a doua. Ce spune apostolul Pavel despre casatori si feciorie, care este mai de dorit?
  Un traducator de Biblie, cred ca stia aceste lucruri. Sau poate poftele lumesti lucrau in el cu multa cu putere?
  Sau poate ca avea inca dinti de lapte cand s-a apucat de Scriptura?
  Faptul ca nu se gaseste inca o biografia clara a acestui om sau nu se zice tot adevarul arata ca ceva „e putred in Danemarca”.
  Despre aureola de traducator, „Luther al Romaniei” sau de om cu viata sfanta cred ca este de prisos sa vorbim. Ma tem sa nu fie „cuvânt deşert”!

  • rodi
   feb. 25, 2013 @ 09:10:15

   Ioan,
   blogul acesta nu este un blog de opinie si nu are nici un fel de ‘agenda’, decat sa ajute cititorul sa priveasca spre Hristos si Dumnezeu dupa cum zicea Pavel: „Nu doresc sa cunosc nimic printre voi, decat pe Hristos cel rastignit.” Dumitru Cornilescu a facut o munca extraordinara traducand Biblia si fiecare credincios se simte dator acesstui om pentru munca lui, de a a ne face posibil ca fiecare dintre noi sa putem sa citim Biblia si sa Il cunoastem pe Dumnezeu dupa paginile Scipturii. In rest, sunt destule bloguri si forumuri unde se poate pierde mult, mult timp a dezbate tot felul de detalii. Dar, blogul nostru nu este unul din acelea. Nu avem timp suficient pentru dezbateri, doar pentru propovaduirea evangehliei si a vestei buna care este Isus Hristos!

 4. Popescu Ioan
  feb. 28, 2013 @ 13:55:45

  Pe aceasta pagina pe care am intrat din intamplare si am citit despre viata lui Cornilescu si am vazut ca lipsesc informatii importante din ea care ar putea sa umbreasca oarecum „opera” lui. Stiu ca nimeni nu poate face o astfel de lucrare, de traducere a Bibliei, decât daca are o viata curata.
  Pe de alta parte toate delaiile care ar putea sminti pe un simplu credincios, ca „a mers la Seminarul teologic ortodox din Bucureşti. A urmat Universitatea din Bucureşti, Facultatea de teologie, pe care a absolvit-o printre laureaţii promoţie 1916″, ca ” este primit în monahie şi ajunge ierodiacon pe lîngă mănăstirea Dobrovăţ din Moldova. Prin înţelegere cu Episcopul de Huşi, Nicolae Munteanu, viitor Patriarh” autorul acestui articol nu le omite.
  De ce?
  Pentru a arata ca el provenea dintr-un mediu ortodox!
  De acord!
  Parca pe Iuda nu la ales tot Hristos…
  In schimb omite in mod intentionat aspectele rusinoase din viata lui.
  A falsifica realitatea sau a spune numai ce parti din adevar iti convin mi se pare ca nu face cinste unui crestin.
  Asta in legatura cu persoana.
  In ceea ce priveste traducerea lui Cornilescu, nici nu ma asteptam sa fie ceva de calitate, pentru ca nu cunostea limbile clasice, asadar nu avea acces la originalul Scripturii. Si orice traducere care nu merge la izvoare este de doi bani.
  Nu mai punem si intentia vadita a lui Cornilescu de a traduce in mod tendentios anumite pasaje, dupa conceptia gresita a invataturlor protestante de care s-a infectat.
  Cu aceasta ocazie invit pe toti iubitorii de adevar sa cerceteze si alte traduceri in limba romana a Bibliei si sa traga singuri concluziile.
  Pentru cei care au o dragoste mai mare de studiu pe text scripturistic i invit sa consulte originalul in limba greaca. Un student de anul doi la limbi clasice va sesiza impostura traducerii Cornilescu.
  Ca tema de meditatie puteti cerceta versetul din Psalmi 97,7:”Sunt ruşinaţi toţi cei ce slujesc icoanelor şi care se fălesc cu idolii: toţi dumnezeii se închină înaintea Lui. „(varianta Cornilescu)
  Cercetati si vedeti daca asa scrie in original!
  Daca nu scrie asa ci altfel, inseamna ca sunteti condusi de calauze oarbe si veti sfarsi si voi in bezna sufleteasca , numai daca nu va veti lenevi sa cercetati in original Scripturile.
  Hristos spune: „Cercetati Scripturile ca in ele aveţi viata vesnica”, Scripturile pe care le-a lasat El, nu traduceri ale ei masluite de fiecare dupa mintea lor stricata.
  Sunt traduceri bune, foarte bune si rau intentionate.
  Traducerea lui Cornilescu este, din nefericire pentru el si pentru cei care o urmeaza, rau intentionata!
  Lumina şi adevar de la Hristos Dumnezeu!

  • rodi
   feb. 28, 2013 @ 14:54:38

   Stimate Ioan Popescu,

   avem astazi destule surse de Biblii cu care sa ne consultam, traducerea King James Version, apoi avem Vechiul Testament interlinear din ebraica si Noul Testament interliniar cu traducere din greaca. Pentru cei care folosesc internetul, sunt programe (software) care iti da traducerea din limba originala si daca vrei si toate versiunile biblice existente la un anumit pasaj. Se poate verifica totul.

   Dumnezeu nu ne-a lasat la voia intamplarii, sau sa fim in necunostinta de Cuvantul Lui. Chiar unde nu existau manuscrise, s-a folosit traditia orala. Si daca credem ca Dumnezeul care ne-a creat si Isus Hristos care ne-a promis ca va trimite Duhul Sau cel Sfant sa ne calauzeasca dupa ce El s-a inaltat la cer, atunci nu avem de ce sa ne temem. Cei cu inima curata Il vor gasi pe Dumnezeu in cuvintele cartii Sale, Biblia, iar cei care nu se tem de El si nu sunt cu un cuget curat, sigurat ca pot sa sfarseasca in bezna sufleteasca, chiar daca au o traducere perfecta. Mantuirea a fost desavarsita la Golgota prin moartea si invierea lui Isus Hristos. Acum ramane, ca noi sa Il urmam pe Hristos in tot ce El i-a invatat pe ucenici si sa aplicam sfaturile apostolului Pavel si al celorlalti scriitori ai Noului Testament.

   Ne adancim in Cuvantul Bibliei, pentru ca acolo Il intalnim pe Hristos si de acolo primim viata si bucurie pe calea noastra, asta indiferent de ce translatie folosim.

 5. Popescu Ioan
  mart. 01, 2013 @ 14:16:17

  Este cu neputinta sa iasa foc din zapada. Si mai cu neputinta este ca sa fie smerit un eterodox.
  Sa va dea Dumnezeu inima smerita. Daca ramaneti in credinta pe care o aveti , nici o sansa!
  Daca tot aveti acces la traduceri corecte, nu bagati capul in nisip si depistati impostura si minciuna.
  Spor la treaba!

  • rodi
   mart. 01, 2013 @ 17:41:16

   De la Avram,
   Stimate Popescu Ioan,
   Nu stiu ce legatura are aici focul cu zapada, dar daca ne sprijinim pe Cuvantul lui Dumnezeu, si-l pazim, nu putem da vreun gres.Credinta pe care o avem este in Isus Christos care ne-a salvat prin jertfa Sa la Golgota. Daca crezi si dumneata ca ai aceasta incredintare ca esti salvat prin sangele Mantuitorului, atunci ma bucur pentru tine si pentru toti acei rascumparati.Nu o confesie sau vreo religie ne poate mantui, ci numai Isus Christos prin jertfa Sa. De aceea sa avem credinta in El! God Bless You!

 6. Popescu Ioan
  mart. 01, 2013 @ 22:59:24

  Vad ca ati adoptat tehnica strutului!
  V-am dat un text precis(Ps.97,7) pe care sa-l cercetati.
  N-ati facut-o!
  Rascumpararea se face prin Sangele lui Hristos daca implinim si poruncile.
  ” Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile. „(Iacov2,10)
  Daca plecand de la un text tradus tendentios unii scot o invatatura eronata dupa care oamenii isi duc viata iata ca nu mai sunt cu Hristos desi ei cred asta.
  Nu uitati ca Hristos a fost ispitit cu cuvintele Scripturii(„Mt 4,6”).
  Si astazi diavolul are aceeasi tactica.
  Din pacate multi nu isi dau seama si cad de la credinta curata.
  De aceea Apostolul Pavel ne prevenea:
  1 Cor. 11:19: “Trebuie sa fie între voi si eresuri, ca sa se învedereze (sa se faca cunoscuti) între voi cei încercati”.
  Daca suntem şi români, zicem:
  „Doamne ajută!”

  • rodi
   mart. 02, 2013 @ 00:24:37

   De la Avram,
   Domnul Isus a vorbit ucenicilor lui si le-a spus: „Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele”(Ioan 14:15).Desigur ca rascumpararea vine prin Sangele lui Hristos si daca suntem ai Lui si-L iubim vom pazi poruncile Lui. Nimeni nu vine la Christos decat prin credinta, care vine din Dumnezeu. Multi oameni citesc acelasi verset din Biblie si-l inteleg gresit pentru ca nu au in ei adevarul lui Dumnezeu. De aceea avem nevoie de puterea Duhului Sau cel Sfant ca sa ne lumineze mintile si sa putem vedea deslusit Voia Lui! Sa ne imbarbatam unii pe altii ca unii care vom mosteni impreuna cu Hristos in Imparatia Sa, si sa ne rugam unii pentru altii ca sa putem birui sagetile arzatoare a deavolului care da tarcoale fara incetare ca sa ne departeze de Calea cea buna. God Bless You!

 7. Popescu Ioan
  mart. 02, 2013 @ 07:07:00

  Daca ati avea Duhul Sfant, ati fi in Adevar, adica in Hristos.
  Se simte ca sunteti dezradacinata si din credinta si din neam!
  Pax vobis!

  • rodi
   mart. 02, 2013 @ 11:28:42

   De la Avram,
   Stimate Popescu Ioan,
   In primul rand sunt un „Eu” nu o „Ea”. Nu prea ma intereseaza de ceea ce dumneata spui despre mine, dar ma interesaeza foarte mult despre ceea ce Dumnezeu spune despre mine. El este Acela care cunoaste inimile si gandurile, de aceea caut cat pot sa-i fiu credincios Lui. Si asa trebuie sa fim cu totii, dumneata inclus. Dezradacinati nu putem fi cand il avem in inima pe Isus Hristos, El este temelia pe care zidim, si nu o traditie care si-a pierdut de mult mirosul placut care a devenit o traditie fara vlaga si nu mantuieste.Sa ne punem increderea in Hristos si El va indeparta acea perdea a necunoasterii fata de Numele Lui, prin Duhul Sau cel Sfant pe care-L va da tuturora acelor ce-L cer cu o inima curata. Domnul sa te faca sa intelegi Calea Lui care duce spre fericire!

 8. Popescu Ioan
  mart. 04, 2013 @ 01:43:14

  Hristos a spus: „Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti”.
  Urmand poruncii lui Hristos, incerc sa sparg etichetele care se pun unei credinte vii in Hristos gen „o traditie fara vlaga” sau „o traditie care si-a pierdut de mult mirosul placut” . Bineinteles ca fiind de 2000 si ceva de ani are si o traditie marturisitoare, care arata ca milioane de oameni s-au mantuit si se mantuiesc in ea prin harul lui Dumnezeu. Stiu ca nu convine acest lucru unor culte care au 200, 100 de ani sau chiar mai putin.
  Asadar de dragul Adevarului si al iubirii de aproapele am scris cele mai de sus.
  Nu poti spune „Hristos ma mantuieste” si tu sa fii oricum, sa te comporti oricum, sa interpretezi Scriptura după capul tau, sa schilodesti traducerea Scripturii dupa cum iti convine, după ideile pe care le ai, si sa numesti binele rau si albul negru, fara un pic de responsabilitate.
  Daca vreti ca acest dialog sa fie constructiv putem vorbi in concret, pe puncte nu asa la modul general intrebuinţând şabloane şi sintagme de acum expirate(pe care le stiu pe de rost), gen cele cu traditia sau „Nu o confesie sau vreo religie ne poate mantui”. Daca nu te mantuieste o credinta sau o religie, atunci de ce nu esti catolic sau musulman sau ortodox sau altceva decât esti? Vedeti ca lucrurile sunt un pic mai profunde decâat ati incercat sa- mi expuneti pana acum?
  In legatura cu -sunt un “Eu” nu o “Ea”- pseudonimul „Rodi” nu m-a putut duce decat la numele de Rodica… Imi cer scuze!
  Sa fim niţel mai profunzi!

  • rodi
   mart. 04, 2013 @ 10:51:48

   De la Avram,
   Stimate Popescu Ioan,
   Teoria este buna, dar practica ne omoara. Am trait printre Romani o mare parte din viata si daca ar pune in practica ceea ce se cunoaste in teorie, ar fi bine de noi toti.
   Cu respect, de la Avram.

 9. Popescu Ioan
  mart. 05, 2013 @ 01:03:06

  Trebuie sa avem cu totii un punct de plecare. Si in credinta se pleaca de la cunoastere la iubire, adica de la teorie(care in limbaj mistic inseamna chiar „vederea lui Dumnezeu”) la practica. Ma bucur ca ati spus ca teoria este buna.
  Daca intelegem prin teorie, invatatura corecta despre Dumnezeu, atunci am facut primul pas. Aceasta trebuie urmata musai si de practică sau de vietuirea in Hristos. O dreapta invatatura va da si o dreapta vietuire. Daca insa, teoria(invatatura, cunoasterea) este greşită, atunci din nefericire si practică(vieţuirea, trăirea) va fi smintită.
  God Bless You!

 10. Marius M
  mart. 05, 2013 @ 21:06:25

  Mr. Popescu,
  I’m a little bit confused. here is the Hebrew according to the masoric text of psalm 97:7

  http://www.blueletterbible.org/Bible.cfm?b=Psa&c=97&v=7&t=KJV#conc/7

  Are we to assume the Jews corrupted their own scriptures to somehow advantage Cornilescu and his Protestant tendancies? what is your concern with this verse?

  or is your concern regarding the number 97 as some say it should be psalm 96?

 11. Popescu Ioan
  mart. 11, 2013 @ 05:54:02

  D-le Marius M,
  Daca m-ati inteles in romana as prefera sa-mi scrieti tot in romana, asta daca nu va cer prea mult.
  Daca sunteti roman cred ca n-ati utat limba română.
  Altfel va voi raspunde si in engleza, dar dialogul se va ingreuna.
  Doamne ajută!

 12. marius M
  mart. 11, 2013 @ 11:48:39

  Va multumesc pentru provocarea sa scriu in Romaneste, e bine sa o fac.
  Romanii au o tendinta sa uita limba lor materna ca si istoria,cultura, religia, etc.
  Bine a zis Eminescu „destapta-te Romane.” Deci ce am scris in engleza era:

  Sunt confuzat , iata psalmul 97:7 in ebraica dupa scrierii „Masoretic” (vezi link-ul)
  vrei sa presupunem ca evreii au corruptat scripturile lor ca sa cumva promoveaza tendintele protestante a lui Cornilescu? ce nu va convine cu versetul?
  sau credeti ca nu este numerat bine psalmul 97 ca unii spun ca e de fapt psalmul 96?

  cer scuze daca am facut greseli ortografice, limba Romana am invata-o in America nu in Romania. dar am invatat si eu ceva in Romana in astea 35 de ani. Mama si tata ma ajutat mult. imi amintesc de o vorba de la tatal meu „romaneste am iutat si Engleza nu am invatat”. Doamne ajuta!

 13. Popescu Ioan
  mart. 12, 2013 @ 03:44:11

  Va multumesc ca ati acceptat sa purtam acest dialog in limba romana.
  Apreciez foarte mult acest lucru.
  Despre versetul in cauza 96,7 dupa Septuaginta sau 97,7 dupa textul masoretic.
  Putem vorbi si despre cele doua izvoare – Septuaginta sau textul masoretic – care ar fi mai bun; cred insa ca discutia s-ar prelungi foarte mult, de aceea ma voi referi strict la versetul in cauza.
  ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Petru%20Pruteanu%20-%20Diferenta%20ditre%20icoana%20si%20idol%20din%
  20perspectiva%20biblica.pdf
  SAU VEZI AICI –
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13d62060a1a291bc&mt=application/pdf&url=https://mail.google.com/mail/u/0/?ui%3D2%26ik%3D34f905f9c4%26view%3Datt%26th%3D13d62060a1a291bc%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26zw&sig=AHIEtbQfRyXaGzdtdtDMU-aRtkb_n4VWcg
  Aici se va vedea foarte clar greseala vadita introdusa in traducerea Cornilescu pentru a-si sustine conceptia protestanta despre icoane.( gliptis „γλυπτοῖς” nu se traduce prin icoana ci prin chip cioplit. Pentru termenul de icoana in greaca avem cuvantul icona „εἰκόνα”). Ba , mai mult in unele editii Cornilescu apare „icoana” in altele „chip cioplit”. Cine vrea sa falsifice traducerea Scriptuii?
  Sper sa va fie de folos!

 14. Marius M
  mart. 12, 2013 @ 23:43:00

  Sunteti cumva din Moldova sau Bassarabia?
  Un loc unde nu am fost este la manastirile din Moldova, asi vrea sa ma duc sa vad frumoase picturi si cladiri care este in tara noastra.
  eu va dau dreptate in ce priveste traducerea lui Cornilescu in psalmul 97.. cuvintul „icoanelor” nu e cel mai potrivit cuvint in acest caz. Mai bine a tradus Sinodala Ortodoxa in Biblia lor.
  Acuma ce e de facut? Eu in primul rind asi vrea sa stiu dece el sa gindit sa traduca astfel? oare a gresit termen sau chiar stia ce face? pacat ca nimeni nu le-a intrebat cit timp era in viata,mi-ar place sa aud ce zicea. noi putem doar sa speculam. Biserica Ortodoxa speculeaza intrun fel si protestantii in alt fel.
  asi vrea totusi sa incerc sa inteleg oare dece sa gindit sa foloseasca cuvintul „icoana” si nu „idol” sau „chip cioplit”.

  in primul rind asi vrea sa precizezi ca eu nu cred ca o icoana este pacat, dar nici nu cred ca este ceva mai mult decit sa fie respectat ca o imagine religiosa. O sa folosesc link-ul care mi-ati recomandat, fiindca acolo am gasit raspinsul la mai multe intrebari si ne-lamuriri care sunt.
  este posibil ca om sa idolatrizeaza lucuri sfinte? Da , se poate
  daca ne luam dupa cuvintele lui Ieromonah dr. Petru Pruteanu, raspunsul este , Da! „Nu de puţine ori chiar neoprotestanţii idolatrizează Biblia” (pagina 6 dela link)
  daca poti sa idolatriza Biblia , se poate idolatriza si Icoane oare? da se poate! , de aceea sa hotorit la „Sinodului VII Ecumenic şi a credinţei Bisericii Ortodoxe” sa spune ” ca icoanelor se aduce doar cinstire, iar închinare şi adorare şi aduce doar lui Dumnezeu” (pagina 1)

  Oare nu a vazut Cornilescu in viata lui multi cetateni Romani care se inchina la icoane si a facut din ei un idol?
  citeti pe pagina 6 „chiar şi ceea ce numim noi icoană poate fi idol……. cel puţin în anumite situaţii, simplul obiect nu poate fi numit simplu idol sau icoană, căci totul depinde de abordarea noastră asupra respectivului obiect”. (pagina 6)
  Stia unii Romanii pe vremea aceea dece se inchina (cinstii) pe icoane?
  oare era Romani pe vremea aceea care nu stia dece Isus a murit pentru ei? si cum se poate primi iertare pacatelor si viata vesnica? Eu cred ca multi nu stia fiindca si in ziua de astazi sunt Romani care habar nau de pocainta. Astazi Biblia e peste tot in Romania, dar atunci pe vremea aceea prea putin oameni avea una.
  oare era pe vremea aceea unii care nu stia de ce sarbatorim pasti sau alte sarbatori religiose? dece nu stia? fiindca nu au citit Biblia sa gaseasca raspunsul la intrebarile aceestea. Se incredau in icoane care fara sa stie ce inseamna acel imagini. si totusi acest oameni ignoranti se numai crestini fara sa cunoasca pe Dumnezeu. Eu, da il compar pe Cornilescu cu Martin Luther, findca amindoi a vazut ce erezie si in ce pacat ajunge poporul care nu cunoaste cuvintul Lui Dumnezeu.
  Cornilescu a vazut in vremea aceea oameni care se lauda si slujeau pe acest icoane facind din ei niste idoli, fara sa cunoasca pe Dumnezeu celui viu. Prin cuvintul Lui puteam sa cunoastem pe Dumnezeu! Stia toti oamenii in vremea lui Cornilescu ce era in spate la aceeste icoane? sau stia cine este picat de icoana sau ce a facut Isus pentru pacatele lor? NU, nu stia, e poate de aia Cornilescu a tradus asa Biblia folosind cuvintul icoane in psalmul 97. Ca pe vremea aceea nu cred ca era „chipuri cioplite” printre Romani. Dar semenarea era unul si acceasi, sa nu te incin la idoli! Din pacate unii asa fac, si in ziua de astazi. Datoria noastra este sa invatam pe oameni calea, adevarul si viata. cer scuze pentru greseli gramaticale

 15. Popescu Ioan
  mart. 18, 2013 @ 13:26:05

  Multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat si scuze pentru intarzierea mea.
  Sunt din Suceava si daca vreodata vreti sa vizitati manastirile din Bucovina, va astept cu drag!
  Despre subiectul dialogului nostru cateva precizari.
  Cred ca D. Cornilescu a premedidat si a tradus tendentios textul(asta se poate demonstra si din traducerea eronata a altor versete), satisfacându-şi viziunea protestanta despre icoana. Pentru el icoana este un idol sau chip cioplit.
  Pentru clarificarea termenilor: idolul este un zeu mincinos, fals(Astarta. Baal, Venus,etc.), iar chipul cioplit este tocmai reprezentarea acestui zeu fals.
  Icoana este reprezentarea chipului Fiului lui Dumnezeu, Dumnezeu adevarat, Care S-a făcut Om adevarat!
  Cine este Iisus Hristos?
  Dumnezeu si Om!
  Dupa ce S-a intrupat, Trupul Sau este sfant?
  Desigur! N-are cum sa nu fie, pentru ca este Dumnezeu întrupat.
  Dar daca Trupul Sau este sfânt, atunci e clar ca şi chipul Său este sfânt.
  Chipul Său nu este altceva decat icoana!
  Adevarul este foarte simplu de inteles. Trebuie doar ca omul sa aiba inima deschisa.
  In legatura cu cei care idolatrizeaza icoana, adica nu cunosc ca este fereastra catre cer sau altfel spus ca icoana este chipul lui Dumnezeu si nu Dumnezeu Însuşi – de aceea nu adoram, ci doar cinstim icoana – asta orice creştin ortodox trebuie să o ştie. Daca n-o ştiu atunci trebuie vazut de ce nu stiu.
  Apoi nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra cand spuneti ca icoana este doar o imagine religioasa. De ce?
  Pentru ca asa cum cuvintele lui Hristos sunt sfinte pentru ca sunt ale lui Dumnezeu si au puterea sau harul lui Dumnezeu, asa si icoana, care reprezinta chipul Său este sfanta pentru ca are puterea sau harul lui Dumnezeu(a se vedea si prima nota de pe prima pagina a articolului pr. P. Pruteanu)!
  Cand te uiti la icoana Mantuitorului intri in legatura cu Persoana Sa, te rogi Lui şi primeşti harul Său aşa cum citind cuvintele Lui intri in legatura cu Persoana Sa si primesti harul Sau! Iar daca este chipul lui Hristos poti sa-L saruti si sa te inchini stiind ca cinstirea merge la Persoana lui Hristos nu la un lemn sau la nu stiu ce materie. Se poate compara cu o fotografie desi este putin altceva.
  Cand ai fotografia celor dragi in fata, nu pretuiesti hartia ci pe aceia care sunt reprezentati!
  Sa va dea Dumnezeu bucurie si lumina !

  • David
   nov. 20, 2016 @ 09:26:33

   .Oare cum o fi? Cate raiuri

   are Iisus? Caci a spus – ma duc sa va pregatesc …..apoi voi veni …sa va iau- Aprox. Evreii, iudei au pti …mii de ani! Azi implinescesc altceva… Este o porunca: sa nu te inchini Mie, inaintea lor-…a idolilor! De la inceput, u a fost asa..

 16. Marius M
  mart. 21, 2013 @ 01:42:54

  eu nu pot sa raspund la ce mi-a zis decit prin ce mii sa intimplat personal , poate asa o sa intelegi punctul meu de vedere. ti-am intrebat daca esti din Bassarabia fiindca articol dela Dumneavostra e din Bassarabia, tatal meu este nascut din Orhei si lumea parca tot mai mica se face.
  eu am crescut fara sa stiu prea multe de Dumnezeu si ce inseamna sa ai o relatie cu El. ma duceam la biserica de Pasti si Craciun, de citit nic vorba, nu stiam ce e vechiul sau noul testament. cam la 23 de ani a inceput Dumnezeu sa lucraza la inima mea, am realizat ca ceva lipseste si tristestea care o avem era ca inima mea cauta ceva si nu stiam ce. nu stiam ce lipsea din viata mea, fiindca cautam numai fericire din viata. Acuma realizez ca era Duhul Sfint care ma constientiza de Legea Lui Dumnezeu.Eu triam dupa indemurile Lumii; pofta ochii, si pofta firii…. traim in pacat cu alte cuvinte. Ma-m intors la Dumnezeu cu pocainta realizand ca sunt un pacatos. Am auzit cuvintul Lui si le-am primit cu bucurie. Am inceput sa citesc din Biblie (in Romaneste), si sa merg la biserica. Inima mea incepea sa se umple de dragostea Lui si am gasit rostul vietii. Am inceput sa ma rog crezind ca El ma aude si imi asculte rugaciunile. Am inceput sa am impartasie cu Dumnezeu si sa traiesc cu El zi dupa zi. am constatat ca sunt un copil a Lui si vrea sa il slujesc cu toata inima, mintea, si puterea mea.
  Intoarcerea mea este poate ca multi altii care sa pocait dela pacatele lor, chiar din Biblia se spune ce am scris eu ca fiecare om trebuie sa face. Zic asta ca intoarcerea mea sa facut prin 3 lucuri- 1. Duhul Sfint care lucra la inima mea care ma indemna de vinovatea fata de pacat 2. Cuvintul Lui Dumnezeu care imi arata viata sfinta si calea care sa o urmez. 3. impartasie cu Dumnezeu prin rugaciune si cu copii Lui mergind la biserica.. Toate le-am facut fara ajutor unei icoane, si tot asa continu sa fac. este oare o greseala ce fac? eu zic ca nu, fiindca indeplinesc ce imi cere Scriptura (sigur am scris pe scurt, dar eu nu vad nevoie de icoana in viata mea). Poti sa imi spui dece eu am nevoie de o icoana?
  Isus a zis ca El „nu ne va lasa orfani” cind urma sa pleaca de pe pamint. ce ne-a promis? ……….un alt mingaietor ca sa fie cu noi, adica Duhul Sfint care locuieste in inima noastra. Eu asta vreau, sa fiu umplut de Duhul Lui Dumnezeu, ce mai lipseste! Asta am primit eu cind le-am primit pe Dumnezeu in inima mea.
  Cercetind scripturile „aud” vocea Lui Dumnezeu si El imi aude vocea mea fiindca sunt copil a lui, am impartasire cu El, si El cu mine. Acuma nu aud o vocea audibil dar indeamna inima mea la o viata sfinta prin cuvintul Lui si prin rugaciune. Am o viata scimbata si semen cu El tot mai mult fiecare zi ce trece. Semenarea mea cu El nu e una fizica, ci caracterul meu este ce seamana tot mai mult cu a Lui. Orice Crestin asta ari trebuie sa cauta,’cum se seamana cu Isus’! Vrea sa pot sa zic cind oameni ma vede pe mine ca vede si Cristos. Nu ca sunt ceva special sau ca sunt frumos si semen cu El prin roadele mele care mi-a dat Dumnezeu (Romani 8:29, Col 3:10, 1 Ioan 3:2, 4:12-16). Aici deja intru in discutie teologice si ari fii mult de spus, cred ca Biblia e clar in ce priveste sfintenia, si viata curata si pocaita care vrea dela noi. Doamne ajuta

 17. iordache
  mart. 26, 2013 @ 13:42:55

  nu stiu ce sa vazic dar cred ca Isus.is va ridica poporul sau la cer ca pe voi nu va cunoaste.asa ca pina nu veti fi toti jidani naveti ce cauta in ceruri amin..

 18. Marius M
  mart. 26, 2013 @ 14:50:08

  nu stiu de ce ai postat asta?
  aveti macar niste versuri care sustine ce ziceti
  dar sa nu mai ne tot pierdeti timpul
  Evrei e termenul corect, vad ca ai cef de jigniri si sa zic lucuri ofensive

  • rodi
   mart. 26, 2013 @ 15:43:58

   Marius, l-am aprobat pe celular si nu am mai reusit sa-i raspund.. Chiar sunt curioasa sa ne raspunda la provocarea ta si daca nu o face o sa-i sterg comentariul.

 19. iordache
  mart. 26, 2013 @ 16:46:55

  mam grabit si nam gasit cuvintu adica purificare care va trbui so faca Isus.pe tot moamondul
  slavit sa fie numele lui caci mia dat a doua sanasa de viata.o noua viata insemna mult amin..

 20. Popescu Ioan
  apr. 01, 2013 @ 01:44:25

  D-le Marius M.,
  Tipic pentru multi din protestanti este atunci cand vorbesti despre un subiect, ei sa vorbeasca despre alt subiect.
  Daca recititi cele pe care vi le-am scris vi s-a dovedit cu versete din Biblie ca icoanele nu sunt idoli, asa cum incearca toti protestantii sa insinueze.
  Daca icoanele nu sunt idoli inseamna ca protestantii propovaduiesc o invatatura neadevarata sau, mai sincer spus, propovaduiesc o minciuna. Si minciuna stim de unde este!
  Despre folosul icoanei nu are rost sa vorbesc odata ce nu va clarificati invatatura despre icoane.
  Daca insistati o voi face!
  Si inca ceva. Cum de, dupa atata studiu al Bibliei si „luminare” de la Duhul Sfant nu ati ajuns singur la invatatura adevarata ca icoana nu este idol?
  Cum de, treceti cu atata usurinta peste porunca lui Dumnezeu adresata lui Moise de a face doi heruvimi din aur, sa brodeze chipuri de heruvimi pe perdeaua care despartea Sfanta de Sfanta Sfintelor si pe conoarele care alcatuiau Cortul Sfant, pe usile templului construit de Solomon, eic. ?
  Oare Dumnezeu porunceste ceva fara sens si fara folos pentru om?
  Oare cei ce intrau in aceste locuri sfinte ale evreilor privind la aceste chipuri sfinte nu-si inaltau gandurule la Dumnezeu cel nevazut?
  Dar cand Fiul lui Dumnezeu Se intrupeaza, adica ia trup omenesc si chip omenesc, oare vederea Chipului Sau nu sfinteste omul?
  (iata ca pana la urma v-am dat si cateva seminte ale folosului cinstirii icoanelor.)
  Sa ne deşertăm(sa ne smerim, sa ne golim de parerea noastra excelenta fata de noi) ca sa poata intra Duhul Adevarului in inima noastra!

 21. Marius M
  apr. 01, 2013 @ 14:51:15

  am zis numai ca Icoana poate devini un idol la om. Nu am zis ca icoana e idol
  citeva ginduri la urmatoru lucru;
  „Dar cand Fiul lui Dumnezeu Se intrupeaza, adica ia trup omenesc si chip omenesc, oare vederea Chipului Sau nu sfinteste omul?” Multi au stat si a vazut pe Isus si la si auzit vorbind si totusi nu au crezut si nu la urmarit si nici nu sa sfintit.
  unde cred ca avem acelasi parere e „sa intra Duhul Adevarului in inima noastra”
  Domnul sa te binecuvinteze

 22. Trackback: Simpozion ITP: 90 de ani de la apariția Bibliei în traducerea D. Cornilescu 12 Noiembrie 2014 | agnus dei - english + romanian blog
 23. Trackback: 90 de ani de la apariția Bibliei în traducerea D. Cornilescu | ARMONIA MAGAZINE - USA
 24. Trackback: 90 de ani de la apariția Bibliei în traducerea Dumitru Cornilescu | ARMONIA MAGAZINE - USA
 25. Trackback: 90 de ani de la apariția Bibliei «Dumitru Cornilescu» | ARMONIA MAGAZINE - USA
 26. Trackback: Simpozion ITP: 90 de ani de la apariția Bibliei în traducerea D. Cornilescu 12 Noiembrie 2014 – CrestinTotal.ro
 27. florin
  nov. 08, 2014 @ 15:08:34

  Buna seara. Fratilor cel mai bun exemplu este Insusi Domnul nostru Isus Hristos. Daca meditam la viata Lui vom stii cum sa o traim si noi pe a noastra. Imi doresc pentru noi o credinta mare si sa fim mai constienti de existenta Lui Dumnezeu decat a oamenilor. Asa sa fie fratilor.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: