George Galis – Biserica Philadelphia Chicago – La inceput

Ordinarea Fratelui Ionica Buia, la Chicago oficiata la Biserica de pe Lawrence Avenue, Chicago de Superintendent Billy Rayburn (COG), Trandafir Sandru, (urmatorul este fratele Ionica Buia), Petru Gaode si Petru Tivadar.
.
Toamna anului 1973 a fost plina de surprize pentru grupul nostru de romani emigranti. Fiecare familie aveam rentata o locuinta comfortabila, aveam un loc de munca , copiii nostri frecventau scolile publice, frecventam cu regularitate Biserica.
In aceasta toamna am facut o calatorie pana la Springfield Missouri la  Scoala de Teologie – Assembly of God, unde s-au inscris Magdalena Isfan si Ioan Buia, cari au ramas sa frecventeze anul I .

Magdalena si Teofil Ciobanasiu. Maggie a fost prima studenta la seminar si invatatoarea copiilor la Biserica Philadelphia. George Galis, Aurel Leahu, Petru Tivadar, fratele Iorgovan, Ion Pinzaru.

Intorcandu-ne in Chicago,  ne-am hotarit ca din 20 Septembrie 1973 sa  fie ziua infiintarii Bisericii Penticostale din Nord Chicago. Am transmis aceasta hotarire si fratilor de la Biserica din South Chicago. A urmat zile si saptamini de organizare. Pentru ca hotarirea generala a fost ca eu sa preiau conducerea Bisericii si a comitetului care a fost ales, am luat legatura cu Pastorul Bisericii Baptiste de atunci:Fr. Alexa Popovici, cu care m-am sfatuit si care mi-a dat tot concursul ca eu sa fac fata problemelor spirituale, urmand saptaminal un curs pastoral organizat de fratele Alexa Popovici, care m-a ajutat foarte
mult imbogatindu-mi cunostiintele, strict necesare . Doi ani de zile a durat formarea mea ca slujitor.
Corul Bisericii Philadelphia – Lawrence Ave.  Dirijor George Muntean
In 1975 am reusit sa cumparam Prima Casa de Rugaciune la adresa 3140 W. Lawrence Ave din Chicago. Biserica la avut ca Prezbiter pe Fr. Iorgovan Stefan si casier pe Fr. Samuil Isfan . Formatiile muzicale conduse de Ghita Munteanu, Dorel Micula si Teofil Ciobanasu, formau programele Bisericii. Desi am fost ales Pastor al  Bisericii eu inca nu aveam nici o ordinare.
.
Fr.Iorgovan, Prezbiterul Bisericii  ma pus la un test ciudat de care eu nu stiam deloc. Iata cum s-a petrecut: „Intr-o zi vine la mine un frate si imi spune: „M-ai jignit si trebuie sa-ti ceri iertare.” Il intreb cum si cand l-am jignit? Eu nu stiu cum te-am jignit. Dar eu totusi vroiam sa-i cer iertare. Iar el atunci imi spune: Tu trebuie sa-mi ceri iertare in fata prezbiterului si in fata comitetului.
.
Eu ii spun atunci caci asta nu este biblic, dar el insista cu tarie si iata-ne pe toti impreuna. Incerc sa-i cer iertare, dar el  imi spune sa mergem cu totii in strada si acolo sa  imi ceri iertare. Nedumerit m-am dus cu ei in strada ca sa-mi cer iertare de la el, acolo in fata lor.Si iata-ne in strada. Fratele acela imi spune  atunci: Asteapta sa mai treaca si alti oameni pe strada ca sa vada si ei.
.
Intre timp trec mai multe persoane pe linga noi iar pirisul meu i-mi spune atunci:   Pune-te in  ghenunchi si asa sa-mi ceri iertare, lucru la care eu m-am opus, dar Prezbiterul imi, spune: Tu esti pastor si trebuie sa asculti. Eu atunci m-am asezat pe genunchi si in timp ce eu ii cerem iertare, ei toti au inceput sa rida de mine. In timp ce eu ma ridicam de pe genunchi  le-am spus atunci:Vad ca voi ma batjocoriti, pentru ce face-ti lucrul acesta?
.
Dar Prezbiterul imi spune atunci sa ma scol si sa fiu linistit caci totul este in regula.Au trecut cateva luni dupa aceasta intimplare si a venit ziua cand trebuia sa fiu ordinat diacon. Prezbiterul vine la mine si imi spune: Sa stii ca ai reusit la examen. L-am intrebat ce examen? „Intimplarea cu Iertarea. Nu ti-am spus  pina acum nimic ca sa vad daca nu te vei razbuna intr-un fel pe careva dintre noi. Eu atunci am inteles caci ei toti s-au vorbit  impreuna  sa insceneze aceasta intimplare ca sa-mi puna la incercare rabdarea.
Ion Strizu, Samuil Isfan, George Galis, Aurel Damian
In acel timp lagarele din Italia si Austria au inceput sa se inmulteasca cu romani scapati de jugul comunist. Biserica a inceput sa fie solicitata de organizatiile de Emigrare din Europa. Si zeci de emigranti ne-au solicitat Afidavide de suport, pentru a intra in USA. Primele familii cari ne-au solicitat si pe care i-am sponsorat au fost: Familia Brici, familia Covaci, familia Ciobanasu si multi altii. La sfirsitul anului 1978, Biserica numara 300 de membrii majori si numarul tot crestea. In perioada acestor ani a sosit in Biserica si fratele Petre Gaode, tatal fratelui John Gaode, care venea din Biserica din Zarand, Judetul Arad unde a fost Pastorul Bisericii locale.
.
Fratele Petre Gaode a fost un ajutor pretios in organizarea si conducerea Bisericii. In Chicago a mai sosit si fratele Nelu Lazar cu sotia sa Elena, si dansul era ordinat Prezbiter, ne-a fost deasemenea de folos in lucrarea din Biserica. Un tinar pe nume Nicu Garneata a avut un impact in lucrarea din  Biserica. Dorel Micula membru in comitet, fratele Berbec membru in comitet , si Petrica Reman.
Aproape saptaminal asteptam sa vina familii la aeroport, emigranti, sponsorati de Biserica noastra prin organizatiile American A.B.C. Baptist Church, Catholic Charities, Tolstoi si Lutheran Organization. Orisicine care ne-a solicitat ajutorul, l-a primit din partea Bisericii noastre, fara deosebire de crez. Personal am complectat peste 2500 de afidavide de emigrare, pe familii si individual. Aceste afidavide au fost aprobate de organizatiile oficiale  sponsorate de Guvernul American.
.
Pentru fiecare familie se pregatea un apartament, mobilat modest, mincare , transportul de la aeroport la locuinta. Inscrierea fiecarui emigrant la Social Security pentru dreptul de munca, inscrierea la curent si gas la companiile respective pentru apartamentele lor, inscrierea copiilor la scoala publica cautarea locurilor de munca pentru adulti. Inscrierea familiilor cu copii la Public AID, pentru ajutor de stat.Era o munca enorma, dar o faceam cu placere pentru toti aceia care veneau sponsorati de Biserica.Copiii mei mergeau adesea cu cei noi veniti la Agentia de Emigrare si daca trebuia ca ei sa lipseasca de la scoala.
Asteptarea familiilor la Aeroportul O’Hare Chicago. De obicei ii asteptam cintind cintare ‘ Glorie, glorie, Aleluia’ (Isus viata noastra noi pe Tine Te marim, citeodata veneau si fanfaristii. Am facut-o multi ani la rindul, pina cind autoritatile aeroportului au inceput sa interzica cintatul nostru.
Solocitam poze (prin email e preferabil la rodiagnusdei@gmail.com) cu faze din Biserica, botezuri, sosiri la aeroport, etc pentru viitor sa facem un slideshow cu ele.

Interviu la TVR International realizat de Stela Nacu din Bucuresti 2009  (cu faze din Biblioteca)

10 comentarii (+add yours?)

 1. Gabi Bogdan
  iun. 19, 2011 @ 10:36:39

  Ce vremuri,… cunosc destui de multi din fratii pe care-i pomeniti.
  God Bless you.

  • George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
   iun. 28, 2011 @ 17:22:51

   Gabi Bogdan, printre acesti barbati ai credintei suntm si noi prin contributia
   noastra personala pe plan, social, religios si politic, in societate, in familie si in
   viata religioasa. Inaintea oamenilor si inaintea lui Dumnezeu.

 2. Petru Amarei
  iun. 27, 2011 @ 23:31:03

  Domnul sa te binecuvanteze frate Galis, si multumesc pentru aceste aminintiri frumoase, pe care si familia noastra le-a experimentat cand am sosit la Chicago in Ianuarie 1980.

  • George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
   iun. 28, 2011 @ 16:05:57

   Petre Amariei. Ce drum lung am lucrat impreuna, nu a fost usor, dar Dumnezeu
   ne-a ajutat pana aici si ne va ajuta in continuare.

 3. Lidia Andronic
  iun. 27, 2011 @ 23:34:36

  Frate Galis, ne bucuram sa citim aici ceea ce va amintiti din inceputul Bisericii Philadelphia. Unele lucruri ne sint famiare iar altele le citim pentru prima data. Familia noastra nu v-a cunoscut in Rominia, dar am auzit lucruri foarte incurajatoare despre dumneavoastra, in asa masura ca am asteptat nerabdatori sa va intilnim. Intr-o scrisoare, fratela meu John Borota, scria: „Este un frate pastor in Chicago, care sustine greutatea a multor emigranti prin eforturi enorme. Lucreaza 3 job-ury, tine in casa lui 3-4 tineri care sint aici fara familie si in fiecare Duminica ne ia pe toti acasa la el pentru masa. Uneori se pomeneste cu sute de dolari in cheltuieli telefonice, dar nu murmura ci mai ia un job sa-l poata plati si pe asta. Omul acesta este un om al lui Dumnezeu cu adevarat”. Cu aceste cuvinte in inima, am stiut ca nu vom fi singuri intr-o tara straina, ci aveam o familie pe care numai Dumnezeu ar fi putut sa o pregateasca. Va multumim pentru ca a-ti continuat sa fiti un om al Evangeliei si ca ati fost statornic in lucrarea Domnului. Dumnezeu sa va Binecuvinteze.

  • George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
   iun. 28, 2011 @ 17:17:33

   Lidia Andronic, multa binecuvantare; amandoua familiile noastre au trecut prin mari incercari, dar Dumnezeu ne-a izbavit si va va fi cu noi in continuare.Inceputul a fost frumos dar greu comparat cu ce a urmat. Dar Dumnezeu ne-a dat o patrie ca sa o
   stapanim noi si copiii nostrii, Dumnezeu sa ne ajute.

 4. viorel chis
  iun. 28, 2011 @ 01:00:37

  Pentru adevaratul slujitor al domnului Isus Hristos ,in intregirea bisericii si pastrarea ei in sfintenie ,nu se pot aduce dechit cuvinte de lauda ,cinste si multe binecuvintari divine!!!Anii trec ,amintirile frumoase ramin scrise si intregesc istoria romanilor care intr-un mod sau altul au ajuns sa se bucure de primirea si ospitalitatea adevaratului slujitor pastor George Galis!!!Prin simplele noastre cuvinte putem doar scrie; Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!

 5. George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
  iun. 28, 2011 @ 16:08:08

  Viorel Chis Dumnezeu sa te binecuvinteze cu mult har si pace.

 6. George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
  iun. 29, 2011 @ 12:02:01

  Biserica este a lui Isus Hristos, si Isus a spus despre Ea: :”Eu voi zidi Biserica Mea si Portile Locuintei Mortilor nu o vor birui.”

 7. George W.Galis, gwgalis@hotmail.com
  iul. 04, 2011 @ 23:15:52

  Secretul zidirii Bisericii lui Isus Hristos consta si in faptul ca slujitorii lui Christos sa
  se zideasca impreuna cu Isus Hristos Biserica „SA”. Cati slujitori fac lucrul acesta?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: