Gabi Lupescu – Avem o imagine idilica si utopica despre familiile crestine

Veti gasi mai multe resurse pentru familie aici la PAGINA FAMILIEI

– Este cu adevarat familia crestina in criza ?

Se pare ca avem o imagine idilica si utopica despre familiile crestine: daca vedem tineri ( sau mai putin tineri ) casatorindu-se in fata altarului, in prezenta bisericii si cerand binecuvantarea lui Dumnezeu la inceput de drum, avem impresia ca totul ar trebui sa mearga ca pe roate. Daca ne-am intemeiat un camin in biserica, credem ca acest camin e…ste un fel de zona interzisa pentru diavol, fiind feriti de o multime de probleme pe care le vedem in jurul nostru. Sa fie chiar asa ?
Cand vedem barbati imbracati in costume la patru ace, alaturi de sotiile lor elegante si de copiii care ii insotesc la serviciile divine, toate par in regula. Uneori insa ( in ultima vreme din ce in ce mai des ) apar surprize. Aflam, ca un trasnet cazut din cer, ca o familie respectabila din biserica , pe care o credeam unita si avand o temelie solida, este in pericol sa se destrame. Foarte grabiti, ca de obicei, le punem si eticheta: “E clar ! Au fost ipocriti. Au jucat doar o piesa de teatru.”
Cand o familie, despre care credeam ca este un model in biserica si societate, e pe cale de destramare, sa fie vorba de ipocrizie ? Oare cei doi nu au fost sinceri cand au venit in fata altarului pentru a cere binecuvantarea si ocrotirea lui Dumnezeu?
Trist, dar adevarat! Sinceritatea nu este suficienta pentru reusita unei casnicii. Ea este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru ca o familie sa reziste tuturor vicisitudinilor vietii.
De la intrarea pacatului in lumea noastra, ne aflam intr-un razboi pe viata si pe moarte intre bine si rau, intre Christos si Satana. Si, ca in orice razboi, unii sunt victoriosi, altii supravietuiesc cu rani grave, iar altii pier. Cartea Apocalipsei ne prezinta o imagine care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri, legat de aceasta mare lupta dintre bine si rau, in care, fie ca vrem, fie ca nu vrem, suntem si noi angrenati:
“…Vai de voi, pamant si mare ! Caci diavolul s-a coborat la voi cuprins de o manie mare, fiindca stie ca are putina vreme.” Apocalipsa 12, 12
Ce inseamna ca diavolul s-a coborat pe pamant cuprins de o manie mare ? Oare el e maniat pe scoarta terestra, pe marile si oceanele lumii ? Are el vreo rafuiala cu formele de relief, cu speciile de animale sau soiurile de plante ? Cu siguranta ca nu ! Mania lui are o tinta precisa: omul si tot ce e legat de el. Si pentru ca cel mai intim resort al existentei omenesti este viata lui de camin, aici tinteste in primul rand mania diavolului. Daca suntem biruiti aici, in viata de familie, Satana stie ca nu mai avem nevoie de o alta lovitura.
Oare de ce uraste Satana atat de mult familia ? Citind raportul biblic al Genezei, intelegem ca atunci cand omul cazut in pacat si a trebuit sa paraseasca Edenul, Creatorul i-a ingaduit sa ia cu el cel putin trei mari binecuvantari, care sa-l insoteasca pe parcursul vietii lui efemere: sabatul, casatoria si munca. Aceste trei mari binecuvantari aveau menirea sa usureze viata scurta si plina de truda a omului pe acest pamant. Daca omul ar fi apreciat aceste dovezi ale harului divin, lumea noastra ar fi aratat cu totul altfel. Odihna sabatului, tihna unui camin fericit si roadele aducatoare de satisfactii ale unei munci utile- iata trei comori apartinand lumii de dincolo de istorie a pacatului- o lume a Paradisului. Gustand din aceste binecuvantari, omul ar trebui sa-si aduca permanent aminte de Edenul pierdut si, mai ales, de Edenul cel nou fagaduit de Dumnezeu tuturor celor mantuiti.
Insa aceste trei comori edenice nu ne reamintesc doar noua, oamenilor, de unde venim si incotro mergem. Ele ii amintesc si lui Satana de fericirea pe care el insusi a trait-o inainte de revolta si alungarea sa din cer. Amintirea a ceea ce a fost si a pierdut, precum si perspectiva ca omul sa-i ia locul in locuintele ceresti definitiv pierdute pentru el, il umplu pe Satana de o manie de nedescris. Si pentru ca vulcanul urii nu poate ramane sub tensiune prea mult timp, el e gata sa-si reverse torentele spre acele caminuri fericite …care-i aduc aminte de ceea ce el insusi a pierdut pentru totdeauna.

Asadar suntem in plin razboi ! Un razboi despre care apostolul Pavel scrie:
“Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.” Efeseni 6, 12
Care sunt cateva din problemele unei familii crestine?
Probabil ca cele mai multe probleme intr-o familie de crestini nu sunt legate de violenta, de batai, injuraturi, alcoolism sau abandon familial, asa cum se intampla in cazul celor mai multe familii necrestine.Si acestea pot exista, din nefericire, insa ele nu predomina.
Problemele caminului pot aparea de la lucruri cat se poate de marunte:

 • – Un cuvant rostit din neatentie care poate rani profund si pentru mult timp persoana iubita. Doar un singur cuvant… Dar sa nu uitam ca orice cuvant este o forta: fie spre bie, fie spre rau.
 • – Neintelegeri de ordin financiar. Unul vede ca fiind prioritar un anumit lucru, in timp ce celalalt vede un alt lucru ca fiind urgent de realizat. De obicei, sotul vede masina ca fiind o prioritate pe lista cumparaturilor , in timp ce sotia vede mobila ca avand intaietate pe lista planurilor de viitor.
 • – Mici defecte de caracter, de care nu ducem lipsa niciunul dintre noi, dar pe care le vedem cel mai bine la cel de langa noi. Dupa ce le inventariem, facem adesea greseala de a incerca sa le inlaturam , uitand ca lucrarea aceasta nu ne apartine noua, ci Duhului lui Dumnezeu.
 • – Neintelegeri legate de preferinte. Unul ar dori ca dormitorul sa fie zugravit in alb, in timp ce celalalt doreste sa-l zugraveasca in galben. Lipsa intelegerii fata de dorintele partenerului de viata poate provoca, in timp, fisuri serioase in unitatea caminului.
 • – Amestecul parintilor in viata de cuplu a fost si va fi intotdeauna o cauza majora a multor tensiuni si esecuri ale caminurilor crestine.
 • – Lipsa unei viziuni comune cu privire la educatia copiilor poate fi si ea cauza unor tulburari nedorite in camin. Daca unul din parinti crede ca trebuie aplicata o pedeapsa anumita copilului, pentru indreptare, iar celalalt se opune, insusi copilul va fi derutat, nestiind care din parinti are dreptate. Aceasta greseala frecventa in educarea copiilor creaza rupturi seriose nu doar intre parinti, dar si intre parinti si copii. Aceastia din urma vor avea tendinta de a-l iubi pe parintele mai tolerant, in timp ce parintele mai sever va fi privit cu rezerva.

Desigur, lista poate continua. Si nu cu lucruri deosebit de grave, ci cu lucruri aparent neinsemnate, dar care, daca nu sunt tratate cu seriozitate si rugaciune, pot submina fericirea si stabilitatea caminului. Faptul ca exista tot felul de probleme care ameninta fericirea caminurilor noastre nu este o noutate pentru nimeni. Importante sunt insa solutiile pentru ale depasi.

Da, solutii exista ! Trebuie numai sa le cautam si, dupa ce Tatal ceresc ni le descopera… trebuie , mai ales , sa le punem in practica.

In Scriptura exista multe exemple ale celor care au trait in zile de declin moral si spiritual… si totusi au crescut cu succes o familie pentru Dumnezeu – asemenea lui Metusala, Enoh, Noe, Avraam, Caleb, Isaia, etc.

In acelasi timp au existat multi altii care, cu toate ca erau la fel de credinciosi Domnului… au avut probleme cu familiile lor. Daca acestea nu ne arata altceva, ele ne arata in mod clar faptul ca mintuirea si harul lui Dumnezeu nu „curg prin singe” (nu se mostenesc), ci trebuie sa fie primite de fiecare persoana din cadrul familiei, drept rezultat al convingerii si credintei personale.

Dupa ce am spus acestea din Scripturi, exista sfatul ca este important pentru credinciosi sa caute sa-L cinsteasca pe Domnul in viata lor de familie !!! … si noi ar trebui sa luam in considerare acest sfat.

Deci, datoria noastra, in calitate de credinciosi, este sa traim credinciosi in cadrul acestui sfat, iar daca Dumnezeu are placerea sa ne binecuvinteze familiile… atunci trebuie sa marturisim smeriti inaintea Lui… ca totul este din harul Sau !. Marire Domnului Dumnezeu !. Asa sa fie.

 

6 comentarii (+add yours?)

 1. Gabi Lupescu
  sept. 07, 2011 @ 14:40:31

  ^ In Scriptura exista multe exemple ale celor care au trait in zile de declin moral si spiritual… si totusi au crescut cu succes o familie pentru Dumnezeu – asemenea lui Metusala, Enoh, Noe, Avraam, Caleb, Isaia, etc.

  In acelasi timp au existat multi altii care, cu toate ca erau la fel de credinciosi Domnului… au avut probleme cu familiile lor. Daca acestea nu ne arata altceva, ele ne arata in mod clar faptul ca mintuirea si harul lui Dumnezeu nu „curg prin singe” (nu se mostenesc), ci trebuie sa fie primite de fiecare persoana din cadrul familiei, drept rezultat al convingerii si credintei personale.

  Dupa ce am spus acestea din Scripturi, exista sfatul ca este important pentru credinciosi sa caute sa-L cinsteasca pe Domnul in viata lor de familie !!! … si noi ar trebui sa luam in considerare acest sfat.

  Deci, datoria noastra, in calitate de credinciosi, este sa traim credinciosi in cadrul acestui sfat, iar daca Dumnezeu are placerea sa ne binecuvinteze familiile… atunci trebuie sa marturisim smeriti inaintea Lui… ca totul este din harul Sau !. Marire Domnului Dumnezeu !. Asa sa fie.

  • rodi
   sept. 07, 2011 @ 14:58:46

   Multumesc frate Gabi pentru ce ai adaugat. Este foarte important sa stim ceea ce a-ti afirmat; „ca mintuirea si harul lui Dumnezeu nu „curg prin singe” (nu se mostenesc), ci trebuie sa fie primite de fiecare persoana din cadrul familiei, drept rezultat al convingerii si credintei personale.” Ca parinti de multe ori deznadajduim cind copii trec prin dificultati pentru ca uitam ca si copii nostri crescuti in Biserica au nevoie de mintuire personala si sa fie nascuti din nou. Dumnezeu sa ne dea intelepciune si rabdare sa ii putem purta in rugaciune in vremuri dificile de incercare a credintei lor formative.

 2. Trackback: Gabi Lupescu – Cum Arata un Frate Mincinos « agnus dei – english + romanian blog
 3. Trackback: Gabi Lupescu – Pasul căsătoriei stă direct în mâna lui Dumnezeu « agnus dei – english + romanian blog
 4. Trackback: Versuri – Talantul Timpului « agnus dei – english + romanian blog
 5. Trackback: Gabi Lupescu – Prima Casa a lui Dumnezeu « agnus dei – english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: