Gabi Lupescu – Fierarul si fierul nefolositor

Un fierar si-a predat inima lui Dumnezeu. Desi consistent în traire, el nu prospera din punct de vedere material. De fapt, de când se convertise, se parea ca avea parte de mai multe necazuri, încercari si pierderi decât mai înainte. Totul parea ca merge rau. Intr-o zi, un prieten care nu era crestin, s-a oprit langa mica fierarie spre a vorbi cu el. Simpatizand cu el în unele încercari, prietenul i-a zis: „Mi se pare ciudat ca atâtea încercari s-au abatut asupra ta de când ai devenit crestin. Desigur, nu vreau sa-ti micsorez credinta în Dumnezeu, dar iata-te aici, încercând sa faci ce poti mai bine, fiind credincios în toate, rugandu-te lui Dumnezeu pentru ajutor si calauzire si totusi se pare ca lucrurile merg tot mai rau. Nu înteleg de ce?”

Fierarul n-a raspuns imediat si era clar ca gandise si el la acelasi subiect mai înainte. In sfarsit, el zise:”Vezi fierul neprelucrat pe care-l am aici pentru potcoave? Stii ce fac cu el ? Iau o bucata de fier si o pun în foc pana devine rosu, aproape alb. Apoi îl bat cu ciocanul fara mila spre a-i da forma potrivita. Dupa aceea, îl cufund în apa rece pentru a-l cali. Il pun pe foc iarasi si îl bat mai mult, pana cand îl finisez.

Dar uneori gasesc o bucata de fier care nu rezista acestui tratament. Caldura, loviturile de ciocan si apa rece sunt prea mult pentru el. Nu stiu de ce nu rezista la procesul acesta, dar stiu ca niciodata nu va deveni o potcoava buna.”

El arata spre o gramada de bucati de fier lânga usa fierariei.
„Cand dau peste o bucata care nu poate fi formata si calita, o arunc în acea gramada. Nicicand nu va fi buna de ceva.

^ Stiu ca Dumnezeu m-a tinut în focul necazurilor si am simtit bataile Lui de ciocan. Dar nu-mi pasa, daca El poate sa faca din mine… ceea ce trebuie sa fiu. Si astfel, în toate aceste lucruri dificile, rugaciunea mea este pur si simplu asa:”Incearca-ma dupa cum doresti, Doamne; numai nu ma arunca în gramada …de fier nefolositor.”

A încerca sa judeci …de ce au avut loc pierderi, dureri, dezamagiri, rusine, umilire, lacrimi înseamna sa te îndoiesti de întelepciunea, iubirea si puterea lui Dumnezeu. Aceasta duce sufletul necajit sa strige: „Sunt plin de confuzie.”

Credinta în Dumnezeu soarbe cupa amara pe care mâna iubirii o tine langa buzele noastre. Credinta nu se plange ca dealul Golgotei este abrupt sau ca este grea crucea pe umerii nostri, atata timp cât noi putem vedea urmele pasilor Celui care a mers înaintea noastra si stim ca El cunoaste calea. Moise n-a putut explica motivul pentru acei ani lungi, obositori si care pareau pierduti în acel pustiu. Dar Dumnezeu l-a pregatit sa fie gata a raspunde rugaciunilor milioanelor de sclavi evrei pentru eliberare, sa împlineasca profetia si sa locuiasca langa tronul lui Dumnezeu. Cine va compara acei ani de singuratate în pustiu sau masura încercarilor si oboselii îndurate cand conducea pe israelitii rasculatori si cautatori de greseli spre tara promisa, cine va putea compara toate acestea cu gloria cerului de care el se bucura din ziua învierii sale speciale?

Când Iov încerca sa înteleaga cauza necazurilor care au cazut cu viteza traznetului într-o singura zi, el putea sa spuna doar: „Sunt plin de confuzie”, dar credinta lui… a strapuns necazul, pierderea, umilirea si a inspirat rugaciunea: „Chiar de ma va ucide, totusi ma voi încrede în El.” Iov 13:15, trd. engleza.

Cum s-a bucurat inima lui Dumnezeu ca servul Sau, Iov, a trecut testul cuptorului de foc adus prin provocarea si insinuarea celui rau! Ar fi fost mult mai usor de îndurat si sa ramâna neclintit daca Iov ar fi stiut de conversatia dintre Dumnezeu si Satana… sau daca ar fi auzit pe Tatal ceresc exprimând încrederea în credinciosia si devotiunea lui. Dar el n-a stiut.

Tot ce vedea era ruina… tot ce auzea erau cuvinte amare de la prietenii sai. Totusi avem raportul ca: „Iov n-a pacatuit de loc si n-a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu.” Iov 1:22.

Apostolul Pavel, care prin inspiratie a scris textul „toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu”, stia din experienta dovada fagaduintei.
Viata lui n-a fost totdeauna un pat comod de flori. Calea lui nu era fara stanci si maracini. Priviti-l cand, ascultand chemarea Duhului sa mearga în Macedonia, a fost batut cu multe lovituri si aruncat în temnita dinauntru cu picioarele în butuci. Fapte 16:24. Totusi aude glasul Domnului spunand:”Acest lucru …e de la Mine” si , multumind lui Dumnezeu pentru lucrarea suferintei, împreuna cu asociatul sau izbucnesc în cantece de lauda. Greutatile nu numai ca „au lucrat spre bine” în viata lui Pavel pentru a-l face tot mai asemenea Stapanului sau, dar ele au fost mijloace care „au lucrat la înaintarea Evangheliei.”Filipeni 1:12. Glorie lui Cristos Domnul !. Amin.

9 comentarii (+add yours?)

 1. gabi bogdan
  sept. 23, 2011 @ 10:01:16

  Spurgeon is the best!
  Pina si in romaneste!!

  • rodi
   sept. 23, 2011 @ 11:45:49

   I’ll paste it to the right post. You must not be drinking Starbuck’s , Cafa aia invie si mortii! :-).
   ––––––––––––––––-
   …oops spoke too soon, I thought I can move a comment to a different post, but that isn’t an option. Anyways you comment is noted and I totally agree now that I am almost done reading the Iain H. Murray book. I think he answers a lot of(most of mine) questions on several basic and doctrinal issues.

 2. Filme online subtitrate in limba romana
  sept. 23, 2011 @ 12:01:54

  Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

  • rodi
   sept. 24, 2011 @ 07:25:12

   va multumesc pentru vizita si ma bucur ca a-ti gasit ceva folositor aici. Cit despre schimb de linkuri, desi am fost solicitata din multe parti, m-am hotarit ca nu voi avea loc pentru asa ceva pentru ca ;a mine side barul este destul de aglomerat deja, desi as mai avea de adaugat si nu stiu ce sa inlocuiesc. 🙂 Daca va placut articolul scris de Gabi Lupescu veti gasi mai multe facind cautare in ‘search box’ cu numele dinsului. Este o persoana foarte talentata !

 3. Gabi Bogdan
  sept. 23, 2011 @ 22:48:27

  Really? I will buy it tonight. Thanks.
  So now we can call you: Rodi the only Romanian Calvinist sister?

  • rodi
   sept. 23, 2011 @ 23:16:09

   In the words of James MacDonald, ” I am not a follower of Apollos or any other man, but a follower of Jesus Christ”. That was in response to an invitation to Calvin’s 500th birthday celebration last year. If you read that Murray book you will see why Spurgeon is not acknowledged or quoted by many Calvinists even though he was one.

 4. Trackback: Gabi Lupescu – Cum Arata un Frate Mincinos « agnus dei – english + romanian blog
 5. Trackback: Gabi Lupescu – Pasul căsătoriei stă direct în mâna lui Dumnezeu « agnus dei – english + romanian blog
 6. Trackback: Versuri – Talantul Timpului « agnus dei – english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: