Dezbatere teologică dintre ortodocşi şi creştinii baptişti (Part 1 / 3)

Septembrie 30,2010. O dezbatere teologica cu aceste puncte de vedere:

Ortodocsii – cred ca intre Scriptura si traditie nu exista nici un conflict si considera eretic crezul „Sola Scriptura”

vs.

Baptistii – cred ca Biblia ne invata clar ca Evanghelia este cea care a fost proclamata de Hristos si de ucenicii Lui si se gaseste doar in Scriptura/Biblie bazat pe aceste texte:

Galateni 1

1Pavel, apostol trimis nu de oameni, nici printr-un om, ci prin Isus Cristos și Dumnezeu Tatăl, care L-a înviat din morți,

2și toți frații care sunt cu mine, către bisericile Galatiei:

3har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos,

4care S-a dat pe Sine pentru păcatele noastre, ca să ne elibereze din acest veac rău, în conformitate cu voia lui Dumnezeu, Tatăl nostru!

5A Lui să fie gloria întotdeauna, amin!

6Sunt surprins că vă întoarceți atât de repede de la Cel care v-a chemat în harul lui Cristos, la o altă Evanghelie!

7Nu că ar exista o altă Evanghelie, dar sunt unii care vă tulbură și vor să schimbe Evanghelia lui Cristos.

8Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar proclama o altă Evanghelie decât cea pe care v-am proclamat-o, să fie blestemat!

9Așa cum v-am spus înainte, vă spun din nou: dacă cineva vă proclamă o altă Evanghelie decât cea pe care ați primit-o, să fie blestemat!

10Caut oare eu să fiu aprobat de oameni – sau de Dumnezeu? Dacă aș fi încă pe placul oamenilor, n-aș fi un sclav al lui Cristos!

11Vreau să știți, fraților, că Evanghelia pe care am proclamat-o eu nu este de origine umană,

12 pentru că nici n-am primit-o de la vreun om, nici n-am fost învățat de către vreun om, ci am primit-o prin revelație de la Isus Cristos.

1 Timotei 4

1Duhul spune că în vremurile din urmă unii se vor îndepărta de la credință, vor crede duhuri care înșală și învățături ale demonilor,

2care vin din ipocrizia oamenilor mincinoși, a căror conștiință a fost însemnată cu fierul roșu.

3Ei interzic căsătoria și se abțin de la mâncarea pe care Dumnezeu a creat-o pentru a fi primită cu mulțumire de către cei care cred și care cunosc adevărul,

4pentru că orice lucru creat de Dumnezeu este bun și nimic din ceea ce este primit cu mulțumire nu trebuie să fie respins,

5pentru că este sfințit prin Cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune.

6Dacă-i vei învăța pe frați aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Cristos Isus, educat în lucrurile credinței și ale bunei învățături pe care ai primit-o.

7Nu da nici o atenție miturilor lumești, caracteristice femeilor bătrâne! Disciplinează-te pentru evlavie,

8pentru că, în timp ce disciplinarea trupului este de un oarecare folos, evlavia este de folos în toate, având promisiunea vieții de acum și a celei viitoare.

9Acest cuvânt este vrednic de încredere și pe deplin vrednic să fie primit;

10pentru aceasta trudim și luptăm, pentru că ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu, care este Salvatorul tuturor oamenilor, mai ales al celor credincioși.

11Poruncește și învață aceste lucruri!

12Nimeni să nu te disprețuiască pentru că ești tânăr! Fii un exemplu pentru credincioși – în vorbire, în comportament, în dragoste, în credință, în curăție!

13Până când voi veni eu, dă atenție citirii din Scriptură, încurajării, învățăturii!

14Să nu neglijezi darul care este în tine, care ți-a fost dat prin profeție, după ce grupul de bătrâni și-a pus mâinile peste tine!

15Fă aceste lucruri și dedică-te lor, pentru ca progresul tău să fie văzut de toți!

16 Fii atent la tine însuți și la învățătura pe care o dai! Rămâi în aceste lucruri, pentru că, făcând aceasta, te vei salva pe tine și pe ascultătorii tăi!

6 comentarii (+add yours?)

 1. Lucian I. Dobre
  nov. 07, 2011 @ 00:15:57

  Una dintre marile dileme care creeaza atitea discrepante intre romanii din frumoasa noastra Tara. Ar trebui ca sa avem mai multa ingaduinta si rabdare sa beneficiem de mai multe dezbateri de acest gen pentru a inlatura „perdeaua” care desparte aceste doua credinte crestine din Romania. Rodi multumesc pentru acest link util.

  • rodi
   nov. 07, 2011 @ 00:32:24

   Motivul subliniat de tine este si motivul meu personal pentru care am gasit aceasta dezbatere extrem de folositoare. Odata ce intelegem pe ce baza biblica exista aceste diferente in crezul nostru, ramine pentru fiecare din noi sa alegem ceia ce credem. Si nu putem sa uitam ca Duhul Sfint ne lumineaza si daca credem ca semenii nostri nu sunt luminati, atunci sunt total de acord din nou cu tine ca trebuie sa avem rabdare unii cu altii si sa avem dialog in mod respectos. Noua ni s-a dat porunca sa mergem sa vestim Evanghelia, dar Dumnezeu este cel care schimba inimile prin Duhul Sau Sfint.

 2. Trackback: Dezbatere teologică dintre ortodocşi şi creştinii baptişti Part 2 / 3 « agnus dei – english + romanian blog
 3. Trackback: Dezbatere teologică dintre ortodocşi şi creştinii baptişti Part 3 / 3 « agnus dei – english + romanian blog
 4. marius pacurar
  ian. 26, 2012 @ 08:45:26

  Expunerea unor idei fundamentale ce tin de un crez personal, nu sunt si nu pot fi nicicand gresite, daca nu sunt luate si comparate, raportate sau oglindite in ADEVARATUL SI UNICUL CREZ DATATOR DE MANTUIRE. intrebarea fireasca ce reese este urmatoarea: care este acest crez, cum il inteleg eu, daca mi se potriveste sau nu, daca il asimilez conform informatiei divine primite de mine, sau a informatiei diluate preluata de la o persoana omeneasca! Persoana care afirma si crede sincer in ceva, nu se asteapta ca acel ceva sa ii fie luat, naruit sau spulberat. Este crezul lui si oricine se ia de el (crez), este in conflict direct cu cel ce crede respectivul crez. Reducand totul la esenta,CREZUL adevarat este o filozofie ce nu tine de intelect si ratiune, ci tine se partea sufleteasca si spirituala, pentru ca sufletul este vesnic, iar nu ratiunea. Asadar, sa iubesti pe Dumnezeu este mai important decaat orice filozofie, iar in prisma dragostei toate vor fi lamurite, chiar daca deocamdata sunt incurcate dpdv. dogmatic. Luta-te ca Dumnezeu sa fie tatal tau, si EL te va invata sa IUBESTI, SA CREZI, SA VORBESTI SI SA TRAIESTI VESNIC CU EL. Daca tii la Dumnezeu si stii ca DOAR EL este TOTUL, atunci vei fi invatat nu o DOGMa sau ALTA, ci vei invata sa CREZI, sa IUBESTI, si stii ca ESTI MANTUIT. NU conteaza sa STII, ci conteaza sa FII!!! Dumnezeul vostru unic in care credeti pe baza unicitatii LUI si pe baza unicitatii voastre unice si personale, sa va faca sa fiti SFINTI conform standardului Sau, si sa ajungeti in imparatia SA! Cum este Dumnezeu si cum este crezul meu? UNIC!!!!! EU sunt UNIC, si Dumnezeul meu in care cred ESTE UNIC SI DOAR AL MEU, Nici o fiinta niciodata din tot acest nuivers nu va putea sa il perceapa in totalitale identic pe Dumnezeu, asa dupa cum il interpretez, inteleg sau simt eu, si la randul meu , in MOD UNIC SI PERSONAL, voi simti, cunoaste sau intelege doar pe cel ce este al meu, pe Dumnezeul meu unic, singur, propriu si personal.!!!

  • de la Avram
   ian. 26, 2012 @ 18:51:56

   Exista Unul si singur Dumnezeu, datatorul de viata, Cel ce a creiat totul, cele ce se vad si cele ce nu se vad, Acela ce este Dumnezeul cel Atotputernic, Tatal Domnului Isus Christos, Fiul Celui Preainalt, si nu este nimeni ca si El. Oamnenii inca de la inceput si-au creiat dumnezei straini chipuri cioplite la care se inchinau si aduceau daruri si jertfe, unor dumnezei inchipuiti, dar nu l-au cunoscut pe Dumnezeul cel Adevarat si nici macar nu au vrut sa-l cunoasca. Aceasta se intimpla pina in ziua de azi cind oamenii nu I-l cauta cu o inima curata pe Adevaratul Dumnezeu, Tatal Domnului Isus Christos, care a venit la noi ca sa ne dea in dar mintuirea datorita caderii noastre in pacat care duce la moarte. Isus Christos a venit la noi ca sa ni-L faca de cunoscut pe Dumnezeu. Daca umblam pe calea Lui si ascultam de poruncile Lui implinind Cuvintul Sau, atunci cu siguranta nu putem merge pe o cale gresita pentru ca El prin Duhul Sau cel Sfint ne va arata calea cea dreapta pe care trebuie ca sa umblam. Noi cunoastem in parte si stim in parte dar cind va veni Cel Desavirsit vom ajunge la o cunoastere deplina. Trebuie sa identificam pe Cel Adevarat pentru ca toti ceilalti asa zisi dumnezei sint falsi si oamenii se inchina la ei spre pierzarea lor. Noi putem sa avem o experienta unica si personala cu Dumnezeul care ne-a dat mintuirea prin Isus Christos Lumina lumii. Cit de aproape i-L poti cunoaste pe Dumnezeu apartine de noi de fiecare caci cu cit noi ne apropiem de El cu atit si El se va apropia de noi. Ce este important este de a ajunge sa-L cunoastem si sa-I dam apoi in intregime viata noastra ca El sa domneasca peste noi si peste fiinta noastra intreaga. Intr-adevar caci numai El ne cunoaste inimile si gindurile noastre si ne va da de trebuinta de tot ceea ce noi avem nevoie, fiecaruia. Unicitatea(cum tu o numesti) noastra nu trebuie sa desparta pe credinciosi unii de altii ci toti impreuna sa-L laude pe Domnul in locasul cel sfint si pretutindeni. Sa ne inchinam si sa-I slujim deci Dumnezeului cel Singur si Adevarat cu toti mintuitii impreuna!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: