Perry Stone – Secrete De Dincolo De Mormint – Cele Cinci Cununi Partea 2

crown

Cinci Coroane Din Biblie

traducere Avram Cuc

In Limba Greaca exista doua cuvinte comune pentru cuvintul coroana din Biblie. Un cuvint folosit in Noul Testament este cuvintul „diadema”, care se gaseste in Apocalipsa (Apoc. 12:3; 13:1; 19:12). Acest cuvint este folosit cind este descris balaurul cel mare cu capetele lui pe care avea coroane, coroanele celor zece imparati in timpul lui Anticrist, si „multe coroane” pe capul lui Cristos cind El se va reintoarce pe Pamint ca sa-si aseze Imparatia. Cuvintul in Limba Engleza este diadem si intodeauna se refera la coroana unui imparat sau la un demnitar imperial.

Al doilea cuvint este cuvintul din Limba Greaca „stephanos”, care este cuvintul principal folosit ca sa descrie coroanele sau cununile pe care cei in credinta le vor primi daca ei vor fi gasiti credinciosi (1 Tes. 2:19; 2 Tim. 4:8; Iacov 1:12; Apoc. 2:10). Acest cuvint vine de la stepho, care insemneaza „a incercui”, si face referire la cununa unui victorios. In perioada Greco-Romana, aceasta cununa a fost data cistigatorului acelor jocuri. Era tesuta ca o garlanda de frunze din stejar, iedera, mir, si chiar din frunze de masline, sau in unele cazuri, o imitatie a acestora in aur. Nicaieri in Biblie nu este promisa unui credincios o „diadema”, deoarece numai Unul singur Imparat al imparatilor este vrednic sa poarte aceasta coroana imparateasca, si acesta este Cristos. Cei credinciosi, totusi vor primi „stephanos”, care este un premiu dat unei persoane care a cistigat la jocuri, a fugit alergarea, si a trecut linia de sosire.

Exista cinci feluri distincte si diferite de cununi care sint promise celor credinciosi ca fiind incluse in pachetul lor de pensie cereasca.

Cununa Care Nu Vestejeste

1 CORINTENI 9:24-25

24Nu ştiţi că ceice aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul!
25Toţi ceice se luptă la jocurile de obşte, se supun la tot felul de înfrînări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună, care se poate vesteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună, care nu se poate vesteji.

Ideea unei cununi care nu vestejeste ne indica o cununa care va dainui vesnic. Aceasta cununa indica un premiu pe care un credincios il va primi si care va fi o relicva in toate vremurile fara de sfirsit ca cel ce o va purta a fost credincios si ascultator  in viata lui sau a ei in a urma pe Domnul, pe cind traia pe pamint.

Cununa Bucuriei

1 TESALONICENI 2:19-20

19Căci cine este, în adevăr, nădejdea, sau bucuria, sau cununa noastră de slavă? Nu sînteţi voi, înaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui?
20Da, voi sînteţi slava şi bucuria noastră.

Aceasta cununa este adesea numita cununa cistigatorilor de suflete, caci acolo va fi un premiu special pentru toti cistigatorii de suflete. Pavel cind s-a adresat Bisericii din Tesalonic, Grecia a scris despre aceasta in prima din cele treisprezece scrisori (catre Tesaloniceni) in Noul Testament. Scisoarea este impartita in cinci capitole, si in fiecare capitol, Pavel a amintit despre revenirea lui Cristos. El a spus acelei Biserici ca la venirea lui Cristos, ei vor primi o „cununa a bucuriei.” Noi vom fi rasplatiti pentru sufletele pe care le-am cistigat la Cristos, si fiecaruia credincios care a cistigat suflete la mantuire, va primi o cununa speciala pentru cistigarea de suflete!

Cununa Vietii

Scolarii Bibliei identifica aceasta cununa ca fiind cununa promisa in Apocalipsa 2:10, care este un premiu pentru credinciosii care indura si inving ispita si incercarea. Cind Cristos ne atentioneaza, „Pastreaza ce ai, ca nimeni sa nu-ti ia cununa” (Apoc. 3:11), El avertizeaza Biserica din Filadelfia ca sa fie credinciosa si sa indure atacurile inamicului. Exista  o cununa speciala pentru acei ce si-au infrinat trupul, mintea, si duhul lor ca sa urmeze pe Domnul pina la capat. Aceasta este cununa vietii.

Cununa Slavei

1 PETRU 5:4

4 Si cind Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa, care nu se poate vesteji, a slavei.

La 1 Petru capitolol 5, apostolul Petru se adreseaza presbiterilor si ii sfatuieste sa pastoreasca cu credinciosie pe  credinciosii care sunt sub paza lor, nu pentru un cistig marsav de bani, si sa se dea ca exemplu celorlalti credinciosi. Daca vor fi gasiti credinciosi chemarii lor, atunci la venirea lui Cristos ei vor primi o „cununa a slavei.” Aceasta cununa este in particular pentru cei ce au servit ca presbiteri, pastori, episcopi peste cei credinciosi, ca si cum un pastor ar avea grija de turma lui.

Cununa Neprihanirii

2 TIMOTEI 4:8

8Deacum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi -o va da, în ,,ziua aceea„, Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.

Este foarte interesant faptul ca Pavel mentioneaza ca aceasta cununa este data celor care „iubesc venirea Lui.” La prima vedere s-ar crede ca toti cei ce cred iubesc venirea Domnului. Totusi, sunt acei care sustin ca sint credinciosi dar care de fapt batjocoresc si iau in deridere ideea revenirii lui Cristos (2 Petru 3:3-4). Altii vor ramane de „rusine inaintea  Lui  cind El va reveni” (1 Ioan 2:28). Pentru cei ce asteapta revenirea Lui, vor primi o cununa a neprihanirii. Numai cei ce au un legamint activ cu Cristos, care sunt neprihanitii lui Dumnezeu prin Isus Cristos, vor primi aceasta cununa.                 Sint sapte binecuvintari promise celor ce vor birui, mentionate de Ioan in Apocalipsa capitolele 2 si 3. Aceste binecuvintari sunt:

1. Cel ce va birui va minca din pomul vietii , care este in raiul lui Dumnezeu (Apoc. 2:7).

2. Cel ce va birui nu va fi vatamat de a doua moarte (Apoc. 2:11).

3. Cel ce va birui va minca din mana ascunsa si i se va da o piatra alba pe care este scrisa un nume nou (Apoc. 2:17).

4. Celui ce va birui i se va da stapinire peste popoare. (Apoc. 2:26).

5. Celui ce va birui nu i se va sterge numele din Cartea Vietii (Apoc. 3:5).

6. Cel ce va birui va fi un stilp in Templul lui Dumnezeu si i se va da un nume nou (Apoc. 3:12).

7. Cel ce va birui va sedea pe scaunul de domnie impreuna cu Cristos (Apoc. 3:21).

Toate cele mentionate sint o parte din rasplatirile pe care credinciosii le vor primi pentru ca L-au servit pe Dumnezeu cu credinciosie.                                                                                                                                                                                                                           Alte premii vor include si aceea de a domni peste popoare impreuna cu Cristos in timpul Imparatiei de o mie de ani. In Evanghelia dupa Luca capitolul 19, Cristos spune ucenicilor sai o pilda despre servitorii care au primit daruri de la stapinul lor pentru credinciosia lor. Pe felul in care acesti dedicati si loiali slujitori si-au investit banii lor si timpul lor pentru lucrarea Domnului, li s-a dat sa cirmuiasca peste orase numeroase. In cartea Apocalipsa, toti credinciosii sint numiti „imparati si preoti” si au ca promisiune ca vor „imparati pe pamint” (Apoc. 5:10). In timpul Mileniului, vor fi mii de orase peste care vor fi pusi lideri care sa conduca  intregi regiuni. Acesti conducatori si imparati vor fi sfintii care vor trai pe Pamint in acea vreme.

Pierderea Rasplatei                                                                                                                                                                                                                                            Exista unele lucruri care rascolesc din adinc sufletul si sunt legate de judecata „bema”. In timp ce o persoana care va fi la aceasta judecata trebuie sa aiba un legamint de rascumparare, vor fi acolo totusi oameni care isi vor pierde acest premiu etern. Aceasta avertizare se gaseste peste tot in Scriptura.

COLOSENI 2:18-19

18Nimeni să nu vă răpească premiul alergării, făcîndu-şi voia lui însuş printr’o smerenie şi închinare la îngeri, amestecîndu-se în lucruri pe cari nu le -a văzut, umflat de o mîndrie deşartă, prin gîndurile firii lui pămînteşti,
19şi nu se ţine strîns de Capul din care tot trupul, hrănit şi bine închegat, cu ajutorul încheieturilor şi legăturilor, îşi primeşte creşterea pe care i -o dă Dumnezeu.

APOCALIPSA 3:11

11Eu vin curînd. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ţi ia cununa.

Cristos a spus ca daca cineva va ajuta pe altii „nu-si va pierde rasplata” (Matei 10:42). M-am gindit adeseori la faptul cum se poate ca cei credinciosi care au ajuns in rai – si oameni care au fost morti si apoi inviati impreuna cu „cei morti in Cristos” – au putut sa ajunga in rai si totusi  si-au pierdut rasplata sau cununa?

Privitor la aceste avertismente de a nu-ti pierde rasplata si sa nu lasi pe altcineva sa-ti ia cununa, cinci din cele sapte Biserici din cartea Apocalipsa au fost avertizate, ca sa se pocaiasca de caderile lor spirituale si morale sau vor suporta consecintele judecatii.

1. „Pocaieste-te, si intoarce-te la faptele tale dintai. Altfel, voi veni la tine, si-ti voi lua sfesnicul din locul lui” (Apoc. 2:5).

2. „Pocaieste-te dar. Altfel, voi veni la tine curind, si Ma voi razboi cu ei cu sabia gurii Mele” (Apoc. 2:16).

3. „Iata ca am s-o arunc bolnava in pat; si celor ce preacurvesc cu ea, am sa le trimet un nacaz mare, daca nu se vor pocai de faptele lor” (Apoc. 2:22).

4. „Tine si pocaieste-te! Daca nu veghezi, voi veni ca un hot, si nu vei sti in care ceas voi veni peste tine” (Apoc. 3:3).

5. „(Pocaieste-te) dar fiindca esti caldicel , nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea” (Apoc. 3:16).

Toti cei credinciosi, la „bema” isi vor avea incercate faptele lor printr-o forma de foc.

Related posts

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: