Cum si de ce m-am pocait – Marturia Militianului convertit din Baia Mare

romanianmonasteries.org

De la AlfaOmegaTV – Dincolo de Bariere. Ioan Chertitie este fostul Gardian al Penitenciarului din Baia Mare. La minutul 21 discuta si rolul revolutiei din 1989.

„Mi-e scârbă de mine şi de tot ceea ce-am făcut“. Afirmaţia îi aparţine lui Ioan Chertiţie (55 de ani), fost subofiţer de miliţie în Penitenciarul Baia Mare, între 1982 şi 1992. (www.adevarul.ro)

La Penitenciarul Rahova a avut loc, miercuri, un eveniment cultural cu o profundă semnificaţie morală pentru întreg spaţiul public românesc: lansarea cărţilor „AM FOST TORŢIONAR – Confesiunile unui gardian”, „Coşmar şi mântuire” şi „Sighet. Apelul călăilor”, publicate la Editura Ştefan.
Cărţile sunt scrise nu de un fost deţinut politic, ci de un fost gardian (plutonier) din închisoarea de la Baia Mare. Numele lui este Ioan Chertiţie. Fapt nu lipsit de importanţă, autorul a fost primul gardian al lui Toader Şteţca, celebrul primar de la Săpânţa şi primul deţinut politic de după 1990, închis în repetate rânduri pentru rezistenţa sa anti-neocomunistă din perioada 1990-1992. Lui Toader Şteţca îi este dedicat un capitol întreg în prima dintre cărţi („AM FOST TORŢIONAR – Confesiunile unui gardian”). „Această carte – scrie Miron Manega în prefaţă – are toate ingredientele unei ficţiuni neverosimile. În primul rând, prin cruzimea adevărurilor mărturisite, care frizează fantasticul cel mai grotesc. În al doilea rând, pentru că e scrisă de un fost plutonier de penitenciar, ceea ce creează din start suspiciuni asupra întregului demers: cum să fie un miliţian în stare să scrie o carte când, se ştie, miliţienii abia ştiu să se iscălească? E clar – vor zice unii (alţii chiar au zis) – , i-a scris-o altul! În al treilea rând, cum să aibă cineva, care a fost în sistem, curajul să divulge, cu subiect şi predicat, TOATE ororile din interiorul acestui sistem, din care torţionarii n-au dispărut după 1989 şi unde cruzimea era învăţată şi exersată la locul de muncă? Ioan Chertiţie este primul (şi, deocamdată, singurul) torţionar care a făcut mărturisiri complete despre adevărul închisorilor comuniste, fără să-şi menajeze şi fără să-şi retuşeze propriul portret de fost gardian, în acel lăcaş al terorii”.Faptul că lansarea celor trei volume, care mărturisesc şi denunţă ororile sistemului penitenciar din România de după 1990, a fost găzduită chiar de un penitenciar ar putea fi primul semn de autopurificare şi ieşire din criza morală a societăţii româneşti. Şi o invitaţie pentru celelalte instituţii publice să repete gestul.

6 comentarii (+add yours?)

 1. Angela...salvata prin HAR
  ian. 06, 2012 @ 08:22:01

  MINUNAT Beautifull
  GBY
  Psalm 119:63, ,, Sunt prieten cu toti cei ce se tem de Tine, si care pazesc poruncile Tale… 🙂
  Iti doresc binecuvantari de sus si de jos in noul an 2012 cat si toata viata

  Take delight in the Lord, and He will give you your heart’s desires

  • rodi
   ian. 06, 2012 @ 11:53:09

   Marturiile sunt toate asa de minunate! Ascultindu-le ne stau in fata ca exemple vii a „dragostei dintii” de care poate multi am uitat. Si eu iti doresc la fel, binecuvintari si spr la munca! 🙂 (in familie si pe internet)

 2. Ilie
  mart. 07, 2014 @ 20:15:51

  O marturie deosebita. Aceasta marturie imi aminteste despre cum am auzit de Biblie, Dumnezeu, Isus Cristos, mantuire, iertare, in tren calatorind spre Iasi, 2009 am fost intr-un compartiment cu un tanar student la teologie si muzica, i-am luat numarul de telefon deci isi stiu numele, Țună Sebastian si din discutiile noastre nu am putut sa nu sesizez un tanar diferit: senin, cu suflet cald, linistit si caracterizat de o siguranta si putere de argumentare iesita din comun la un tanar de 20 de ani. Nu le stia pe toate dar stia ce crede si de ce crede pentru ca Il cunostea pe Cel in care crede.. Simplu, clar, precis, original am primit o lectie ce m-a marcat pentru totdeauna. Acum cred ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, singurul Adevar, singura Cale si singura Viata ce poate sa elibereze, sa vindece si sa mantuiasca pe om. Aceasta cred pentru ca afirma Biblia care este cuvantul lui Dumnezeu, si de aceea este singura Carte cu autoritate absoluta, Cartea cartilor, singura carte fara nici o gresala sau lipsa!

 3. Avram
  mart. 07, 2014 @ 20:31:09

  Ilie,
  Marturia ta este extraordinara. Se aseamana cu pilda semintei despre care a spus Isus. Samanta cazuta intr-un pamant bun. Binecuvantat esti pentru ca ai auzit Cuvantul si l-ai primit! Ferice de cei ce aud si nu isi impietresc inimile.
  God Bless You!

 4. Trackback: Speranta din Turneu – Baia Mare 2014 – Denis Ursan, Ionut Craciun, Alin si Florina Jivan – Unde pleci, prietene, grabit? “PAȘI SPRE O NOUĂ VIAȚĂ” România / Ucraina | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: Speranta din Turneu – Baia Mare 2014 – Fratii Ursan – Esti cel mai frumos + Denis Ursan, Ionut Craciun, Alin si Florina Jivan – Unde pleci, prietene, grabit? “PAȘI SPRE O NOUĂ VIAȚĂ” România / Ucraina | agnus dei - english + r
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: