Gabi Lupescu – Cum poti sa cunosti voia lui Dumnezeu?

via pixeleyes.com stairs to nowhere

„…Înţelegi tu ce citeşti ?”… „Cum a-ş putea să înţeleg dacă nu mă va călăuzi cineva ?”
Fapte 8:30,31

Dilema crestinului nu consta in a alege intre un lucru bun si unul rau. Daca este un crestin serios, avand o buna relatie cu Dumnezeu, el va sti intotdeauna sa aleaga ceea ce este bun, curat, nobil, inaltator, util, frumos si spre slava lui Dumnezeu, lasand deoparte ceea ce este rau, vulgar, pamantesc, frivol, urat si degradant.

Dilema apare cand toate posibilitatile pe care le ai in fata ti se par la fel de bune.

Sa presupunem ca ai o zi libera. Cum ar fi mai bine sa-ti petreci acea zi ? Simti nevoia sa te odihnesti, dupa cateva zile stresante petrecute la serviciu ? Nu-i nimic rau in asta… Dar la fel de bine poti alege o carte buna pe care ai cumparat-o demult, asteptand prilejul potrivit pentru a o citi. Dar ce zici de o vizita facuta unui prieten bun, cu care nu ai mai vorbit de multa vreme? Ar fi ceva rau? Nicidecum! Dar daca sotia si copiii iti vor cere sa-i scoti undeva in natura? Ar fi excelent, nu-i asa? Ai putea scrie un articol, ai putea viziona cateva documentare interesante la televizor, ai putea merge la un concert de muzica clasica sau ai putea face o vizita unui bolnav internat… Ai putea profita de timpul liber, incepand un studiu biblic pe care il ai de multa vreme in plan…

Nu este asa ca e greu de ales intre mai multe lucruri bune? Cu toate acestea, dintre multele posibilitati bune, una este cea mai buna. Care sa fie aceasta?

Din nefericire pentru ei, majoritatea oamenilor alearga la surogate pentru a afla cum sa faca cea mai buna alegere intr-o situatie sau alta de viata. Si tot din nefericire, “piata” in domeniu are o gama foarte bogata de oferte. Se apeleaza la ghicitori, vrajitori, clarvazatori, spiritisti; se practica chiromantia, ghicitul in cafea, datul in bobi; se alearga la cartile de tarot, la horoscoape si astrograme, la preoti ce pretind ca au inzestrari speciale de a descoperi viitorul…

Cati oameni insa , atunci cand sunt in fata unei rascruci in viata… alearga la Dumnezeu pentru sfat si calauzire ?

“Oferta” Tatalui ceresc este cat se poate de generoasa in aceasta privinta: “ Eu -zice Domnul – te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi; te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta.” Aceasta fagaduinta divina este impresionanta, caci ea raspunde in mod desavarsit nevoilor noastre multiple.
1) In primul rand, aceasta promisiune nu se limiteaza doar la anumite aspecte ale vietii, lasandu-ne descoperiti si fara calauzire in altele. Cand Dumnezeu ne promite ca ne va arata calea pe care trebuie sa mergem, El ne asigura de asistenta Sa in toate domeniile vietii.

Ca sa fim siguri de acest lucru, El ne intreaba prin profetul Ieremia: “Sunt Eu numai un Dumnezeu de aproape, zice Domnul ? Nu sunt Eu si un Dumnezeu de departe? “ ( Ieremia 23, 23 ) Altfel exprimata, ideea este urmatoarea: “Sunt Eu un Dumnezeu care pot calauzi doar in lucrurile mari ale vietii ? Nu sunt Eu si un Dumnezeu care va poate calauzi si in lucrurile mici si neinsemnate?”

Daca atunci cand dorim sa ne intemeiem o familie, sa ne mutam intr-o alta localitate sau alta tara, daca atunci cand ne alegem profesia ne este mai usor sa ne plecam genunchiul in rugaciune, cerindu-I Tatalui ceresc sa ne indrume, cand este vorba de alegeri pe care le consideram neinsemnate este ceva mai greu. Ne simtim destul de intelepti sa ne descurcam si singuri, sau poate consideram ca Dumnezeu este prea ocupat cu marele Sau Univers pentru a da importanta si maruntelor noastre probleme. Dar nu este asa! El are placere sa se implice in cele mai mici amanunte ale existentei noastre, daca si noi dorim acest lucru.

2 ) In al doilea rand, Dumnezeu nu ne obliga sa urmam sfatul Sau. Expresia “te voi sfatui” (nu “te voi obliga”!) ne vorbeste despre principiul libertatii de constiinta la care El tine mult, principiu pe care se intemeiaza intregul Univers. Principiul leninist : “Daca nu stii, te invatam; daca nu poti, te ajutam; daca nu vrei, te obligam !” este strain de caracterul lui Dumnezeu. Inaintea Lui are valoare doar o alegere de bunavoie . Tot ce trece peste liberul arbitru al omului Ii este complet strain.

3 ) In al treilea rand, Dumnezeu ne promite supraveghere continua si discreta: “Voi avea privirea indreptata asupra ta”. Aceasta latura a promisiunii Sale ar putea sa-i deranjeze pe unii oameni stapaniti de spiritul de independenta si razvratire. Indiferent de sentimentele unora fata de Tatal ceresc, El nu poate fi altfel decat un Tata plin de grija pentru creaturile Sale. Cand copiii sunt neasultatori si zburdalnici, supravegherea si grija parintilor este cu atat mai mare. Insa pe cei care doresc prezenta divina in toate amanuntele vietii lor, aceasta promisiune este una din cele mai mangaietoare care exista pe paginile Bibliei.

Se ridica insa o problema cat se poate de practica: Cum poti cunoaste voia lui Dumnezeu atunci cand te afli la o rascruce de drumuri ? Care sunt caile prin care El iti vorbeste , calauzindu-ti pasii pe un teren sigur?

Raspunsul e alcatuit astfel:

  1.  Cauta-L pe Dumnezeu pe aceeasi cale pe care L-ai cautat si in alte ocazii ale vietii si El ti-a raspuns ! Desi exista mai multe cai prin care putem cunoaste voia lui Dumnezeu, numai una singura este infailibila : B i b l i a !!! . Pentru ca Biblia sa fie cu adevarat o Cale sigura si infailibila de calauzire divina ( cum si este de fapt ! ) , trebuie sa dai atentie catorva lucruri importante:1) Ia-ti un timp special de rugaciune, cerandu-I lui Dumnezeu sa te ajute in intelegerea voiei Sale si a drumului pe care trebuie sa mergi.
  2. Pune deoparte in fiecare zi un timp special destinat studiului Cuvantului lui Dumnezeu. Observa principiile expuse in ea, incearca sa-L intelegi pe Dumnezeu si caracterul Lui, apoi incepe, cu ajutorul Lui, sa aplici in viata ta principiile gasite.
  3. Schimba-ti obiceiurile de care ai devenit constient ca nu sunt placute lui Dumnezeu si paraseste viata de pacat in care ai trait pana acum.
  4. Daca ai facut toate acestea, fii mereu “pe faza” , mereu atent la glasul cerului. S-ar putea sa fii calauzit intr-o zi prin constiinta, alteori printr-un text biblic, alteori printr-o experienta personala in care vei vedea Providenta divina lucrand. Uneori vei primi raspuns la cererea ta de calauzire printr-un sfat dat de un prieten, sau intr-un paragraf citit intr-o carte. Poate ca Domnul va alege sa-ti vorbeasca printr-un vis, printr-o predica auzita la serviciul divin, prin mustrarea unui parinte sau chiar prin piedici pe care le intalnesti in calea ta.Si inca ceva foarte important: Daca ai inteles din Biblie care este voia lui Dumnezeu intr-o anumita privinta, nu-L ispiti cerandu-I inca un semn. A cere semne suplimentare din partea lui Dumnezeu, in conditiile in care un anumit adevar este clar descoperit in Biblie, este o dovada de nesinceritate la care cerul refuza sa raspunda.Adu-ti aminte de trista experienta a primului imparat al lui Israel, Saul. Neascultarea sa fata de vointa clar descoperita a lui Dumnezeu l-a adus in situatia de a i se inchide orice posibilitate de comunicare cu cerul.

“ Saul a intrebat pe Domnul si Domnul nu i-a raspuns nici prin vise, nici prin Urim, nici prin prooroci…” ( 1 Samuel 28, 6 ) Dumnezeul nostru este un Tata nespus de iubitor si intelegator, insa daca intalneste la copiii Sai nesinceritate, falsitate si interese meschine, zidul dintre sfintenia Sa si pacatosenia noastra devine de netrecut.

Asadar, primeste, te rog, inca un sfat:
Nu cauta sa afli voia lui Dumnezeu …decat daca esti dispus sa o implinesti in viata ta ! si
Nu cauta sa afli voia lui Dumnezeu daca deja ti-ai ales propria cale , la care nu vrei nicidecum sa renunti …!

Doar atunci, cand esti in cele mai bune relatii cu cerul, cand insetezi dupa neprihanirea Lui Dumnezeu, cand esti sincer si dispus sa mergi pe calea pe care El ti-o va descoperi, doar atunci se va implini pretioasa Lui promisiune: “Urechile tale vor auzi dupa tine glasul care va zice: “Iata drumul, mergeti pe el !” ( Isaia 30 21 ) – A m i n.


Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: