Vladimir Pustan vorbeşte tinerilor „Cum să Depăşim Complexul de Inferioritate”

Vadimir Pustan : „In functia cum te privesti pe tine insuti; asa te vei dezvolta. Care sunt factorii care ne influenteaza propria parere despre noi?” Din ce perspectiva si experienta  a vietii vorbeste fratele Pustan:

Tatal meu mi-a spus urmatorul lucru cind am ajuns mare: „Ai venit in lume printr-o simpla nebagare de seama”. Pentru ca a avut un copil, s-a simtit responsabil si a stat linga mine si mama. Nu cred ca nu m-a iubit, dar, nu mi-a aratat niciodata. Nu mi-a cumparat odata o bomboana. Nu m-a prins odata dupa umar sa ma intrebe ce mai fac. Nu ma intrebat daca imi trebuie 10 lei, ca atit costa atunci un suc si o savarina, sa ies afara cu o prietena. Nu a stiut niciodata la ce scoala sunt.

Am fost printre cei mai saraci oameni din sat, si-am simtit dureros lucrul acesta. Eram si pocait. Singurul din sat. Eu cu mama mea. Pe vremea aceia trebuia sa fii tuns zero, si ma tuns zero. La scoala ma strigau „pocaitu”. Cind m-am bagat la scoala generala m-am bagat ca lupul in stina. Puteam sa invat cit as vrea sa invat  si oricit de bun am fost, am luat totdeauna premiul 2 sau cind nu s-a putut, am luat premiul 1 cu inca un sir de tovarasi. Si asa am crescut mai departe.

Dupa aceia m-am imbolnavit si am stat bolnav mai multi ani. Dupa aceia m-am dus in armata unde era si mai rau. Colegii mei sau dus linga casa, eu am mers la cealalta parte a tarii. La 11 ani m-am indragostit prima data. La 20 de ani am ramas singur in gara cu floarea in mina. La 18 ani am cazut prima data la facultate, si am mers in aramata. La 22 de ani am cazut a doua oara la facultate. Am mers la examen cu 3 pixuri si doua stilouri care au scris acasa si la examen nici unul nu puteam folosi. Mi-a zis profesorul sa plec de acolo ca nu-i de mine. De atunci fac un esec continu. Nu e zi sa nu gresesti ceva, dar de-atunci am invatat ceva: Asta se numeste viata.

Notite si puncte din predica:

In functia cum te privesti pe tine insuti; asa te vei dezvolta. Care sunt factorii care ne influenteaza propria parere despre noi?

  1. Frumusetea – Nu puneti prêt pe frumusete. In anii 60, prin revolutia sexuala, s-au mutat valorile omului din interior la exterior si n-a mai contat ce e in interior. Putem schimba multe in exterior, dar nu putem schimba virsta. Asta-mi spune ca tineretea si viata asta sunt trecatoare. Cu referinta la ce vor baietii de la fete si fetele de la baieti, fratele Pustan spune: „Fetelor, ma iertati ca va spun: ‘ Daca pina acuma a-ti dorit baieti foarte sensibili; acuma doriti baieti sensibili dar cu masina si nu stiu ce… Cautati omul cu care va puteti intelege'”. Tot la subiectul „frumusete” el zice: „Pacatul uriteste omul si el e rusinea popoarelor”.
  2. Inteligenta – Multi parinti va invata gresit sa fiti tot timpul in competite, pentru ca incearca sa traiasca prin noi… Inteligenta nu este egala cu cultura… Dumnezeu ti-a dat capacitatea si ce-i daca esti un elev de nota 7? Dumnezeu are nevoie si de elevi cu nota 7. Inteligenta vine din nastere; cultura vine mai tirziu- odata cu cartea si experienta vietii, etc. Nu va framintati aici.
  3. Parintii – Complexul tau depinde de felul in care ai fost tratat, bazat pe faptul -„daca ai fost copilul dorit sau nu, daca ai fost baiat sau fata, si ordinea in care te-ai nascut intre fratii tai”. Parintii ar trebui sa accepte esecurile si niciodata sa nu faca diferenta intre copii lor… Nu va bateti copii ca va sparg o vaza sau va zgirie masina, bateti-i pentru lucruri morale (minciuna, etc.) Veti fi si voi parinti la rindul vostru si „niciodata sa nu vorbiti pe nimeni de rau pe nimeni pentru ca copii vostri vor creste nerespectind structurile…
  4. Greutatile financiare – Ne-am dori multe lucruri pe care nu le putem avea. Nu saracia e rea, nici bogatia in sine ci competitia cu altii. Va rog din toata inima sa nu va ginditi la bani decit ca la ceva distrugator. Chiar daca n-aveti cele mai scumpe haine, vreau sa le aveti cele mai curate. M-au intrebat tinerii care-i diferenta intre moda si stil. Moda vine si pleaca. Faceti-va un stil propriu dar nu cautati etichete. Sint lucruri pe care in viata nu le alegi. Si, chiar daca totusi consideri ca ai un fel de handicap (la frumusete, inteligenta, saracie, etc) poate Dumnezeu te-a inzestrat cu alte daruri. Foloseste-te de ele.

Si tu trebuie sa faci ceva – 1) Sa ai credinta in Dumnezeu si 2) Sa compensezi in viata lucrurile (punctele slabe)

Traiti frumos. Sculati-va dimineata si rugati-va: „Voi reusi! Voi merge inainte!”

31 Iulie 2003 la Tabara Tineretului Crestin: Cortul Intilnirii; Misiunea Crstina Christos pentru Romania

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: