Florin Ianovici – interviu la Speranta TV (NOU)

Programul este din 2011 si a fost difuzat la Speranta TV cu Cornel Darvasan.

Partea 1

Este posibil sa cunoastem voia lui Dumnezeu? Este o chestiune obiectiva sau este o chestiune subiectiva?

Florin Ianovici: Oamenii intreaba. Daca ar fi sa fim sinceri, raspunsurile la intrebarile acestea  de cele mai multe ori vin in tacare. Iar noi incercam sa provocam cunoasterea voii lui Dumnezeu. Noi venim la Dumnezeu si ii cerem daca e voia Lui la lucrurile noastre. Corect ar fi daca ne-ar interesa voia cuiva, sa il intrebi mai intii, „Care este voia ta?”

Majoritatea intrebarilor cu care noi venim inaintea lui Dumnezeu sunt de ordin practic. Sint intrebari care au de a face cu felul nostru de a trai mai bine pe pamintul acesta. Intrebarile cele mai des intilnite in aceasta arie a voii lui Dumnezeu sint astfel: Sa ma duc la slujba aceasta, sa ma duc la facultatea aceasta, sa ma casatoresc sau nu cu persoana aceasta. Daca suntem onesti am spune ca de cele mai multe ori la aceste intrebari „practice” Dumnezeu tace.

Raspunsul la intrebarea „Care este voia lui Dumnezeu „(pentru orice situatie) este la 1 Tesaloniceni 4:3 unde spune ca voia lui Dumnezeu este sfintirea. Asta ma relaxeaza, ma linisteste, ma face sa ma simt extrem de crezator in Dumnezeu, pentru ca atit cit priveste lucrul care si-L doreste El cu privire la viata mea, acesta nu este sub semnul intrebarii. Dumnezeu doreste, indiferent de unde ar veni credinta noastra si indiferent cum ne-am numi noi, aceasta dorinta a lui Dumnezeu este pentru toti: Sfintirea vietii noastre in mijlocul unei lumi care in fiecare zi isi pierde busola spirituala.

Partea 2

Problema noastra este ca noi confundam alegerile noastre cu voia lui Dumnezeu. Care sunt citeva criterii pentru a alege bine?

Florin Ianovici: Facind distinctia intre faptul ca voia lui Dumnezeu este intotdeauna duhovniceasca, si asta ma ajuta pe mine, omul de rind, sa nu ma sperii cind sint in fata unei alegeri si sa inteleg ca de fapt alegerea este ceia ce ne preocupa pe noi, si de fapt formularea „o fi” sau „n-0 fi” voia lui Dumnezeu este pur si simplu modul prin care ne-am invatat sa ne exprimam si de multe ori ne aduce confuzie. Deci, alegerea are la baza o intrebare: Daca imi este sau nu de folos. Sunt patru puncte de sprijin:

 1. Relatia cu Cuvintul lui Dumnezeu. Avem tendinta uneori „usoara” de a deschide Biblia fie pentru a cauta versete specifice problemei mele, ca celelalte nu ma intereseaza; sau, mai rau de atit, fie sa deschidem Biblia la intimplare cautind o vointa sfinta si deschizind cu degetul, avind in minte o cifra, cautind astfel sa ma incredintez eu ca aceasta este voia lui Dumnezeu. Cuvintul lui Dumnezeu trebuie strins in fiecare zi; el nu trebuie cautat in heirup-ismurile noastre. Sa facem o relatie cu cuvintul lui Dumnezeu care va locui in noi pentru ca cuvintul lui Dumnezeu ne va da echilibrul necesar si intelepciunea dincolo de care vom sti sa alegem. Aproape pe nesimtite ne va purta cuvintul catre usa pe care trebuie sa intram.
 2. Relatia de partasie cu oamenii care te iubesc. Zic oamenii care au o afinitate pentru tine pentru ca daca nu au ei iti dau sfaturi gindindu-se la ei, nu la tine. Omul este subiectiv in tot ceia ce face. Nu exista obiectivitate, numai am inventat lucrul asta ca sa ii facem pe oameni ca sa ne accepte ideile. 
 3. Relatia in rugaciune care imi linisteste inima.
 4. Meditarea, cugetarea, analiza. Stau si meditez si analizez. De ce? Am remarcat ca graba strica treaba.

6 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Pastor Florin Ianovici – Bucuresti, Biserica Betel « agnus dei – english + romanian blog
 2. cornelilioi
  mart. 13, 2012 @ 02:18:07

  Reblogged this on cornelilioi.

 3. Trackback: La Multi Ani Florin Ianovici! 8 Mai, 2012 « agnus dei – english + romanian blog
 4. Belshazzar
  mai 09, 2012 @ 20:40:06

  Frate Ianovici, am o intrebare. Cer iertare daca nu scriu bine in Romaneste. Am fost nascut in America. Deci, crezi ca Dumnezeu ne vorbeste prin darul prorociei despre cauzele noastre? Chiar daca unul intreaba despre o fata sau despre alta problema. Daca nu prea crezi in semne…oare asta inseamna ca nici lucrarile nu sunt bune?

  Sunt putin trist si am vrut sa caut niste clarificare. Multumesc.

  • rodi
   mai 10, 2012 @ 01:00:29

   Belshazzar, incerc sa iti raspund eu. Dumnezeu a lucrat in viata fratelui Ianovici prin proorocii de mai multe ori si fratele Ianovici nu neaga proorociile (de loc!) dar spune ca pentru unele lucruri avem raspuns in Biblie si putem sa ne ghidam dupa Cuvantul care ni l-a dat Dumnezeu. Trebuie sa practicam Cuvantul si sa cerem lui Dumnezeu in rugaciune si apoi sa asteptam ca El sa lucreze dupa voia Sa. Dar si avem responsabilitatea sa actionam ghidati de Cuvantul lui Dumnezeu cu incredere in EL ca ne va purta de grija.

 5. Trackback: Florin Ianovici – Onisim, un tanar suparat! (Epistola catre Filimon) « agnus dei – english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: