Cristian Barbosu – Spalati-va pe maini

Pagina – Predici Cristian Barbosu aici.

Precum praful, murdaria, particole anorganice ajunse in interiorul trupului nostru fizic dauneaza sanatatii, ba chiar duc la febra, ba chiar la moarte, la fel si pacatul odata intrat in noi devine un focar de infectie extrem de daunator sufletului nostru. Problema e ca in lumea noastra, pacatul a devenit ceva mitic, ceva legat de legenda. Fie nu cred ca mai exista, fie ca nu-s interesati. Unii folosesc aceste optiuni:

 1. Eu nu sint mare pacatos. N-am furat, n-am jefuit, n-am dat in cap nimanui. Ah, acuma ca pacatuiesc, uita-te tu in jur, toti pacatuiesc.
 2. Eu sint un om moral. Sint un om cinstit. Am crescut in biserica, cint in cor. Eu nu fur, nu beau, nu fumez, dau la saraci, sint caritabil. Cu siguranta ca Dumnezeu va face diferenta intre mine si ceilalti.
 3. Eu sint botezat. Sint chiar activ. Suta la suta Dumnezeu ma va privi altfel.
 4. E adevarat ca sint pacatos. Mi-am pus in gind sa ma pocaiesc, sa ma linistesc dar nu acum. Sint prea multe lucruri in viata mea. Afacerile din Romania n-au cum sa mearga cu maini curate. Intelege si tu. Cu siguranta ca vreau sa ma pocaiesc. Poate in cativa ani. Poate la pensie. Dar nu acum.

Fiecare din aceste optiuni cauta sa-si justifice pacatul, nu sa-l rezolve. Indiferent insa cine esti, de unde esti, cat bine ai facut sau cite rele ai facut sau n-ai facut, Biblia iti spune foarte clar ca esti atins de pacat. Indiferent de standardul tau religios sau moral, indiferent ca esti convertit, botezat, activ intr-o biserica, inclusiv Papa de la Roma, inclusiv Maica Tereza toti au fost si sint atinsi de pacat fiindca Biblia, nu lumea, ne spune lucrul acesta.

E ceva ereditar in noi. Acolo in spirala aia ADN-ica spirituala, noi am fost din momentul conceptiei noastre infectati de pacat. Spunea David: In pacat m-a zamislit mama mea.

Uploaded by  on Mar 24, 2012

Modul in care reactioneaza pacatul si solutia cu privire la el 

E foarte important sa vedem modul in care reactioneaza pacatul si solutia cu privire la el. David, care vorbea cu Dumnezeu aproape un an de zile a incercat sa isi ascunda pacatul si la acoperit foarte bine de oameni dar nu de Dumnezeu. Si chiar daca totul ii mergea bine in casnicie si in imparatie, launtrul lui David singera. Constiinta lui David striga. Inima lui David palpita. De ce? Pentru ca sufletul ii era sufocat. Asta e esenta cestui Psalm 51. era sufocat de mina lui Dumnezeu care apasa din greu asupra lui. Si murdar, infectat si minjit, David nu mai rezista in Psalmul 51 si exclama:

1(Către mai marele cîntăreţilor. Un psalm al lui David. Făcut cînd a venit la el proorocul Natan, după ce intrase David la Bat-Şeba.) Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta! După îndurarea Ta cea mare, şterge fărădelegile mele! 2Spală-mă cu desăvîrşire de nelegiuirea mea, şi curăţeşte-mă de păcatul meu!

De ce? Fiindca nimeni, absolut nimeni, nici macar David nu s-a putut juca cu pacatul fara sa nu se manjeasca. Pacatul atinge toate compartimentele vietii tale. Iti va afecta intreaga fiinta. Hai sa vedem cum intreaga lui fiinta a fost afectata. In versetul 3, ochii lui David au fost afectati:

3Căci îmi cunosc bine fărădelegile, şi păcatul meu stă necurmat înaintea mea.

Oriunde se uita David isi vedea mereu pacatul sau. Unii dintre voi chiar in seara aceasta, va este greu sa va uitati la acest text pentru ca ochii vostri nu vor sa vada, fiindca ochii tai sint afectati de ceva ce detine interiorul tau, care striga, care sangera, care sufoca. E ceia ce David a simtit. De ce? Pentru ca ochii tai sint infectati de pacat. Am intilnit oameni care prefera sa nu se atinga de Biblie datorita acestui sentiment de condamnare, de cercetare. Cuvintul te cerceteaza, te indeamna la pocainta pentru ca fiecare cuvint are putere. Reactia insa a pacatului este sa te distanteze, sa te departeze de cuvint. Pacatul te impinge la cealalta extrema, la dezinteres total. Cuvintul are putere, problema nu e a cuvintului , e problema privirii, a ochilor nostri.

Uitati-va in versetul 6, si inima i-a fost afectata lui David:

6Dar Tu ceri ca adevărul să fie în adîncul inimii: fă dar să pătrundă înţelepciunea înlăuntrul meu!

Cind pacatul intra in viata ta tu iti pierzi intelepciunea. Pacatul tau te face sa iti pierzi mintea. Am vazut oameni in biserica care savirsesc pacate mai oribile decit paganii din birturi si discoteci. Stau si ma gandesc, ce poate fi in capul acestor oameni?

Multi dintre noi stim prea bine ca ceia ce facem e pacat. Stim prea bine cum priveste Dumnezeu pacatul si stim prea bine ce consecinte teribile se pot abate asupra noastra. Si totusi parca cel rau ne fura mintile. Si mintim, copiem. Multi tineri, anapoda, cad in relatii sexuale inainte de casatorie. Stim foarte clar ca ceia ce semanam vom secera si consiliez zeci si zeci de cupluri tinere care dupa 2-3 ani au probleme si o mare parte este din motivul ca nu au fost curati inainte de casatorie. Pacatul e pacat si se plateste. Nu casatoria iti rezolva problema ta; pocainta ti-o rezolva. Dumnezeu e foarte strict si nu se lasa batjocorit.

Cind tu te joci cu pacatul vei orbi incetul cu incetul si mintea ta se va indeparta de Dumnezeu cel viu si vei ajunge sa faci lucruri nesabuite. Dar, consecintele pacatului nu se opresc aici. Nu numai ca ochii si mintea lui David au fost afectate, dar si auzul lui David:

8Fă-mă să aud veselie şi bucurie, şi oasele, pe cari le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.

De ce? Fiindca David nu auzea asa cum trebuie. Inainte de a pacatui, David a compus multi psalmi. Acuma ceva s-a intimplat. David nu mai simtea bucuria. David nu mai auzea susurul acela blind al Duhului lui Dumnezeu, cind Duhul lui Dumnezeu ii vorbea.Ma gindesc cit de bine le merge multora, fie in afaceri, fie in distractie, fie chiar in biserica. Cit de frumos ne mascam in exterior, dar in interiorul nostru sangeram. De ce? Fiindca nu il mai auzim pe Dumnezeu; simtim ca s-a departat de noi si parca rugaciunile noastre nu mai trec dincolo de tavan. Dumnezeu tace.

Dar, spune Biblia: Tacerea lui Dumnezeu nu-i generata de El, e generata de pacatul nostru. Isaia 59:1 Nu, mîna Domnului nu este prea scurtă ca să mîntuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, Se intimpla ceva. Nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi (cei care a-ti pacatuit) si Dumnezeul vostru si pacatele voastre il impiedica sa va asculte. Din cauza pacatului nostru. De aceia multi nu vor sa auda despre Dumnezeu, pacatul le afecteaza auzul. Poti sa vezi de multe ori la anumiti oameni din Biserica, cind vorbesti de anumite pacate, pe fata lor ca nu suporta sa asculte. Unii dintre ei chiar nu pot sa suporte si ies din Biserica.

Pacatul si Cuvintul nu pot sta impreuna in prezenta altuia

S-ar putea unii dintre voi chiar in momentele acestea sa fiti un pic incomoi. Dar vreau sa fiu real si direct si simplu cu voi sa intelegeti ca lucrurile acestea trebuie sa le auziti. Daca ne jucam cu ceia ce semanam asta vom secera. In seara asta daca te simti incomod, asta e starea cea mai buna in care te poti afla, fiindca nu tu te simti incomod ci Duhul lui Dumnezeu cerceteaza duhul tau. Iar duhul tau recunoaste ca ceva trebuie schimbat in tine. Pacatul iti poate afecta si inima:

10Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!

Vedeti ca noi pacatuim, ceva incepe sa se ruineze incetul cu incetul, mai ales pentru cei care isi ascund pacatele sau inca se mai joaca in mocirla lor. David a crezut ca scapa usor si aproape un an de zile a zacut in mocirla pacatului sau si si-a dat seama ca nu oate trai cu o inima murdara. Totul se usca in el. De aceia in acele zile a scris Psalmul 323Cîtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate. 4Căci zi şi noapte mîna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pămîntul de seceta verii. 

Cei ce cad in pacat sau stau mult in preajma pacatului nu mai sint sensibili la vocea lui Dumnezeu. Incetul cu incetul isi pierd vlaga si vitalitatea spirituala. E si normal. Cind tu intri intr-o camera contaminata cu praf, fie cu radiatie, fie cu substante chimice, tu chiar daca nu te atingi de nici un obiect contaminat, faptul ca tu esti in acea camera cu particole nevazute din are care sunt contaminate, tu insusi esti contaminat. Plaminii tai prin respiratie vor duce acele particole in tine. Totul va fi contaminat pentru ca esti intr-un anturaj contaminat. Chiar daca esti doar spectator, chiar daca nu faci nimic, esti doar prezent acolo. Tu nu trebuie sa faci ce lumea faci ci doar sa te invirti pe unde lumea merge sa fi contaminat de pacat si va spun asta ca un om care a trait asta pe pielea lui. Rivna ta va dispare si pulsul tau va dispare. Cind tu zaci in anturajul pacatului pacatul afecteaza si duhul:

10Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!

Exista un curent nou care spune cam asa: Pacatul poate afecta credinciosul sub o forma sau alta, dar duhul lui, relatia lui cu Dumnezeu n-o poate atinge. Eu nu asta vad in Scriptura ci din contra il vad pe David care cere un transplant de duh. De ce? Pentru ca ceva s-a intimplat. Exista o interferenta intre el si Dumnezeu. Nu ma departa de la fata Ta.. Dumnezeu nu leapada un credincios. Dumnezeu leapada pe cel ce s-a lepadat de El. Si nu lua de la mine Duhul Tau cel sfint… David stia ca Duhul Sfint, din cauza pacatului, putea fi luat. Cea mai drastica masura pe care Dumnezeu o poate lua impotriva omului este sa il lepede din prezenta Lui. Si Scriptura arata zeci de exemple din poporul lui Israel care a fost binecuvintat de Dumnezeu, a trecut prin minuni dar complacandu-se in pacat a ajuns sa fie lepadat.

Stiti ca in Scripturi sint peste 400 de oameni care sint dati ca ar fi avut intr-un fel sau altul relatii cu Dumnezeu si au inceput pe o carare buna? Stiti citi dintre ei au dus-o pina la final? Scriptura ne spune. Am numarat – 89.  De ce? Pentru ca asa cum e cazul meu e si cazul tau, Satana prin pacat (asta e arma lui) se va lupta si va incerca sa ne distruga; trairea deliberata in pacatul nostru.

Exista un verset in Evrei care vreau sa ne trezeasca la realitate pe unii dintre noi; Evrei 10:26Căci, dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoştinţa adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate, 27ci doar o aşteptare înfricoşată a judecăţii, şi văpaia unui foc, care va mistui pe cei răzvrătiţ, 29Cu cît mai aspră pedeapsă credeţi că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pîngări sîngele legămîntului, cu care a fost sfinţit, şi va batjocori pe Duhul harului?. Grozav lucru este sa cazi in miinile Dumnezeului celui viu.

Dar veti spune altii,  dar stai un pic, cum e cu versetul acela din Romani 8 care spune ca nimeni nu ne poate desparti de Dumnezeu 35Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strîmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia? 38Căci sînt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpînirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,39nici înălţimea, nici adîncimea, nici o altă făptură (Sau: zidire.), nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru.

E un verset super tare si adevarat dar trebuie sa fie citit cu atentie. De ce? Pentru ca in Romani 8 sint incluse toate piedicile pe care Pavel si le poate imagina. Piedici posibile care nu ne pot desparti de dragostea lui Dumnezeu cu exceptia unuia singura. Pacatul nu-i mentionat in aceasta lista. Stiti de ce? Fiindca pacatul desparte pe om de Dumnezeu. Slava lui Dumnezeu s-a ridicat si a pleca din mijlocul poporului sau cind ei au pacatuit.

Pacatul i-a afectat ocii lui David, i-a afectat auzul, inima si duhul lui David. De ce? As vrea sa fiti foarte atenti ca aici e cheia: Fiindca il tinea in el. De dragul placerii, de dragul cistigului mirsav, de dragul poftei, de dragul consecintelor David isi ascunde pacatul. Ca o floare fara lumina, la fel si David rupt din partasia lui cu Dumnezeu a inceput sa se infringa si-a trait rupt, zdrobit, orb, bolnav, frint, plin de murdaria pacatului pina intr-o zi n-a mai rezistat. Aici incepe psalmul nostru din nou:

2Spală-mă cu desăvîrşire de nelegiuirea mea, şi curăţeşte-mă de păcatul meu. 3Căci îmi cunosc bine fărădelegile, şi păcatul meu stă necurmat înaintea mea.4Împotriva Ta, numai împotriva Ta, am păcătuit şi am făcut ce este rău înaintea Ta; aşa că vei fi drept în hotărîrea Ta, şi fără vină în judecata Ta.7Curăţeşte-mă cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi mai alb decît zăpada.8Fă-mă să aud veselie şi bucurie, şi oasele, pe cari le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.9Întoarce-Ţi privirea dela păcatele mele, şterge toate nelegiuirile mele. 10Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic. 11Nu mă lepăda dela Faţa Ta, şi nu lua dela mine Duhul Tău cel Sfînt.

si observati ca toate verbele-s la imperativ si toate sint adresate lui Dumnezeu. De ce lui Dumnezeu? Oare noi nu ne putem sterge pacatele? Oare nu putea David, unsul lui Dumnezeu sa faca ceva sa-si eimine acest cancer care il distrugea in fiecare zi? Nu putea sa aduca jertfe la Templu, nu putea sa duca bani la Templu, nu putea sa ceara preotilor sa se roage pentru el? Nu putea sa gaseasca un mijloc prin care sa fie izbavit de pacat? Nu! Nu exista nimeni pe pamint care sa fie in stare sa stearga pacatele, nici fecioara Maria, nici faptele bune, nici  Pastorul, nici Preotul nu poate ierta pacatele ci o singura persoana poate sa le ierte:

Luca 5 20Cînd le -a văzut credinţa, Isus a zis: ,,Omule, păcatele îţi sînt iertate!„21Cărturarii şi Fariseii au zis: Cine poate să ierte păcatele decît singur Dumnezeu?`De aceia Dumnezeu a trebuit sa vina in chip de om. Efeseni 1:7 7În El avem răscumpărarea, prin sîngele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său

De aceia, David stiind lucrul acesta zice: Spala-ma Tu. Curateste-ma Tu. Dar cum? A trebuit David sa faca ceva? A trebuit sa urmeze un ritual, sa faca acte de penitente,  sau un numar de fapte bune sa fie spalat?

Potrivit Scripturii, lucrul pe care omul trebuie sa faca sa poata fi curatit, innoit, spalat de pacat este marturisirea in pocainta si credinta  pacatului sau:

1 Ioan 1 9Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire. Spune Daivd16Dacă ai fi voit jertfe, Ţi-aş fi adus: dar Ţie nu-Ţi plac arderile de tot. Ce-a zis David in Psalmul 32? Zi si noapte mina Ta apasa asupra mea… atunci cind n-am mai putut ti-am marturisit pacatul si nu mi-am ascuns faradelegea.

 David si-a marturisit pacatul in fata lui Dumnezeu si o mare parte din marturisirea lui e in Psalmul 51. cin dtu stai inaintea lui Dumnezeu, cind pocainta ta-i adevarata tu nu mai poti sa justifici nimic. Si asa-i ca am trecut aproape fiecare din noi pe aici? Cind am spus Doamne, esti drept in hotarirea Ta. E numai pacatul meu, e nelegiuirea mea.
Dumnezeu va ierta vina pacatului tau, cind insa tu vei veni si-ti vei preda intr-adevar viata prin pocainta inaintea Lui. Dragul meu, ce iti cer eu in seara aceasta… e un mesaj foarte simplu: Daca pacatul exista in viata ta, ce iti cer este sa iti speli sufletul, sa lasi ca singele lui Hristos sa intre din nou in viata ta si sa iti spele pacatul. Spalati-va de contaminarea pacatului; nu merita sa traiti chinuiti. Nu merita sa traiti inselati de placerea pacatului. Nu merita sa-l tineti ascuns fiindca ca un sarpe, ceia ce seamana omul aceia va si secera si la timpul sau pacatul te va distruge.

5 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Sarbatoarea Invierii la Biserica Metanoia Arad – Predica Pastorul Cristian Barbosu « agnus dei – english + romanian blog
 2. Trackback: Cristian Barbosu – Apologetică la Biserica Speranta, Chisinău 03 Februarie, 2012 « agnus dei – english + romanian blog
 3. andreea4jesus
  sept. 01, 2014 @ 09:25:54

  Extraordindar de adevarat si serios! Trebuie sa ne pocaim serios zi de zi, altfel nu Il vom vedea pe Domnul! Eu cel putin trebuie sa ma pocaiesc serios si sa fiu statornica, pentru ca ma indepartez o perioada de Domnul, iar ma apropii si tot asa. Va rog mult, rugati-va si pentru mine si familia mea – nu toti Il cunosc pe Domnul. Multumesc. Si multumesc pt aceasta predica minunata, inspirata de Duhul Sfant. Toata lauda sa fie a Lui!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: