Iosif Trifa si Oastea Domnului – Incercari de reforma in Biserica Ortodoxa Romana (Part 2) Revelion 1922 si „Hotarirea”

  1. Citeste Part 1 – Introducerea aici
  2. Citeste Part 2 – Revelion 1922 – „Hotarirea”
  3. Citeste Part 3 – Nu este destul sa spui „nu” unor pacate + VIDEO cu Traian Dorz la batrinete.
  4. Citeste Part 4 – Lucrarea Tainica si Dumnezeiasca a Nasterii Din Nou 
  5. Citeste Part 5 – Decoperirea Bibliei
  6. Citeste Part 6 – 1928 – Miscarea Oastea Domnului Se Extindea Vertiginos. Cum se intra in Oastea Domnului?
  7. Citeste Part 7 – Ce trebuie sa nu faca un Ostas al lui Hristos

Din Cartea Credinta Adevarata de Iosif Ton. (p 143). (Poetul Traian Dorz, un ucenic al preotului Trifa si conducatorul Oastei Domnului dupa moartea acestuia, a scris o istorie a acestei miscari, cu titlul Pentru istoria unei jertfe – Marturii despre inceputul si primii 12 ani ai Oastei Domnului. Ea nu a vazut inca lumina tiparului. Un exemplar in manuscris dactilografiat in doua volume se afla in posesia noastra, si din el scoatem informatiile acestea despre Iosif Trifa si Oastea Domnului.)

In fata lui erau inca foile albe pe care trebuiau sa se insiruie in noaptea asta rindurile care vor alcatui primul numar pe anul nou 1923 al foii ‘Lumina Satelor’. Si nici el nu stia cu ce si cum sa inceapa.

Ceasurile treceau astfel grele de ginduri, iar foile ramineau albe caci ochii erau plini de lacrimi si sufletul plin de amaraciune. Cum sa inceapa ceea ce se cerea facut?

Din tot orasul razbatea pina in camaruta lui si pana in fundul sufletului sau, strigatele, urletele de betivi, zgomotele de muzici si tobe ale revelionului. Toate carciumile erau deschise, toate ulitele si pietele pline, tot vazduhul plin de chiote si de nerusinare. Un cird de betivi trecura chiar pe sub fereastra lui spargand cu larma unor cantece murdare si a unor sudalmi grozave, pacea casutei linistite.

Copilul se zbatea in patutul lui. Si sufletul parintelui se stranse cutremurat. Cirdul betivilor trecu… venira altii. Si ca niste sageti de foc ii strapungeau inima, tot mai chinuitoare intrebarile dinainte: „Ce am facut eu ca acesti nefericiti betivi si suduitori sa-si dea seama cutremurati si ingroziti de pacatul si pierzarea lor?  Ei merg fara sa-si dea seama la o pierzare sigura, – dar eu stiu cutremurator de bine lucrul acesta. Ce-am facut eu pentru ca Hristos sa fie adus pina la ei, iar ei adusi pina la Hristos? Singura intilnire mintuitoare a unui suflet si a unui popor?”

Ochii i se oprira indurerati asupra Psaltirei lasata de mama lui. Cartea statea si acum ca de obicei pe masa in fata sa. In clipa aceea auzi mai limpede si mai puternic ca oricind glasul Psaltirei si glasul mamei lui graindu-i cu o voce sfasietoare: ‘… sa-L cunosti si sa-L marturisesti pe Hristos. In aceasta va fi mintuirea ta si a multora…’

Invaluit intr-o lumina cereasca ii paru ca vede in fata sufletului sau pe Isus Cel Rastignit. Si parca Il auzi poruncindu-i: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata… fara Mine nu puteti face nimic… Indrazniti, Eu am biruit lumea. Si simti cum lumina aceasta puternica se apropie, il cuprinde in ea, si se revarsa toata dintr-o data in toata fiinta lui Trupeasca si sufleteasca… Se prabusi pe genunchi, si miinile i se impreunara inaltate in rugaciune peste Psaltirea mamei. Cu tot sufletul cutremurat si cu toata fata siroind de lacrimi, izbucni intr-o marturisire zguduitoare invinuindu-si toata nepasarea trecuta si cerindu-si iertare pentru toti anii petrecuti cu atit de putin folos.

Cu o nestapanita revarsare a inimii, se preda din nou lui Hristos, cu o hotarire si cu un legamint nou, ca din clipa aceasta sa ia un puternic si un nou drum in lupta lui. Un indemn fericit si luminos ii straluci poruncilor in fata strigandu-i: Ridica-te si scrie!

Si peste foile albe, mina lui slabuta incepu sa alerge, scriind cuvintele de foc inspirate de Duhul Sfint, ale Chemarii in Numele lui Isus Hristos adresate tuturor romanilor si crestinilor pentru hotarirea cea mare: „Veniti – striga el – sa facem o intrare crestineasca in anul cel nou, cu hotarire si intovarasire de lupta impotriva sudalmelor si betiilor…  Cititorilor… veniti sa scoatem din casa noastra, din traiul nostru si al vecinilor nostri aceste doua mari pacate care ne pierd sufletul si neamul nostru: betia si sudalma…

Publicam mai jos o „Hotarire” Toti cei care voiesc si se hotaresc sa intre in lupta contra betiei si sudalmei, vor iscalii aceasta „hotarire”. Apoi hotarirea iscalita o puneti pe peretele casei si mai ales in suflet, ca s-o aveti in tot decursul anului cu voi… spre a vedea citi am putut purta pina la sfirsit lupta cea buna pentru biruirea satanei si mintuirea noastra cea sufleteasca. Cititorule, iscaleste si tu hotarirea si intra si tu in Oastea celor ce se hotarasc pentru Mintuitorul Hristos si pentru lupta impotriva pacatelor. Asculta glasul si rugaciunea sufletului tau, iscaleste si tu si tine hotarirea de mai jos:

H o t a r i r e:

Subsemnatul…, gindindu-ma cum as putea intra in Anul cel nou cu folos de mintuire sufleteasca, ma hotarasc prin aceasta, cu incepere de la Anul Nou, sa scot din traiul meu sudalma si betia. Imi dau seama ce pacate grele sint acestea. Intru, prin aceasta, in rindul celor ce se hotareasc ca si mine sa fim niste buni ostasi ai lui Hristos. Sa incepem lupta cea sfinta a curatirii vietii naostre de pacatele cele mai multe si grele.

In fruntea ostirii noastre sta Mintuitorul Hristos – si El ne va duce la biruinta.

Pe Mintuitorul meu Isus Hristos rugindu-L sa ma ajute si pe mine sa lupt in Oastea Lui, – iscalesc aceasta hotarire ce s-a facut pentru binele si mintuirea mea cea sufleteasca.’

Dat in … la Anul Nou 1923

N.N. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Abonat al gazetei ‘Lumina Satelor’

In primul numar din anul II se publicara aceste lucrari pe larg, in pagina intiia a foii ‘Lumina Satelor’.  Ecoul acestei inflacarate chemari trecu si prin toate celelalte pagini si numere  ale foii, reluat de fiecare subiect al stirilor si predicilor ce le cuprindea gazeta. Indemnul acesta sfint, nou si limpede striga puternic cititorilor de peste tot cuprinsul scrierilor omului trimis de Dumnezeu, instiintind si trezind constiintele tuturor:

Necazurile de azi se vor tinea de voi si vor trece cu noi dintr-un an in altul, pina cind vom lua hotarirea cea buna sa scoatem aceste pacate din traiul si din inima noastra – si sa-L ascultam pe Mintuitorul Hristos’ – suna peste tot , trimbita gazetei.

Hotareste-te si tu cititorule – si staruieste si de altii, pentru ca altcum in zadar asteptam si suspinam dupa vremuri mai bune si mai usoare!…’

Astfel gazeta avea acum o tinta. Inaltase un steag, in jurul caruia erau chemati toti cei care se trezeau si se eliberau din robia diavolului.

Scriitorul ei statea acum ca o flacara cu tot sufletul lui aprins si dornic sub calauzirea Voii lui Dumnezeu. Si cu toata alipirea predat sub Crucea lui Hristos Domnul, dornic sa-si implineasca toata datoria inspirata de Duhul Sfint in noaptea hotaritoare.”


Urmeaza: Nu este suficient sa spui „nu” unor pacate

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: