Iosif Trifa si Oastea Domnului – Incercari de reforma in Biserica Ortodoxa Romana (Part 3) Nu este suficient sa zici „nu” unor pacate

Memorialul Durerii – Documentar VIDEO despre Traian Dorz

VIDEO Traian Dorz la batranete – Duioase amintiri

  1. Citeste Part 1 – Introducerea aici
  2. Citeste Part 2 – Revelion 1922 – „Hotarirea”
  3. Citeste Part 3 – Nu este destul sa spui „nu” unor pacate + VIDEO cu Traian Dorz la batrinete.
  4. Citeste Part 4 – Lucrarea Tainica si Dumnezeiasca a Nasterii Din Nou 
  5. Citeste Part 5 – Decoperirea Bibliei
  6. Citeste Part 6 – 1928 – Miscarea Oastea Domnului Se Extindea Vertiginos. Cum se intra in Oastea Domnului?
  7. Citeste Part 7 – Ce trebuie sa nu faca un Ostas al lui Hristos


In numarul de Pasti al revistei, care a aparut in 8 aprilie 1923, Iosif Trifa a publicat lista primilor „ostasi”. adica a celor care i-au scris ca au luat hotarirea de a se angaja in lupta imotriva injuraturii, a betiei si a altor pacate. Cu ocazia aceasta Trifa scrie ca nu este suficient sa zici „nu” unor pacate:

Noi trebuie sa mergem mai departe, sa inaintam mai departe spre darul si lumina Mintuitorului nostru Isus Hristos, din Noul Testament. Lasati dar, lumina si iubirea Mintuitorului sa intre in toata casa voastra si sa lumineze tot dufletul vostru, sa va curete de toate pacatele voastre.

Si apoi dupa aceasta sa mergem mai departe. Dupa ce te-ai indreptat pe tine, trebuie sa indreptezi pe altii. Ca un bun ostas al lui Hristos tu trebuie sa te aperi nu numai pe tine de Satana si de pacate ci trebuie sa-i aperi si pe altii si sa-i atragi si pe altii in fronturile mintuirii sufletesti.

Ca un bun ostas al lui Hristos tu trebuie sa te lupti neincetat pentru a largi hotarele Imparatiei lui Dumnezeu si pe acest pamint. Miscaea noastra, dragii mei, trebuie sa fie o lumina care sa lumineze in aceasta intunecime de pacate ce s-a lasat peste noi (Matei 5:14). Miscarea noastra trebuie sa fie o sare care sa impiedice stricaciunea (Matei 5:13). Si un aluat care sa dospeasca framintatura noua in traiul nostru si al vecinilor nostri.

Fiti, – si faceti-va – iubitii mei asa ca tot omul, vazind faptele noastre sa se aprinda de dorul si de dorinta de a intra si ei in Oastea Domnului. Domnul si Mintuitorul nostru sa ne ajute si sa ne binecuvinteze cu as Sau dar si ajutor, inceputu nostru’.

Asa s-a nascut miscarea Oastea Domnului

Au urmat congrese ale „ostasilor”, au urmat adunari prin sate, s-au format grupuri speciale de „ostasi” care se adunau pentru studierea Bibliei impreuna si pentru incurajarea frateasca. Preotul Iosif Trifa, ca indrumator spiritual al miscarii, s-a vazut nevoit de indata sa defineasca principiile ei fundamentale. Traian Dorz constata ca aceste principii de baza au fost trei: primirea lui Isus Hristos ca Mintuitor personal, nasterea din nou si „descoperirea Bibliei”.

Vom cita aici in extenso din istoria scrisa de Traian Dorz pentru ca sa ne dam seama exact ed natura Oastei Domnului. La rindul sau, Traian Dorz citeaza pe larg din articolele lui Iosif Trifa, si astfel capatam o informare directa despre gindirea fondatorului Oastei.

Istoricul – Traian Dorz citeaza din articolele lui Iosif Trifa

„Odata cu planul Lucrarii, Duhul Sfint i-a descoperit parintelui Iosif  si temelia pe care sa zideasca aceasta lucrare. Prin lumini tot mai puternice, i-a aratat repede si sigur tot mai clar, pas cu pas, ce trebuie sa faca si cum trebuie sa zideasca. Astfel el a inteles si a stiut de la inceput ca taina si puterea biruintei lui si a Oastei – sta si va sta in Hristos. In Jertfa vie a lui Hristos Cel Rastignit.

„Toata lucrarea mintuirii noastre – va spune el inca de la inceput – sta si va sta numai in Crucea si in Jertfa lui Isus Cel Rastignit. Crucea si Jertfa Lui de pe Golgota a facut – si va face – lucrarea mintuirii noastre. Fara aceasta Jertfa toata lupta si truda noastra este in zadar. Toata lupta noastra si toata nadejdea noastra pentru mintuire, sta numai in credinta si in increderea noastra neclintita in Crucea si in Jertfa vie a lui Isus Cel Rastignit. De fapt lucrarea Oastei Domnului este aflarea si vestirea lui Isus Cel Rastignit…

Redescoperindu-L pe Isus Cel Rastignit

Deci fratii mei,cu ochii tinta la Capetenia si Desavirsirea credintei noastre, la Isus Cel Rastignit, dupa cum a spus si a scris marele Apostol Pavel ca n-am avut de gind sa stiu intre voi nimic altceva decit pe Isus Hristos si pe El rastignit (1 Corinteni 2:2). Si cu ochii tinta la Capetenia si Desavirsirea credintei noastre, adica la Isus… (Evrei 12:2).’

De fapt aceasta nu este o descoperire ci mai degraba o redescoperire.
Hristos era in mijlocul nostru, dar noi nu-L cunosteam.
Batea la usa noastra, dar noi nu-L simteam.
Ne vorbea de linga noi, dar noi nu-L auzisem.

Era trimis la noi sa ne aduca mintuirea slavita, dar noi nu-L primisem. Caci nu fusese nimeni sa ne trezeasca din somnul pacatelor in care zaceam. Nici sa ne arate limpede calea si lumina iesirii din intunericul si ratacirile prin care bijbiiam.

Acum Hristos era inaltat cu toata puterea, cu toata caldura si cu toata hotarirea sufletului, in fata tuturor sufletelor si in mijlocul tuturor starilor. Acum chemarea Lui o auzeam cu totii limpede, staruitoare si dulce cum n-o mai auziseram niciodata. Cel ce ni-L arata, simteam ca Il cunoaste pe Isus. Si ca tot ce spune el despre mintuirea si viata cu Isus, el le traieste in totul. De aceea il ascultau tot mai multe suflete si il urmau tot mai cu drag.

Pe masura ce ochii slujitorului erau tot mai atintiti la stapanul sau Isus, iar ureceha lui era tot mai atenta la Cuvintul Lui, viziunea i se adincea si i se largea patrunzandu-se tot mai deplin de marile adevaruri in aflarea si cunoasterea carora statea salvarea noastra, si ca indivizi si ca popor.

Astfel cea mai dintii si cea mai mare trebuinta a poporului nostru aflam puternic ca sta in cunoasterea vie a lui Hristos. Daca L-am avea cu adevarat pe Hristos, nu ne-ar mai lipsi nimic. Toate le-am dobindit prin El, caci in El avem totul deplin (Coloseni 2:10).

Curind el va spune: de fapt nu betia si sudalma sint raul cel mai mare de care sufere poporul nostru – ci raul cel mai mare este ca nu-L cunoastem si nu-L urmam pe Isus Cel Rastignit. Caci daca L-am avea pe El nu numai ca n-am trai in intunericul acestor rusinoase pacate si patimi ci am umbla cu totii in toata curatia si bucuria luminii minunate a lui Dumnezeu.

Astfel se aseza tot mai puternic si mai adinc, ca Piatra din unghiul Lucrarii, temelia cunoasterii si primirii lui Isus Hristos ca Mintuitor personal , de catre oricine isi doreste cu adevarat minturiea sufletului si mintuirea neamului nostru.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: