Laurentiu Balcan – Cum sa ramai in biserica fara sa iti pierzi mintile 17 Martie 2012 Conferinta Peniel Onesti

Din introducere (primele 10 minute)  Pastorul Laurentiu Balcan:

Seminarul la care sunteti voi in aceasta clipa este intitulat: Cum sa ramai in biserica fara sa iti pierzi mintile. Va zic ca atunci cand colegi de ai mei, pastori au auzit de tema pe care vreau sa o prezint s-au suparat putin, s-au impacientat. Toti s-au gandit ca eu voi spune ca biserica e un loc, un fel de spital de nebuni unde toata lumea isi pierde mintile. Cum adica frate, la noi in biserica iti poti pierde mintile? Initial am justificat titlul acesta agresiv spunind ca e doar un titlu si ca nu trebuie sa ne facem o teologie in jurul unui titlu. Niciodata sa nu va faceti o teologie bazandu-va doar pe un titlu. Titlul are rolul de a atrage atentia, de a starni interesul. Dar, in momentul in care am inceput sa aprofundez subiectul am ajuns la o concluzie, la care eu personal nu ma asteptam, si anume, ca in biserica iti poti pierde mintile.

„In biserica iti poti pierde mintile”. Vreau sa luati expresia aceasta in sensul ei metaforic, nu trebuie s ao interpretam neaparat in sens literal. Expresia aceasta poate fi inteleasa in contextul nostru romanesc pentru ca o folosim in multe situatii si putem sa avem expresii paralele cu aceasta. De exemplu: Sa nu o iei razna, sa nu iti pierzi discernamantul, sa nu-ti pierzi ratiunea; la asta ma refer , nu neaparat la pierdea (in sensul literal) a mintii omenesti. E timpul ca astazi sa ne incingem cu niste centuri de siguranta pentru ca m-am hoatarat sa predic fara manusi, fara sa tin cont ce o sa spuna fratele cutare, sora cutare, sotia mea. Am sa incerc sa imi dau drumul la inima si sa ne intoarcem la singurul care ne poate pastra mintea treaza si care este Duhul lui Dumnezeu.

Cind vorbesc de pierderea mintii la biserica nu ma refer la acea biserica ideala, care este trupul desavarsit al Domnului Isus Hristos. Ma refer la biserica aceasta pamanteasca din care facem parte fiecare dintre noi care mergem duminica de duminica la biserica sau la Pasti si la Craciun, biserica de care noi stim. Unde-i fratele cutare si sora cutare, unde se barfeste, unde au loc lucruri care nu-s dupa voia lui Dumnezeu. Biserica cu bunele si relele ei, biserica pamanteasca pe care o experimentam noi saptamana de saptamana.

Inainte de a merge in esenta subiectului nostru sa pun o baza biblica pentru teoria mea si anume ca in biserica chiar iti poti pierde mintile. In Ieremia 5:21 Dumnezeu isi numeste poporul asa: Poporul meu este un popor fara minte, care are ochi si nu vede, urechi si nu aude.  Acuma s-ar putea sa spunem: Frate, stai ca era in Vechiul Testament. Aveti dreptate. Era in Vechiul Testament. Dar ma intreb: Cu ce am fi astazi mai cu  mot decat cei din Vechiul Testament cand in Apocalipsa Dumnezeu se duce la una din bisericile Sale si spune: Tu spui ca esti bogat si ca nu duci lipsa de nimic, dar nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol. „Frate, dar bisericile noastre sunt extraordinare! Acolo-i slava lui Dumnezeu, acolo nu se intampla lucruri, acolo nimeni nu barfeste, acolo nimeni nu cleveteste. Toate lucrurile sunt ca in rai!” Sa o credeti voi.

Dati-mi voie sa va spun in aceasta dimineata ca trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si sa luam taurul de coarne. Bisericile noastre au probleme si Dumnezeu trebuie sa faca ceva prin voi sau prin cei care isi deschid inima ca sa se schimbe ceva in mersul bisericilor noastre. „Poporul meu este un popor fara minte, care are ochi si nu vede, urechi si nu aude”. Popor fara minte.

Ganditi-va la fiul risipitor. Era in casa tatalui si eu zic ca si-a pierdut mintile. Pentru ca ce fiu treaz la minte isi considera tatal viu, mort, si cere partea lui de mostenire? In mod normal, cand mor parintii tai atunci se imparte mostenirea. Dar fiul acesta merge inaintea tatalui si spune: Tu pentru mine esti mort. Da-mi partea mea de mostenire. Nu te mai recunosc ca tata al meu si pleaca lin lume. Cind era la porci si-a venit in fire. Care ar fi o expresie sinonima cu aceasta? I-a venit mintea la cap. Acolo, cand era la porci, mintea pe care el si-o pierduse in casa tatalui i-a venit la cap.

In 1 Timotei 1:6-7 Pavel vorbeste despre niste oameni, care nu stiu nici macar ce spun, nici ce urmaresc. Cum sunt oamenii acestia? Oameni care vorbesc, dar habar nu au ce vorbesc si care umbla dar nu stiu pe unde umbla. Dar noi sunem ca si-au pierdut mintile. In Timotei 6 Pavel vorbeste de niste oameni care ii numeste si spune despre ei ca sunt stricati la minte.

Dincolo de argumentel biblice, vreau sa va spun ca au fost momente in viata mea, de cand m-am intors la Domnul cand am fost aproape sa imi pierd mintile in biserica. Nu va vorbesc doar din teorie in aceasta dimineata, pentru ca uneori, noi pastorii stim, suntem foarte buni la teorie. Deschidem cerul si il incuiem dupa bunul nostru plac. Imi amintesc ca eu am trecut prin experiente cand am simtit ca eu explodez si ca mintea mea o ia razna si am zis: Eu plec din biserica. Nu se mai poate asa ceva. Pai astia sunt oamenii Tai? Am sa va impartasesc si din experientele mele dar inainte de a va da cateva solutii la problema care o dezbatem, dati-mi voie sa va fac o afirmatie: Renuntati, odata pentru totdeauna la atitudinea de victima. Ca biserica mea e asa, ca pastorul meu in loc sa se tina de biserica, mai mult se plimba; nu mai predica bine, s-a bagat si in afaceri. Sa vezi ca acuma cheama politicienii in biserica. Si te plangi de dimineata pana seara. Renunta la atitudinea aceasta de nemultumire cand e vorba de inchinare. La noi in biserica frate, nici cu chitara nu ne lasa. Ne-am saturat frate, vrem sa plecam. Renuntati la atitudinea aceasta pentru ca niciodata nu o sa rezolvati ceva ramanand in atitudinea aceasta. Incearca sa intelegi ce vrea Dumnezeu de la tine.

Ganditi-va la Domnul Isus. Foarte des mergea la templu si la sinagoga, un fel de biserici. Credeti ca templul era format din oameni desavarsiti? Fariseii erau acolo si despre ei Domnul Isus spune: morminte varuite. Erau oameni cu doua fete ca la ei acasa. In sinagogi erau si demonizati si nimeni nu se deranja din pricina lor. Domnul Isus spune despre templu: A-ti facut din casa Tatalui Meu o pestera de talhari. In ciuda acestor lucruri, El continua sa mearga la templu pentru ca a inteles ca Dumnezeu nu are nevoie de plangaciosi, ci are nevoie de oameni care sa schimbe circumstantele. Dumnezeu are nevoie de oameni care sa se ridice si sa faca ceva in momentul in care se confrunta cu o situatie.  Daca stai si te plangi nu vei rezolva niciodata nimic. Dimpotriva, vei ajunge sa iti pierzi mintile.

Jurnalistul Radu Paraschivescu spunea ca cele mai frecvente boli la Romani sunt: suspicionita, scenareea, duplicitoza şi caprovecinita . Intotdeauna, noi ne uitam la altii, suntem suspiciosi… Intotdeauna ii judecam pe altii si ne aratam nemultumirea pentru ca nu am inteles planul lui Dumnezeu.

Ce sa fac ca sa raman cu mintea treaza? Continua la minutul 11 pe video. Aprox. la minutul 16 Pastorul Balcan povesteste de abuzul spiritual din partea unor frati impotriva tinerilor (e trist ca majoritatea avem amintiri din astea dureroase din istoria cultului nostru):

Uploaded by 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: