Literatura – Jane Austen – Emma subtitrat in Limba Romana

Cineva a subtitrat filmul dupa Romanul „Emma” scris the Jane Asuten. Este un film educational pentru tinerii contemporani care ar invata multe din actiunile tinerilor din perioada filmului. Despre Jane Asutin, scrie Adriana Laliu – editor Studentie.ro aici:

Una dintre cele mai celebre scriitoare, Jane Austen, a scris cateva romane care raman si astazi unele dintre cele mai iubite lucrari din literatura. Printre acestea se numara „Mandrie si prejudecata”, „Emma” si „Northanger Abbey”.
Jane Austen scria intr-o perioada in care femeile scriitoare erau foarte putine. Cele mai multe dintre cartile sale erau semnate prin pseudonime. Jane Austen avea sa deschida calea  urmatoarei generatii de femei scriitoare.
Jane Austen s-a nascut in Steventon, Hampshire (Marea Britanie) pe 16 decembrie 1775. A fost cel de-al saptelea copil din cei 8. Tatal ei, George Austen, a fost vicar si aducea familiei un venit de 600 de lire pe an. La acea vreme, aceasta suma ii plasa in clasa de mijloc. Nu erau bogati, de aceea tatal lor nu a fost capabil sa le sprijine suficient din punct de vedere financiar. Jane a crescut alaturi de cei 5 frati si sora sa mai mare, Cassandra. Un alt frate, Edward, a fost adoptat de o familie de nobili fara copii. Jane a fost foarte aproapiata de familia sa, in special de Cassandra, careia ii era foarte devotata. Cele doua surori au corespondat in cea mai mare parte din viata lor. Multe dintre lucrurile care se stiu despre Jane provin chiar din aceste scrisori. Din nefericire, Cassandra a ars o mare parte din corespondenta.
Jane a studiat la Oxford si mai tarziu a urmat cursurile unei institutii in Reading. La inceputul anilor 1800, doi dintre fratii lui Jane s-au inrolat in marina si au luptat in razboaiele lui Napoleon. De altfel, unul dintre romanele scrise Jane, Mansfield Park, a fost influentat de aceasta etapa a vietii sale.  Dupa moartea tatalui ei in 1805, Jane sora si mama sa s-au intors in Hampshire. In 1809 fratele ei, Edward, le invita sa locuiasca pe timpul verii in resedinta de la Chawton. Aici Jane avea sa produca cele mai valoroase lucrari din cariera sa.

Romanele lui Jane Austen
Romanele sunt reflectia perspectivei ei asupra vietii. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii criticata de anumite clase sociale. Cei mai apropiati prieteni erau de fapt cei din familie sau cei din aceeasi clasa sociala. Nu este deloc surprinzator de ce majoritatea romanelor ei sunt centrate pe 2, 3 familii din clasele mijlocii.
Principala tema tratata de Jane in romane este problema obtinerii unui mariaj convenabil. De altfel, casatoria era o incercare deosebit de dificila in acea perioada. Consideratiile financiare reprezentau parametrii esentiali in incheierea casatoriilor. Ca autoare, Jane satiriza adesea aceste motivatii financiare. Spre exemplu, in „Mandrie si Prejudecata”, mama este ridicularizata pentru ambitia ei de a-si casatori fiica pentru o remuneratie financiara maxima. Jane Austen nu s-a casatorit niciodata. In afara unor flirturi inofensive, Jane a ramas singura si nu s-a aratat foarte interesata de un posibil mariaj, spre deosebire de majoritatea personajelor sale.
Jane Austen s-a remarcat prin abilitatea de a patrunde in interiorul caractererelor si naturii relatiilor umane. Marele aport pe care l-a adus literaturii se traduce prin redefinirea rolului si aspiratiilor femeilor apartinand clasei sociale de mijloc din care facea parte. Prin satirizarea conventiilor sociale, lucrarile lui Jane Austen au contribuit la eliminarea stereotipurilor privind aspiratiile femeilor din acea vreme.
Romanele ei au devenit populare inca din timpul vietii. Unul dintre cei mai puternici sustinatori ai romanelor sale a fost un alt scriitor remarcabil, Walter Scott.
Regele George IV i-a cerut lui Jane ca unul dintre romanele sale sa-i fie dedicate. „Emma” este, prin urmare” rezultatul dorintei regelui, desi Jane nu s-a limitat in intregime la preferintele regelui.
Jane Austen a murit in 1816 la doar 41 de ani. Viata i-a fost curmata de boala Addison, o maladie care se manifesta prin dereglarea glandei suprarenale.
I-au fost dedicate doua muzee:
– The Jane Austen Centre in Bath
– The Jane Austen`s House Museum, Hampshire, acolo unde a locuit in perioada  1809 – 1816.
In 2005 „Mandrie si Prejudecata” a fost votat „Cel mai bun roman Britanic din toate timpurile” intr-un sondaj efectuat de BBC. De asemenea, Jane face parte din „Top 100 Britanici Remarcabili” si figureaza intre cele 50 de „Femei care au schimbat lumea”.

A disparut ‘Emma’ cu subtitrare deocamdata din Youtube

In schimb, se mai gaseste Emma, in Limba Engleza cu subtitrare in Limba Portugheza. VIDEO by Lilly Yehoshua

Part 1

Part 2

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: