VIDEO – John Piper la Bucuresti – Sesiunile Dumnezeu este Evanghelia – Dumnezeu este cel mai proslavit (preamarit) in noi atunci cand noi suntem cei mai satisfacuti in El

faceti click pe imagine pentru album foto de la http://www.radiofiladelfia.ro

VIDEO – Mesajul de Duminica seara – NU-TI IROSI VIATA – aici

Dumnezeu este gata sa faca absolut tot ceea ce trebuie facut ca noi sa fim satisfacuti de dragostea Lui

…asta ne spune ca este un act mai mare ca in dragostea lui Isus fata de Lazar sa il lase sa moara, ca apoi sa il invieze din morti, decat daca ar fi venit si l-ar fi vindecat fara sa moara. Definitia care eu o dau dragostei lui Dumnezeu: Dragostea lui Dumnezeu este aceia dedicare divina, prin care Dumnezeu este gata sa faca absolut tot ce trebuie sa fie facut ca noi sa vedem si sa experimentam slava lui. Cu alte cuvinte, Dumnezeu este gata sa faca absolut tot ceea ce trebuie facut ca noi sa fim satisfacuti de dragostea Lui. Lucrul acesta, vreau acum sa-l confirm in mesajul din seara aceasta.

2 Corinteni 5:14-15 14 Căci dragostea lui Hristos ne strânge; fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toţi, toţi deci au murit.15 Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei.

Primul lucru la care face referire Pavel este la dragostea lui Hristos si cred ca se refera la dragostea care ne-o poarta Hristos noua, nu dragostea ce i-o purtam noi Lui. Dragostea lui Hristos pentru noi este cea care ne controleaza. Pavel descrie dragostea lui Hristos in faptul ca El a murit pentru noi. Apoi, continua Pavel si ne spune de ce a murit Hristos pentru noi. El a murit pentru noi ca noi sa nu mai traim pentru noi insine, ci sa traim pentru El.

Ce inseamna sa traiesti pentru Hristos?

Dar veti spune: „Ce inseamna sa traiesti pentru Hristos?”  Nu inseamna sa traim int asa fel sa Il ajutam pe El ca si cum ar avea anumite nevoi. In Sine insusi, Hristos este pe deplin suficient in tot ce are. In momentul in care traiesti pentru Hristos nu Il ajuti pe El, nu implinesti nevoile Lui. Cand traiesti pentru Hristos il pui pe El intr-o lumina favorabila, arati slava Lui, Il prezinti pe El. Sa asamblam tot ce am spus pana aici.

 • Dragostea lui Hristos Il face pe El sa isi dea viata pentru noi.
 • Scopul pentru care El a murit in locul nostru este ca noi, la randul nostru sa traim pentru El, adica sa Il reflectam pe El.
 • Asta inseamna ca dragostea lui Hristos, Il face pe El sa ne aduca pe noi in acea postura din care sa Il admiram pe El si din care sa Il prezentam pe El in mod deosebit.

Ca sa simtiti pe deplin puterea acestei afirmatii, trebuie sa o punem in contrast cu ceea ce lumea de obicei gandeste  cu privire la aceasta dragoste. In ochii lumii, dragostea lui Hristos este ceva deosebit pentru ca pune valoarea si accentul pe mine, ma face pe mine sa cresc. Lumea considera, sau simte dragostea atunci cand tu o lauzi, atunci cand tu o inalti, atunci cand tu o prezinti deosebit. Daca eu as fi o persoana lumeasca, fireasca, modul in care mi-ati putea demonstra dragostea ar fi sa ma laudati, sa ma ridicati in slavi.

Pentru crestin insa, dragostea lui Hristos este atat de mare pentru ca ea ma ajuta pe mine sa Il laud si sa-L proslavesc pe Hristos. Hristos ma iubeste, facand tot ce trebuie facut ca eu la randul meu sa Il slavesc, sa-L proslavesc pe El. Pentru un om obisnuit, un om din lume, cea mai puternica temelie a bucuriei este propria persoana. Pentru crestin insa, cea mai statornica temelie a bucuriei este Isus Hristos.

Dragostea lui Dumnezeu pentru mine este in mod radical centrata in Dumnezeu

Deci, iata cum definesc eu „dragostea lui Dumnezeu„: Dedicarea lui Dumnezeu de a face absolut tot ceea ce trebuie facut, pentru a-si mari slava Lui pentru bucuria mea in veci. Insa, problema aceasta este ca pare sa Il faca pe Dumnezeu un tip egoist si indragostit de Sine insusi si multi oameni se poticnesc atunci cand sunt confruntati cu aceasta perspectiva a dragostei divine. Deci, sa clarific inca odata definitia: Dragostea lui Dumnezeu este dedicarea Lui de a face tot ceea ce trebuie facut, ca eu sa-L slvaesc, sa-L glorific pe El.

Dragostea lui Dumnezeu pentru mine este in mod radical centrata in Dumnezeu. Dragostea lui Dumnezeu pentru mine Il face pe El sa se inalte pe Sine. Tot ceea ce face Dumnezeu, inclusiv dragostea Lui pentru mine, Il inalta, Il preamareste pe El. Dumnezeu tot isi cheama oamenii Lui, isi cheama poporul sa-L laude, sa-L proslaveasca. Asta depune o enorma problema.

Multi oameni se poticnesc in asta.

 Multi oameni se poticnesc in asta. As vrea sa va dau cateva ilustratii a unor oameni care s-au poticnit in aceasta. Dar inainte de a va da aceste ilustratii as vrea sa demonstrez mai profund, din Scriptura, intocmai ceea ce am afirmat. Asa ca vom petrece cateva minute in a recapitula in mod istoric, planul de mantuire si a vedea la fiecare pas ca scopul lui Dumnezeu a fost ca El sa fie

Partea 1 (vezi Pt. 2 mai jos)

Sase etape ale istoriei rascumpararii noastre dovedesc ca Dumnezeu este motivat sa isi proslaveasca Numele Sau si slava Lui.

Voi evidentia pentru dumneavoastra sase etape ale istoriei rascumpararii noastre. In fiecare din aceste etape, Dumnezeu este motivat sa isi proslaveasca Numele Sau si slava Lui.

 1. Vom merge inca dinainte de crearea universului in existenta vesnica a Lui Dumnezeu. Vorbim aici despre predestinare. Efeseni 1:5-6 – ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voii Sale 6 spre lauda slavei harului Său pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui., traducerea literala e „spre lauda slavei harului Său”. De ce Dumnezeu i-a predestinat pe cresstini spre infiere? Raspuns: „spre lauda slavei harului Său”. Dumnezeu te-a ales pe tine sa fi copilul Sau pentru ca harul Sau sa fie slavit. Vedeti cat de centrata in Dumnezeu este mantuirea noastra? Tu ai fost infiat pentru slava lui  Dumnezeu. Asta-i primul pas, predestinare.
 2. Pasul doi: Creatia. Isaia 43:6-7 –  Voi zice miazănoaptei: „Dă încoace!”, şi miazăzilei: „Nu opri”, ci adu-Mi fiii din ţările depărtate şi fiicele de la marginea pământului: 7 pe toţi cei ce poartă Numele Meu şi pe care i-am făcut spre slava Mea, pe care i-am întocmit şi i-am alcătuit.” – Cand spune ca Dumnezeu ne-a creat pentru slava Lui asta nu insemneaza ca Dumnezeu ne-a creat ca noi sa ii crestem slava. Nu-L poti face pe Dumnezeu sa fie mai glorios decat este deja. Cand spune ca ne-a creat pentru slava Lui inseamna ca ne-a creat sa reflectam slava Lui, ca sa laudam gloria Lui.
 3. Pasul trei: Intrupare. Luca 2:10-14 – Dar îngerul le -a zis: ,,Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul:11 astăzi în cetatea lui David, vi s’a născut un Mîntuitor, care este Hristos, Domnul.12 Iată semnul, după care -L veţi cunoaşte: veţi găsi un prunc înfăşat în scutece şi culcat într’o iesle.„13 Şi deodată, împreună cu îngerul s’a unit o mulţime de oaste cerească, lăudînd pe Dumnezeu, şi zicînd:14 ,,Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte, şi pace pe pămînt între oamenii plăcuţi Lui.` Ingerii anunta intruparea lui Isus. Dumnezeu vine in lume pentru a mantui pacatosii.  Si ce sarbatoresc ingerii? Slava lui Dumnezeu! Ingerii nu spun: „Slava voua, oamenilor, iata cata valoare este in voi.” Cand Dumnezeu se coboara in lume pentru a-i mantui pe cei pacatosi, ingerii salta in cantari de bucurie si spun: „Slava lui Dumnezeu!” Scopul intruparii este sa aduca glorie, slava lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu doreste sa ma salveze. Dar Dumnezeu vrea sa ma mantuiasca, cu scopul final ca eu sa-L proslavesc pe El. Deci, chiar si in intrupare, Dumnezeu este centrat in Sine insusi.
 4. Al patrulea pas- Ispasirea. Romani 3:25-26 –  Pe El Dumnezeu L -a rînduit mai dinainte să fie, prin credinţa în sîngele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea în delungei răbdări a lui Dumnezeu;26 pentruca, în vremea de acum, să-Şi arate neprihănirea Lui în aşa fel în cît, să fie neprihănit, şi totuş să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus. Cred ca versetul acesta este unul din cele mai importante din Scriptura. De ce a murit Hristos? Prin sangele Lui, El a facut ispasire inaintea lui Dumnezeu. Cuvantul ispasire inseamna ca Hristos a satisfacut cerintele lui Dumnezeu, aplanând astfel mania Lui, astfel incat sa nu mai fim sub osanda si pedeapsa. De ce insa a trebuit sa moara Hristos pentru a indeplini aceasta dorinta? Pentru ca voia sa demonstreze neprihanirea lui Dumnezeu. Dar, oare de ce are nevoie neprihanirea lui Dumnezeu sa fie demonstrata?  Scrie caci in indelunga Lui rabdare, Dumnezeu a trecut cu vederea pacatele de mai de mult. De exemplu: Atunci cand David a pacatuit, a comis adulterul cu Batseba, Dumnezeu nu la pedepsit omorandu-l si incredintandu-l in iad. David s-a pocait, a plans inaintea lui Dumnezeu si citim cuvintele lui in Psalmul 51 si Dumnezeu i-a iertat pacatul. Asa! Dintr-o data! Imaginati-va acum ca a-ti fi mama Batsebei sau esti tatal lui Urie si imparatul ti-a luat fica sau pe nevasta fiului tau si s-a culcat cu ea. Dupa care mai si face aranjamente ca Urie sa fie ucis in lupta. Si Dumnezeu vine si spune: „Te iert”. Tot ceea ce este in tine s-ar revolta si ai spune: „Nu, nu este drept!” De aceea a trebuit sa moara Hristos. Mii si mii de pacate Dumnezeu le-a trecut cu vederea. Chiar acum, Dumnezeu trece cu vederea pacatele tale. Mania lui Dumnezeu este satisfacuta  in asa fel ca noi sa nu simtim focul al maniei si a pedepsei Lui. Cum am putea sa socotim dreptate faptul ca Dumnezeu trece cu vederea pacatul nepedepsit? Pai, Dumnezeu nu-l lasa sa treaca nepedepsit. Ci, Dumnezeu Il ofera pe insusi Fiul Sau ca o jertfa de ispasire pentru pacat. De ce? Ca sa demonstreze si sa clarifice pentru totdeauna neprihanirea lui Dumnezeu. In punctul central al mantuirii noastre, Dumnezeu se indreptateste pe Sine insusi. Chiar si crucea, rastignirea este un eveniment, in mod radical centrat in Dumnezeu.
 5. Pasul cinci: Sfintirea. De ce isi sfinteste Dumnezeu poporul? Filipeni 1:9-11 este rugaciunea lui Pavel, facuta inaintea lui Dumnezeu pentru sfintirea Filipenilor: Filipeni 1:9-11- Şi mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoştinţă şi orice pricepere,10 ca să deosebiţi lucrurile alese, pentruca să fiţi curaţi şi să nu vă poticniţi pînă în ziua venirii lui Hristos,11 plini de roada neprihănirii, prin Isus Hristos, spre slava şi lauda lui Dumnezeu. Pavel se roaga lui Dumnezeu ca dragostea si cunostinta Filipenilor sa creasca tot mai mult pentru ca ei sa fie plini de roada neprihanirii, care (roada) vine prin Isus Hristos si acum fraza cheie: spre lauda si slava lui Dumnezeu. Ganditi-va un pic la aceasta. (1) Doamne te rog sa lucrezi in Filipeni (2) ca ei sa traiasca in asa fel incat (3) sa te glorifice pe Tine. Pavel ii cere lui Dumnezeu sa lucreze intr-un mod centrat in Dumnezeu, in Sine insusi. „Fa-i Doamne pe Filipeni sa traiasca pentru slava Ta.”
 6. Pasul sase: Glorificarea noastra finala2 Tesaloniceni 1: 9-10 – Ei vor avea ca pedeapsă o perzare vecinică, dela faţa Domnului şi dela slava puterii Lui,10 cînd va veni, în ziua aceea, ca să fie proslăvit în sfinţii Săi, şi privit cu uimire în toţi ceice vor fi crezut; căci voi aţi crezut mărturisirea făcută de noi înaintea voastră. Ei se refera la necredinciosi. La finalul istoriei cand Domnul Isus va reveni, motivul pentru care se va reintoarce Domnul Isus este dat in versetul 10 si este prezentat in doua moduri diferite. El vine ca sa fie proslavit in sfintii Sai si vine ca sa fie privit cu uimire in toti cei ce au crezut. Daca ar fi sa Il intrebi pe Domnul Isus: „Doamne, de ce te mai intorci?” Isus ti-ar raspunde: „Vin inapoi ca sa fiu proslavit. Vin ca oamenii Mei credinciosi sa ma priveasca cu uimire. Eu urmaresc slava Mea”, ti-ar raspunde Isus.

Prin aceste sase etape ale istoriei mantuirii, concluzia mea este ca Dumnezeu face absolut tot ceea ce face pentru ca El insusi sa fie proslavit. Spuneam insa ca aceasta cauzeaza o problema enorma pentru multi oameni, cum ar fi de exemplu:

Multi oameni se poticnesc in asta. Trei exemple:

1) Michael Krauss – Acesta este un articol din ziarul Londonez – Vremea Ziarul Financiar (London Financial Times), Michael Krauss scrie acest articol. Am sa citesc primul paragraf, in felul cum omul acesta se poticneste in adevarul care intocmai vi l-am descris.

„Inchinarea este un aspect al vietii religioase care intotdeauna mi-a fost greu sa-l inteleg. Sa zicem ca ne-am imagina un Dumnezeu atotputernic, care intr-o buna zi vrea sa creeze ceva pe langa Sine, in afara Sa. De ce s-ar astepta El ca noi sa Il slavim pentru asta? N-am cerut noi sa fim creati, vietile noastre sunt adeseori tulburate; stim ca tiranii acestei lumi, despoti, ei sunt plini de mandrie si cere sa fie laudati si preamariti. Dar un Dumnezeu care este perfect din punct de vedere moral n-ar avea astfel de defecte de caracter. Si atunci de ce se pun toti oamenii acestia pe genunchi in fiecare Duminica?”

Michael Krauss nu vrea sa aiba nimic de a face cu Dumnezeul care tocmai vi l-am descris. Dupa parerea Lui, un astfel de Dumnezeu  nu este altceva decat un megaloman. Un alt exemplu:

2) Erik Reece este un istoric American (University of Kentucky) si a scris o carte intitulata „O Evanghelie Americana” si in cartea lui citeaza Matei 10:34. Domnul Isus spunea acolo: „Oricine iubeste pe mama sa sau pe tatal sau mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine”. Acest istoric spune:

„Cine este egoist, egomaniac Isus ca sa rosteasca aceste cuvinte?”

El aude cuvintele Domnului Isus: Trebuie sa ma iubesti pe Mine mai mult decat iti iubesti parintii”, si Erik Reese se intreaba: Ce ne-ar motiva sa iubim o astfel de persoana? Daca Isus este o persoana atat de concentrata asupra Sa insusi, asa cum am descris eu mai de vreme, Erik Reese nu vrea sa aiba nimic de a face cu El.

3) Brad Pitt – Va mai dau inca un exemplu. Poate ca a-ti auzit de actorul American Brad Pitt. Iata ce spune el:

„Nu inteleg ideea aceasta, a unui Dumnezeu care spune omului: Trebuie sa ma recunosti pe Mine in caile tale, un Dumnezeu care sa spuna, sa-ti ceara sa spui: Tu esti cel mai bun. Si daca vei spune asta, Iti voi da viata vesnica. Un Dumnezeu care imi spune: Daca nu crezi ca Eu sunt cel mai bun, nu vei primi fericirea vesnica”. Si apoi adauga Brad Pitt: „Pare ca totul sa fie centrat in propria persoana, in egoism si eu nu-L pot vedea sau intelege pe Dumnezeu actionand pe baza egoismului.”

Cu cateva saptamani in urma m-am intalnit cu teologul (specialist in Noul Testament) Don Carson (D.A. Carson) si spune el ca a remarcat o diferenta extraordinara, in studentii carora le vorbeste astazi, comparativ cu cei carora s-a adresat cu vreo 30 de ani in urma. Cu 30 de ani in urma, atunci cand tinea prelegeri in fata studentilor, intrebarile lor erau de natura istorica, de exemplu: Cum poti dovedi ca Isus chiar a inviat din morti? Insa, spune el, acum obiectiunile si intrebarile studentilor sunt de ordin moral: Cum poti sa te inchini si sa slavesti un Dumnezeu atat de centrat in Sine?

Dumnezeul pe care eu vi L-am descris in aceasta seara prin Scriptura, este o piatra de poticnire pentru multi oameni. Si atunci, hai sa punem si noi intrebarea. De ce totusi, Dumnezeu nu este un Dumnezeu centrat in Sine. Retineti felul in care am descris dragostea Lui. Dragostea lui Dumnezeu se demonstreaza in faptul ca Dumnezeu este gata sa faca tot ceea ce trebuie pentru ca tu sa vezi, sa cunosti slava Lui si sa te bucuri de ea o vesnicie intreaga. Lucrul acesta l-am vazut in numeroase pasaje. Raspunsul meu ar fi urmatorul: Motivul pentru care Dumnezeu nu poate fi socotit ca un egomaniac este ca prin asta demonstreaza dragoste. Cand Dumnezeu se inalta pe Sine, pentru bucuria ta, Dumnezeu de fapt te iubeste pe tine. Vreau sa spun lucrul acesta in doua moduri diferite:

 • Cand Dumnezeu isi preamareste slava Lui, El de fapt preamareste ceva ce pe noi ne satisface. Inimile noastre au fost create sa se bucure in Domnul. A-L cunoaste pe Dumnezeu, a trai cu El, a avea experienta cu Dumnezeu este punctul culminant al trairilor noastre si al satisfactiei umane. Deci, in fiecare instanta in care Dumnezeu isi preamareste slava Lui, El o face ca noi sa fim tot mai satisfacuti in El si de El. Asta inseamna ca El ne iubeste pe noi. Acesta nu este un egoism, ci este dragoste. Daca Dumnezeu are o valoare infinita, ce altceva mai bun ne-ar putea da Dumnezeu decat pe Sine insusi? Vreau sa reafirm lucrul acesta in alt mod:
 • Atunci cand Dumnezeu cauta sa puna in noi bucuria slavei Lui, Dumnezeu de fapt cauta acele lucruri care Il proslavesc, Il preamaresc pe El.

Propozitia care probabil este cea mai proeminenta in teologia mea este urmatoarea:

  Dumnezeu este cel mai proslavit (preamarit) in noi atunci cand noi suntem cei mai satisfacuti in El 

Acum, fiecare va trebui sa decideti in inima voastra daca afirmatia mea este adevarata si va reprezinta. Atunci cand crezi ca afirmatia aceasta este adevarata, se va schimba totul! Si o voi spune din nou: Dumnezeu este cel mai preamarit in mine, atunci cand eu sunt cel mai satisfacut in El. Acuma punem intrebarea: O astfel de ideie este Biblica? Sau am inventat-o eu, asa? Sau, poate o gasim in Biblie. Sa mergem la Filipeni 1:20-21-

In pasajul acesta cautam un suport Biblic pentru afirmatia care intocmai am facut-o-  Dumnezeu este cel mai proslavit in mine, atunci cand eu sunt cel mai satisfacut in El. Dar va trebui sa citim cu mare atentie aceste cuvinte. Filipeni 1:20-21– 20 Mă aştept şi nădăjduiesc cu tărie că nu voi fi dat de ruşine cu nimic; ci că acum, ca totdeauna, Hristos va fi proslăvit cu îndrăsneală în trupul meu, fie prin viaţa mea, fie prin moartea mea.21 Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un cîştig. Nu stiu cum as putea accenta suficient de mult, cat de important este pasajul acesta pentru viata mea. Daca m-ati intreba: Frate care este versetul care iti sumeaza scopul dumneavoastra in viata, versetul acesta vi l-as da.

Nu ne spune oare versetul 20 pentru ce traia Pavel? Zice el: „Nadajduiesc cu toata taria ca Hristos va fi proslavit in viata mea. Si fie ca traiesc, fie ca mor, vreau ca Hristos sa fie proslavit  in trupul meu”. Intrebarea care se pune: Cum crede Pavel ca Hristos va fi proslavit prin moartea Sa? Stiu ca Pavel spune „atat in viata, cat si in moarte” dar sa ne concentram putin, ce se intampla daca Pavel ar fi sa moara? Deci, sa citim asa: „Vreau ca Hristos sa fie proslavit in trupul meu cand voi muri.” Cum va fi prezentat Hristos, in toata maretia Lui, in momentul in care Pavel moare? Si el, in verserul 21 ne da raspunsul la aceasta intrebare. „Caci pentru mine a trai este Hristos, si a muri este un castig”.

Haideti sa punem laolalta cele doua jumatati care alcatuiesc moartea:  „Dorinta mea cea mai mare este ca Hristos sa fie glorificat in mine, prin moartea mea, deoarece pentru mine a muri este un castig”. Ma opresc aici si va las sa intoarceti rotitele gandirii. „Vreau ca Hristos sa fie preamarit in moartea mea, si va fi preamarit, pentru ca atunci cand mor, eu de fapt intru in posesia castigului”.

Cum poate moartea sa fie un castig?

Raspunsul vine in versetul 23. „Dorinta mea este sa ma mut (prin moarte) si sa fiu cu Hristos, caci ar fi cu mult mai bine”. A muri este un castig pentru Pavel pentru ca in moarte ajunge sa fie impreuna cu Hristos, si a fi cu Hristos este mai bine decat a fi in viata. Hai sa gandim putin lucrul acesta. Atunci cand mori, pierzi tot ceea ce a insemnat existenta ta. Iti pierzi trupul, sotul sau sotia, prietenii. Daca esti necasatorit, nu vei mai ajunge niciodata sa mai te casatoresti, nu vei mai ajunge sa te bucuri de pensie. Toate le lasi aici, le pierzi cand mori si in schimb primesti doar un lucru- pe Isus. Si atunci cand Pavel da tot ceea ce are in lumea aceasta si Il primeste in schimb pe Isus, el zice: Asta-i castig!

Haideti sa reasamblam impreuna toate bucatile astea de informatie, incercand sa gasim fundamentul Biblic al afirmatiei pe care am facut-o ca: Dumnezeu  este cel mai preamarit in mine, atunci cand eu sunt cel mai satisfacut in El. Observati cele doua jumatati in versetul 20 si 21? In versetul 20, Pavel spune ca „Dorinta mea este ca prin moartea mea, Hristos sa fie preamarit”. Si in versetul 21 Pavel spune – „Cand voi muri, asta va fi o satisfactie absoluta pentru mine”. In masura in care Pavel este satisfacut, desfatat in Hristos prin moartea lui, in masura aceea Hristos este glorificat in trupul sau.

Deci, aceste versete 21,22 si 23 luate impreuna, dau un fundament Biblic afirmatiei pe care am facut-o ca „Hristos si Dumnezeu este cel mai preamarit in mine, atunci cand eu sunt cel mai satisfacut in El. Si voi spune ca lucrul acesta este realmente clar in suferintele si moartea noastra.

Revin acum la definitia pe care am dat-o dragostei. Dumnezeu ne iubeste si dragostea Lui pentru noi se concretizeaza in faptul ca Dumnezeu face tot ceea ce trebuie facut ca eu, un pacatos vinovat sa inteleg si sa ma bucur vesnic de slava Lui. Asta nu este megalomanie. Asta este dragoste. Am fost creati sa ne desfatam in Dumnezeu. Si atunci cand Dumnezeu ne ofera bucurie in El, Dumnezeu ne iubeste. Dar in acelasi timp, iubindu-ne, Dumnezeu se preamareste pe Sine pentru ca bucuria mea in El demonstreaza cat de maret este El. Si toti stiti ca lucrul acesta este adevarat in vietile voastre. Lucrurile care te entuziasmeaza cel mai mult, alea sunt pretioase, valoroase. Cand oamenii te vad incantat de ceva, stiu ca pretuiesti acel lucru. Modul in care Il poti glorifica pe Dumnezeu este sa fi incantat de El, sa fi satisfacut de El.

„Dumnezeu este Evanghelia”

Daca oameni te vor vedea asa plictisit de Dumnezeu si straduindu-te sa traiesti cumva pentru El, ei nu vor intelege ca Dumnezeu este chiar atat de maret. Inca un lucru care vreau sa fac in mesajul meu. Atunci cand spun ca Dumnezeu este gata sa faca tot ceea ce trebuie facut ca sa ma duca pe mine sa ma bucur vesnic de slava Lui, prin aceasta eu fac referire la Evanghelie. Ce a trebuit sa faca Dumnezeu, pentru ca pacatosul de John Piper sa se bucure de Dumnezeu o vesnicie intreaga?

Cinci lucruri pe care a trebuit sa le faca Dumnezeu. Acesta este modul meu de a asuma esenta Evangheliei, asa cum a fost ea inteleasa in modul traditional. Conferinta noastra are ca tema faptul ca „Dumnezeu este Evanghelia”. Dar prin aceasta, nu vreau sa contrazic sau sa minimizez intelegerea traditionala Biblica a Evangheliei. Ceea ce vreau sa spun este ca la modul traditional de a intelege Evanghelia in mod Biblic, trebuie sa mai adaugi ca „Totul este pentru slava lui Dumnezeu”. Asa ca vreau sa va strang pe toti in modul traditional de a intelege si de a prezenta Evanghelia. Sper ca putem cu totii sa cadem de acord acestor 5 pasi care compune Evanghelia. Pentru fiecare va voi da un verset sau doua.

 1. Mai intai, Evanghelia este un plan. Cel mai important verset din Noul Testament care defineste in felul acesta Evanghelia este 1 Corinteni 15:3 – „V-am invatat,” zice Pavel, „inainte de toate, asa cum am primit si eu Evanghelia, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi.” Cu sute de ani inainte de a muri Hristos, proorocii au scris despre aceasta pentru ca a facut parte din planul lui Dumnezeu. Cand citesti Isaia 53, pasaj scris cu 700 de ani inainte de Hristos, iti dai seama ca Dumnezeu a avut in plan ca Isus sa moara, ceea ce inseamna ca Evanghelia nu este un plan de rezerva, un plan secundar, o interventie mai tarziu in istorie, dupa ce s-au intamplat la niste lucruri neprevazute. Ci, din vesnicia trecuta, Dumnezeu a planificat ca la un moment dat, Fiul Sau va muri pentru omenire. Primul pas al Evangheliei e faptul ca Evanghelia e un plan.
 2. Cel de al doilea element este faptul ca Evanghelia este un eveniment. Este o intimplare care a avut loc istoric. Revenim la versetul 3: „V-am invatat, inainte de toate asa cum am primit si eu, ca Hristos a murit”. Daca vine cineva ca sa va prezinte o Evanghelie vine cu o contradictie evenimentelor istorice, sa nu-i credeti. Daca Hristos n-a murit, istoric, si n-a inviat, istoric, atunci noi suntem tot morti in pacate.
 3. In al treilea rand, Evanghelia este un rezultat al mortii. Evanghelia reprezinta realizarile  mortii Domnului Isus. As vrea sa facem o distinctie clara. Anumite lucruri s-au realizat in moartea lui Hristos, pe care nu le avem noi pana nu avem credinta. Voi vorbi despre efectele mortii lui Hristos, ca fiind niste lucruri deja realizate, din punct de vedere istoric, lucruri pe care noi insa ne insusim numai atunci cand avem credinta.VIDEO se termina aici si continua in partea 2 – (1) Primul lucru, el a tras asupra Sa mania lui Dumnezeu. Galateni 3:13 – „Hristos ne -a răscumpărat din blestemul Legii, făcîndu-Se blestem pentru noi, -fiindcă este scris: ,,Blestemat e oricine este atîrnat pe lemn”. Cand Hristos a murit, asupra mea atarna un blestem si blestemul acela avea sa cada asupra mea, osandindu-ma sau avea sa cada asupra Lui, osandindu-L pe El. Si Biblia ne spune ca Hristos a devenit blestem pentru mine. Primul rezultat al mortii Domnului Isus Hristos este acela ca El a absorbit mania lui Dumnezeu ca eu sa nu trebuiasca sa o experimentez. (2) Al doilea lucru, Hristos a platit pentru pacatele mele. 1 Petru 2:24 – El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn. Pacatele mele care erau asupra mea si erau ca sa ma zdrobeasca, dar Dumnezeu l-a oferit pe Hristos ca EL sa preia pacatele si sa le poarte El. In felul acesta pacatele sunt platite si vinovatia noastra este inlaturata. (3) A treia realizareAtunci cand Hristos a murit, El a indeplinit o neprihanire perfecta, pe care Dumnezeu acum mi-o poate credita mie. Romani 5:19 – „Caci dupa cum neascultarea unui singur om”, si se refera la Adam, „cei multi au fost facuti pacatosi, tot asa, prin ascultarea unui singur om”, adica Hristos, „cei multi vor fi facuti neprihaniti”. Aceasta este doctrina justificarii, a indreptatirii. Atunci cand Adam a pacatuit, noi toti am fost socotiti pacatosi in Adam. Atunci cand Hristos a fost ascultator perfect, pana la capat, toti cei ce sunt in Hristos sunt socotiti de Dumnezeu ca fiind perfect neprihaniti. Aceasta afirmatie, pur si simplu ne ia respiratia, este atat de minunata. Dumnezeul nostru este infinit de sfant. El este infinit de neprihanit. El nu isi compromite niciodata standardul perfectiunii. Daca vrei sa intri in prezenta Lui, trebuie sa fi perfect si nimeni nu este perfect, decat unul singur. Iar in El, perfectiunea Lui ne este creditata noua. Toate acestea au fost realizate pentru noi in moartea si invierea Domnului Isus. (4) Cand a murit si a inviat din nou, Domnul Isus ne-a oferit viata vesnica. Romani 6:23 – Fiindcă plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa vecinică în Isus Hristos, Domnul nostru. Cand Hristos a purtat pacatele noastre si a murit si a inviat din morti, El de fapt a cucerit, a biruit moartea pentru ca toti cei ce vor fi gasiti in El, sa aiba viata vesnica. Acestea sunt cele 4 realizari ale Evangheliei.
 4. Evanghelia este o oferta gratuita. Intrebarea este, daca Hristos a realizat toate acestea, eu cum pot beneficia? Daca aceste lucruri au fost realizate istoric, mai de mult, cum mi le pot insusi? Iar daca raspunsul la aceasta intrebare ar fi: Trebuie sa te straduiesti pentru asta; atunci nu am mai avea o Evanghelie. Dar, in loc sa beneficiem de acestea prin eforturile proprii, Dumnezeu de fapt ne spune: Ti-o ofer gratuit. Doar trebuie sa ai incredere in Mine. „Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.” Si tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se numeasca copii ai lui Dumnezeu”. Sunt atatea religii pe fata pamantului care spun ca trebuie sa te straduiesti, sa faci eforturi ca sa fi acceptat primit de Dumnezeu. Dar elementul distinctiv al crestinismului este acela ca Hristos a facut tot ce trebuia facut, in locul nostru. Si modul in care ne insusim, beneficiem de tot ce El a facut pentru noi este printr-o oferta gratuita. Este un dar al lui Dumnezeu.
 5. Al cincilea element: Evanghelia este o aplicare pe care Duhul Sfant o face a acelor realizari in viata noastra. Cand iti pui credinta in Isus Hristos, acele realizari devin ale tale. Cateva din ele as vrea sa vi le numar, cateva aplicari ale mortii Domnului Isus Hristos care ti se crediteaza tie prin credinta. (1) Tu esti unit cu Hristos. Prin credinta, noi intram intr-o comuniune cu Isus Hristos, intr-asa fel incat lucrurile care Il descriu pe El, acum ne descriu si pe noi. „In Isus Hristos, toti sunteti copii ai lui Dumnezeu, prin credinta”. Observati cele doua expresii: In Hristos < > prin credinta. Este de o importanta capitala sa intelegem cum suntem noi uniti cu Hristos. Raspunsul este ca – Duhul lui Dumnezeu este cel care misca inima noastra, care aprinde in noi credinta si aceasta este cea care ne uneste cu Hristos. (2)O a doua aplicatie este iertarea pacatelor. Dupa cum observam mai devreme, Domnul Isus a realizat iertarea pacatelor in moartea Sa, dar acum tu poti primi aceasta iertare. Faptele Apostolilor 10:43 – Toţi proorocii mărturisesc despre El că oricine crede în El, capătă, prin Numele Lui, iertarea păcatelor. (3)Al treilea punct – Noi suntem socotiti neprihaniti in Hristos. La cruce, Domnul Isus a realizat acea ascultare perfecta. Acum, in momentul care eu cred in Hristos, ascultarea Lui desavarsita imi este aplicata mie. Noi suntem justificati prin credinta, fara faptele legii. Hristos a indeplinit pe deplin legea. Iar acum , acea implinire desavarsita a legii este trecuta in contul meu ca si cum eu as fi implinit toata legea. (4)Un al patrulea element – Primim viata vesnica. In momentul in care Hristos a murit, El a obtinut pentru credinciosi viata vesnica, dar cand crezi in El, atunci tu primesti viata vesnica. Ioan 3:15 – „pentruca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică„.

De obicei, prezentarea si intelegerea traditionala a Evangheliei se opreste aici

si Evanghelia este glorioasa, este minunata! NImic din ceea ce va spun eu nu incearca sa minimizeze Evanghelia, asa cum am prezentat-o pana aici. Dar inca nu am spus nimic despre ceea ce este cel mai inalt, cel mai sublim, cel mai grozav bine din Vestea Buna. Sunt unit cu Hristos. Pacatele imi sunt iertate. Sunt socotit neprihanit in Hristos. Voi trai o viata vesnica.

Dar, unde-i Dumnezeu ?

Tinta Evangheliei este sa ma indrepte pe mine sa imi gasesc deplina satisfactie in Dumnezeu. 1 Petru 3:18 – Hristos, de asemenea, a suferit o data pentru pacate, El, Cel neprihanit, pentru cei nelegiuiti, ca sa ne aduca la Dumnezeu. El a fost omorit in trup, dar a fost inviat in duh, Unul din versetele mele favorite din intreaga Scriptura este Psalmul 16:11 –  Îmi vei arăta cărarea vieţii; înaintea Feţei Tale sînt bucurii nespuse, şi desfătări vecinice în dreapta Ta. Evanghelia este Dumnezeu facand tot ceea ce trebuie facut ca sa ma aduca pe mine la Psalmul 16:11. Eu sunt un pacatos. Eu nu merit sa fiu fericit. Merit sa sufar. Merit sa fiu pedepsit. As vrea sa fiu fericit o vesnicie intreaga si Dumnezeu spune: înaintea Feţei Mele sînt bucurii nespuse, şi desfătări vecinice în dreapta Mea Dar eu ca pacatos, nu ma pot bucura de El. De cat daca Dumnezeu ma iubeste atat de mult incat este gata sa faca tot ce  trebuie facut ca si eu sa ajung acolo. Si intocmai asta a facut Dumnezeu cand l-a trimis pe Hristos sa moara si sa invieze.

Dar nu vom intelege niciodata, binele cel mai inalt si cel mai sublim al Evangheliei pana nu vom intelege Psalmul 16:11. Ai grija sa observi si sa-ti insusesti cele doua dimensiuni infinite ale bucuriei prezentata in Ps. 16:11. Bucurii nespuse, depline spune Psalmistul ca este in prezenta lui Dumnezeu. Nimic nu poate fi mai plin decat plinatatea. Si la dreapta Sa sunt desfătări vecinice. Nimic nu poate fi mai lung decat vesnicia. Eu va fac urmatoarea provocare: Daca veti gasi o religie care sa va ajute sa descoperiti o bucurie mai mult decat „plina” si mai lunga decat „vesnicia”, duceti-va la religia aceea. Pentru ca nimic nu poate fi mai deplin decat bucuria deplina. Si nimic nu poate sa dureze mai mult decat fericirea vesnica. Iar acestea le gasesti intr-un singur loc. In Dumnezeu insusi. De aceea spun ca Dumnezeu este Evanghelia.

Published on May 8, 2012 by 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: