Pompei A.D. 79 – Ultima Zi

Mark 8:36 – For what does it profit a man to gain the whole world and forfeit his soul? Here’s an ancient example of how quickly death can decimate an entire city’s population. Many in the city were not even aware that there was an active volcano inside Mt. Vesuvius.

Marcu 8:36 Şi ce foloseşte unui om să cîştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul?

Majoritatea locuitorilor nici macar nu au stiut ca activa un vulvan in Muntele Vesuvius, dar intr-o zi eruptia a omorat intreaga populatia orasului Pompei in afara de un supraviteuitor care a scris despre acest eveniment: Ultima zi din Pompeii.

photo from wikipedia

La 24 august 79, după secole în care s-a aflat în stare latentă, vulcanul Vezuviu erupe în sudul Italiei de astăzi, devastând prosperele orase romane Pompeii si Herculaneum si ucigând mii de persoane. Orasele, acoperite de un strat gros de material vulcanic si noroi, nu au fost reconstruite niciodată și au fost uitate în cursul istoriei. În secolul XVIII, Pompeii si Herculaneum au fost redescoperite si excavate, aducând probe arheologice fără precedent despre viata de zi cu zi a civilizatiei antice.

photo – wikipedia

Pompeii a fost un oras roman în apropierea orasului Napoli, în regiunea Campania din Italia. În urma eruptiei vulcanului Vezuviu în anul 79 d.C., orasul Pompeii a fost distrus si acoperit de un strat gros de cenusă si piroclastite. Abia în anul 1748 a fost redescoperit întâmplător, după ce mai întâi Herculaneum, o altă localitate distrusă de aceeasi eruptie a Vezuviului, fusese descoperită în 1738. Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informatii detaliate despre viata citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale. În prezent, Pompeii este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Italiei.

Pompei – Ultima zi este un documentar despre erupția vulcanului Vezuviu pe 24 august 79 î. Hr. Erupția vulcanică a acoperit orașele romane Pompei și Herculaneum în cenușă și lavă, omorându-i pe toți cei care au rămas blocați între vulcan și mare.

Documentarul ne arată difertele faze ale erupției, cu toate că imaginile create digital nu sunt întru totul precise. Spectatorii pot face o călătorie în timp și pot asista la ultima zi a acestui oraș, 24 de ore de teroare și panică în care peste 4 miliarde de tone de lavă, cenușă și pietre au acoperit faimoasa așezare.

Filmul se bazează pe dovezi arheologice, dar și pe scrierile unuia dintre supraviețuitori pentru a reconstitui ultima zi a orașului Pompei. Efectele speciale ne arată cum a arătat unul din cele mai mari dezastre naturale ale tuturor timpurilor.Wikipedia

 

Last Days of Pompei PART 1 (2 ht. 24 min)

Last Days of Pompei PART 2 (1 hr. 33 min)

Last Days of Pompei PART 3 (1 hr. 34 min)

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: