Cum sa NU scrii pe Facebook

Ca sa vedeti ce soiuri de oameni exista in spatiul virtual va dau un exemplu astazi. Postez uneori articole pe Facebook la unele forumuri/grupuri crestine. Sunt cateva grupuri care m-au adaugat fara sa ii solicit, probabil pentru ca postez materiale publicate pe blog – de exemplu  grupuri ca si „Crestini si Musulmani” , alte grupuri  compuse de Adventisti, Ortodoxi, Crestini dupa Evanghelie, oameni care urmeaza alti oameni/profeti, etc  si la grupuri compuse din  necredinciosi. E o experienta interesanta pentru ca am invatat si continui sa invat cate sunt modurile de interpretare a Bibliei si felul in care dialogul se desfasoara. E o metoda rapida de a-ti dezvolta apologetica. De obicei, nu intru in controverse (n-am timp) dar cand cineva are o intrebare sau comenteaza impotriva vreunui articol de al meu, atunci incerc sa raspund cu respect si sa clarific pozitia articolelor mele.

Redau aici un mesaj trimis in Februarie de la o persoana care nu este in lista de „prieteni”, si nu am dat de mesaj pana acum. Toti avem tendinta sa sarim si sa vrem sa corectam pe altii, dar cei care suntem cumpatati, totusi ne gandim de doua ori cand ne adresam altora. Aceasta femeie nici nu se poate stapani:

Doamna C S imi scrie: Nu va mai folositi de cuvantul Tatalui meu ptk sUnteti fara de iel,voi aveti duhul legi un duh de ratacire sa credeti ca santeti cu Dumnezeu dar santeti fara de iel..voi santeti o sinagoga a satanei,,vroiam sa va spun ca a mai ramas putin si osal vedeti pe fiul lui Dumnezeu care este insus Dumnezeu proslavinduse din Codlea ptk acolo este centru pamantului ca va pleca sa se puna pe tron in israel ptk cei 144 il asteapta pe Mesia mai exact sau adunat la Samaria la fantana lui Iacov,dar prima sa se proslave va face mai multe minuni cum a fost si acum 2000de anii in urma,intre care va fi sio inviere de mort si voi toti atuncia osai faceti nume urat spunand ca este anticristul cum iati scos cu 2000de ani in urma,,,dar veti ramane toty de rusine cand osal vedeti pe nori in tota slava,,inca ceva prima sal vedeti pe Fiul pe nori in tota slava va fi siun cutremur va incepe din Codlea de unde seva proslavi Fiul lui Dumnezeu care este insus Dumnezeu se va simti in tota Europa..a inca ceva cine va crede ca este Fiul cand il va vedea pe Nori in tota Slava va fi mantuit pe loc cine nu va fi osandit…da in poza care o vezi la profil il vezi pe Fiul lui dumnezeu care este insus Dumnezeu,,acuma il vezi ca om normal in carne ose pe Fiul lui Dumnezeu care este insus Dumnezeu dar cand se va Proslavi il vei vedea pe nori in tota Slava..voi santeti o sinagoga a satanei cum este scris!!!!

astea sunt cuvintele Duhului ..tu sai spui ca an vechiul tot asa facut ca nu au crezut asa va face si an noul nu va crede doar este scris ca biblia scrie de fiul si cine are duhul lui de duhul sa asculte ca duhul ai va descoperi toate tainele si duhul te baga an paratie nu faptele ca toate faptele sunt a dl isus hristos nu a oamenilor iel vindeca el elibereaza el este viata nu omul al duce pe dl dl al duce pe om ,,duhul anplineste cea ce este scris nu vorbeste si anplineste ,,,dar voi anpliniti osanda carturarilor vorbiti de dl si chiar voi al osanditi an totalitate…. si sunteti pacatosi; si an lege spune ca o data de ai pacatuit an lege este cu neputinta sate mai ridici si toata neprihanirea este stearsa ca stau an fapte si spun ca iei se sfintesc singuri duhul sfinteste nu faptele sau omul,,,si eu am citit si am stat an lege la pendicostali dar duhul mia aratat ca sunt fara dl,, toti sunt de plans si mai pacaleste si pe alti dar osanda lor este mare si vorbeste de dl cand dl nu vorbeste, spun din cea ce ma scos dl isus hristos dl slave la cele vazute si nevazute ..eu sunt cel ce sunt este numele meu an veci si am venit an chip de om si omul ma urat fara temei.duhul mai spune ca an biblie scrie copii demonului si copii dl isus nu de culte ca cultele mau dat la moarte ,,si biserica este omul ca locasul sfant este inima nu zidurile ,,cercetati voi personal de mint ca stati intro minciuna! ca nu stati in dl isus dar voi il cereti dar dl nui cu voi…trebuie ca toti sa se anchine fiului isus hristos din anparatie dupa pamant si supt pamant trebuie sa se anchine fiului ca dl si mantuitor nu an alt nume ca alt dumnezeu nu este decat dl isus hristos !!!!!!

PS. notita personala – oricat ai fi de ispitit, niciodata (NEVER, NEVER) nu folosi fraza – „voi santeti o sinagoga a satanei” cum a facut-o doamna CS si multi altii, chiar din denominatia mea. Domnul Isus ne invata cum trebuie sa facem in Matei 10:14  Dacă nu vă va primi cineva, nici nu va asculta cuvintele voastre, să ieşiţi din casa sau din cetatea aceea, şi să scuturaţi praful de pe picioarele voastre.` Si mai scrie  la Iacob 1:19 Ştiţi bine lucrul acesta, prea iubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mînie.

(1) zice sa nu ma tot folosesc de Cuvantul Tatalui – adica Biblia??? Domnul Isus a citat din 24 dintre cartile Vechiului Testament si  Pavel ne invata ca „Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,” in 2 Timotei 3:16.
(2) zice ca a vazut prea multa lege la Penticostali – e foarte posibil asta, mai sunt unii oamenii (dar tot mai putini) care in mod gresit  se bizuiesc pe fapte pentru ca nu inteleg Cuvantul si de aceea a plecat la Martori ai lui Iehova. Cum isi castiga mantuirea la Martori ai lui Iehova? Prin fapte, adica sa mearga din casa in casa sa gaseasca converti.
(3) zice ca Domnul ii vorbeste si i-a aratat taine si nu e Penticostala sau carismatica…Duhul i-a mai aratat ca intre Penticostali ea este fara Domnul si atunci a trecut la Martorii lui Iehova. E incredibil ca cineva sa spuna ca Duhul (sau nu se refera la Duhul Sfant ci la alt duh?) o indruma la Iehova Vechiului testament (Martorii lui Iehova) si desi il mentioneaza pe Isus in continu, totusi nu Il citeaza pe Isus sau Noul Testament.
(4) zice de unde a scos-o Domnul si umbla pe Facebook si spune neoprotestantilor, pe care nu ii cunoaste personal pe nici unul, ca sunt  din sinagoga satanei.

Am mai avut o conversatie si mai stranie cu cineva prin email, care are aceeasi credinta si a fost o mare pierdere de timp.

Se merita replica la o astfel de persoana? Daca da, ce e de spus?

Eu am invatat urmatoarele din acest mesaj :

 • nu spune nimanui ca apartine sinagogii lui Satana (nici nu mi-a trecut prin cap sa o fac vreodata)
 • spune ca Codlea (populatie 24,000 in jud Brasov) este centrul pamantului unde se asteapta ce????? sunt sute de astfel de afirmatii pe tot globul; iata ca si in Romania au inceput cu predictiile astea.
 • cand vorbesc de unde Domnul m-a scos sau mi-a dat biruinta sa ma concentrez pe mila si harul Lui in ceea ce a facut el pentru mine nu pe situatia oribila din care m-a izbavit (sa dau slava unde se cuvine, nu sa blestem circumstantele si oamenii). Deci sa atribui glorie in toate lui Dumnezeu si sa chem oamenii: nu sa plece de la ceva (religia sau denominatia lor), ci sa ii chem sa vina  la ceva, la Dumnezeu prin Fiul sau Isus Hristos, singurul prin care se capata mantuire.
 • sa fiu constienta (in judecata personala) ca „legea” pune o presiune pe oameni care poate sa ii impinga la lepadarea credintei.
 • sa nu uit ca faptele sunt rezultatul increderii in Hristos care dovedesc dragostea unui om mantuit pentru Mantuitorul si nicidecum nu produc mantuirea. (Asta se stie clar, dar vad ca trebuie specificat clar in fiecare conversatie)
 • tot mai multi vorbesc in numele Domnului dar nu specifica suportul biblic pentru ceea ce crede, ci au obiceiul sa repete dogma si doctrinele invatate pe de rost de la altii (Toti avem tendina de a face asta cateodata pentru ca nu ne facem timp sa studiem Cuvantul vis a vis de doctrinele noastre… Cati mai citim Biblia in mod regulat?….)
 • In final, asa cum Domnul Isus i-a raspuns lui Satana folosind Scriptura, tot asa trebuie si noi sa folosim Scriptura. Orice metoda apologetica poate da raspuns la intrebari si curiozitati, dar numai Duhul Sfant poate transforma prin Cuvant (Scriptura).

Dumnezeu sa aprinda in noi o sete dupa Cuvantul Sau si sa ne trezeasca din somnolenta vremurilor. Nu numai ca suntem reticenti ca sa impartasim Evanghelia cu cei din afara care nu-L cunosc pe Dumnezeu si jertfa Lui Isus Hristos care ne-a impacat cu El, dar priviti cum si dintre noi pleaca oameni la o religie cu o invatatura atat de gresita, incat crede ca 144,000 mii va fi numarul total al mantuitilor. Deci Dumnezeu a creat aproximativ 70 bilioane de oameni pana acum  (wikipedia zice intre 70 si 100 de bilioane) pentru ca in final sa salveze doar 144,000 de mii de suflete. Ganditi-va ce succes ar fi putut sa aibe Satana daca din acestia doar 144,000 sunt mantuiti. Acest crez e o blasfemie la omnipotenta lui Dumnezeu si a jertfei lui Hristos.  Cand oamenii pleaca la asa religie din mijlocul nostru si noi purtam o vina mare. Dumnezeu sa ne trezeasca.

Iacob 5:20 …să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos dela rătăcirea căii lui, va mîntui un suflet dela moarte, şi va acoperi o sumedenie de păcate.

15 comentarii (+add yours?)

 1. Amy
  mai 21, 2012 @ 00:33:31

  ”•In final, asa cum Domnul Isus i-a raspuns lui Satana folosind Scriptura, tot asa trebuie si noi sa folosim Scriptura. ”
  Nu am stiut pana cum ca la Codlea este centrul pamantului…foarte interesant…de unde s-a documentat C.S nu putem sti si nici nu ma intereseaza pt ca ce spune nu este din Biblie. Cred ca nu merita sa pierdem timpul cu astfel de persoane, care nu stiu ce cred si nici in Cine se incred….am intalnit si eu din astia dar tot cu Biblia am raspus si au trebuit sa taca, pt ca nu cunosc mai nimic din Cuvantul lui Dumnezeu.
  Pentru CS , se poatriveste versetul urmator: ”Drept raspuns, Isus le-a zis: „Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” (Matei 22:29)

  • rodi
   mai 21, 2012 @ 00:51:46

   Amy multumesc pentru sfatul tau. E bine primit.
   E posibil ca Dumnezeu m-a scutit de raspuns pentru ca in primul rand nu am dat de mesaj cand mi la trimis in Februarie, si pentru ca ea nefiind „prietena”, mesajul i-a intrat in alt dosar de mesaje de care nici nu am stiut pana acum ca nu a aparut si pe deasupra ea si-a facut mai multe conturi si chiar cel cu care mi-a scris nu mai este activ.

   Ai foarte mare dreptate ca motivul principal pentru care cineva se rataceste (si chiar in asa hal) este ca nu cunoaste Cuvantul. Altfel cum are crede ca doar 144,000 de oameni vor fi mantuiti sau ca centrul pamantului este in Codlea. Dar am mai aflat un lucru interesant de la un cititor al blogului, Chris Prunean, ca Martorii lui Iehova folosesc o alta Biblie care e diferita de Biblia naostra. Cand m-am uitat pe internet am vazut ca Watchtower a „tradus” Biblia pentru societatea lor in 1961. Acum imi dau seama ca nu numai interpretarea lor e gresita, dar au si schimbat sensul multor versete din Biblie.

   Cel mai cutremurator este ura dovedita prin cuvintele folosite in mesaj. Ura aceea este cea mai mare dovada ca aceasta persoana nu este in Hristos.

 2. vali lupsan
  mai 21, 2012 @ 09:21:19

  se vor intensifica astfel de atacuri ,si unii o fac din adinci convingeri , DOMNUL SA NE DEA RABDARE ,DUHUL BLINDETIII ,SI-L ROG DE E CU PUTINTA SA -I LUMINEZE ! amin

  • rodi
   mai 21, 2012 @ 10:08:25

   Asa e, numai Dumnezeu poate sa lumineze iar noi trebuie sa ne comportam in asa fel ca sa nu devenim o piedica in cautarea lor. Dumnezeu sa ne ajute!

 3. Viorica
  mai 21, 2012 @ 12:11:46

  Pentru acesta persoana ,nu am niciun respect ,scrie ca o turmentata ,se vede ca nu are nimic de la Dumnezeu .Credinta in Dumnezeu schimba complect atitudinea omului „Invata-ma sa am intelegere si pricepere ,caci cred in poruncile Tale Ps.119;66

  • rodi
   mai 21, 2012 @ 12:49:11

   Sora Viorica, mi-e mila de ea cand o vad ce nervoasa e. Probabil ca inca mai participa la grupurile crestine pe Facebook sub un alt pseudonim. Ce ma mai mira e felul ei de a aborda credinta neoprotestanta ,care acum o considera ratacita. Ea nu doreste sa salveze pe nimeni de la ratacire ci mai degraba ii trimite pe neoprotestanti pe mana Satanei? Oare ce fel de oameni sunt aceia care il baga in cap astfel de invataturi…

 4. MIA
  mai 21, 2012 @ 12:58:53

  Sigur niciodată nu a avut Duhul Domnului altfel nu ar vorbi asa ,dar din păcate uni se folosesc de asemenea oameni mai slabi sii duc în rătăcire .Apostolul pavel spune Galatenilor,,,a-ti început în duhul si sfîrsiti în firea pămîntească si chiar dacă un înger ar veni cu o altă evanghelie să nu-l credeti .Cuvîntul Domnului este DA SI AMIN sigur cel rău caută să-i tulbure chiar pe cei credinciosi Domnul să ne ajute să nu ne rătăcim prin vorbe fară rost si să rămînem statornici amin

  • rodi
   mai 21, 2012 @ 13:18:33

   multumesc pentru sfat! Cred ca punctul principal este Evanghelia. Daca cineva o cunoaste si o traieste, nu are cum sa creada o alta evanghelie.

 5. Angela...salvata prin HAR
  mai 21, 2012 @ 18:06:55

  Draga Rodi ,asa cum ai zis cu unele persoane nu se merita sa pierzi timpul…Timpul e un dar minunat….Prin veghere si rugaciune e drumul nostru zilnic caci viata e ca o apa care trebuie sa-si urmeze cursul dar Domnul ne va calauzii ca sa nu luam in seama bolovanii…..The Beatifull LORD BLESS YOU AND KEEP YOU!!!!

 6. gabebogdan
  mai 22, 2012 @ 22:48:12

 7. Mario Lihancianu
  ian. 17, 2013 @ 10:30:15

  uare cum sa scri un om pe facebook?

  • rodi
   ian. 17, 2013 @ 11:56:31

   Dupa parerea mea, un om care crede in Dumnezeu sa scrie cum ne invata in Biblie (care e Cuvantul lui Dumnezeu): Iacob 1:19 Ştiţi bine lucrul acesta, prea iubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mînie. Dar, si cum scrie in 1 Petru 3:15 Ci sfintiti in inimile voastre pe Hristos ca Domn.” Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi; dar cu blindete si teama,

 8. Trackback: 8 moduri prin care Facebook poate să-ţi distrugă căsătoria | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: