John Piper – Dumnezeu este Evanghelia Mesaj 3 – Ce fel de viata produce trairea in puterea Evangheliei?

  1. VIDEO – Mesajul de Duminica seara – NU-TI IROSI VIATA – la Sala Palatului aici 
  2. VIDEO – Mesaul 1 Dumnezeu este Evanghelia – Dumnezeu este cel mai proslavit (preamarit) in noi atunci cand noi suntem cei mai satisfacuti in El (Predica transcrisa + video)
  3. CARTEA GRATUITA ONLINE – Dumnezeu este Evanghelia de John Piper – Cartea se poate citi online la Desiring God Romania

Incepe cu o mica recapitulare:

Teza mea ca „Dumnezeu este Evanghelia” inseamna ca cel mai inalt, cel mai sublim, cel mai grozav bine din vestea buna a Evangheliei este Dumnezeu insusi. 1 Petru 3:18 ne apune ca „Hristos a suferit in locul nostru , El cel neprihanit, in locul nostru acelor nelegiuiti, ca sa ne aduca la Dumnezeu. Toate celelalte realizari ale Evangheliei au scopul acesta de a ne aduce inspre si langa Dumnezeu. Uniunea noastra cu Hristos, iertarea pacatelor, indreptatirea prin credinta, indepartarea maniei lui Dumnezeu  si primirea vietii vesnice, toate aceste realizari ale Evangheliei ne aduc de fapt la DumnezeuAsta inseamna ca Evanghelia realizeaza doua lucruri foarte importante. Evanghelia realizeaza bucuria noastra vesnica si deasemenea realizeaza reflectarea slavei lui Dumnezeu. In Psalmul 16:11 spune ca „inaintea lui Dumnezeu sunt bucurii depline si la dreapta Lui sunt desfatari vesnice. Si daca Evanghelia ne aduce la Dumnezeu asta inseamna ca Evanghelia ne aduce in bucurie deplinasi vesnica”. Iar in Filipeni 1:20-21 am invata ca Dumnezeu e cel mai glorifica in fiinta noastra atunci cand noi suntem cei mai impliniti in El. Asa ca Evanghelia, nu numai ca ne aduce noua satisfactie deplina, ci ea ne arata slava, gloria lui Dumnezeu.

Ce inseamna a trai Evanghelia

A trai prin puterea Evangheliei, inseamna a experimenta o satisfactie, o implinire profunda adanca si deplina in Dumnezeu. Datorita Evangheliei Il cunoastem pe Dumnezeu insusi. Si datorita Evangheliei noi avem pace cu Dumnezeu. Dumnezeu devine comoara naostra suprema. Toate acestea sunt realizate prin Domnul Isus Hristos. In sesiunea de intrebari si raspunsuri de aseara am incercat sa clarific pentru toata lumea ca nici unul dintre noi inca n-am ajuns desavarsiti. Adeseori, bucuria noastra in Dumnezeu este oarecum slaba, este amenintata din multe parti. Am scris o carte dedicata acestui subiect: Cum sa te lupti pentru bucurie. Bucuria noastra in Dumnezeu este o lupta zilnica. In fiecare zi Il urmam pe Dumnezeu prin mijloacele pe care harul ni le pune la dizpozitie. Asa ca Romani 5:2 ne spune ca noi ne bucuram in nadejdeaslavei lui Dumnezeu. Felul in care vedem, sau ne imaginam noi slava lui Dumnezeu acum este o un hotar incetosat.

In Evanghelie am vazut unele sclipiri ale slavei lui Dumnezeu, dar n-am observat-o inca pe deplin. Asa ca bucuria noastra de acum nu este ceea ce va fi candva. Noi am gustat deja ca Dumnezeu este bun, stim unde sa gasim acea fantana a fericirii, a bucuriei iar Duhul Sfant ne aduce din nou si din nou la acea fantana. Asa ca ultima intrebare pe care vreau sa o pun astazi este urmatoarea: Ce fel de viata produce trairea in puterea Evangheliei? Daca zi de zi ai urmarit sa iti gasesti fericirea si implinirea in Dumnezeu, cum ar arata viata ta? Ce fel de viata ai trai pe pamantul acesta, daca intr-adevar ai trai in puterea Evangheliei? Daca deja ai gustat bunatatea lui Dumnezeu si ai nadejdea asta puternica a slavei vesnice a lui Dumnezeu?

Published on May 8, 2012 by  PARTEA 1-a

Traind Evanghelia = o viata a unei dragoste jertfitoare pentru cei din jur

Raspunsul meu este urmatorul: Viata ce rezulta din toate aceste realitati este o viata a unei dragoste jertfitoare pentru cei din jur. Asta as vrea sa va arat astazi, in mesajul meu. Dumnezeu este proslavit in noi atunci cand noi suntem multumiti in El. Dar faptul ca tu esti satisfacut in Dumnezeu nu este vizibil lumii care te inconjoara. Dumnezeu nu intentioneaza ca slava Lui sa fie invizibila. Dumnezeu vrea sa umple bisericile voastre si Dumnezeu vrea sa umple Romania intreaga cu oameni care reflecta gloria Lui.  Dumnezeu vrea ca slava Lui sa fie cunoscuta, vizibila, apreciata si insusita de catre cei care o vad. Si Dumnezeu vrea ca prin ceea ce a-ti primit aici si ceea ce aveti in inimile voastre, voi sa atingeti si sa influentati vietile a mii de oameni.

Dumnezeu s-a descoperit pe El insusi mai mult in zilele acestea ca acum plecand de aici sa fi un instrument al puterii Sale. Eu cred ca Dumnezeu vrea sa foloseasca bisericile din Romania ca instrumente de avansare a Evanghelia si in alte tari ale Europei.  Europei i s-a dus vestea in intreaga lume ca este un continent post crestin, un continent care  s-a secularizat. Dumnezeu are manifestari ale puterii si ale slavei Sale in Asia, in Africa, in America de Sud. Si multi oameni cred ca Dumnezeu a parasit Europa si isi indreapta activitatile Sale spre alte continente. Dar eu nu as vrea sa credeti aceasta afirmatie. As vrea sa credeti caci cu sute de ani in urma lucruri uluitoare s-au intamplat din punct de vedere religios in Europa, si se pot intampla din nou.

As vrea sa reimbratisati Evanghelia si sa va ganditi la ea ca fiind puterea lui Dumnezeu de a transforma Europa. Vreau sa reafirm inca odata ca daca Il iei pe Dumnezeu in inima ta ca fiind esenta Evangheliei, asta te va imputernici sa ai impact si influenta asupra multor vieti. Atunci cand voi veti fi pe deplin satisfacuti in Dumnezeu, vietile voastre vor deveni manifestari vizibile ale slavei si a dragostei lui Dumnezeu. Ceea ce vreau sa demonstrez cu Scriptura in aceasta zi este ca delectarea noastra in Dumnezeu, bucuria noastra in El produce dragoste pentru altii.

Published on May 8, 2012 by  PARTEA 2

Bucurie in prigoana

Matei 5:11-16,44 – 11 Ferice va fi de voi cînd, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! 12 Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentrucă răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe proorocii, cari au fost înainte de voi. 13 Voi sînteţi sarea pămîntului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăş puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decît să fie lepădată afară, şi călcată în picioare de oameni.14 Voi sînteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămînă ascunsă. 15 Şi oamenii n’aprind lumina ca s’o pună supt obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. 16 Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. 44 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc.

Lucrul acesta parca ne izbeste in figura. Bucurati-va si veseliti-va atunci cand sunteti prigoniti. E foarte ciudat. Majoritatea dintre noi ne maniem atunci cand oamenii se poarta nedrept cu noi. Nu ne bucuram atunci cand oamenii se poarta urat cu noi. Si asta este unul dintre motivele pentru care lumea care ne inconjoara nu vede pe Dumnezeu in viata noastra. „Bucurati-va si veseliti-va pentru ca mare este rasplata voastra in ceruri”. In prezenta lui Dumnezeu sunt bucurii depline si la dreapta Lui sunt desfatari vesnice. Asta este esenta rasplatirilor pe care le vom primi in cer. In cer vom fi in prezenta lui Dumnezeu. In cer vom avea bucurie deplina. In cer ne vom bucura de desfatari vesnice. Si Domnul Isus spune: O astfel de speranta trebuie sa te faca sa te bucuri chiar si in persecutie, in prigoana.

44 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc. Acuma intrebarea mea este: A te ruga pentru cei ce te prigonesc sau de a te bucura atunci cand esti prigonit? Eu cred ca este mult mai greu sa te bucuri atunci cand esti prigonit decat sa te rogi pentru cei care te prigonesc. Ne putem imagina ca scrasnim din dinti si cu un exercitiu puternic de vointa poti sa te rogi cumva pentru cei ce te prigonesc. Te poti forta pe tine insuti sa faci aceasta. Dar nu te poti forta sa te bucuri. Aia este o lucrare miraculoasa. Aia e o lucrare a Duhului Sfant. Roada Duhului Sfant este bucuria, chiar in mijlocul prigoanei. Deci, daca asta se poate intampla, deci miracolul de a te bucura in prigoana, atunci lucruri mai simplu se poate intampla, sa iubesti si sa te rogi pentru dusmanii tai.

Daca Dumnezeu este cu adevarat Evanghelia pentru tine, daca iti gasesti deplina satisfactie in El, atunci vei putea sa-ti iubesti dusmanii, pentru ca a-ti iubi vrasmasii este revarsarea a unei inimi prea plina de bucurie in Dumnezeu.

Dar acum ne punem intrebarea ce reprezinta atunci sarea si lumina din versetele 13 pana la 16? Vreau sa tineti cont de faptul ca legatura intre versetele 11,12 si 13-16 ne va da raspunsul la intrebarea noastra?  1Voi sînteţi sarea pămîntului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăş puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decît să fie lepădată afară, şi călcată în picioare de oameni. 14 Voi sînteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămînă ascunsă. 15 Şi oamenii n’aprind lumina ca s’o pună supt obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. 16 Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. 

Haideti sa ansamblam gandurile acestea.

  1. Bucurati-va cand sunteti prigoniti pentru numele Meu. De ce? Pentru ca mare va fi rasplatirea ta in prezenta ui Dumnezeu. Si
  2. bucurandu-te in Dumnezeu, exprimand asta prin dragoste fata de cei ce te prigonesc, tu devi o sare si o lumina.

Sarea = bucuria in prigoana

Ce credeti voi ca reprezinta sarea si lumina in aceste versete? Ce anume din crestinism, ce anume din viata noastra de crestin ii face pe oameni ca vazand, gustand acelea sa zica, Wow, aceasta face viata voastra diferita, da gust si sens vietii.  In contextul nostru eu cred ca raspunsul este urmatorul: Ceea ce da gust vietii crestinului si este o marturie pentru ceilalti, este bucuria lui chiar in mijlocul necazurilor. Iar lumea nu poate intelege asa ceva. Lumea se bucura atunci cand lucrurile merg bine si lumea ii priveste pe acesti crestini care se bucura chiar si atunci cand sunt prigoniti. Si asta le da un gust bun, ceva care le face placere.

Va aduceti aminte de 1 Petru 3:15? Fiti gata intotdeauna sa dati un raspuns atunci cand cei din jur va vor intreba, „Care este motivul nadejdii voastre? Ce i-ar face pe oameni sa te intrebe care-i motivul sperantei din tine? Faptul ca ei vad ca in mijlocul prigoanei tu esti fericit, esti bucuros si asta inseamna ca tu ai o speranta in altceva, in ce ei nu au. Noi ne bucuram cand lucrurile merg bine. Dar voi (crestinii) va bucurati chiar si in prigoana. Ce anume va face e voi sa va purtati asa?

Lumina = faptele noastre bune

Ce este lumina? „Voi sunteti lumina lumii”. El ne spune in vers. 16: „Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor ca ei sa vada faptele voastre bune”. Pai, care sunt faptele bune? Sunt faptele bune care rezulta dintr-o dragoste jertfitoare pentru cei care te prigonesc. Lumina asta e atat de stralucitoare incat lumea nu o poate intelege. Cand crestinii sunt atat de satisfacuti in Dumnezeu incat pot sa se bucure chiar si in mijlocul necazurilor si a prigoanei, asta este insusi lumina slavei lui Dumnezeu care patrunde si strafulgereaza lumea noastra. Si Domnul Isus spune, cand oamenii vor vedea asa ceva, ei vor proslavi pe Tata; vostru care este in ceruri. Nu exista alta explicatie de ce crestinii pot sa se bucure in mijlocul prigoanei, decat faptul ca ei deja au gustat slava Lui Dumnezeu. De fapt tot ce vam spus in aceste zile trebuie sa rezultein viata de zi cu zi din dragostea noastra pentru cei din jur.

Crestinii se deosebesc de Musulmanii radicali. Musulmanii radicali omoara oameni ca sa ajunga in paradis. Dar, crestinii mor pentru altii ca sa ajunga in paradis. Noi ii iubim pe dusmanii nostri. Suntem gata sa ne dam viata pentru ei. Si nu o facem asa morocanosi, ci o facem cu bucurie. Asta este o minune pe care lumea, oamenii din jur nu o pot intelege. Romania are nevoie sa vada acest lucru. Si nu doar Romania, dar intreaga Europa are nevoie sa vada aceasta dragoste pentru dusmani.

Dar acum as vrea sa ne verificam in scrierile Apostolului Pavel, sa vedem daca suntem pe calea corecta. 2 Corinteni 8. As vrea sa aflu de la Apostolul Pavel daca droagostea este un raspuns al prea plinului bucuriei in Hristos. Oare chiar atunci cand suntem bucurosi, satisfacuti in Dumnezeu, oare chiar produce asta dragoste pentru cei din jur, in mijlocul prigoanei. As vrea sa va prezint putin contextul acestor versete 1-3. Pavel le scrie credinciosilor din Corint, Corintul fiind un oras in sudul Greciei, provincia Ahai. Pavel le povesteste acestor crestini ce s-a intamplat atunci cand Evanghelia a patruns in Macedonia, unde sunt orasele Filipi si Tesalonica. Si Pavel foloseste experienta Macedonienilor ca un exemplu care sa-i starneasca, sa-i inflacareze pe Corinteni. Poate ne-ar ajuta sa privim vers. 8. „Nu spun lucrul acesta ca sa va dau o porunca ci pentru ravna altora si ca sa pun la incercare curatia dragostei voastre.

Motivul pentru care am citit vers.  8 este pentru ca aici apare cuvantul dragoste. Pavel zice: Vreau ca si dragostea voastra sa fie curata; asta inseamna ca tocmai ce a descris cu privire la experienta Macedonienilor este o dovada a dragostei lor. Si acum ne intoarcem la vers. 1-3 si citim o descriere a dragostei manifestate.  Fraţilor, voim să vă aducem la cunoştinţă harul, pe care l -a dat Dumnezeu în Bisericile Macedoniei. În mijlocul multelor necazuri prin cari au trecut, bucuria lor peste măsură de mare şi sărăcia lor lucie, au dat naştere la un belşug de dărnicie din partea lor. Vă mărturisesc că au dat de bună voie, după puterea lor, şi chiar peste puterile lor. Sa incercam toti impreuna sa gasim o definitie a dragostei in vers. 1-3.

  1. Harul lui Dumnezeu vine prin Evanghelie in biserici– Primul lucru care se intampla este ca harul lui Dumnezeu se manifesta in acele biserici.(vezi v 1). Lucrurile care aveau sa se intample in acele biserici n-au fost o intentie omeneasca, ci acelea au venit in mod miraculos, prin harul lui Dumnezeu si e uluitor ce s-a intamplat in acele biserici.
  2. Raspunsul credinciosilor a fost o dragoste care da peste- Iata ce s-a intamplat. In mijlocul multor necazuri prin care au trecut, bucuria lor, peste masura de mare, adica in acele necazuri, bucuria lor era abundenta. Deci, harul sa coborat de la Dumnezeu iar bucuria a crescut, s-a inaltat in sus. Asta se intampla cand Evanghelia intra in inima ta. Intelegi, cand Dumnezeu este Evanghelia si cand prezenta Lui sunt desfatari vesnice si atunci inima ta este plina pana la revarsare de bucuria aceastei Evanghelie. Vers. 2 spune ca bucuria lor a fost peste masura de mare s-au abundenta. Pana acum doua lucruri. Harul lui Dumnezeu a venit prin Evanghelie in biserica, iar raspunsul credinciosilor a fost o bucurie care da peste. Care a fost insa efectul acestor lucruri in viata lor?
  3. Bucuria lor se revarsa in generozitate- Acestea au dat nastere la un belsug de darnicie din partea lor. Dragostea lor s-a manifestat printr-o generozitate radicala fata de toti ceilalti.
  4. Saracia si necazul nu au plecat (disparut) de acolo– Avem insa un al patrulea lucru pe care avem sa il identificam. Vers. 2 Acum, oamenii acestia care au primit Evanghelia sunt in mijlocul necazului. Lucrurile nu incep sa mearga mai bine pentru acesti convertiti, ci lucrurile merg mai rau. In al doilea rand vedem saracia lucie. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu pot sa suport Evanghelia prosperitatii. Evanghelia prosperitatii vine si le spune oamenilor, „Vei scapa de necazuri, vei scapa de saracie”. Dar, textul acesta ne spune ca Evanghelia harului lui Dumnezeu produce o bucurie abundenta in mijlocul necazului si a saraciei. Daca scapi de saracie nu mai ai nevoie de Duhul Sfant ca sa te bucuri. Daca scapi de prigoana si de necazuri n-ai nevoie de Duhul Sfant ca sa te bucuri. Dar daca vrei sa ai bucurie in mijlocul necazului si a foametei trebuie sa aibe loc un miracol. Si asta este Evanghelia pe care va chem sa o predicati in Romania. Oamenii trebuie sa se bcuure in Dumnezeu, nu in lucruri

Pe baza acestor 3 versete am putea sa gasim o definite a dragostei? Tineti cont ca Pavel in v. 8 spune „vreau ca dragostea voastra sa fie curata si sincera ca a Macedonienilor. Deci, vers 1-3 descriu dragostea adevarata. Si Pavel vrea ca acea dragoste adevarata sa se manifeste si in Corint. Si eu as vrea ca dragostea adevarat sa se manifeste in Bucuresti. Care este ea? Iata efortul meu de a veni cu o definitie pe baza acestor 3 versete.

Dragostea este revarsarea bucuriei in Dumnezeu care implineste nevoile altora. (min. 38 of 70)

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: