Vladimir Pustan – Educatia sexuala in familia crestina: De ce sa astepti? La Speranta TV

sursa pozei www.ciresarii.ro

Cornel Dărvăsan cu Vladimir Pustan via  www.sperantatv.ro/

Cornel Dărvăsan– E aproape anormal in Romania sa te opui curentului. Mi-aduc aminte vremea adolescentei mele, cu totii se laudau cu cate fete au avut ei aventuri, samd. Pe mine ma intrebau: Care-i treaba? Ziceam: „Eu am o alta viziune”, si pentru treaba asta intr-o noapte am luat țambal. Eram in armata si eram in spitalul din Timisoara. Ce inseamna țambal? De ciuda ca eu eram cum ei voiau sa fie, dar nu puteau sa mai fie, mi-au intors salteaua cu susul in jos si am dat cu capul de grilajul ala de la pat. Erau foarte suparati ca eu aveam niste principii, aveam niste valori. Astazi in societatea Romaneasca este foarte dificil sa te opui curentului si la ce curent ma refer? Ajungi la o varsta, prima decizie este ca sa iti incepi viata sexuala. Sex pe toate gardurile, toate revistele, saituri de internet. M-a surprins ca astazi pe un sait de stiri pe care ma puteam uita cu fiul meu, maine nu mai are numai stiri, are si cate o cucoana care apare din background, ca sa treaca stirea… o societate supersexualizata. In toate colturile sex, sex, invita pe copii la sex. Cateva probleme:

  1. Am citit statistici cum ca media de varsta la care copii isi incep viata sexuala este mult mai mica ca si in generatiile anterioare.
  2. Dupa ce te-ai cunoscut (vorba regretatei Madalinei Manole) dintr-o cantare: „Te-am vazut, mi-a placut, ce ramane de facut?” Mutarea unul la altul. Se muta unul la altul pentru ca sa se cunoasca mai bine, samd.

As vrea sa ne referim la aceste doua aspecte si sa le caracterizam asa, pe rand. De ce sa astepti? De ce e important sa astepti? Mai tine o astfel de filozofie crestinismul contemporan? Nu va tine Dumnezeu cont de vremurile grele in cae traim? Sunt biserici care si-au pierdut aceasta credinta. In Europa, tinerii mai ales sunt incurajati, daca se iubesc sa fie unul cu altul impreuna pana la capat, fara nici o rezerva. Dupa aia, cand o sa se insoare o sa vada ei ce o sa faca. De ce sa astepti? Pana la ce varsta sa astepti?

Vladimir Pustan: Trebuie sa intelegem ca maturitatea trupului e mult inaintea maturitatii mintii. Trupul se maturizeaza mai repede ca si mintea. Ei devin intr-un fel sau altul potentiali barbati si tati inainte ca sa aiba mintea de-a putea sa fie un sot si un tata. Cand vorbim despre Romania, nu suntem consecventi cu noi insine. Noi radem Romanii de tiganii nostri, noi radem de ei ca isi casatoresc fetele de vreme, pe la 12, 13 ani. Ne scandalizam. Ei isi casatoresc fetele de vreme, dar la noi (in Romania) nasc fetele la 11 ani si atunci nu mai e problema, ca devine mama la 11 ani. In momentul in care faci sex, oricand poti sa devi o potentiala mama.

Trebuie sa privim totul la ora actuala cu „De ce sa astepti pana la casatorie”. Nu e ceva ce a picat de la Uniunea Europeana. A da vina numai pe sexualitatea care se vede zilnic si care e sigur un factor puternic e numai o parte a problemei. Cealalta parte este ‘de acasa’. Nu s-a schimbat nimic in relatia dintre parinti cu copii nici dupa revolutie. La noi a fost ceva simplu. Pana la 12 ani am stiut ca m-a adus barza. La 12 ani am avut ceva dubii cand am vazut barza si cat de mare era un nou nascut. La 15 ani m-am hotarat sa pun prima intrebare tatalui meu. Tata a functionat cu mine ca si invatatorii greci cu discipolii lor. Trei ani de zile ii tinea la scoala- in primul an nu aveau voie sa puna nici o intrebare; in al doilea an aveau voie sa puna doar o intrebare ‘foarte desteapta’ (daca nu puneau o intrebare desteapta insemna ca nu stiau sa alege dintre miile de intrebari care le aveau in cap si era dat afara de la scoala);  abia in al treilea an avea dreptul sa puna intrebari. Tata a folosit cu mine logica greceasca si in viata am avut dreptul sa ii pun o singura intrebare numai si i-am pus-o, aia cu sexualitatea. Am primit o palma, doua saptamani nu am auzit nimic cu urechea.  Deci asa a rezolvat tata problema sexualitatii cu mine. Oameni ca si tata sunt o gramada astazi si in loc sa isi educe… parintii trebuie sa fie si prietenii copiilor. In loc sa-si educe familia, cei 7 ani de acasa care lipsesc acuma, (sunt plecati din tara) si aici vroiam sa ajung: De ce crezi ca se sinucid copii nostri de 8 Martie? Unde-s mamele. Mi se pare ciudat, e al treilea an consecutiv in care avem sinucideri de tineri in 8 Martie. E un gest disperat: „Mama unde esti?” I-am lasat cu bunicii acasa. Saracia ne-a facut asta, necazurile prin care am trecut. Uite, nu vorbim cu copii nostri.

Am crescut intr-o biserica unde ideea a fost sa aduci prunci pe lume ca femeia va fi mantuita prin nasterea de copii (Hristos + altceva).  Si au nascut foarte multi copii. Asa am vazut la biserica la noi pe vremea aceea. Acuma nu mai fac nici asta. Dar, gandul era doar sa aduca copilul pe lume, adica biologic vorbind era ideea, nu si sa fie dupa aceea relational. Il vei invata ce trebuie sa stie? Despre viata, despre moarte, trebuie sa invatam copii nu numai cum sa traiasca, ci si cum sa moara. Cine ne invata daca nu ne invata parintii? Va spun eu cine ne invata- pauzele de la scoala, copii, prietenii, strada, filmul. Acuma de exemplu, cand technica a ajuns in orice film pornografic, clip de un minut, 2, 3, 5 il incarci pe telefonul mobil in cateva secunde. Si aproape toti au telefoane mobile.  Pentru fiecare pacat nu mai este problema in care trebuie sa faci cinci pasi  pana ajungi la pacat, ci il gasesti din prima, in care totul este sexualitate. Cauza: Lipsa familiei, lipsa implicarii bisericii.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: