Florin Ianovici – Cum se construieste viitorul

Cum se construieste viitorul – Principiul #1

Fi Hotărât

(1) Primul pas – Daniel a luat o hotarare

Daniel 1:8

Daniel s’a hotărît să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care -l bea împăratul, şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu -l silească să se spurce.

DANIEL S-A HOTARAT! In momentul cand in viata ta iei o hotarare puternica, hotararea aceasta va determina viitorul tau. In momentul in care in viata ta iei o decizie cu Dumnezeu, decizia aceasta va determina viitorul tau. Ziua de maine va semana cu ceea ce ai hotarat ieri si ziua de maine este o consecinta a hotararilor care noi le-am luat ieri cu Dumnezeu.

De ce Daniel n-a obiectat atunci cand a fost luat prizonier? De ce n-a obiectat atunci cand i-au schimbat numele? Deodata il vezi pe Daniel ca se ridica si spune: M-am hotarat. Ce s-a hotarat? M-am hotarat sa nu ma spurc cu bucatele imparatului. Schimbarea numelui nu era un pacat. Nici faptul de a te duce prizonier nu era pacat. Dimpotriva Dumnezeu atentioneaza ca e voia Lui sa fiu acolo unde sunt. Dar, era vorba despre mancarea aceasta- cel putin 3 lucruri intrau in contradictie cu legea lui Dumnezeu.

 1. Regimul alimentar al Iudeilor prevedea ca nu au voie sa manance anumite carnuri, bucate. La masa aceasta a Imparatului Babilonului, alesii lui Dumnezeu nu aveau voie sa manance din acea mancare.
 2. Cand mergeai la o masa cu Imparatul in primul rand insemna ca esti de acord cu el. Cand mergeai la cineva insemna o intarire a ceia ce esti tu. Reprezenta o confirmare. E o diferenta sa accepti sa traiesti intr-o tara si e o diferenta sa accepti ceia ce spun oamenii, chiar daca sunt inaltati in dregatorie.
 3. Ori de ate ori se facea aceasta masa imparateasca darurile acestea de mancare erau inchinate zeitatilor straine. Legea lui Dumnezeu interzice lucrul acesta.

(2) Al doilea pas – Dumnezeu a facut

A spus Daniel: Astazi, acum, aici eu nu fac nici un compromis. Eu trebuie sa iau o hotarare, trebuie sa stau in picioare. Scrie Biblia ca ‘Daniel a HOTARAT si apoi DUMNEZEU a FACUT’.

 • Cand Domnul Dumnezeu pune in fata noastra oglinda Cuvantului Lui, Dumnezeu intreaba, „Cat de hotariti sunteti voi sa impliniti Biblia? Cine nu implineste Biblia intru totul este un om care n-are viitor cu Domnul.
 • Eu nu pot actiona sa-mi schimb tara si nici nu vreau. Eu nu pot actiona sa-mi schimb anul in care m-am nascut si nici nu vreau. Dar eu pot actiona  asupra unor circumstante: Eu vreau sa traiesc cu Dumnezeu. Eu vreau sa respect porunca Domnului. Eu vreau sa fiu un om al credintei si al rugaciunii Eu vreau sa vin la biserica si sa fiu in relatii bune cu fratii mei.
 • Daca eu sunt hotarat sa fac voia lui Dumnezeu, daca eu sunt hotarat sa nu ma abat de la poruncile morale ale lui Dumnezeu, Dumnezeu spune: Viitorul tau va arata bine. Doresti tu lucrul asta?
 • Dupa ce s-a hotarat Daniel ‘sa faca’, Dumnezeu a facut. Dumnezeu a facut ca Daniel sa capete trecere. Ascultati ce zice Domnul: Respectati-L si iubiti-L pe Dumnezeu si Dumnezeu va netezi pasii vostri pe cararea Lui. Dumnezeu va judeca inima aproapelui vostru. Dumnezeu va schimba inima sefului vostru sa va dea ce va datoreaza. Dumnezeu va intoarce inima sotului inspre voi. Dumnezeu va intoarce inima copiilor inspre El. Fi-ti hotarati, fi-ti constanti.Nu dati inapoi. Dumnezeu din ceruri va lucra. Nu ni se cere sa ne implicam in alte locuri, nu ni se cere sa iesim in strada sa fluturam stindarde omenesti. Nu ni se cere sa facem cine stie ce filozofie sau politica. DUMNEZEU ne CERE sa fim HOTARITI sa RESPECTAM PORUNCILE LUI.
 • Vom avea viitor si viitorul va fi bun. Dumnezeu spune: Daca tu esti hoatarat, EU fac. Nici macar Daniel nu stia care va fi iesirea din situatie. S-a dus la acest om, capetenia famenilor si spune Biblia, „la tugat… la rugat”. Extraordinar cum a pus problema asta „la rugat”. Si famenul, spune Biblia ca a fost atins de Dumnezeu. Daniel nu s-a hotarat ‘sa fie copilul lui Dumnezeu’ pentru lucruri neesentiale, sau intr-un timp prielnic. Daniel s-a hotarat in ce conditii? Putea sa moara. Nebucadnetar era un om crud, nemilos, ilogic, irational. Cuvantul ne spune ca famenului ii era frica de el. Daniel putea sa piarda tot, dar a zis, „Decat sa fiu liber in Babilon, mai bine sa fiu rob al Dumnezeului meu. Eu nu vreau sa am o libertate in Babion pe care eu nu mi-o doresc. Eu nu vreau avantajuri in Babilon, vreau in primul rand sa stiu ca Dumnezeu din ceruri se uita la mine si ma vede credincios. Daniel era un adolescent de 14 ani, un copil! Un copil a gasit puterea sa zica, „Tu, imparate, oricine ai fi, pe mine nu ma faci sa calc porunca lui Dumnezeu. ” Si Dumnezeu a induplecat inima famenului.
 • Cum arata viitorul nostru? Dupa hotararile noastre. Cum arata viitorul nostru? Dupa cum ne lasam induplecati de Dumnezeu si ne vom hrani cu Cuvintele lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu te indupleca, bine va fi de tine.

(2) Al treilea pas – Dumnezeu a dat

 • Scrie Biblia ca ‘Daniel a HOTARAT si apoi DUMNEZEU a FACUT’. Doar un pas a facut Daniel: Sa hotarat. Dar Dumnezeu nu s-a oprit aici. In v 17 spune ca pe langa faptul ca Dumnezeu ‘a facut’, Dumnezeu ‘a dat’.
 • Dumnezeu A DAT acestor 4 tineri stiinta si pricepere pentru tot felul de scrieri si intelepciune. Mai ales insa a facut pe Daniel priceput in toate vedeniile si toate visele, spune Cuvantul lui Dumnezeu.
 • Avem probleme cu scoala, cu locul de munca. Dumnezeu ne spune, „Un singur lucru iti cer- corectitudine, integritate, hotarare”, si spune Dumnezeu, „Eu iti voi da pricepere si stiinta”. Poti sa te chinui o viata intreaga. Poti sa-ti pui mintea sa intelegi toate lucrurile, poti sa ajungi, poate chiar la performante intelectuale, dar Dumnezeu iti spune, „Exista o alta cale. Tu ma respecti pe mine si Eu iti dau stiinta si pricepere”.
 • Mi-e inima de multe ori franta pentru ca nu inteleg de ce nu va iubiti, de ce nu va pasa de voi insiva, de ce nu va este mila de voi. Mai mult mi-e mila mie de voi uneori decat va este voua.

E principiul care ne invata cartea Daniel: Daniel a hotarat, Dumnezeu a facut si Dumnezeu a dat.

Cum se construieste viitorul – Principiul #2

Umblati dupa lucrurile de sus – Citeste Biblia

In capitolul 9, Daniel citeste din Ieremia si vede ca este pe cale sa se implineasca fagaduinta Biblica si se pune pe rugaciune. S-a rugat: Implineste Doamne ce ai fagaduit. Daca Cuvantul lui Dumnezeu este ‘da si amin’, cum sa ii zici lui Dumnezeu, „Doamne implineste Cuvantul pe care L-ai fagaduit?” Nu era profetit de Domnul sa se intample? Ba da. De ce sa ma mai rog eu, ca Dumnezeu oricum face cum vrea in cer si pe pamant. Dar, Daniel a inceput sa se roage. Pai, de ce te rogi Daniel? El zice, „Ma rog, dar nu e obligatoriu ca eu sa fac parte din fagaduinta asta. Poporul Israel se intoarce, dar eu ma rog sa raman Israel, eu ma rog sa raman acea ramasita binecuvantata. Ca Dumnezeu a zis ca o ramasita se va intoarce. Dumnezeu va pune din nou ramasitele templului si va restaura lucrarea. Dar, cine-mi spune mie, fara sa ma rog, ca eu voi ramane copilul lui Dumnezeu? Dumnezeu e suveran in adevar, este atotputernic in adevar, dar roaga-te ca tu sa fi copilul Lui si sa ramai in stapanirea lui Dumnezeu. Daca nu te rogi, Cuvantul lui Dumnezeu ramane in picioare; e viu si lucrator. El se implineste. Cu cine? Cu cei ce s-au rugat sa ramana copii lui Dumnezeu.

Ce faci Daniel? „Ma gandesc la lucrurile de sus”. Ce cercetezi tu? „Cercetez vreamea”, zice el. Si cand a vazut, el n-a stat sa-i dea lui Dumnezeu lista cu tot cei ii trebuie lui (cum facem noi, si asta nu e rau intr-un fel). Dar Daniel zicea, „Ma uit in cartea lui Dumnezeu sa vad ce mai gandeste Dumnezeu in inima Lui. Se gandea la lucrurile de sus.

Umblati dupa lucrurile de sus – Roaga-te sa ai gandul lui Hristos

Si CARTEA lui DUMNEZEU a APRINS RUGACIUNEA. Si rugaciunea ce a facut? A aprins din nou dorinta dupa cartea lui Dumnezeu. Un asa foc cheama un foc. Si Daniel statea intre doua focuri: Cartea sfanta si rugaciunea. De ce? Pentru ca el se gandea la lucrurile de sus. A venit inaintea lui Dumnezeu si a zis, „Noi am pacatuit impotriva ta.” Oamenii s-au straduit sa gaseasca in Daniel ceva gresit. L-au pandit cu saptamanile. Si totusi au spus ca nu au gasit nimic vrednic de osandit. Dumnezeu ii spune lui Daniel care este parerea Lui despre El: OM PREAIUBIT si SCUMP. Eu nu spun ca Daniel era lipsit de pacat. Eu spun ca inaintea lui Dumnezeu avea o statura extraordinara. Si atunci Daniel spune: Am pacatuit. Vorebste despre el, facandu-se in acelasi timp partas cu ceilalti. Si se roaga, „Doamne, poporul Tau, templul Tau, Ierusalimul, slava Ta Doamne, restaureaz-o. Nu-i vorba doar de noi; e vorba de Tine, de gloria imparatiei Tale.”

La ce te gandesti Daiele? La lucrurile de sus. Nu pot trai pe pamantul acesta si nu pot o viata intrega sa ma rog doar pentru mine. Ma rog pentru gloria imparatiei lui Dumnezeu.

De ce? Sunt ancorat in lucrurile de sus. Nu traiesc doar pentru mine. Cine traieste doar pentru sine se consuma si dispare. Ar trebui sa ne cheltuim in altii. Ar trebui sa avem in noi gandurile de sus. Ce faci? Ma gandesc la imparatia lui Dumnezeu. Ma gandesc, de ce m-a lasat Dumnezeu pe mine pe pamantul acesta? Ganditi-va la lucrurile de sus. Cititi Biblia si cautati sa aflati ce mai gandeste Dumnezeu in inima Lui.  „O”, zice El, „Ma gandesc la cei care merg in iad si nimanui nu-i pasa, ma gandesc ca atat de multe rugaciuni aveti pentru voi, dar putin va rugati pentru cei nemantuiti.” Mai putina preocupare pentru noi si mai multa pentru cei ce nu-L cunosc pe Domnul.

Umblati dupa lucrurile de sus – 

Pot totul in Hristos care ma intareste. Filipeni 4:13. Daca cititi versetul dinainte atunci puteti citi acest verset asa: Pot ‘indura’ totul in Hristos care ma intareste. Nu ‘poti totul’ in sensul ca toate visurile mele pamantesti se vor implini. Noi trebuie sa citim acest verset: Pot ‘indura’ totul. Cum va fi viitorul meu? Nu stiu Doamne. Dar ma rog astazi sa pot indura totul. EU NU MA CLATIN. Ma duc pana la sfarsit cu Dumnezeu. Ma rog ca sa imi dai putere Doamne ca evenimentele nu le stiu. Din ce putere am eu acuma, eu nu pot indura totul. Dar, pot ‘indura’ sau ‘sa duc’ totul in Hristos care ma intareste pentru ca El e de partea mea si atunci eu voi fi biruitor. Asta nu inseamna ca imi va reusi totul sau ca visele mele se vor implini. Asta inseamna ca eu pot duce totul in Hristos.

Eu ma uit asa si zic, „Doamne asta-i serviciul care-mi trebuie”, si mergi si gasesti pe satana in persoana. De unde sti tu? Nu asta este rugaciunea buna. Sti care e rugaciunea buna? „Da-mi putere Tata sfant din ceruri. Da-mi putere sa duc totul in numele Tau. Da-mi tarie, intelepciune, stiinta si priceperea care mi-ai spus ca mi-o dai. Da-mi Doamne har de la Tine”. Ce stiu eu daca usa asta trebuie sa se deschida. Poate uneori Dumnezeu iti zice, dar de cele mai multe ori, Dumnezeu nu iti zice. Maine pot veni lucruri grele. Ce stim noi ce va veni. Dar, puterea ne-o da Dumnezeu. Aleluia! Pot duce, pot indura, pot face totul in numele lui Isus Hristos, ca El ma intareste.

In concluzie: Biblia spune ca pe cand Daniel se ruga,  a venit arhanghelul Gavril si l-a batut pe umar si i se adreseaza: „Om preaiubit si scump”. Ce frumos. De ce? Avea in el gandul lui Dumnezeu.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: