Vezi PREDICI – Vladimir Pustan aici
Pastorul Vladimir Pustan la o conferinta de tineret, discuta subiectul ales de tineri:
Ca sa putem vorbi despre generatie ar trebui in primul rand sa intelegem bine ce este o generatie- un interval de ani. Biblic a fost 40 de ani. Generatia, de exemplu tatal meu s-a nascut in anul 1927 si eu m-am nascut in 1967. Intre mine si el a fost exact o generatie. Eu am fost dintr-o generatie si el a fost dintr-o alta generatie. Intotdeauna, copii tai trebuie sa fie dintr-o generatie cu tine, daca se poate. S-a intamplat ceva in anii care vin- tecnologizarea, viata, viteza asta care a prins-o lumea asta in care traim a facut ca sa se scurteze o generatie. Si astfel, o generatie este de 20 de ani acum.
Schimbarile intre generatii, cei care puteti si doriti sa cautati mai multe despre ele este material destul. Una dintre ele se numeste generatia ‘baby boomers’, nascuta intre 1946 si 1965. Observati si asta- 20 de ani. Imediat dupa razboi, o explozie puternica de copii. Generatiile Americane sau occidentale nu sunt tot una cu generatiile Romanesti. Cea mai puternica generatie si cea mai numeroasa a fost generatia Romanilor, vom vedea undeva in 1965 spre 1980; suntem numarul cel mai mare de copii nascuti. Dar, eu vreau sa va spun ce vedeti in modul general, in carti, ce o sa cititi. A aparut o alta generatie, nascuta prin 1965 si 1980: Generatia care- si eu fac parte din aceasta generatie care avea sa plateasca nalucirile generatiei care a dat drumul la festivalul de la Woodstock, curentul hippie, Beatlesilor, drogului, sexului liber. Noi aveam cumva sa fim urmasii lor, generatia mea. Adica, generatia cu cele mai multe divorturi si cu cei mai multi parinti despartiti, industrializarea, miscarea feminista, deasemeni eliberarea sexului de sub orice opreliste. Generatia noastra a fost o generatie lovita puternic in privinta aceasta.
N-am fost oameni dedicati electronicii pentru ca nu prea am avut-o. In satul meu era un singur televizor. Dupa multi ani fiecare om a avut televizorul lui, sau fiecare familie a avut televizorul lui. Nu am fost technici, dovada faptului ca ne-am nascut in aceasta generatie ’65-’80, nici acum nu scriu decat cu un deget emailurile, imi ia foarte mult timp. Uitati cum arata o predica de a mea, cam asa- scrisa cu stiloul, dupa care ea vine batuta de altcineva la calculator si abia dupa aceea capata contur de carte. Din punct de vedere tehnic sunt la pamant pentru ca generatia mea nu a avout tehnologie. Ne-am jucat cu briceagul, cu cheile. Neam batut la coltul strazii, ne-am smuls parul, ne-am scos dintii, am scapat cum am putut. Noi suntem numiti generatia X, a-ti auzit de asta? O sa vedeti ca spune ca noi ducem Romania in spate, generatia asta. Noi suntem in functiile de conducere si noi si maturam daca trebuie.
Apoi a aparut generatia ‘Y’, nascuti intre 1980 si 2000. Haideti sa va spun cateva lucruri despre voi. Voi sunteti oameni nascuti si nu a-ti mai apucat sa faceti armata baieti. Trupa Ciresarii e generatia ‘Y’, cei care merg cu mine prin turneie si eu cu Ianovici suntem ‘X’. Noi reusim sa ne sculam la timp, ei niciodata. Un dezastru peste tot pentru ca n-au facut armata. De obicei nu stiu sa isi faca de mancare, nu stiu sa isi coase un nasture, n-au nici un fel de gand. Au pe telefon tot felul de sonerii… E o generatie tehnologizata, stiu ce inseamna calculatorul, stiu sa manevreze orice fel de aparate, sunt deschisi la ‘nou’, nu suporta programele lungi in biserica, vorbesc intre ei. Daca nu esti atent la balcon, vibreaza telefoanele mobile sau mai rau, sunt cu gandurile in alta parte. O generatie ciudata, o generatie cu probleme, o generatie care a invatat ca evolutia este inaintea creatiei, o generatie care s-a gandit ca trebuie sa isi ia bagajul in spate si sa mearga sa isi castige o bucata de paine undeva, dandu-si seama ca in tara in care s-au nascut cei mai multi din ei nu pot sa faca nimic.
Si cum a fost azi la scoala draga mea? Tati, citeste-mi blogul si o sa afli totul.
Ei s-au maturizat fortat. N-au mai facut armata, dar deja, din punct de vedere psihic, generatia aceasta are cel putin 10 ani mai mult. Deci, sunteti cu 10 ani mai batrani psihic, decat fizic. Acesta este necazul generatiei dumneavoastra.
Dupa 2000 s-a nascut si pana astazi (si o sa ajungem imediat la lucrurile naostre) s-a nascut generatia ‘Z’ Aceasta generatie de sunt copii dumneavoastra, acasa. Habar n-aveti ce fac ei acuma. Aceasta generatie mai poarta 3 nume: Generatia ciudat, (la americani generatia X are problema asta), si o sa vedeti ca voi sunteti cei mai importanti ca subiect al studiului meu. La Americani, generatia z poarta numele fie de generatia ‘mesenger’, motoarele de cautare ‘google’ si in final generatia ‘Facebook’. Dar nici un termen nu e incetatenit clar. Deci e diferita generatia aceasta la americani, dar dumneavoastra sunteti generatia Facebook, mesenger si Google din punct de vedere a felului in care comunicati.
Am vrut doar sa delimitam niste lucruri, sa vorbim despre generatii. Deci (noi) cand vorbim de generatia Facebook, dumneavoastra sunteti- generatia Y, nu generatia Z (ca americanii). Romanii sunt mai inapoi si asta nu-i rau.
Ar fi folosit Isus Hristos Facebook?
Va pun o intrebare: Daca Isus Hristos ar fi trait in timpul radioului ar fi folosit radioul? Daca Isus Hristos ar fi trait in timpul televizorului ar fi folosit televizorul sa vesteasca Evanghelia? Dar, daca Domnul Isus traia acum ar fi folosit el Facebook? Vladimir Pustan nu are cont pe Facebook. Ciresarii, in schimb are doua conturi (Beiusi si Bucuresti, in Romana si Engleza). Am ramas surprins sa stiu ca acest popor numit generatia Facebook este al treilea popor ca marime in lume. Primul popor este poporul chinez. Al doilea popor ca marime este popoeul Indiei. In 15 ani incolo India va depasi China. Ritmul de crestere acestor doua tari este atat de diferita acuma.
Acest popor mare de Facebook numara 500 de milioane. CIncizeci la suta din utilizatorii Facebook sunt activi zilnic si fiecare are aprozimativ 130 de prieteni (in medie). Sunt 150 de milioane de accesari zilnice dupa telefon mobil. Cei care acceseaza dupa telefonul mobil acceseaza de doua ori mai mult si aici veti vedea pericolul ca nu mai trebuie sa stai nici macar in fata calculatorului ca sa accesezi aceasta comunitate. 900 de milioane de obiecte sunt postate acolo (poze,etc) 700 miliarde de minute (11 milioane de ore?) pe luna stau oamenii acolo impreuna.
Cati dintre voi aveti cont pe Facebook? Domnul sa va binecuvinteze. Ceilalti nu aveti…. inca. Nu stiu daca stiti, Romanii sunt pe locul 2 in Europa cu conturi. Stiti cine e pe locul 1 in Europa? Am ramas mut: Ungurii. Se spune (intr-un articol ortodox) ca Facebook e platforma anticristului. Cum ca anticristul va folosi aceasta platforma de date ca sa poata stapani o lume intreaga. Dar, deocamdata ne oprim aici.
Cartea tristelor figuri
De ce am zis cartea tristelor figuri? Voi nu sunteti tristi, cei care aveti cont la Facebook. Poate nu stiti. Ai putea sa fi trist si sa nu sti? Ce se intampla? Mie mi se pare ca e trist cand te minti pe tine singur. E rau cand te mint si altii, dar cel mai rau e cand te minti singur. Se intampla ceva cu noi si exista o minciuna despre care vreau sa va vorbesc in seara aceasta.
De fapt sunt 3 minciuni mari despre retelele de socializare:
(1) Minciuna comunicarii si a socializarii
Prima minciuna: Facebook nu asigura comunicarea. Trebuie sa socializam. Cuvantul acesta e gresit in limba Romana. In sensul acesta- a vorbi unul cu altul – e gresit. Vrem sa comunicam si vrem sa socializam. Asa se spune. Oare aceste retele ne face sa ne cunoastem uni pe altii, de aicea ne putem gasi partenerii de casatorie, de aici ne gasim prietenii? Apropo, dumneavoastra stiti ca atunci cand spunem ca avem prieteni pe Facebook, cuvantul l-am luat direct din limba Engleza. Dar, la Americani, cuvantul nu inseamna ce inseamna la Romani. La Americani cuvantul inseamna cunostinta. La noi cand vorbim despre prieteni este mult mai intima chestia asta. Cunostinte avem multe, dar prieteni avem putini. Noi facem diferenta, Romanii, intre prieteni si cunostinte.
Exista o nevoie de comunicare a omului, asa ne-a nascut Dumnezeu. Numai ca Dumnezeu a implementat aceasta nevoie de comunicare a omului in stilul ‘face to face’, adica ‘fata in fata’. Spune sfanta Scriptura ca Dumnezeu vorbea cu Adam liber. Asa la facut, ca sa aiba cu cine vorbi Dumnezeu. Si aceasta nevoie de comunicare a lui Adam cu Dumnezeu a fost numai pana la un punct resimtita de Adam pentru ca Adam a dorit sa comunice si cu cineva din imediata lui apropiere, din imediata lui umanitate. Dumnezeu a facut-o pe Eva ca Adam sa comunice cu ea. Cand a zis Dumnezeu, „Nu este bine sa fie omul singur”, eu nu cred ca Dumnezeu se gandea la Facebook. Nici la televizor. Nici la laptop. Sau la telefonul mobil. Dumnezeu s-a gandit ca trebuie sa fie cineva in fata lui Adam cu care Adam sa vorbeasca. De mii de ani exista aceasta dorinta.
Cand suntem tineri ne satisfacem la scoala. Dupa aceia ne ducem la facultate. Comunicam intre noi. Socializam ca vrem, ca nu vrem. Ne place sa vorbim ‘face to face’. Dupa cum arata scoala in romania, tot mai mult imi doresc sa fi scos copii afara si sa fac scoala cu ei acasa. Dar, si acesta este un cutit cu doua taisuri. Incercam in ultimul timp sa ne detasam de oameni din jur. Sunt uni oameni care se casatoresc pentru acesta comunicare. Cu cat teoretizam mai mult aceasta comunicare, cu atat comunicam mai putin. Nu vorbim uni cu altii.
Marile probleme in familia crestina e o puternica lipsa de comunicare. Marile probleme in bisericile noastre (indiferent de denominatie) este o puternica lipsa intre preot/pastor si si restul oamenilor. A predica nu inseamna a comunica. A socializa nu inseamna a comunica. Comunicare inseamna dialog. Predicarea este un act divin in care omul invata cum sa traiasca cu Dumnezeu. Dar pe langa aceasta se mai numeste este consiliere, se mai numeste ‘hai sa mai stam la vorba’ si te mai intreb ‘Cum te cheama’? Inseamna cand iti scoti copii de la scoala duminicala, sa vorbesti cu ei, sa traiesti cu ei, sa mergi la cor, sa iei cina impreuna cu ei, sa faci lucrari cu ei.
fiecare cu camaruta, cu bancuta lui, fiecare cu Biblia lui care o deschide. Am venit: Pace, pace. Pace, pace. Ne-am ridicat in picioare si am plecat acasa. A venit singur, trist, gol la biserica si singur, trist gol inapoi de la biserica. Nu si-au implinit nici rostul de a comunica cu Dumnezeu, dar nici rostul de a comunica cu altii. Noi (chiar) am spus mereu, „Fratilor, noi nu am venit aici sa ne intalnim unii cu altii.” Ba da, noi venim aici si sa ne intalnim unii cu altii. Noi venim in primul rand sa ne intalnim cu Dumnezeu si ca sa ne intalnim unii cu altii. Atata ni s-a spus ca noi nu venim aici sa ne intalnim unii cu altii incat multi nici nu mai vin la biserica, asculta predicile acasa. De ce nu veniti sa ne intalnim unii cu altii? Mergem acasa in camarutile noastre si ne facem ca noi comunicam.
Internetul
I-ati vazut acuma, cand a-ti venit la biserica? Sunt pline tavernele, cluburile cu oameni care comunica. Ni se pare ca noi comunicam pe calculator, dar noi nu comunicam. In tara a-ti avut banca in fata casei? Erau puse sa va odihniti sau ca sa povestiti? S-a intamplat ceva dupa ce a cazut comunismul, bancile au disparut, ne-am impartit pamantul, ne-am dat in tribunal unul pe altul. Nimeni nu mai comunica si la mine in sat nici Facebookul nu mai functioneaza. Ne-am indepartat, traim intr-o lume singuratica.
Exista o singuratate buna, impusa, pe care ti-o impui singur, „Nu mai vreau sa vad pe nimeni acuma, ma duc si stau cu Dumnezeu de vorba. Dar de cele mai multe ori, singuratatea aceasta are de a face cu celibatul, cu slujba. Mai exista singuratatea impusa de boala. Mai exista si singuratatea pentru ca eu nu reusesc eu sa fiu un om comunicativ, timid Spunea cineva, :oare nu pentru asemenea om s-a inventat aceasta comunicare pe internet, pentru omul care nu poate comunica ‘face to face’ si atunci sta acolo si comunica? Singuratatea biblica e buna cand te retragi in odaita ta si inchizi usa dupa tine. Dar scrie sa te rogi, nu sa dai drumul la computer. Noi nu suntem chemati sa stam in odaita noastra, doar la rugaciune.
Suntem chemati sa fim o voce in afara. Dar suntem crestini cu fermuar la gura in afara. Nu stie nimeni ca-s pocaiti, Nimeni nu stie ca sunt sfinti. La scoala tac, tac, tac. Cum a reusit Satana sa ne faca sa ne faca pe noi sa nu vorbim unii cu altii, asta pentru mine e mirare. sa vina copilul meu de la scoala, sa stea in fata calculatorului si sa vorbeasca cu colegii de la scoala si sa zica ca n-are vreme si ca sa discute asa e mai bine. Asta-i o minciuna, minciuna a cmunicarii Facebook-ului. Orice comunicare care nu are de a face cu ‘face to face’ este slaba.
Emailurile nu sunt personale de fel. Am cazut in jos cu mesengerul si emailuri. Cu facebookului suntem si mai jos, pentru ca ne mintim unii pe altii ca comunicam, cand noi nu comunicam. Cata vreme nu vezi ochii celuilalt nu ai comunicat, ti se pare. Predicatorii nu au voie sa aiba ochelari de soare. Este o lege ca trebuie sa te uiti in ochii oamenilor.
Deci, ciné lice ça facebook e pentru comunicare se insala. Intr-o zi un Parinte bisericesc statea si medita. Unul mai tanar se tot uita la el. Sta el 2, 3 ore si se duce el dupa aceia si zice, „Parinte, am venit la dumneavoastra pentru ca va vad singur si nu vreau sa va las.” Zice batranul preot, „N-am fost. Ti s-a parut. N-am fost de fel singur. Acuma sunt, cand ai venit tu la mine”. Singuratatea nu inseamna neaparat sa nu fie cineva langa tine. Singuratea asta, poti sa fi singur in mijlocul bisericii, in mijlocul unui stadion. Dar cand ne gandim la comunicare trebuie sa ne gandim ca pot sa stau acasa si sa nu ma mai intalnesc cu persoana respectiva. Pot sa stau 2 ore in fata calculatorului, in 10 minute pot sa merg cu masina sau bicicleta la persoana respectiva sa ne ducem sa vorbim daca e necesar. Fratilor, probabil ca dragostea-i grabita, comunicarea-i grabita ca avem tot mai putine cuvinte mormaind.
Eu ii suspectez pe cei care comunica pe internetul de retele de socializare ca sunt zgarciti. Eu ii suspectez pe cei care nu comunica ca sunt oameni care vor trai dragostea pe furis toata viata lor si niciodata nu se vor obosi pentru partenerul lor de viata. Vor fi oameni care, de fapt, nu vor da totul din ei. Niciodata sa nu va casatoriti cu un om care nu comunica ‘face to face’, care nu lupta pentru comunicarea aceasta. Care nu vorbeste cu voi. Si intotdeauna sa va asigurati cand veti vorbi cu omul acela va vorbi cu dumneavoastra si dupa ce te vei casatori cu el pentru ca 75% dintre divorturi se sfarsesc din lipsa de comunicare intre soti.
(2) Minciuna vietii private pe Facebook
A doua minciuna – e ca poti sa ai o viata privata pe Facebook. Dumnezeu ne-a creat sa fim oameni cu bun simt. Cati dintre dumneavoastra aveti acasa cutii care le tineti ascunse si nu le dati numai anumitor prieteni intr-o seara, asa de iarna, „Hai sa iti arat cum a fost pe vremuri? Acele poze nu se pot arata la toti prietenii. Daca nu veti simti nevoia de intimitate aveti mari probleme. Stim cu toti, exista o vorba Romaneasca- „Rufele nu se spala in public”. Exista doua vieti si toti trebuie sa avem aceste vieti. Una este cea privata. Aici se formeaza caracterul, ceia ce ai tu cand nu te vede nimeni, numai tu singur. Viata noastra privata este viata pe care o avem este ridicola. Viata privata e a mea si trebuie sa ramana privata. Exista dupa aceia viata publica. Facebook face sa ramana doar o singura viata. DIn prostia ta ai pus pozele alea acolo, tu nu trebuia sa le arati la toti. Ai un prieten, te-ai pozat cu el cu mana dupa cap. Dupa 3 luni te-a lasat. Vrei sa stergi poza dar iti dai seama ca poti sa o stergi ca ea ramane pe server. Nici o poza nu se sterge dupa Facebook (internet). Pacatul nu mai poti sa il tragi inapoi.
M-am uitat sa pot as va vorbesc la Facebook crestinilor pe care ii mai cunosc, la paginile lor. Nu va vine sa credeti cata prostie de viata privata, bagata (pe pagini) in public: „Acum ma duc la cumparaturi”. Ma intereseaza foarte tare treaba asta. „Ies din casa 2 saptamani. Stii ca nu mai pot?” Foarte bine ca mi-ai spus. Ii pare bine si hotului. „Aici sunt eu cu mama si cu tabloul de 200 de Euro. L-am gasit intr-o alta poza umflat, fara tablou… Oare cata prostie trebuie sa avem in cap pentru asemenea lucruri? Am ajuns acolo sa ne povestim toata viata, tot ce ar fi mai intim in vietile noastre. Tot e povestit public. Uitati-va toti! Si inca 500 de oameni se uita si ei.
A venit cineva la staruinta sa filmeze ca sa puna pe Youtube. Lasati totul sa fie public. Nu exista. Trebuie sa intelegi ca exista lucruri private in viata, alea trebuie sa ramana private. Relatiile dintre doi trebuie sa ramana private. Gandurile mele, visele mele, sunt ale mele, nu sunt ale voastre. Lasati-le acolo. Nu mai faceti din orice un can can. Spuneam ca nu poti sa iti stergi contul. A-ti incercat? Cand ai acceptat conditiile lor, nici un cont dupa facebook nu se poate sterge. Doar se poate dezactiva. Atat.Dumneavoastra stiti ca tot ce a-ti activat acolo nu mai e propietatea dumneavoastra? Stiti ca toate datele dumneavoastra si toate pozele si postarile, toate sunt propietatea companiei Facebook, nu a vostru. Tu poti sa iti iei poza de acolo, pe serverul lor ramane. Aceasta se numeste rufe spalate in public.
Biblia spune ca Dina, fica lui Iacob s-a dus intr-o zi sa vada lumea. A trecut dincolo de gardul protector al familiei si a vrut sa vada cum traiesc aia din lume. Ea s-a autoinvitat la lume. Ei bine, Facebook a reusit o performanta pe dos. Acuma nu te mai duci tu sa te vada lumea, ci chemi lumea la tine acasa: Veniti si vedeti, asta sunt eu, aceasta-i pijamaua mea, aceasta-i viata mea acasa. Acesta sunt eu, acestea sunt hobby-ile mele, acestea sunt slabiciunile mele, asta-i viata mea dubla… veniti si ma vedeti. E o invitatie facuta lumii sa vina direct in casa ta. Vorbim despre o viata privata, e o minciuna!
Voi care aveti cont pe Facebook nu mai aveti viata privata. Viata voastra e o viata publica.
(3) Minciuna prieteniei
A treia minciuna – ca ai prietenie pe Facebook. Friend request- cererea de prietenie. Cum e sa ai 800 de prieteni? E greu cu ei, asa-i? Si cu 100 sau 200 e greu. Am impresia ca noi nu mai stim ce sunt prietenii, fratilor. Fata mea are vreo 800 si zpune baiatul mai mare, ea nu stie tati, ea da accept la toata lumea. Dar cati ai tu? El zice, „O, eu am zero, numai vreo 130”. Am zis, cum ai peste 100? Eu am avut 3 si 2 m-au tradat. Asta e o minciuna, pe Facebook, ca avem atatia prieteni, n-avem. Stiti care sunt prietenii nostri? Care plang atunci cand e de plans. Stiti in care oameni sa investiti? In acei oameni care atunci cand chiar daca a-ti muri intr-un accident, dupa ce pleaca cei de la groapa, ei seara vin mai tarziu, inca odata si satu in toiul noptii acolo cand nu ii vede nimeni. In oamenii aceia trebuie sa investiti in viata. Prietenii sunt aceia care cand au o bucata de paine si stiu ca tu nu ai mancat, o impart cu tine. Prietenii sunt aceia cu care vorbesti. Prietenii sunt aceia care fac ca in viata noastra sa fie frumos. Voi stiti ce e prietenie? Pe Facebook nu o sa gasiti.
apr. 11, 2013 @ 08:40:45
Va felicit pentru munca ce ati depus-o pentru a scrie aceasta predica. pace si bucurie.
apr. 11, 2013 @ 09:29:08
e o placere, cat timp Dumnezeu imi da timpul sa o fac, o voi face cu bucurie! God bless you!
aug. 18, 2015 @ 13:52:40
•Cine isi face multi prieteni, ii face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate. – (Prov.18:24)