Beni si Nora Faragau – Comunicarea in relatie cu sot/sotie si cu copiii

Pastorul Beni Faragau impreuna cu sotia Nora vorbesc despre comunicarea in casatorie:

Ce fel de relatie o fi avut Isac si Rebeca? Noi avem impresia ca nu conteaza relatia dintre sot si sotie. Dragii mei, cred ca relatia dintre mine si sotie se transfera in viata copiilor mei. Si daca veti citi cu foarte mare atentie, veti vedea aceasta disfunctionalitate intre Isac si Rebeca. O veti gasi si intre Esau si Iacov, si-n toata istoria care a urmat si in toti descendentii lor.

Nu cumva instrainarea dintre mine si sotia mea este cauza instrainarii noastre de copii nostri? Nu cumva, asa cum a gandit Dumnezeu lucrurile in familie, pune doi oameni laolalta, un om si o femeie si ei devin originea, izvorul copiilor lor. Si cum este izvorul asa va fi si raul. Daca nu avem timp unul pentru celalalt, spuneti-mi: Nu-i logic sa n-avem timp nici pentru copiii nostri? Iar, daca nu avem timp unul pentru celalalt si tot timpul nostru il dam copiilor nostri, creiem o atmosfera absolut infectata in familia respectiva. Eu cred ca copiii nostri trebuie sa creasca simplu, fara multe filozofii, intr-o familie in care fiecare il iubeste pe Dumnezeu, se iubesc unul pe celalalt si-n care-si fac timp nul de altul.

Daca nu reusesc ca partener sa am o relatie buna de dragostecu celalalt partener si ma focalizez pe copiii mei, ajungem in situatia polarizarii in care au ajuns Isac si Rebeca. Noi avem nevoie de relatii si daca nu tinem cont de ceea ce Dumnezeu a creat si ne cere, ne imbolnavim noi si familiile noastre.

Intr-o astfel de situatie, ce ne vom face cand ramane cuibul gol? N-ai invatat 20 de ani sa vorbesti cu nevasta-ta, doar nu o sa inveti dupa aceea. Sunt si exceptii. Ce faceti atunci cand aveti timp unul cu celalalt? Despre ce vorbiti?

Daca lucrurile pleaca de la mine si de la sotia mea, atunci, un sfat simplu este: Faceti-va timp unul pentru celalalt. Vorbiti intre voi, bucurati-va unul de celalalt. Viata este extrem de scurta. Ar fi pacat ca la batranete venind din doua colturi ale cladirii, nestiind ce sa spuneti unul celuilalt, sa trageti patura peste picioarele reci ale partenerului care se pregateste sa plece (sa moara).

Primul pas pentru o comunicare buna intre parinti si copii este comunicarea intre parteneri.

(1)Sunt gata sa recunosc ca valoarea cea mai mare in viata mea sunt copii mei si sotia/sotul? Stati de vorba cu oameni care intr-o clipa au pierdut totul.

(2)Stai si gandeste-te la tot ceea ce ai adunat. Esti gata sa recunosti ca valoarea ultima peste care Dumnezeu te-a pus administrator sunt fiintele vesnice din casa ta?

(3)Am curajul sa vin in fata familiei mele sa ii spun ca in seara aceasta I-am spus Domnului ca ‘cea mai mare valoare pe care El a pus-o in viata mea sunteti voi’.

(4)Am curajul sa intreb, in ce anume, concret se vede faptul ca ei sunt cea mai mare valoare pentru mine?

(5)Am curajul sa-i intreb ce ar trebui sa schimb in programul meu, in atitudinea mea ca sa dovedesc lucrul acesta familiei mele?

Daca nu avem timp pentru copiii nostri vom fi ingropati cu desertaciunea pe care am adunat-o.

Nora Faragau incepe la minutul 34.

11 Noiembrie 2012 – Seara Familiei – Beni si Nora Faragau from Biserica Baptista Iris on Vimeo.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: