Vladimir Pustan (2) Pe partea greşită a râului

Cartea lui Iosua din seria de predici „Viata ca o lupta nesfarsita” Part 2 – din 20 Ianuarie 2013

Vladimir Pustan 12:31:2011

poza Ciresarii.ro

PAGINA Vladimir Pustan PREDICI aici

Seria: Viata ca o lupta nesfarsita.

Iosua 1:10

Numeri 32:1-6 Fiii lui Ruben şi fiii lui Gad aveau o mare mulţime de vite, şi au văzut că ţara lui Iaezer şi ţara Galaadului erau un loc bun pentru vite. Atunci fiii lui Gad, şi fiii lui Ruben au venit la Moise, la preotul Eleazar şi la mai marii adunării, şi le-au zis: ,,Atarot, Dibon, Iaezer, Nimra, Hesbon, Eleale, Sebam, Nebo şi Beon, ţara aceasta pe care a lovit -o Domnul înaintea adunării lui Israel, este un loc bun pentru vite, şi robii tăi au vite.„ Apoi au adăugat: ,,Dacă am căpătat trecere înaintea ta, să se dea ţara aceasta în stăpînirea robilor tăi, şi să nu ne treci peste Iordan.„ Moise a răspuns fiilor lui Gad şi fiilor lui Ruben: ,,Fraţii voştri să meargă oare la război, şi voi să rămîneţi aici?

Canaanul nu este cerul. Din punct de vedere spiritual, Canaanul este viata noastra de lupta. In ultima predica, ni am vazut cum Dumnezeu s-a dus la Iosua si i-a spus cateva lucruri clare. Unul dintre lucruri a fost ca Dumnezeu nu este dependent de o singura persoana. A murit Moise, nu-l mai plange. Dumnezeu isi va duce la bun sfarsit lucrarea pe care o are cu noi. Cand noi nu mai avem chef, sau cand vom imbatrani, ii va pune pe altii. Lucrarea lui Dumnezeu intotdeauna merge inainte. Al doilea lucru pe care vi l-am spus saptamana trecuta este: „Sa nu uitati promisiunile lui Dumnezeu.”  „Sa nu va bazati pe intelepciunea voastra; cartea aceasta a legii, spune Dumnezeu, „ti-o dau Iosua.”

Poate ca unii dintre voi sunteti pe partea gresita a raului, nu sunteti pe partea pe care va vrea Dumnezeu. V-ati pus intrebarea ‘de ce nu va merge nimic bine?” De ce aveti faliment dupa faliment? V-ati pus intrebarea de ce nu va puteti ruga, de ce nu puteti sa tineti o zi de post? Si de ce nu aveti pace si bucurie, ca luati hotarai spirituale pe care a doua zi le calcati in picioare? V-ati pus intrebarea de ce nu functioneaza nimic economic in casa voastra? Cu doua manini strangeti, cu patru imprastiati. V-ati pus intrebarea de ce nu aveti pace in inimia? Pentru ca sunteti pe partea gresita a raului.

Si cand veti ajunge pe partea gresita a raului? Stiti cand veti ajunge pe partea gresita a raului si cand sunteti acolo deja? Cand veti permite vitele voastre sa determine unde sa traiti. In primul rand, oamenii acestia au ajuns pe partea gresita a raului:

1. Pentru ca au permis ca vitele lor sa determine unde sa traiasca. Daca nu aveau vitele nu era nici o problema, treceau in Canaan. Dar, in momentul cand au avut vite n-au mai comandat ei, nici Biblia, nici Iosua, ci vitele. Eu nu vorbesc aici fizic, vorbesc spiritual. Dragilor, care’s vitele acestea care ne fac sa stam pe partea gresita a râului? Car ne sunt atat de dragi? Si primul lucru care putem sa-l vedem aici este ca nu-L putem sluji bine pe Dumnezeu din cauza materialismului.

Robii Tai au vite. N-avem decat sa avem grija de ele. Pentru ca prada s-a impartit in mod egal si celelalte semintii au avut vite. Dar ei n-au permis ca vitele lor sa le transforme viata si sa ia decizie vitele pentru ei.

Nu vad aici numai materialism, ci vad si egoism. Idealul modern este individualismul astazi. Adica, ce spun multi? Voi face ce vreau sa fac, cum si cand vreau sa fac si nu-mi pasa de parerea altora despre ce fac eu. Asta e individualismul de astazi. Dar, bogatiile adevarate nu sunt bani, sunt relatiile. In momentul cand ai vite nu te intereseaza de altii, ci numai de vitele tale, cum sa le sporesti, cum sa scoti cat mai mult lapte de la ele.

Exista intre unii nerecunostinta. Sa nu va bucurati prea mult de sanatate, ca e trecatoare. Sa nu va bucurati de necazul si amaraciunea altor frati, ca o sa o aveti voi peste cateva zile. O sa vedeti atunci ce inseamna. Nici sa nu cautati sa cresteti voi copiii celor ce au plecat in lume. E posibil ca sa plece si ai vostri. Nu va mai dati experti in ceea ce a-ti putea sa faceti voi cu familiile altora pentru ca le aveti pe ale voastre. As vrea sa fiti cinstiti. S-au rugat altii pentru voi si voi sa intrerupeti lantul acesta de rugaciune si sa nu va mai rugati pentru altii? Cand altii au stat in spartura pentru noi? Au daruit pentru noi, s-au batut pentru noi si noi sa dam din gura. Pe noi nu ne intereseaza, noi avem vite. Oh, ca ni le ia Dumnezeu intr-o zi, toate vitele astea- ca sa avem timp, ca sa intelegem ce inseamna durerea fratilor.

2. Ce se vede cu ochii nu este intotdeauna voia lui Dumnezeu. Ce spune ca s-a intamplat cu ei? Au vazut iarba. Dumnezeu le-a zis, „Trece-ti dincolo,” dar ei au vazut iarba. Vederea, de fapt, nu e decat opusul credintei. Au vazut iarba. Au vazut ca vitele sunt slabe si au nevoie de iarba. Ei nu erau fantastic de pacatosi, ca ramasesera dincolo de Iordan, pe partea gresita a raului. Ei erau teoretic in Egipt, dar Dumnezeu le-a spus clar, „Treceti Iordanul”.

Sunt doua feluri de voie.

 1. Exista voia absoluta a lui Dumnezeu
 2. Voia permisiva a lui Dumnezeu.

De exemplu: Voia absoluta a lui Dumnezeu, cand te casatorestis, sa te casatoresti cu cineva in Domnul. Punct. Voia permisiva a lui Dumnezeu este in felul urmator: Fata, cu asta vrei tu sa te iei? Si zice Dumnezeu, „Daca tu vrei asta, n-ai decat. Daca, pentru ca te-ai uitat la casa lui si la masina lui. Ia-l.”(31:00)

Dumnezeu spune: Cand veti cauta un loc de munca, sa cautati in absolutul meu, nu in permisivul meu. (Dorim) intotdeauna: Doamne, ce as putea sa fac ca sa imi fie bine? Si avem probleme. Traim o viata marginasa. Stiti? Ei au trait o viata la granita, la frontiera, pe cand Dumnezeu ne spune: Eu vreau sa traiti o viata din belsug. Noi zicem: E bine si aici langa rau. Dumnezeu spune: Sa treceti raul dincolo. Foarte mult se impinge din voia absoluta la voia permisiva a lui Dumnezeu. Foarte mult impingem cu umarul acolo. Atunci cand luam o decizie in viata, o luam in voia permisiva a lui Dumnezeu. Si Dumnezeu: Eu as fi avut ceva mai bun pentru tine.

Cand luati o decizie:

 1. Sa nu aveti nici cea mai mica incredere in inteligenta umana. Nu va bazati pe intelepciunea voastra. 
 2. Calauzirea lui Dumnezeu e progresiva. Nu poti intreba pe Dumnezeu cu cine sa te casatoresti pana nu ai un loc de munca.
 3. Nu conteaza cat spatiu ai umblat, ci conteaza directia in care ai luat-o.

Ei au vazut iarba (pentru vitele lor) si daca au vazut iarba, au zis, „Dumnezeu vrea sa stam aici cu vitele.”

Daca am putea sa proiectam cu proiectorul acesta, cate mii de pocaiti de ai nostri s-au dat peste cap in ultimii 20 de ani, pentru ca s-au dus in alta parte, in alte orase, in alte tari, pentru ca sa-si hraneasca vitele. Si vitele au avut prioritate mai mare decat Dumnezeu si au plecat si si-au parasit bisericile. Sa nu plecati din Beius (sau din biserica dumneavoastra) decat daca gasiti o biserica mai buna ca asta. Ca daca nu, veti ramane cu vitele si morti spiritual pentru ca de multe ori Satan ne poate creste iarba pe partea gresita a raului. Nici o miscare sa nu faceti, daca nu gasiti o biserica mai buna.

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

 1. Vasi
  Ian 23, 2013 @ 15:17:10

  Geneza 43:1 Foametea bântuia greu în ţară.
  Geneza 46:2 Dumnezeu a vorbit lui Israel, într-o vedenie noaptea, şi a zis: „Iacove! Iacove!” Israel a răspuns: „Iată-mă!”
  Geneza 46:3 Şi Dumnezeu a zis: „Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatălui tău. Nu te teme să te pogori în Egipt, căci acolo te voi face să ajungi un neam mare.
  Geneza 46:4 Eu însumi Mă voi pogorî cu tine în Egipt, şi Eu însumi te voi scoate iarăşi de acolo; iar Iosif îţi va închide ochii.”

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: