Florin Ianovici – Alegerile din Viata – Saptamana de Evanghelizare la Biserica Sfanta Treime Bistrita 24 Ianuarie 2013

Vezi PAGINA Florin Ianovici PREDICI aici

NOU – Florin Ianovici la televizor – Ce este binecuvantarea lui Dumnezeu si

Interviu la Radio despre intoarcerea la credinta (90 minute)

Alte predici la Bistrita:

Florin Ianovici - Lucrarea Duhului Sfint

TEXT – Matei 27:15

La fiecare praznic al Paştelor, dregătorul avea obicei să sloboadă norodului un întemniţat, pe care -l voiau ei. 16 Pe atunci aveau un întemniţat vestit, numit Baraba.

17 Cînd erau adunaţi la un loc, Pilat le -a zis: ,,Pe care voiţi să vi -l slobozesc? Pe Baraba sau pe Isus, care se numeşte Hristos?„ 18 Căci ştia că din pizmă dăduseră pe Isus în mînile lui. 19 Pe cînd sta Pilat pe scaun la judecată, nevastă-sa a trimis să -i spună: ,,Să n’ai nimic a face cu neprihănitul acesta; căci azi am suferit mult în vis din pricina lui.„ 20 Preoţii cei mai de seamă şi bătrînii au înduplecat noroadele să ceară pe Baraba, iar pe Isus să -L omoare.

21 Dregătorul a luat cuvîntul, şi le -a zis: ,,Pe care din amîndoi voiţi să vi -l slobozesc?„ ,,Pe Baraba„, au răspuns ei. 22 Pilat le -a zis: ,,Dar ce să fac cu Isus, care se numeşte Hristos?„ ,,Să fie răstignit„, i-au răspuns cu toţii. 23 Dregătorul a zis: ,,Dar ce rău a făcut?„ Ei au început să strige şi mai tare: ,,Să fie răstignit!„

24 Cînd a văzut Pilat că n’ajunge la nimic, ci că se face mai multă zarvă, a luat apă, şi -a spălat mînile înaintea norodului, şi a zis: ,,Eu sînt nevinovat de sîngele neprihănitului acestuia. Treaba voastră!„ 25 Şi tot norodul a răspuns: ,,Sîngele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri.„

26 Atunci Pilat le -a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, dupăce a pus să -L bată cu nuiele, L -a dat în mînile lor, ca să fie răstignit.

Poate ca unul din cele mai grele aspecte din viata noastra e legat de faptul ca vine un ceas, vine un moment cand fiecare trebuie sa facem o alegere. In viata sunt alegeri importante, sunt alegeri mai putin importante. Sunt alegeri care au consecinte pe pamant, sunt alegeri care au consecinte vesnice. Foarte multi oameni pe care i-am intalnit au stat de vorba si s-au plans de viata lor. Si au pus aceasta intrebare, la care nu asteptau raspuns. De ce e viata mea asa?

Daca ar fi sa aducem in fata lui Dumnezeu intrebarile noastre, pentru ca sunt momente grele si foarte grele in viata si sunt oameni care trec prin tragedii, sunt oameni care au necazuri si sunt oameni care au poveri. Sunt absolut convins si incredintat de faptul ca raspunsul pe care l-am primi din partea lui Dumnezeu este acesta: Pentru ca asa ai vrut tu. Multi dintre noi avem impresia ca Dumnezeu, undeva la un capat de cer sta si se uita si fie ca este indiferent, fie ca Dumnezeu nu intervine cum ne dorim noi. Sau, poate chiar mai mult decat atata, Dumnezeu doreste ca oamenii sa sufere.

Vreau sa va spun iubitii Domnului ca viata noastra este o suita de alegeri, de care, de cele mai multe ori nu suntem constienti. Dar sa stiti ca orice omul pune in pamantul inimii sale, orice samanta care o pui- constient sau inconstient- intr-o zi va da un rod. Si Biblia spune pilduitor pentru toti: Fiecare se va hrani cu roada umbletelor sale. Pasii nostri ne-au adus astazi in biserica. Ti-ai facut un mare bine pentru tine si sufletul tau si vei culege de aici o roada.

Noi alegem ceea ce putem alege. Noi alegem costumul cu care venim la biserica. Dar, daca ne intoarcem acasa sau nu, nu mai depinde de noi. Noi alegem o viata, care sa fie eventual, mancarea pe care o mancam. Dar, daca avem sau nu sanatate sa facem lucrul asta, nu mai atarna de noi. Sunt foarte multe lucruri in viata de care noi spunem ca avem puterea sa alegem. Stiti ce am invatat in viata? Am invatat ca foarte putine lucruri sunt sub stapanirea mea. Multe lucruri au depins de ceva ce este mai presus de puterile mele. Cand eram copil m-am gandit la foarte multe lucruri si mi-am facut foarte multe vise. Acum, cand stau si privesc in urma, imi dau seama ca intre ceea ce am gandit eu si viata pe care o am e o diferenta mare. Sunt surprins si in sensul bun, dar sunt surprins si in sensul rau.

In aceasta seara, eu n-am venit sa va spun ce casa sa va luati. Nici nu pot sa va dau raspuns, spre exemplu, care e meseria mai buna.  Cea mai buna meserie este aceea care iti aduce pace. Nu pot sa va spun in aceasta seara cu cine sa va maritati. Pe care o sa-l iubiti. Doamne ajuta. Nu pot sa va spun inaceasta seara ce va fi cu Bistrita, pentru ca eu nu stiu ce va fi cu Bucuresti. Dar, in aceasta seara am venit sa va spun ca dorinta inimii mele este sa facem o alegere care va avea o consecinta vesnica. (15:00)

Vedeti ca oamenii fac alegeri si cand nu fac alegeri. Unii au zis, „Pai, eu n-am decis nimic in privinta vietii mele.” Pai, asta e alegerea. Sunt oameni care zic, „Dar, ce-am facut? Ca n-am facut nimic.” Asta e alegerea, ca n-ai facut nimic. Sunt oameni care zic, „Treaba voastra, eu n-am nimic de decis. E alegerea voastra.” Si stiu din povestea lui Pilat, ca Dumnezeu din cer si de fapt, viata arata ca si atunci cand spui, „Eu nu decid,” tu, de fapt, decizi. Daca ai ales sa taci, e treaba ta ca taci. Daca ai ales sa nu intervii, e treaba ta ca nu intervii. Imi spuneau unii, „Cel mai bine e politica strutului. Pui capul in nisip si trece furtuna.” Da, dar ce viziune ai cand stai cu capul in nisip? Te-ai gandit vreodata?

Trei decizii in viata, de care nu poti scapa

Iubitii Domnului, noi suntem oameni care am venit pe pamantul acesta cu un destin. Noi trebuie sa facem alegeri si suntem pusi in fata unor decizii. Si in aceasta seara, mergand pe urmele lui Pilat, am sa va spun ca in viata omului sunt trei decizii de care nu poti niciodata scapa. Sunt trei alegeri de facut, la care automat vei da raspuns, fie ca spui da, fie ca spui nu, fie ca taci. Pe Dumnezeu din cer, nu-L intereseaza atat de mult ce masina conduci tu. Asta il intereseaza pe vecinul tau. (Dumnezeu sa-l ajute sa nu-l intereseze).  Pe oameni ii intereseaza unele lucruri- cat te-ai ingrasat tu de sarbatori. Pe oameni ii intereseaza o multime de lucruri din acestea particulare. Pe Dumnezeu nu-L intereseaza lucrurile acestea care ne intereseaza si ne framanta pe noi. Pe Dumnezeu Il intereseaza in seara aceasta sa dam raspunsuri la intrebari care vor avea consecinte vesnice. In cer ma voi intalni cu consecinta alegerii pe care am facut-o pe pamantul asta.

Primul lucru care ne ajuta, sau care Pilat ne invata ca trebuie sa facem o alegere si exista o decizie de luat- este:

1. A cui voce o asculti? 

Lumea asta are o voce si vocea ei e puternica. Doua tipuri de voci au stat inaintea lui Pilat. Pe de o parte a fost vocea multimii si pe de o parte a fost o voce a unei sotii, care a venit si a zis, „Sa n-ai nimic de a face cu neprihanitul acesta, pentru ca mult am patimit din pricina Lui in vis.” Pilat a trebuit sa stea intre doua voci. O voce care a venit aproape de el si o voce a celor care stateau in fata si infierbantati urlau, spumegau si spuneau, „Rastigneste-L, rastigneste-L.” Intotdeauna, in viata aceasta, de cand te nasti si pana vei muri, vei sta fata in fata cu doua voci. Cand am fost la gradinita am inteles vocea aceasta. Eu pana atunci nu am stiut-o. dar, de atunci am inceput sa o deosebesc. Asta a fost prima intrebare la gradinita, n-am sa uit. Ce e mama ta si ce e tatal tau? Eu m-am speriat. Adica, ce ar trebui sa fie? Eu nu mi-am dat seama ce ar trebui sa fie. Dupa care, altii m-au luminat cand a zis cel din fata mea ca „tata ii este inginer’ si ii zice (invatatoarea) „Treci pe randul din fata.”  Cand m-a intrebat pe mine ce e taica meu m-am prins si i-am zis ca tata e sofer. „Penultima banca,” mi-a zis. Am invatat vocea aceasta, tot timpul am avut de a face cu ea. Cand am ajuns la facultate m-au intrebat, „Tu de unde esti?” „Din Moldova,” am zis eu. „Sarme,” zice. „Sepci, a-ti venit pe capul nostru.”

Tot timpul in viata mea eu am auzit aceasta voce. Eu n-am cerut-o. Dar ea este prezenta. Este o voce care tot timpul este interesata de ceva din viata ta. Vocea aceasta am auzit-o si o aud mereu. E vocea care intreaba, „Ce salariu ai? Ce ai realizat?” E vocea care masoara casa de sus oana jos. Cand intra vocea aceasta la tine, interesata de cat ai acumulat, e o voce care o vad in fiecare zi. E o voce care-ti spune intr-un fel indirect, „Sa faci asta sau cealalta.” Stau de vorba cu tineri si ii intreb, „De ce faci tu lucrul asta?” „Pentru ca sunt intr-un grup, un cerc.” Si cercul asta are o voce, prietenii nostri au o voce. Tovarasii nostri au o voce, visele noastre au o voce.

Lumea asta are o voce si vocea ei e puternica. Biblia spune ca e vocea cu care in permanenta cautam sa intram in dialog, dar ea niciodata nu va intra in dialog cu noi. Pilat a stat in fata unei multimi si a intrebat, „Ce sa fac cu Isus?” La care ce i-a spus multimea? „Rastigneste-L!”  La care Pilat le-a zis,” De ce sa-L rastignesc? Ce a-ti gasit in El vrednic de condamnat?” La care multimea a zis, „Rastigneste-L!”  E o voce cu care nu vei fi niciodata in dialog. Este o voce care intr-un mod obsesiv va spune aceleasi si aceleasi cuvinte. De ce alergam de dimineata pana seara? Din cauza vocii a celor din jurul nostru. De ce ne ruinam sanatatea, cautand sa fim de multe ori oamenii care implinim niste lucruri de care nu avem nevoie. Da ce, nu ti-e bine cu ce ai? De ce sa alergi sa ai de dimineata pana seara, ceea ce nu poti tine? In fiecare zi a vietii noastre suntem pusi intre aceste voci. Si exista vocea aceasta care iti spune, „Cu cat vei acumula mai mult, cu cat vei avea mai multe diplome, cu cat vei avea mai multi centimetri la masina, cu cat vei fi mai intr-un fel sau altul esti mai apreciat de oameni. E vocea care-ti spune ca statutul social conteaza. (20:00)

Vocea iubirii. Pe de alta parte este o alta voce. Eu am numit-o vocea iubirii. Ea vine de undeva de unde nu te astepti.  Ea vine in momentul in care nu poti sa crezi ca vine vocea aceasta. Si ea vine timidia si se apropie asa cum s-a apropiat sotia asta, Claudia. A venit si a zis, „Sa nu ai nimic de a face cu neprihanitul acesta.” Pentru mine, prima voce care a rasunat in felul acesta a fost voia bunicii. Bunica, care mi-a spus cand eram copil mic, „Vezi ca copii astia sunt spurcati la vorba.” Zice, „Cand tu o sa iesi afara sa te joci cu ei, nicidecum sa nu injuri ca ei, ca daca te aud ca injuri iti rup gura.” Asa m-ia spus bunica. E o voce pe care am auzit-o, e a mamei mele care mi-a spus, „Cand te duci in autobuz, tu sa nu fi ca toti ceilalti. Daca vezi o batrana, sau daca vezi pe cineva mai in varsta decat tine sa te ridici si sa-i dai un loc.” E vocea care m-a invatat ca trebuie sa spun „buna ziua”. Si vocea aceasta, intr-un fel sau altul am ascultat-o.

Numai ca este o voce care rasuna ici si colo. Este vocea cu care nu intri in dialog pentru ca nu vrei tu. Daca vocea multimii este vocea cu care vrei sa intri in dialog, dar ei nu vor sa intre in dialog cu tine; vocea asta este o voce care vrea sa intre in dialog cu tine, dar tu nu vrei sa intri cu ea. Ca de nu stiu cata vreme, tu cu nevasta sunteti doua statui. ea iti vorbeste, tu nu. Esti ocupat. In schimb, ai timp sa stai de vorba cu prietenii- „ce a mai facut Steaua, Dinamo si altceva”. Stam o viata intreaga discutand despre nimicuri si vocea care conteaza in viata noastra nu o ascultam. Tu nici nu sti cum gandesc copiii tai. Tu nici nu sti cum gandesc oamenii de langa tine care iti vor binele. Tu nici nu mai sti ce voce are mama ta, ca nu o suni decat la Craciun, cand sunt gata caltabosii sis carnatii. In permanenta suntem asediati, pe de o parte de vocea aceasta a multimii si pe de o parte vocea aceasta care este uneori singulara in viata. Este o voce care a rasarit in momentele mele grele si care mi-a spus, „Nu fa lucrul asta, ca o sa-ti nenorocesti viitorul. Nu fa lucrul acesta, ca are sa-ti fie greu.

Pe de o parte, vocea multimii face mult zgomot. Asta e taria ei. Vreau sa va spun, iubitii Domnului, ca vocea multimii intotdeauna se impune prin sonor. Este o voce care are multi decibeli. E o voce zgomotoase, e o voce care se aude. Daca dai drumul la televizor iti inunda casa. (Vocea) o auzi nu pe 1- canale, pe 100 de canale. O auzi in fiecare zi si iti inunda viata si iti spune cum sa te imbraci, ce sa mananci, cum sa te porti, ce sa-ti doresti – in fiecare zi auzi aceasta voce. E vocea acelor care ies pe strada la 12 noaptea si canta manele, band. E vocea acelor care niciodata nu-ti dau ragazul sa fi linistit. E vocea impertinentilor. E vocea acelor care sunt mandri. E vocea acelor care te iau la misto in viata. E vocea batjocoritorilor. Mereu o aud si e puternica. Ei au intotdeauna acest cuvant, un cuvant repetitiv, un cuvant sarac. Ei au spus: Rastigneste-L,  Rastigneste-L,  Rastigneste-L. Se aude puternic vocea aceasta.

Pe de alta parte, as vrea sa va spun ca cealalta voce a iubirii se aude numai daca faci liniste. Niciodata Dumnezeu nu o sa-ti vorbeasca peste televizorul tau, sau peste zgomotul pe care tu il faci. Dumnezeu o sa vorbeasca cand tu dai sonorul la mic, atunci cand vei spune tu, „Vorbeste Tu, ca eu am vorbit destul. M-am saturat de ce vorbesc eu, vorbeste Tu.”  Dumnezeu nu va veni peste vocile tale, nu. Dumnezeu spune, „Daca vrei.” Vocea aceasta (a lui Dumnezeu) este o voce soptita. De multe ori am vazut vocea aceasta cu lacrimi pe obraz. Stau de vorba cu copiii, stau de vorba cu tinerii si am ajuns de multe ori sa fiu ca unul care nu-si mai poate stapani sentimentele pentru ca imi dau seama cati oameni se ruineaza si parca nu gasesc lacrimi destule sa-i indemn sa nu faca lucrul asta. „Nu fa lucrul asta ca nu e bun.” De cele mai multe ori, vocea aceasta este o voce suava, este o voce timida, o voce care nu se aude numai daca tu faci liniste.

Vocea aceasta, de cele mai multe ori in viata va avea putini aparatori.  Cand este vorba sa vorbim despre ceea ce iubim noi si subiecte care sa placa celor din jurul nostru, nu-i unul sa taca. Duceti-va undeva intr-o zona, si la un moment dat ziceti, „Il iubesc pe Domnul Isus.” Sa vedeti cata liniste se face. In schimb, daca spui, „Iubesc Steaua,” sa vedeti cate vorbe incep. Putini vorbesc numele acestei voci, foarte putini. Biblia spune in Cantarea Cantarilor 2:14 „Porumbita, sa-ti aud glasul, caci glasul tau este dulce.” Dar, e glas de porumbita. Asta e suava, nu prea o auzi.

Vocea lumii, vocea intre care vei  sta este o voce infierbantata. Biblia spune ca preotii, carturarii stateau si Il parau cu infierbantare. Era un foc launtric. Am observat in viata, ca oamenii vorbesc pe fata despre patimile lor si despre dorintele lor si despre lucrurile care-i preocupa.  M-am dus odata in tren cu doi, si astia doi discutau despre al treilea, el nu era de fata. Intai a inceput asa, ca o discutie. A ajuns la unceas de cand ei vorbeau despre el. Dai, dai, dai si asa… lista cu epitete era lunga. Eu tot am incercat timid sa schimbam subiectul. da de unde? Erau infierbantati. Clocoteau si la un moment s-a facut 2 ore de cand vorbeau si tot vorbeau de omul ala, de rau. Atunci m-am dus in celalalt compartiment.

Avem patimi care ne mistuie. Nu gasim cuvinte pentru Hristos. Rugaciunile noastre sunt mici si sarace pentru ca rugaciunile sunt alimentate de suflet si sufletl este alimentat de iubire. Dar in schimb, cand este vorba sa vorbim de ce ne place noua gura nu ne mai tace. Vocea acea timida, vocea singulara a ales sa arda intr-un fel diferit.(28:00) Va urma toata transcrierea in curand…

5 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Pastor Florin Ianovici – Bucuresti, Biserica Betel « agnus dei – english + romanian blog
 2. fr ilie,,,
  feb. 01, 2013 @ 05:35:26

  CU PRIVIRE LA FRATELE IANOVICI DOMNUL SA AL AJUTE SA SCAPE DE EU SI MANDRIE ,,,,SI ATUNCI POATE VA FI UN OM DUPA INIMA LUI DUMNEZEU,,,DANSUL TREBUIE SA ANTELEAGA CA ,,,PROPAVADUIREA CUVANTULUI SFANT,,, NU ESTE TOT UNA CU PLENUL DE JUDECATA,,,,SI CA LA LUCRU AN BISERICA LUI DUMNEZEU ESTE DUHUL CEL SFANT,,,SI NU RAZGAIELILE,,,ETC,,,DOMNUL SA AL BINECUVINTEZE SI SA AL TREZEASCA AMIN,,,

  • rodi
   feb. 01, 2013 @ 09:50:13

   fr. Ilie, poate daca descrieti la ce va referiti- am cautat cuvantul răzgâieli in dictionar ca sa fiu sigura ca il inteleg si in dictionar are ca definitie :Alintare excesivă. Deci, daca a-ti da un exemplu ne-ar ajuta sa intelegem ce nu v-a placut in predica sau ce alintare excesiva credeti ca a exersat.

   Dar. totusi, un lucru nu inteleg, de ce cereti ca Domnul sa-l trezeasca. Fiecare predicator are felul lor de a predica, si Dumnezeu este cel care cheama in lucrare si cel care da darul. Si Duhul Sfant este cel care calauzeste si discerne de ce are nevoie o audienta (ori in biserica, ori in dicutii in particular) si fr. Ianovici are o martuire foarte buna in privinta aceasta si de la frati si din afara. Asa ca ma intreb, il cunoasteti personal cand faceti aceasta diagnostica, sau doar din predica aceasta. Ca pot sa va spun ca mii de oameni din toata lumea, printre care ne numaram si noi cu familia noastra suntem binecuvantati de Dumnezeu care ne vorbeste prin fr. Ianovici si simtim prezenta Duhului Sfant in predicile fratelui Ianovici. Noi il vedem exact invers de cum il descrieti dumneavoastra, un om care spune lucrurile pe fata, dar care iubeste adresandu-se fratilor cu „dragilor” (in felul in care si apostolul Pavel se adresa apostolilor cu „preaiubitilor” cel putin de 12 ori in epistolele sale).

  • cornelilioi
   feb. 01, 2013 @ 15:33:49

   Ca unul care il cunosc personal pe fratele Ianovici cat si familia dansului va spun ca sigur nu intelegeti ce inseamna cuvintele „eu”, „mandrie” si „plen de judecata”. cand le asociati cu numele dansului.

   „Domnul sa-l binecuvinteze”, da, sunt de acord cu aceasta, „dar sa-l trezeasca”…la ce sa-l trezeasca?…si mai ales de unde sa-l trezeasca?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: