Vladimir Pustan – Un om în noapte

PAGINA Vladimir Pustan PREDICI aici

Vladimir Pustan Turneu Ciresarii Moldova Oct 2012

O predica din 16 Decembrie 2012.

Tot în noaptea aceea s’a sculat, a luat pe cele două neveste ale lui, pe cele două roabe, şi pe cei unsprezece copii ai lui, şi a trecut vadul Iabocului. 23 I -a luat, i -a trecut pîrîul, şi a trecut tot ce avea. 24 Iacov însă a rămas singur. Atunci un om s’a luptat cu el pînă în revărsatul zorilor. 25 Văzînd că nu -l poate birui, omul acesta l -a lovit la încheietura coapsei, aşa că i s’a scrîntit încheietura coapsei lui Iacov, pe cînd se lupta cu el.

26 Omul acela a zis: ,,Lasă-mă să plec, căci se revarsă zorile.„ Dar Iacov a răspuns: ,,Nu Te voi lăsa să pleci pînă nu mă vei binecuvînta.„ 27 Omul acela i -a zis: ,,Cum îţi este numele?„ ,,Iacov,„ a răspuns el. 28 Apoi a zis: ,,Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Celce luptă cu Dumnezeu); căci ai luptat cu Dumnezeu şi cu oameni, şi ai fost biruitor.„ 29 Iacov l -a întrebat: ,,Spune-mi, Te rog, numele Tău.„ El a răspuns: ,,Pentru ce Îmi ceri numele?„ Şi l -a binecuvîntat acolo. 30 Iacov a pus locului aceluia numele Peniel (Faţa lui Dumnezeu); ,,căci„, a zis el, ,,am văzut pe Dumnezeu faţă în faţă, şi totuş am scăpat cu viaţă.„ 31 Răsărea soarele cînd a trecut pe lîngă Peniel. Însă Iacov şchiopăta din coapsă.

Dupa 20 de ani, Iacov se intoarce acasa. 20 de ani dupa care mai avusese o intalnire atunci cand plecase, cu Dumnezeu la Betel. Fugi-se de fratele sau, pe care-l inselase a doua oara. Odata i-a furat dreptul de intai nascut, dupa aceea i-a furat binecuvantarea. 20 de ani in care uitase de Dumnezeu, 20 de ani in care a facut tot felul de planuri omenesti, 20 de ani in care s-a imbogatit. Dumnezeu acum ii spuse: Te duci acasa. Desi, Dumnezeu ii spuse-se, „Voi fi cu tine in drum, cand te vei intoarce acasa,” tremura tot. A inceput sa faca tot fell de planuri omenesti la intalnirea cu Esau. Primul lucru pe care l-a facut e ca si-a impartit turma in doi. Jumatate din tot ce a agonisit in 20 de ani a trimis in fata ca inima lui Esau sa capituleze.

Dupa aceea a inceput sa se roage. Al doilea lucru s-a rugat. Nu mai stia cand sa faca lucruri omenesti, cand sa faca lucruri spirituale. Al treilea plan, si-a trimis sotiile in fata. Macar sa moara ele, nu el. Sa scape. Spune Cuvantul lui Dumnezeu ca el credea ca intalnirea grea a vietii era intalnirea cu Esau. Dar el, de fapt, nu stia ca intanirea grea pe care o avea de dusa inainte era intalnirea cu Dumnezeu. In momentul cand a primit una dupa ceafa si a cazut jos, el a crezut ca e Esau. A cazut jos. Toata viata, spune Cuvantul lui Dumnezeu ca a furat- viclesug, hotul, inselatorul. Stiti ce spune Isus Hristos despre Natanael? Iata, un Israelit in care nu este un Iacov (viclesug). Cu el nu putea-i sa faci nici o afacere sa nu fi furat. Dar, acest hot s-a intalnit intr-o zi cu un inger.

Cand a trebuit sa se intalneasca cu Iacov, a trimis Dumnezeu un inger bataus. Era a doua intalnire cu Dumnezeu dupa 20 de ani. Avuse-se o intalnire spirituala puternica cu 20 de ani in urma la Betel. Dar, diferenta intre Betel si Iaboc, stiti ce inseamna Iaboc? Locul in care se tsarneste praful. Betel inseamna casa lui Dumnezeu. Si foarte multi v-ati intalnit cu Dumnezeu doar la Betel si nu v-ati intalnit cu Dumnezeu la Ioaboc. Si este diferenta intre ele, ca la Betel spune Cuvantul ca a vazut o scara. Dar, in Iaboc la vazut pe Dumnezeu. Multi a-ti vazut la Betel doar un botez, o sfanta Scriptura, un batic, a-ti venit in biserica si v-ati lasat de o gramada de lucruri si a-ti vazut scara care va duce spre cer. Dar aveti nevoie de un loc in care se starneste praful. Si asta inseamna locul bataliei cu Dumnezeu.

La Betel, spune Cuvantul ca era un om religios. La Iaboc, spune ca era un om zdrobit. La Betel era fiu de Dumnezeu. Dar, la Iaboc era sfant al lui Dumnezeu. La Betel a murit fata de pacat. La Iaboc a murit fata de sine. Si e diferenta mare. E nevoie ca sa avem un Betel, dar, e nevoie sa avem si un Iaboc.

1. A fost un om singur – cu Dumnezeu te intalnesti doar in singuratate

„Iacov insa a ramas singur…” Singuratatea este unul dintre cele mai puternice lucruri in intalnirea cu Dumnezeu. Sa nu va fie frica de singuratate. Acolo este locul marii intalniri cu Dumnezeu. In primul rand, vedem despre acest om care are aceasta intalnire fantastica cu Dumnezeu, o intalnire care l-a schimbat pentru totdeauna si n-a mai fost Iacov niciodata hotul acela, smecherul acela, marsavul acela- o intalnire in care Dumnezeu l-a zdrobit, l-a binecuvantat si in care a facut om din el, pentru ca nu era om. Desi era crescut in biserica, desi parintii lui au fost sfinti. Desi facu-se tot ce trebuia, precum ar fi fost in vremea noastra botezul si toate celelalte lucruri. N-avea treaba cu Dumnezeu. Un om singur, in primul rand, in noaptea aceea a fost un om singur. Avea doua sotii, avea doua concubine, avea 11 copii. Avea o fata, avea slugi. Toata viata lui era inconjurat de oameni. Toata viata lui n-a stiut ce inseamna singuratatea. Si in noaptea aceea ramane singur, la paraul Iabocului, spune Cuvantul lui Dumnezeu.

Stiti ca oamenii se tem de singuratate? De aceea isi fac de lucru. Unii isi fac rost de muzica, o pune in urechi. Altii se casatoresc. Unii ca sa scape de singuratate se duc la bufet. E locul de socializare a Romanilor. Cei mai multi oameni nu suporta sa fie singuri. Singuratatea intotdeauna e pe muchie de cutit.

Niciodata nu o sa poti sa te intalnesti cu Dumnezeu in mijlocul oamenilor. Numai in singuratate. Dar, nici cu diavolul. Iuda o singura data a ramas singur si s-a spanzurat. Domnului nostru Isus Hristos ii placea sa fie singur, spune Biblia in Matei 14, in Luca 7. Abia astepta sa se scape de ucenici seara, sa se duca sus pe munte si sa se roage. Isus traia in singuratate pentru ca acolo e locul intalnirii cu Dumnezeu.

Traim in mijlocul unei galagii si ne place galagia. Ne place sa vorbim la telefon ore intregi, ca nu cumva sa ramanem singuri cu Dumnezeu. Dar, ce este mai dureros este faptul ca la multi, cand zgomotul inceteaza, ei nu mai au muzica interioara care sa cante in continuare. Ar trebui ca atunci cand se termina zgomotul, ca muzica ta interioara sa cante mai departe. Asculti muzica, nu e o problema prietene. Dar, in momentul in care se termina muzica in casti, ar trebui sa iti cante sufletul. Dar, din pacate, nu-i decat un ecou straniu, un butoi gol. Sufletul nostru, viata noastra… avem nevoie de singuratate preaiubitilor, pentru ca Satana nu vrea ca omul sa mediteze la Dumnezeu.

Va rog, obisnuiti-va cu aceasta odaita inchisa dupa voi. Unul dintre lucruri pe care le remarca unul dintre slujitorii nostri este faptul ca oamenii nu se mai roaga decat cand sunt impreuna. (Acesta este) sfarsitul vietii spirituale, cand nu ne mai rugam singuri, cand nu mai avem partasie cu Dumnezeu, si nu mai ascultam sa vedem ce ne spune cerul. Dar, Iacov a ramas singur si in clipa aceea Dumnezeu i s-a aratat. Nu i se putea arata in mijlocul familiei, nu poate a se arata in fata la televizor, la balamucul din casa. Sotii, slugi, bani pe care trebuia sa trimita la Esau, frica aceea ca putea sa moara in orice clipa. Nu se putea de fel Dumnezeu arata in balamuc. Trebuia sa fie singur. (13:33) Lui Iacov ii era frica de fata lui Esau. Inainte ca sa vezi fata fratelui tau trebuie sa vezi fata lui Dumnezeu si daca vei vedea fata fratelui tau, fata fratelui tau va fi ca o fata de inger.

Vreau sa va invat un lucru foarte puternic: Rezolva lucrurile intre tine si Dumnezeu si Dumnezeu va rezolva lucrurile intre tine si fratele tau. Iacov credea ca avea probleme cu Esau si in parte asa era. Dar, in primul rand, Iacov avea parte cu Dumnezeu. Si el nu-si rezolva singur problema acum. Esau era hotarat sa-l prapadeasca. Cine a schimbat inima lui Esau? Dumnezeu! Sunt oameni cu care nu o sa ne intelegem niciodata, indiferent ce faci cu ei. Nu o sa-i multumesti niciodata. Si asta poate sa iti fie sot, sotie, copii, parinti, vecini sau frati din biserica. Si atunci, tot timpul incercam la fata lor sa vedem cum sunt astazi si ce-am putea face noi, omeneste. Niciodata, nimic. Ca, ceea ce trebuie sa faci tu inatai este sa iti rezolvi problema cu Dumnezeu si-ti  garantez ca Dumnezeu v-a rezolva problema cu fratele tau. Sa nu uitati ca in Proverbe spune ca fratii nedreptatiti sunt mai greu de castigat decat o cetate intarita. Nu poti, numai Dumnezeu poate. Lasati pe seama Lui. Fara singuratate nu se poate. (17:00)

Stand sub un nuc, lucrand la o carte, Dumnezeu mi-a trimis un inger calator, n-am sa uit asta niciodata. Era 3:20 dupa masa, in care am auzit vocea clara: Te duci in orasul Beius, te duci in casa unui om numit Adrian Tapos si-i spui ca vreau sa fie pastor in biserica Mea. In 20 de minute am fost in Beius si m-am dus la Adrian acasa. Era sa paralizeze Adrian, era si Mihaiela acasa. O fiinta imbracata in alb langa mine. Mi-a fost frica sa… 20 de minute. Toate regulile de circulatie, si toate celelalte lucruri. Asa am spus fratelui presedinte de cult, fratelui Tipei: Mie mi s-a aratat Domnul, frate. De aceea stiu ca Adrian trebuie sa fie pastor la noi. Poate ca dupa foile cultului penticostal nu da, dar da dupa porunca lui Dumnezeu.

Cateva saptamani mai tarziu, tot sub nucul acela, tot ziua dupa amiaza, statea diavolul langa mine si mi-a spus: Noi ne mai intalnim. Mirosea, era atat de urat. „Noi ne vom mai intalni,” zicea. Mi-a spus ca vrea sa distruga un plan. Tot in 20 de minute am fost inapoi in oras. Am sunat si am chemat pe frati si am spus: Trebuie sa ne rugam. Si Dumnezeu a dat biruinta. Dar mi s-a aratat acolo sub nuc si Dumnezeu si diavolul. Sa nu va fie frica de singuratate. Acolo este locul marii intalniri cu Dumnezeu. Acolo vin ingerii.

2. A fost un om viu

” atunci un om s-a luptat cu el pana la revarsatul zorilor…” Aici e o problema cu „viul” asta. Inseamna ca era muschiulos si Iacov, nu numai ingerul. Stiti ce e cu omul acesta, prea viu? Prea vii suntem. Prea se lupta Dumnezeu cu noi pana la revarsatul zorilor, cand ar fi trebuit sa capitulam in cateva secunde. Suntem prea vii din pacat. Omul de carne, natura veche a pus problema ingerului. Religios, dar neschimbat. Incapatanat, neinduplecat. Efeseni 4:22 cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă desbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare, şi să vă înoiţi în duhul minţii voastre, 24 şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul… ca daca nu, se bate ingerul cu voi prea mult.  Iacov era viu, incapatanat. Cand i se spuse-se la botez: Tu trebuie sa fi mort, ca sa poti trai pentru Hristos. Pentru ca omul care este viu pentru Hristos, nu trebuie sa se lupte ingerul cu el mult. Nu trebuie sa-i spuna Dumnezeu de doua ori acelasi lucru, nu trebuie sa-i tii sute de predici, nu trebuie sa auda mesaje profetice.

Nu a murit omul vechi, si el se lupta cu ingerul, cu Dumnezeu. Firea pamanteasca isi cere drepturile ca n-a fost rastignita, a fost gadilata si e acolo. Dumneavoastra stiti ca exista cel mai tulburator verset din Biblie in Romani 9, care ne face cele mai mari probleme noua? Ne face niste probleme grele pe care nu le inelegem. Zice, „Pe Iacov l-am iubit, dar pe Esau l-am urat.” Ce faci Doamne? Va spun, Esau e personaj pozitiv pe langa Iacov. Pentru ca acestia, amandoi au fost pierduti. Iacov a fost pierdut afara. Esau in casa. Cum adica, sa iubeasca Dumnezeu pe Iacov si sa-l urasca pe Esau? S-a dus cineva la Spurgeon si i-a zis: Am o problema cu pasajul acesta. „Dar ce nu intelegi tu din versetul acesta?” A zis, „Nu inteleg partea a doua a versetului: Ca pe Esau  l-am urat. Cum poate Dumnezeu, cel bun, Dumnezeu, care nu are in vedere fata omului, care nu alege pe oameni, sa il urasca? Dumnezeu nu uraste, El iubeste.” La care Spurgeon spune, „Si pe mine ma framanta versetul asta, dar, pe mine nu ma framanta partea a doua- ca pe Esau l-a urat. Pe mine ma framanta partea intai- ca pe Iacov la iubit. Cum a putut Dumnezeu sa il iubeasca pe Iacov?” Asta e marea noastra problema. Lasati-l voi pe Esau. Intrebati-va, „Cum de a reusit sa iubeasca Dumnezeu un om ca pe mine? Rau, fire, bataus din fire, cu firea veche, neschimbata. Asta e minunea lui Dumnezeu. Cum poate s aiubeasca un om ca si Iacov. Nu cum poate sa urasca un om ca si Esau.

Aceasta e marea problema a lui Dumnezeu si iata ca a rezolvat-o pentru noi toti, ca toti am fost un Iacov. Daca ne-am rugat mai inainte ca Dumnezeu sa ne invete ce e singuratatea, acum sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa moara omul vechi, ca sa nu mai aiba cu cine sa se lupte ingerul pana la revarsatul zorilor. Sa fim acea inima de carne, nu cea de piatra. Sa fim acel lut care se poate manevra usor. Ca atunci cand vine ingerul la tine sa bei un ceai cu el, nu sa ne aruncam cu pumnii unul pe altul. Nu se poate asa. (27:00)

3. A fost un om schimbat

Aici pentru mine e un lucru extraordinar. Dupa 20 de ani… tine-ti minte ce a spus la Betel? „Doamne, daca vei fi cu mine iti voi da, iti voi face, voi ramane langa tine… cam ca si aici in baptistier. Numai lucruri bune a zis. Tot a uitat. 20 de ani, dar nu era schimbat. Era numai botezat, din parinti pocaiti. Dupa 20 de ani se intalneste cu Dumnezeu in singuratate, cu frica in el ca i se bateau genunchi deolalta. Batut bine. Si trebuie s ainvatati un lucru, ca dupa 20 de ani, sfintenia instanta nu e disponibila. Cat a lucrat Dumnezeu la viata lui? 20 de ani. Sa nu cumva sa credeti ca totul e asa, dint-o data. E nevoie de crestere dureroasa si este nevoie de sacrificiu si rugaciune, de autonegare. Niciodata nu exista sfinti instanti facuti. Intotdeauna e un proces. 20 de ani a lucrat Dumnezeu la el. Si observati ce se intampla cand il schimba Dumnezeu. Nu se mai lupta cu Dumnezeu. Spune Biblia ca i-a zis ingerul, „Nu ma tine-a.” Pentru ca omul lui Dumnezeu, adevarat schimbat nu se mai lupta cu Dumnezeu, ci se imbratiseaza cu El. Se tine de Dumnezeu ca scaiul.

Al doilea lucru – gata sa-si marturiseasca pacatul, gata sa-si marturiseasca nelegiuirea, e gata sa  spuna cine este el. Ingerul a stiut cum il cheama cand l-a intrebat, „Cum te cheama.” Dar, ce a zis in urma cu 20 de ani cand l-a intrebat tata; sau, „Cum te cheama?” A zis, „Eu sunt Esau.” Acum zice, „Inselatorul ma cheama, viclesug ma cheama, Iacov ma cheama. Ma cheama mincinosul, raul.” „Nu ma mai tine-a,” zice ingerul, „si cum te cheama, ca acum 20 de ani ai spus altceva.” „Iacov ma cheama.” Si si-a dorit foarte tare inecuvantare. Stiti ce-mi place de el?

Citeam despre 3 mari predicatori. Au fost toti 3 in Anglia si au nimerit sa aibe bisericile la un km una de alta. Spurgeon era al doilea predicator mai mare pe vremea aceea, Campbell Morgan si intre ei era un predicator la o bisericuta mai micuta, numit F.B. Meyer la care acesta s-a rugat intr-o seara si a spus, „Doamne, eu sunt intre doi titani. Biserica mea e micuta Doamne, dar Tu o poti umple si pe asta. Poti face Doamne o minune. Ca cine se spune cu Spurgeon sau cu Morgan? Dar, te rog frumos, umple-le lor paharul lor de binecuvantare sa dea peste si umple si biserica mea.”

Spune in Osea 12 ca Iacov s-a luptat cu ingerul, a fost biruitor si a plans. Adica era victorios plangand. Fantastic. Dumnezeu sa-ti dea binecuvantarea, sa o ai, sa sti ca ai biruit cu Dumnezeu, sa sti ca l-ai biruit pe diavolul si sa plangi in acelasi timp. Pentru ca marele lupte in viata, dumneavoastra nu le dati cu Satana, ci cu Dumnezeu. Pentru ca am observat un lucru foarte clar in anii acestia. E mai usor sa spui „nu” Satanei, decat „da” lui Dumnezeu. Sunt foarte multi oameni care spun, „Eu nu fac aia si aia..,” dar, nu spun nici „da” lui Dumnezeu. Multi se lasa de tigari, de bautura, nu stiu ce fac- adica au spus „nu” Satanei, dar nu spun „da” lui Dumnezeu. Iubitilor, binecuvantarile acestea nu vin decat plangand. Iacov era victorios plangand, in singuratate. Omul vechi deja murise, ingerul, intr-un fel il birui-se, dar el era biruitor pentru ca muri-se omul vechi in el. Atunci esti biruitor, cand moare omul vechi in tine. Era un om schimbat. Il vedem dintr-o data altfel. Mai tarziu binecuvanteaza pe nepotii lui, pentru ca omul care e bineuvantat, binecuvanteaza si el pe altii. (34:00)

De ce zice ingerul, „Lasa-ma sa plec, ca se apropie zorile?” Era in el intruchiparea slavei lui Dumnezeu si spune ca nimeni nu poate sa-L vada pe Dumnezeu si sa nu moara. Ingerul a zis-o pentru Iacov. Lasa-ma sa plec, ca se apropie zorile si tu mori daca ma vezi pe lumina. Si ce a spus Iacov? „Pana vin zoriel sa ma binecuvantezi!” A smuls binecuvantarea in ultimele clipe de intuneric. A smuls binecuvantarea lui Dumnezeu cand nimeni nu mai credea. A zis, „Acuma poti sa te duci. Se arata zorile, eu sunt binecuvantat.”

Am ajuns la concluzia ca e mare diferenta intre schimbarea si imbunatatirea vietii. Dumnezeu nu vrea ca sa ne imbunatatim viata dinainte si sa ne pocaim. Dumnezeu vrea sa ne schimbam viata dinainte. O sa vedeti ca din locul acela, Iacov cauta Betelul, sta langa Dumnezeu. Din locul acela face reforme spirituale in propria lui familie. Nu se mai teme de nimeni, decat de Dumnezeu. Omul acesta este schimbat total. Omul acesta, la inceput a fost un pocait fara schimbare. In urma cu 20 de ani la Betel, doar se boteza-se in apa, se adauga-se unei biserici. Dar, raul omului viu traia in el. Trebuia sa fi murit omul acela si sa traiasca Hristos in el. Nu trai-se de fel Hristos. Lasa pocainta in jos. In momentul in care s-a atins Dumnezeu de el si l-a schimbat, indiferent cat de tare l-a durut, spune Cuvantul lui Dumnezeu ca din ziua aceea a ramas schimbat, ca apostolul Pavel, care si el a fost primit tot la fel de un inger cu pumni.

Numai Dumnezeu, numai Sfanta Scriptura poate schimba un om. Noi nu o sa-l putem schimba, ca biserica niciodata. Tu poti sa schimbi sotul, sotia, copii, dar Dumnezeu poate sa faca minuni. (37:00)

4. A fost un om marcat

Vazand ca nu-l poate birui, l-a lovit la incheietura coapsei si i s-a sclantit incheietura coapsei lui Iacov pe cand se lupta cu el. Vers. 31 „rasarea soarele cand a trecut pe langa Peniel, insa Iacov schiopata din coapsa”.  A-ti inteles un principiu? Ca prima data vine rana, apoi vine binecuvantarea. Stiti ce inseamna numele lui Iacov in traducere libera? Omul pe care sa-l sucesti cu mana la spate. Toata viata lui, Iacov a rasucit mainile altora la spate. Acum i-a rasucit ingerul pe a lui. Iar, cine se intalneste cu Dumnezeu, nu mai umbla niciodata cum a umblat (inainte). Cel mai frumos principiu de aici e ca atunci cand te intalnesti cu Dumnezeu nu mai poti umbla in pas cu lumea.

Un comentariu (+add yours?)

  1. Anna
    iun. 11, 2013 @ 12:47:56

    Ascult/ reascult predicile Dvs aproape zilnic. De tare multe ori am fost mangaiata prin ele. De plans am plans mult, urmeaza binecuvantarea? -asa spuneati in predica – iar eu zic AMIN!
    Domnul sa va binecvinteze pe Dvs, familia Dvs cat si lucrarea la care ati fost chemat!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: