Exodul in masa al crestinilor sirieni

de la Christian Post via Semnele Timpului

via csmonitor.comViolențele la care sunt supuși creștinii din Siria au generat exodul lor în masă către statele învecinate. Comunitatea creștină, însumând aproximativ 2 milioane de membri, cea mai mare din Orientul Mijlociu după cea egipteană, se confruntă în prezent cu pericolul dispariției, conform Christian Post.
Conflictul armat neîntrerupt din ultimii doi ani a transformat Siria într-una din cele mai periculoase țări pentru creștini. La adăpostul războiului și haosului, creștinii au devenit o pradă ușoară pentru agresorii islamiști. Există dovezi că mulţi creştini au fost răpiţi, supuşi violenţelor sau ucişi, iar multe biserici au fost deteriorate sau distruse.
În ciuda operației cardiace recent suferite, arhidiaconul Bisericii Asiriene a Răsăritului, Emanuel Youkhan, face constant călătorii în Liban și Irak, căutând să facă față crizei refugiaților. „Suntem martori ai unei noi situații în care o țară arabă își pierde minoritatea asiriană. Creștinii asirieni părăsesc țara în masă din cauza amenințărilor, a răpirilor, a violurilor și a crimelor. În spatele atacurilor cu bombă, despre care se raportează zilnic, are de fapt loc o «epurare» etno-religioasă, iar Siria va rămâne curând fără creștini”, a avertizat Youkhan.
via joshualandis.comUn raport realizat de jurnalistul suedez Nuri Kino, intitulat „În spatele sârmei ghimpate”, aduce informaţii valoroase privind atrocităţile suferite de creştinii din Siria şi eforturile lor de a-și găsi refugiu în țările învecinate folosindu-se de rețelele de trafic de persoane. Conform raportului, odată ajunși în Liban, refugiații caută ajutor la comunitățile creștine locale. Arhiepiscopul George Saliba, din Muntele Libanului, afirmă despre refugiați: „Vreau să ajut cât de mulți pot, dar situația nu este sustenabilă. Sute de refugiați sirieni ajung la noi săptămânal. Nu mai știu ce să fac.”
În altă zonă a Libanului, mănăstirea Sf. Gabriel a pus la dispoziție 75 de camere neîncălzite pentru 100 de refugiați. În alt oraș libanez, patriarhul catolic sirian Ignatius Ephrem Josef III a transformat clădirea unei școli într-un adăpost pentru sute de refugiați, dar semnalează faptul că alții noi continuă să sosească constant. Patriarhul descrie acest process drept „un mare exod care are loc în tăcere”. El menționează că găzduiește, de asemenea, creștini care au părăsit Irakul în urmă cu câțiva ani.
Unii dintre sirieni spun că plănuiesc să stea în Liban până când situația se calmează în țara lor, după care se vor întoarce la casele lor. Mulți alții, însă, consideră reîntoarcerea „de neconceput” și fac planuri să emigreze în Europa, fie cu vize valide, fie în mod ilegal, cei mai bogați dintre ei fiind dispuși plătind pentru acest lucru chiar și 20.000 de dolari.

Refugiații sunt în stare de șoc, făcând referire la evenimentele traumatizante care i-au determinat să-și părăsească țara – răpirea unei rude, o crimă sau un jaf. Ei simt că reprezintă o țintă a atacurilor pentru simplul fapt că sunt creștini, iar guvernul nu intervine pentru a le proteja drepturile.
Situația din Siria este de-a dreptul catastrofică, a raportat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), după o vizită de patru zile în această țară. Civilii sunt uciși și răniți, milioane de persone au fost reslocate, iar mii au fost date dispărute sau au fost arestate, afirmă directorul operațional al CICR, Pierre Krahenbuhl.
După doi ani de conflict neîntrerupt, situația populației este teribilă, a adăugat Krahenbuhl. Femeile și copiii sunt adăpostiți în moschei, școli, săli de sport sau alte clădiri publice; mulți alții dorm în parcuri sau în piețe, lipsiți de igienă sau chiar de condițiile minime de trai.
Întreaga populație siriană suferă din cauza atrocităților care au loc în propria țară, însă creștinii sunt chiar mai persecutați, din cauza religiei. Nu există date oficiale complete privind numărul refugiaților creștini, iar noi valuri continuă să treacă granița, zilnic. Arhidiaconul Youkhana face un apel, spunând că „întreaga lume ar trebui să-și deschidă larg ochii către situația lor disperată”.

3 comentarii (+add yours?)

  1. Delight in Truth
    feb. 21, 2013 @ 22:17:23

    Este un eveniment extrem de socant. Degeaba anunta arhidiaconul ca Siria va ramane fara crestini ca majoritarii Islamici din Siria tocmai asta doresc. Si din moment ce nici o forta politica nu poate sa opreasca razboiul civil din Siria, nimeni nu va putea sa opreasca violenta impotriva crestinilor Sirieni. Tot orientul mijlociu este in clocot parca… as if something major will happen soon…

  2. Trackback: Norul de martori continua sa creasca – Crestini torturati in Aleppo, Syria | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: