Lazar Gog – Plang de izbavire – Biserica Exodus Bucuresti

Rev. Dr. Lazar GogText: 2 Imparati 13:14-17

Elisei s’a îmbolnăvit de o boală de care a murit. Ioas, împăratul lui Israel, s’a pogorît la el, a plîns pe faţa lui, şi a zis: ,,Părinte, părinte! Carul lui Israel şi călărimea lui!„ 15 Elisei i -a zis: ,,Ia un arc şi săgeţi.„ Şi a luat un arc şi nişte săgeţi!

16 Apoi Elisei a zis împăratului lui Israel: ,,Încordează arcul cu mîna ta.„ Şi dupăce l -a încordat cu mîna lui, Elisei şi -a pus mînile pe mînile împăratului, 17 şi a zis: ,,Deschide fereastra din spre răsărit.„ Şi a deschis -o. Elisei a zis: ,,Trage.„ Şi a tras. Elisei a zis: ,,Aceasta este o săgeată de izbăvire din partea Domnului, o săgeată de izbăvire împotriva Sirienilor: vei bate pe Sirieni la Afec pînă îi vei nimici.„

Pasajul ne duce cu gandul la niste timpuri arhaice, timpuri vechi, cand Israel, ca si astazi era urat de popoarele din jur. Si de data aceasta este atacat de imperiul Asiriei. Sunt timpurile in care a slujit inaintea Domnului ca profet, Elisei. Noi toti, (de la Adam si Eva incoace) neascultand de Dumnezeu am luat moartea asupra noastra. Si Elisei, fiind batran s-a imbolnavit si a murit. Dar, chiar pe patul mortii Elisei are aceasta abilitate din partea Domnului, sa vorbeasca profetic intr-o scena alegorica, spunand imparatului Ioas, al lui Israel, care a venit sa il planga si sa-l imbarbateze pe profet, „Ia un arc cu sageti. Deschide fereastra, trage,” si Cuvantul Domnului a iesit atunci si le-a spus, „Este o sageata de izbavire. O sa-i bati pe Asirieni.”

A plecat practic la zilele noastre, pentru ca tot ce este scris in vechime, spune apostolul Pavel, nu numai ca s-a intamplat si s-au petrecut lucrurile literal, asa cum scrie in Biblie. Tot ce scrie in Biblie, potrivit Duhului Sfant, in 1 Corinteni 10:6, 11 este scris pentru noi. Pentru care a venit sfarsitul veacurilor. Iar in Evrei 10:1 spune ca lucrurile din vechime, din lege, din Vechiul Testament, daca vreti, nu sunt infatisarea reala a lucrul lui Dumnezeu, ci umbra lucrurilor viitoare. Ce s-a scris, ce s-a intamplat in vechime trebuie sa se implineasca profetic in viata bisericii lui Hristos.

Ce putem invata noi in aceasta istorie, in care profetul Elisei, pe patul mortii il incurajeaza pe imparatul Ioas spre biruinta. Lectia este aceasta: Nici unul dintre noi nu este lipsit de probleme. Si uni avem probleme mai mari decat ceilalti. Nici unul dintre noi nu suntem lipsiti de dificultati in viata- de boli, boli incurabile, de criza economica, criza politica si criza financiara, de teama aceasta „oare ce v afi cu noi maine?” Si problema noastra este aceasta: Este vreo iesire din impas pentru noi? Sau o directie de biruinta pentru noi in situatia in care ne gasim? Parca totul este impotriva noastra si totul  se naruie in jurul nostru. Mai este speranta pentru familia ta? Pentru business-ul tau, pentru sotia/sotul tau, pentru copii tai? Mai este speranta pentru sanatatea ta? Eu spun ca mai este. Pentru ca asa spune cuvantul Domnului, ca mai este.

Planul de izbavire, pregatit de Dumnezeu pentru tine, pentru Ioas, pregatit pentru mine are 4 stalpi pe care este sprijinit.

1. Pune-te personal la dizpozitia Domnului

Daca vrei in momentul crizei tale, sau al familiei tale, al vietii tale, al businessul-ui tau, al educatiei tale, a scolii tale, daca vrei sa iesi biruitor din criza, primul lucru care eu si tu trebuie sa-l facem potrivit acestui pasaj biblic este sa ne punem personaml la dizpozitia Domnului. Marea pierdere a multora este ca, potrivit unui proverb romanesc adopta urmatorul principiu de lucru in viata: „Sa scoti castanele din foc cu mainile altuia.” Dumnezeu zice ca daca vrei sa iesi din criza, din incurcatura, din starea in care te afli si zici, „Pentru mine nu mai exista salvare,” Domnul spune, in dizpozitia aceea, „Uita-te la Domnul, personal. Incordeaza harul cu mana ta.” Implica-te tu. Daca vrei biruinta, tu, eu trebuie sa ne punem la dizpozitia Domnului. (17)

2. Asteapta atingerea Domnului

Dupa ce te-ai pus la dizpozitia Domnului, asteapta atingerea Domnului. Nu a fost voie sa dea drumul la arc imparatul, pana ce mainile bolnave ale profetului Elisei au fost puse peste mainile imparatului. Nici tu si nici eu nu putem sa ne aventuram in lucrurile lui Dumnezeu (nici in criza chiar) pana nu simti adierea aceea a lui Dumnezeu. Daca ne ridicam aici la amvon sa vestim cuvantul Domnului, il vestim asa si profetim pana n-am fost atinsi de Duhul Domnului? Ar fi vorbit de la ei. Am fi vorbit de la noi. Nu poti face lucrul acesta. Ca sa poti sa iesi din criza trebuie sa te atinga Dumnezeu. Iti atinge mintea, ca sa ti-o sfinteasca, iti atinge trupul ca sa te intareasca, iti atinge constiinta ca sa ti-o curete, te atinge cu sangele sfant al Domnului Isus Hristos, ca sa te spele de orice pacat si faradelege. Te atinge cu Duhul Sau sa te innoiasca si sa te faca o faptura noua. Apoi te atinge cu cuvantul vietii, cuvantul puterii. Vedeti dumneavoastra ca tocmai atingerea aceasta face diferenta intre lucratorul Domnului si lucratorul oamenilor.

3. Indeparteaza din viata ta orice retinere

Deschide fereastra. Nu poti trage prin geam, oricat de bun esti cu arcul. Exact asa suntem noi. Suntem gata sa incepem ceva pentru Dumnezeu. Dar stiti ce? Este un celofan/geam intre noi si biruinta. Vedem tinta dincolo, dar nu ne trece prin minte ca trebuie sa deschidem geamul. Uneori este un pacat intre noi si biruinta. Altadata este o iertare intre noi si biruinta. Sau un gand de razbunare. Alteori intre noi si biruinta este o comoditate. Sau o barfa. Sau o gandire murdara, o imaginatie murdara. Dragul meu, da la o parte orice lucru. Desleaga-te cu orisice, sa poti sa mergi cu Dumnezeu, sa poti sa intri in posesia binecuvantarii.

4. Actionare la Cuvantul Domnului

..a deschis geamul si Elisei zise: Trage. Si a tras. Elisei a zis, „Aceasta este o sageata de izbavire pentru tine.” Cand a actionat imparatul Ioas? La Cuvantul lui Dumnezeu. Cand Dumnezeu iti vorbeste nu trebuie sa ai emotii, „Oare se va intampla? Nu se va intampla?” El nu vorbeste cu aproximatii. Dumnezeul nostru vorbeste direct, pentru ca El cunoaste si stie toate lucrurile. La glasul Lui, la porunca Lui actioneaza fara frica pentru ca Dumnezeu va lucra in dreptul tau.

Uploaded by mariandinmoaraa

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: