Emil Bartos (1) Definirea voii lui Dumnezeu

PAGINA Emil Bartos PREDICI aici

Va urma – Partea 2-a Discernerea voii lui Dumnezeu

emil-bartosLa Biserica Poarta Cerului, Timisoara – poartacerului
Incepe cu cantarea: Catre Tine Doamne Gandul Mi-l Indrept  (3-9 minute).
Text: Psalmul 143

Emil Bartos:
Cum sa descoperi voia lui Dumnezeu pentru viata ta? Prima parte a acestui mesaj se va ocupa cu definirea voii lui Dumnezeu si modul in care poti sa o gasesti. Si a doua parte va fi mai practica si vom exemplifica modul in care se poate gasi voia lui Dumnezeu pentru viata ta personala. Pretentia crestinilor este ca au Duhul lui Dumnezeu in ei, odata ce au crezut in Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu ca Mantuitorul lor. Si mai mult de atat, pretentia este, noi crestinii pute-v-am avea parte de o calauzire supranaturala, datorita Duhului lui Dumnezeu care este in noi, datorita cuvantului sfant pe care il credem inspirat, infailibil si inerant. Nu cumva insa pretindem prea mult? Depinde de credinta ta in Dumnezeu, in ce fel de Dumnezeu crezi.

Calauzirea crestina este in clara opozitie cu opinia seculara. Mam intrebat insa: De ce uni crestini nu cauta voia lui Dumnezeu, nu le place sa ramana in voia lui Dumnezeu. Apeleaza asa de rar la calauzirea divina. Si am gasit cateva explicatii.

 1. Se ignora dimensiunea supranaturala/spirituala. Un motiv pentru care ideia calauzirii, dupa voia lui Dumnezeu este straina astazi, se datoreaza ignorarii dimensiunii supranaturale, metafizice, spirituale a vietii crestine. Adica, sunt crestini care se multumesc cu foarte putin. Care au intrat intr-o rutina a vietii de credinta si de aceea fac anumite greseli, repeta aceste greseli si sunt frustrati inlauntrul lor.Cei care se pierd in lumea virtuala, mai ales tinerii si care stau ore intregi  pe internet, si-au gasit acoloori informatii, ori diversi mentori virtuali, consilieri virtuali si pericolul este sa ignori, sa nu mai bagi in seama dimensiunea reala a calauzirii Duhului lui Dumnezeu.Noi credem insa in calauzirea divina. Noi apelam intotdeauna, cand urmeaza sa luam o decizie majora, apelam la voia lui Dumnezeu. Nu vrem sa facem greseli, sa ne luam dupa opinie. Dar, pentru aceasta, trebuie sa crezi. Exista o putere Dumnezeiasca care te poate calauzi, ca tu traiesti in asa anumita providenta Dumnezeiasca si am sa revin la acest termen. Caci tu esti spectatorul lucrarii lui Dumnezeu in istorie. Caci nu este aranjament uman. Ca media care iti da toate informatiile, nu inseamna, nu se identifica cu calauzirea divina. Ai nevoie de dimensiunea aceasta spirituala pentru viata ta.
 2. Relativismul. Al doilea motiv pentru care uni credinciosi nu cauta calauzirea lui Dumnezeu, intr-un mod special, spuranatural este pentru ca au substituit, au inlocuit autoritatealui Dumnezeu cu opinia oamenilor. Prea de multe ori te duci la oameni dupa calauzire si prea putin te increzi in Dumnezeu, ca El poate sa-ti descopere tie, daca ai Duhul lui Dumnezeu. Tendinta omului este sa caute surse in interiorul fiintei sale. De aceea, cei mai multi credinciosi, care ignora partea divina, partea supranaturala se calauzesc dupa instinct. Traiesc doar la nivelul instinctului. Ce-i vine, aia face, adica. Pericolul cel mai mare aici este asa numitul relativismul moral si etic, in care contesti toate valorile pe care le-ai avut, le-ai primit mostenire. Cand te increzi prea mult in tine, in puterile tale, in informatiile pe care le ai in jurul tau. Vei deveni un relativist- adica nu vei mai crede in absoluturi, valori absolute. (20:00)
 3. Spiritualismul. Dar am mai gasit inca un motiv pentru care credinciosii cauta rar calauzirea lui Dumnezeu si anume spiritualismul. Astazi este o invazie de inlocuitori pentru religia adevarata. Si te trezesti ca incepi sa dai crezare celor care prezic viitorul. Care folosesc horoscopul, sau cititul in stele. Sunt credinciosi care o folosesc Biblia ca pe o carte magica. O transforma dintr-o carte vie, plina de o putere duhovniceasca intr-o magie. Cred ca daca deschizi Biblia la intamplare, asa vorbeste Domnul. Nu vreau sa spun ca nu exista uneori, foarte rar, potriviri. Dar, a transforma Biblia intr-o carte de magie este o greseala. Intr-o zi s-ar putea sa citesti ceva ce nu se potriveste cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Calauzirea lui Dumnezeu este clara. Dumnezeu nu ne-a lasat in necunostinta, in nestiinta. Daca tu crezi in astfel de spiritualisme, practic crezi, ca nu Dumnezeul personal, prin Duhul Sau te conduce si pe tine si pe ceilalti credinciosi, ci o putere supranaturala impersonala. Si asta este direct impotriva credintei noastre. Ca noi avem un Dumnezeu personal cu care putem comunica. (23:00)

Acestea ar fi, cel putin, cateva dintre motive pentru care uni credinciosi ajung in confuzie si nu stiu, nu cauta, nu doresc sa afle mai mult despre voia lui Dumnezeu. Dar ca sa clarificam de la inceput.

Ce este aceasta voie a lui Dumnezeu?

Noi credem intr-un Dumnezeu personal. Ca orice persoana si Dumnezeu are cel putin 3  elemente, partea personalitatii sale: Ratiune, sentimente si vointa. Acestea trei caracterizeaza orice fiinta personala. Vointa este acea functie, caracterizata prin orientarea constienta a omului spre realizarea unor scopuri. Este ceea ce decide cineva. Aplicata la persoana lui Dumnezeu, vointa este acea putere ca parte a naturii lui Dumnezeu, prin care El doreste sa se implineasca ceva. Sa se implineasca un obiectiv. Sa-i determine existenta. De aceea, vointa este parte a personalitatii lui Dumnezeu. O fiinta personala nu poate exista fara vointa. Dumnezeu, credem noi, conform Scripturii este o fiinta personala independenta, care nu depinde ca si noi, ca suntem creati- Care nu depinde de altcineva sau de altceva. Asta inseamna ca atunci cand te gandesti la voia lui Dumnezeu presupui, crezi ca El isi determina toate actiunile, ca El isi voieste existenta, ca El voieste relatiile in Dumnezeire- Tatal, Fiul, Duhul Sfant- Sfanta Treime si relatiile cu noi.

Asta inseamna ca Dumnezeu nu voieste ceva ce e contrar naturii Lui. De aceea spune si Iacov, „Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni.” De aceea credem ca Dumnezeu nu face nimic ceva impotriva caracterului Sau, a voi Lui. Voia Lui nu este niciodata influentata din afara. Intotdeauna sa crezi ca motivul voii lui Dumnezeu este perfect desavarsit. De aceea, credem ca in Dumnezeu exista o singura vointa, cu un singur scop si El nu voieste lucrurile in acte succesive, ci simultan, adica deodata. De aceea, voia Lui se faca intotdeauna. Stiu ca suna cam teologic, dar a trebuit sa facem ordine si aici. Sa nu confunzi voia lui Dumnezeu cu felul de nevoie pe care il ai tu.

De exemplu: Dumnezeu a voit existenta universului. De aceea universul exista. In acelasi timp, Dumnezeu a voit guvernarea si controlul acestui univers. El a voit legi pentru acest univers. Si vreau sa-ti mai dau o veste mai buna decat toate: Ca acest Dumnezei a voit un plan de mantuire pentru tine si pentru noi, care ne incredem in El. Cand Dumnezeu actioneaza, El o face atat din libertate, pentru ca are o libertate nedeterminata, cat si din necesitate. Dar,

Zastaki.com - solitude, lonely place, loneliness, still waiting for you

Cum sa intelegi aceasta voie a lui Dumnezeu?

Cum sa intelegi aceasta voie a lui Dumnezeu ca lucreaza, ca actioneaza astazi, real in lumea noastra? M-am orientat la cativa ganditori crestini, care au facut parte din asa numita reforma protestanta. Ei sunt inaintasii nostri. Si-au pus problema aceasta deseori. Cum sa discerni voia aceasta a lui Dumnezeu? Nu ti se pare ca e prea obscura? Greu de priceput. Si ei au adus o lumina si vreau sa v-o impartasesc, legata de o distinctie in voia lui Dumnezeu- modul, adica, in care lucreaza voia lui Dumnezeu. Am sa folosesc doi termeni legati de voia lui Dumnezeu:

1 . Voia decretara – care se cunoaste doar dupa ce s-a implinit.
Aspectul determinant, decretiv sau decretar al voii lui Dumnezeu. Exista un aspect al voii lui Dumnezeu care este ascuns fiintelor umane. Exista ceva ce El, Dumnezeu, numai El stie. Aceasta este asa numita voie decretara, determinanta, care oricum se realizeaza. Cand Dumnezeu voieste ceva se implineste. Nimeni nu poate sa opreasca aceasta voie, acest aspect al voii determinanta a lui Dumnezeu. Va dau un exemplu din Efeseni 1:9. Aici, apostolul Pavel, de mai multe ori foloseste o expresie, cand vorbeste despre planul de mantuire, pe care Dumnezeu il are fata de noi.

Pavel spune ca Dumnezeu a binevoit sa ne descopere taina voii Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine insusi.” In 1:11 el spune ca Dumnezeu in Isus Hristos ne-a facut mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa hotararea aceluia care face toate dupa sfatul voii Sale.” Adica, exista o voce ascunsa, necunoscuta omului, care descopera un plan, pe care Dumnezeu il duce la implinire. Aceste lucrari ale lui Dumnezeu din planul Sau nu pot fi oprite de nimeni. Sunt irezistibile. Se implinesc totdeauna.  Problema este ca noi nu cunoastem aceasta voie ascunsa, decretara, determinanta a lui Dumnezeu. Aceasta voie este unica pentru fiecare eveniment. Aceasta voie a lui Dumnezeu permite, de exemplu, existenta raului in lume, desi nu ea l-a produs. Aceasta voie nu poate fi cunoscuta decat dupa ce ea s-a implinit. (33:00)

2 . Voia revelata – care se poate cunoaste.
Dar, daca am ramane doar la atat, am ramane in intuneric. Dumnezeu, in  bunatatea Lui, ne descopera parte a acestui plan, a acestei voi. Si aceasta inseamna partea a 2-a sau dimensiunea a 2-a, asa numita- Voia revelata, descoperita noua. Aceasta voie se poate cunoaste. De aceea, daca m-ai intreba: Cum pot sa cunosc voia lui Dumnezeu Te-as intreba la randul meu: Care dintre ele? Pentru ca voia ascunsa nu o cunoaste nimeni. Daca vrei sa cunosti voia descoperita, voia revelata, preceptiva, adica care se poate intelege, se poate cunoaste- Da. Atunci este posibil. Aceasta voie a lui Dumnezeu, pe care El ne-a facut-o cunoscuta in diverse feluri, poate sa fie respinsa de om. Poate sa nu se implineasca. Pe cand voia decretara, voia aceea tainica se va implini intotdeauna.

De aceea, vei intalni in Biblie si poate in viata ta, situatii in care anumite lucruri, anumite aspecte le poti cunoaste, dar altele iti vor ramane intotdeauna necunoscute.  Ca sa adun la un loc aceste idei, exista un verset in Biblie- Deuteronom 29:29 unde spune asa „Lucrurile ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru.”  Aceasta este voia decretara, sau determinanta, ascunsa a lui Dumnezeu. Partea 2-a a versetului spune, „iar lucrurile descoperite sunt ale noastre si ale copiilor nostri, pe vecie, ca sa implinim toate cuvintele Legii acesteia.” Partea 2-a se refera la voia cunoscuta, voia descoperita a lui Dumnezeu. Deci, la intrebarea: Cum stii voia lui Dumnezeu? Cum poti sa o cunosti? Depinde la ce aspect al ei te referi.

Vrei sa cunosti voia ascunsa, decreta a lui Dumnezeu? Nu se poate. Daca vrei, insa, sa cunosti acea voie pe care Dumnezeu a decis  sa o faca tie de cunoscut, atunci se poate. Si vom vedea cum. Dar, indiferent de stadiul din voia aceea revelata pe care vrei sa o cunosti, nu se poate fara sa te sfintesti, fara sa fi curat si sa primesti calauzirea Duhului Sfant si iluminarea Scripturii. Deci, noi nu stim mandatul lui Dumnezeu pentru noi. Dar stim dorinta lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu este cel care decide. Tu nu cunosti insa decizia Lui. Dar El iti permite sa ai un fel de sfera, un spatiu de cunoastere- in care tu poti cunoaste partea acelei voi revelate pentru tine. Si atunci cand iti este decoperita, trebuie sa te decizi daca asculti sau nu.

De aceea, in viata noastra avem parte de voia revelata a lui Dumnezeu, voia descoperita si nicidecum parte de voia cea secreta, decretara a lui Dumnezeu. Interesant, ca oricat am studiat in Noul Testament n-am gasit nicaieri porunci si instructiuni clare cum sa gasesc voia lui Dumnezeu. Deci, nu este ceva magic, nu avem undeva adunate toate principiile. Dumnezeu, prin Duhul Sau te lasa ca tu sa cercetezi cuvantul sfant al lui Dumnezeu, sa fi in relatie cu El si prin aceste doua cai tu poti sa cunosti voia pentru tine. Cele doua cai, intotdeauna sunt Duhul Sfant si Cuvantul Sfant. Duhul si Cuvantul sunt cele doua maini ale lui Dumnezeu, prin care lucreaza in acest univers. Si veti vedea cat de importante sunt cele doua pentru deciziile noastre.

Cum poti cunoaste voia descoperita a lui Dumnezeu?

Trebuie sa precizam inca odata. Tu poti cunoaste parte a voii lui Dumnezeu, acea voie pe care El a decis sa ti-o faca de cunoscut. Nu ai voie sa fortezi, insa, n-ai voie sa ceri mai mult decat Dumnezeu a hotarat sa iti dea sa cunosti. Pentru ca, cu cat presezi mai mult, Biblia spune ca Il vei ispiti pe Dumnezeu si Dumnezeu pedepseste ori de cate ori cineva Il ispiteste pe El. Sunt convins ca sunt credinciosi care L-au ispitit pe Dumnezeu, cerandu-I sa faca mai mult decat Dumnezeu a hotarat, sa preseze caracterul lui Dumnezei, promisiunile lui Dumnezeu pentru ca acel credincios vrea un anumit lucru. Asta inseamna ispitirea lui Dumnezeu. Sa n-ai incredere in caracterul lui Dumnezeu, in modul in care lucreaza El, sa-I ceri sa faca lucruri impotriva caracterului Sau. Si Dumnezeu pedepseste intotdeauna acest mod de ispitire. (40:00)

Dar, El ne-a dat suficient ca sa pricepem, ca sa discernem voia lui descoperita. Pentru aceasta, putem gasi in Biblie principii si prioritati. Acestea sunt criteriile, daca vrei sa discerni voia lui Dumnezeu, trebuie sa cauti principiile care le are, in special Sfanta Scriptura si prioritatile. Nu cred ca trebuie sa apelam intai la metode, sau la programe; sa ne dezvoltam un fel te tehnica a discernerii detaliilor in planul lui Dumnezeu, sau calauzirii Lui fata de tine. Aici gresesc foarte multi crestini. Ei cred ca exista un fel de magie, un fel de tehnica pe care poti sa o inveti, ca si cum te duci la o scoala de vindecare. , sau niste guru, profeti din acestia care iti vor da niste solutii cum sa ajungi la voia lui Dumnezeu. Acest lucru il fac, uneori televanghelistii, care sugereaza ca daca dai niste bani sa sustii lucrarea, ei te vor ajuta prin tehnica lor, prin secretele lor sa gasesti voia lui Dumnezeu. Este complet fals si complet impotriva Scripturii. Nu exista metode, programe. Exista principii pe care noi toti, credinciosii, care avem Duhul lui Dumnezeu, le putem descoperi, le putem intelege si apoi aplica. De aceea, nu apela la programe, apeleaza la relatia cu Dumnezeu. Asta este atitudinea corecta.

Dumnezeu nu ne-a dat in Biblie un manual, ci un ghid pentru cunoasterea voii lui Dumnezeu. Manualul iti spune exact ce sa faci. Ghidul iti da doar directii, indicatii. De aceea, cand te uiti la Scriptura, nu te uiti ca la o metoda, la o tehnica. Ci, te uiti ca la un ghid. Daca Duhul lui Dumnezeu lucreaza in viata ta, El da putere cuvintelor Scripturii sa te lumineze sa poti pricepe care este voia lui Dumnezeu cu privire la tine. De aceea, fara reciprocitate, fara incredere reciproca nu vei avea calauzirea dorita. Cu toate acestea, cred, pentru ca avem principii clare in Sfanta Scriptura, putem sa deosebim cateva mijloace, semne pe care ni le-a lasat Dumnezeu  ca sa descoperim voia Lui.

Am impartit aceste principii care poate sa te calauzeasca in 3 categorii:

1. Partasia – 3 mijloace

Prima categorie se refera la partasia ta cu Dumnezeu. Poti cunoaste voia lui Dumnezeu, cea descoperita pentru tine, cand esti in partasie cu Dumnezeul tau. Pentru aceasta, Dumnezeu ti-a pus la indemana cel putin 3 mijloace:

A. Cuvantul

reading scripture biblePrimul mijloc prin care poti avea partasie, sa descoperi voia lui Dumnezeu e Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu. Acesta este principiul guvernant. Toate celelalte se supun principiului Cuvantului lui Dumnezeu. Noi credem ca acest Cuvant sfant este revelat, este descoperirea lui Dumnezeu. El a decis sa ne descopere gandirea lui Dumnezeu. Toate celelalte sunt criterii subiective. Acesta este un criteriu obiectiv. Cand Duhul lucreaza impreuna cu Cuvantul vei avea calauzirea lui Dumnezeu. De aceea, prima ta prioritate ca sa descoperi voia lui Dumnezeu este sa cunosti Cuvantul Sfant. de aceea, in bisericile noastre evanghelice, intai de toate, principiul guvernant al credintei noastre este autoritatea finala a Cuvantului lui Dumnezeu. Pentru noi nu este sfanta traditie. Pentru noi, autoritatea finala nu este experienta, ci este autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu. Si experientele noastre se verifica prin autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu. Asta nu convine la foarte multi si imi pare rau sa fac aceasta remarca. Odata cu invazia lumii virtuale se citeste tot mai putin Cuvantul lui Dumnezeu. Preferi sa stai sa vizionezi ceva, ori la televizor, ori pe internet, decat sa citesti Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta va aduce o decadere in viata ta spirituala pentru ca Dumnezeu a hotarat, El insusi acest mijloc pentru ca sa cunosti voia lui Dumnezeu. Nu e inventia omului. Este decizia lui Dumnezeu. Dumnezeu a vorbit si tu trebuie sa asculti. Daca tu te vei focaliza pe Cuvantul lui Dumnezeu, nu vei cauta alte forme de spiritualism. (47:00) Asteptam ca toti credinciosii sa traiasca conform principiilor biblica. Asta inseamna ca trebuie sa citesti Biblia, sa memorezi Sfanta Scriptura si sa o aplici in viata ta. Ca principii- vreau sa va las cateva ganduri.

Credinciosul crestin trebuie sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu in toate domeniile care le abordeaza specific Cuvantul lui Dumnezeu. Aici ma refer la partea morala a Cuvantului. Cand Biblia este clara, specifica in privinta trairii, a eticii, trebuie sa te supui Cuvantului lui Dumnezeu. Nu exista negociere.

 • Acolo unde Cuvantul lui Dumnezeu nu iti da porunci, sau principii, credinciosul este liber sa-si aleaga propria cale, dar in cadrul voii revelate a lui Dumnezeu, sau voii morale a lui Dumnezeu. Adica, chiar daca noi cunoastem principiile biblice, nu inseamna ca ti se anuleaza personalitatea, puterea de decizie. Dumnezeu asteapta ca tu sa decizi. Dar, cadrul este dat de Cuvantul lui Dumnezeu. Insa si tu ai o libertate de a te misca in acest cadru pus de Cuvantul lui Dumnezeu.
 • Cand este vorba de decizii non morale, obiectivul credinciosului este sa ia decizii intelepte, pe baza potrivirii sau folosirii. In 1 Corinteni 6:12 ap. Pavel scrie, „toate lucrurile imi sunt ingaduite.” Adica, ai o suficienta libertate de miscare. Dar, spune Pavel, „nu toate sunt de folos. Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine.” Deci, cand Cuvantul lui Dumnezeu iti spune: Ai libertatea asta, in cadrul voii morale al lui Dumnezeu, sa te misti, pentru ca esti o persoana libera, dar trebuie sa ti cont daca iti sunt de folos lucrurile acelea pe care le faci, daca au pus sau nu au pus stapanire pe tine. Sau in 10:23 Pavel mai adauga ceva, „Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate zidesc.” Deci, daca lucrul respectiv nu ti se potriveste, nu-ti foloseste, nu te zideste, nu-l fa.

Cam asa lucreaza principial Cuvantul lui Dumnezeu. Pavel nu-ti da toate detaliile. Nu vrea sa-ti spuna ce sa faci exact. Cadrul este dat doar simplu de Cuvantul lui Dumnezeu. Suficienta libertate insa exista pentru fiecare  ca sa nu ne simtim robotizati. Dumnezeu ti-a dat suficienta libertate, dar cadrul este pus de cuvantul sfant al lui Dumnezeu.

In toate deciziile, credinciosul trebuie sa se supuna voii suverane a lui Dumnezeu ca si cum ar atinge fiecare decizie. Vedeti, voia morala a lui Dumnezeu pe care o gasim in Biblie nu este cea care decide. Voia morala nu decide. Dar, pune limite. Deci, tu trebuie sa cunosti voia morala a lui Dumnezeu. De aceea, trebuie sa te indragostesti de Scriptura. S-o citesti, sa0ti extragi de acolo principiile moralitatii crestine. Voia lui Dumnezeu nu este in acest sens restrictiva. Iti da suficienta libertate. Pentru ca relatia ta cu Dumnezeu va decide limitele in final. De aceea roage-te, citind Biblia. Citeste mereu Scriptura, memoreaza-o, mediteaza asupra ei, asculta Cuvantul lui Dumnezeu si vei cunaoste voia lui Dumnezeu.

B . Rugaciunea

pray bibleAl doilea mijloc prin care ne calauzeste Dumnezeu in relatia de partasie este rugaciunea. Noi credem ca ne putem ruga lui Dumnezeu, care ne asculta. (56:40) Daca Dumnezeul nostru este transcendent, El este in acelasi timp imanent. Asta inseamna, chiar daca Dumnezeu trece dincolo de limitatile creatiei, limitarile noastre, noi putem totusi sa avem legatura cu El pentru ca acest Dumnezeu a hotarat sa fie imanent, adica sa se coboare la noi. Asa credem noi, ca Dumnezeul nostru este aproape de noi. Nu este doar un Dumnezeu de la distanta, este un Dumnezeu de aproape. De aceea, poti sa te rogi lui Dumnezeu si Dumnezeu poate sa-ti asculte rugaciunile.

Daca vrei sa cunosti voia lui Dumnezeu, rugaciunea este incurajata de Sfanta Scriptura. Este un privilegiu, in acelasi timp si o responsabilitate pentru orice crestin. E mijlocul pe care la randuit Dumnezeu pentru tine. Blaise Pascal spunea cu sute de ani in urma ca, „Dumnezeu ingaduie rugaciunea, pentru a permite creaturilor demnitatea causalitatii.” Adica, spunea el: Noi avem o demnitate, pe care a pus-o Dumnezeu in noi. Aceasta demnitate trebuie sa se manifeste cumva. Demnitatea este ca tu si cu mine putem  cauza lucruri, evenimente. Prin participarea in planul lui Dumnezeu, cu ajutorul rugaciunii. Rugaciunea este mijlocul pe care l-a pus Dumnezeu, ca impreuna cu Dumnezeu sa miscam lucrurile. E o demnitate a causalitatii pe care Dumnezeu ne-a dat-o. De aceea, noi determinam ceva prin actiune si prin rugaciune.

Dar, nu toate rugaciunile noastre sunt bune, pentru ca nu totdeauna inima noastra este curata. De aceea, actiunile noastre nu sunt intotdeauna determinate de rugaciune. Anumite rugaciuni nu au efect. Si multumim lui Dumnezeu ca El nu asculta toate rugaciunile noastre. Vai de noi ar fi fost, ca sa ne asculte toate rugaciunile. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa te simti parte  a demnitatii acesteia, a invitatiei care Dumnezeu ti-o face sa participi in planul Sau. Cand Dumnezeu vrea implinirea, El vrea si mijloacele. Rugaciunea este un mijloc pe care Dumnezeu ni l-a pus la dizpozitie. Te invita sa participi in planul Sau. E o onoare sa te rogi lui Dumnezeu si e onoare ca Dumnezeu te invita. Numai sa schimbi lucrurile, evenimentele.

Cel mai mare beneficiu al rugaciunii este ca rugaciunea il schimba pe cel ce se roaga. Dumnezeu stie ca avem nevoie de rugaciune. Rugaciunea ne sfinteste, ne curata ca sa putem vedea corect voia lui Dumnezeu. De aceea, scopul rugaciunii nu este intotdeauna sa schimbe lucrurile din afara. Ci, mai ales, sa schimbe lucrurile in launtrul nostru. Ai nevoie de rugaciune pentru ca sa intelegi voia lui Dumnezeu. Si vei vedea voia lui Dumnezeu manifestandu-se, desfasurandu-se, participand si tu prin rugaciune in acest plan al lui Dumnezeu. Ce onoare avem! E al doilea mijloc pe care Dumnezeu ni l-a pus la dizpozitie.

photo from http://nehemiahproject.org/

C . Marturia launtrica a Duhului Sfant

Dar, mai exista inca un mijloc. Datorita partasiei cu Dumnezeu, noi putem sa cunoastem voia Lui prin cuvant, prin rugaciune si in al treilea rand prin marturia launtrica a Duhului Sfant. Pentru cel credincios, el stie cand face voia lui Dumnezeu pentru ca Duhul Sfant ii aduce o pace launtrica. Nu ai voie sa iei niciodata decizii mari in viata, in timp de criza spirituala. Deciziile mari se i-au cand ai pace in inima ta. Pentru ca, acolo in Duhul tau, Duhul lui Dumnezeu lucreaza. E ca o voce interioara. O voce linistita, ca acel susur bland, subtire, care l-a vizitat pe Ilie. Nu este doar o impresie. Nu este doar o presiune, pentru ca e ceva insistent in sufletul tau. Este mai mult de atat. Este un martor personal, care lucreaza in centrul fiintei tale. E o pace Dumnezeiasca, care e in contrast cu ingrijorarile. Este o lucrare a Duhului lui Dumnezeu, care-ti aduce convingere. Cand ajungi la convingere launtrica, atunci primesti pacea. Si prin aceasta pace adanca in inima, vei ajunge sa cunosti voia lui Dumnezeu.

Filipeni 4:6-7 „Nu va ingrijorati de nimic; ci, in orice lucru, aduce-ti cererile voastre la cunostintalui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.” Asta ne intereseaza. Daca tu ai o relatie intima cu Duhul lui Dumnezeu, El va lucra pacea in centrul fiintei tale. Iti va pazi inima si gandurile si nu te va lasa sa iei decizii gresite. Dar, pentru aceasta, trebuie sa fi complet lepadat de tine insuti, supus Duhului lui Dumnezeu. Cand Duhul te stapaneste si umbli calauzit de Duhul n-ai cum sa gresesti.

Problema cu noi este ca nu intotdeauna avem aceasta intimitate cu Duhul. Ce-ar fi  sa fim mai seriosi cu aceasta relatie? Relatia ta cu Duhul este o relatie intre persoana si persoana. Nu este o relatie oarecare. Nu va imaginati ca Spiritul lui Dumnezeu este o substanta, abur, care dispare, apare din cand in cand. Nu, este o relatie vie, asa cum tu ai o relatie cu sotia ta, cu sotul tau. E o relatie vie. Asa poate sa fie si relatia ta cu Duhul lui Dumnezeu. Si cand acest Duh al lui Dumnezeu te domina, e inlauntrul tau, nu-ti va da pace ca sa faci pasi gresiti. Iti va aduce pace cand va trebui sa iei decizii curate si bune. Cu cat relatia este mai stransa de partasie, cu atat Cuvantul, rugaciunea si marturia launtrica a Duhului Sfant se vor armoniza. De toate ai nevoie. Si aici este frumusetea. Calauzirea vine cand cele trei se aliniaza. Nu sunt separate. Cele trei lucreaza impreuna: Cuvantul care-ti vorbeste, rugaciunea care raspunde si Duhul  care asigura mediul, ethosul spiritual al relatiei. Ele, toate acestea impreuna te vor calauzi si vei descoperi voia cea descoperita pe care Dumnezeu vrea  sa o cunosti tu. Asa lucreaza Dumnezeu. Si trebuie sa-ti faci ordine in aceste 3 domenii. Ia-le in serios si vei primi calauzirea acestui Dumnezeu bun, care vrea binele nostru, acestui Dumnezeu care vrea sa ni se descopere si ne-a dat Cuvantul, rugaciunea si marturia launtrica a Duhului Sfant. Lui sa-i fie toata slava in vecii vecilor. Amin.

4 comentarii (+add yours?)

 1. gabebogdan
  mart. 03, 2013 @ 10:34:17

  Excellent sermon…

  • rodi
   mart. 03, 2013 @ 15:19:53

   thanks for the feedback! I am so thankful for fr. Emil Bartos for visiting so many churches and sharing his messages, and especially thankful for the churches that are then posting these messages online.

 2. Trackback: Emil Bartos (2) Discernerea voii lui Dumnezeu (Cum sa descoperi voia lui Dumnezeu pentru tine?) | agnus dei - english + romanian blog
 3. Trackback: Emil Bartoș – Anunț mortuar | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: