Florin Ianovici – Potolirea Furtunii – Biserica Tabor, Oradea 28 Februarie 2013

Vezi PAGINA Florin Ianovici PREDICI aici

Screen Shot 2013-03-05 at 5.33.50 PM

Marcu 4:35-41

Multi dintre noi, iubitii Domnului, uitam pentru ce suntem la biserica. Vreau sa va spun un lucru, ca vin la biserica pentru ca sa ma pregatesc pentru examenele pe care viata m-i le scoate in cale. Sunt examene in viata pentru care m-am considerat pregatit.  si am aflat ca nu-s. Viata ne-o proiectam si ne gandim la ea, uneori intr-un mod liniar. Dar, viata este uneori su suisuri si cu coborasuri. Si cand nu te astepti, ti se intampla ceva de care nu esti pregatit. Luptele noastre nu sunt grele in aceasta perioada, sunt foarte grele. Si cine nu simte oboseala luptei, e posibil de fapt ca nu se mai lupta… M-am gandit de multe ori ca ma voi descurca in viata, dar stiti ce am invatat eu? Ca, uneori in viata, lupta este disproportionata.

  • Alergi mult si te alegi un bunic. Si lucrurile acestea obosesc si te darama. Ca daca esti mama si iti dai inima din piept pentru copiii tai si ti-au intors spatele si te strapung in fiecare zi cu faptele lor, atunci asta e o lupta disproportionata si intr-o zi vei obosi. Ca ai avut sperante pana la urma, dupa care ai obosit.
  • Uneori luptele devin urate. , pentru ca nu te-ai asteptat ca acela pe care l-ai luat si te-ai castorit, sa-ti faca ceea ce-ti face. Si din momentul cand lupta aceasta este din ce in ce mai urata, mai murdara, sufletul tau se sperie, se trage inapoi si  te intreb: Cu ce vei face fata?

Nu cunosc nici altul sub soare, care sa poata da putere vietii noastre in momente grele, in afara de Isus Hristos si nu cunosc nici un Cuvant mai puternic, mai bun si lucrator decat cuvantul acesta (al Bibliei).

Domnul Isus Hristos le spune ucenicilor „Intrati in corabie.” Ucenicii au intrat, erau obositi, dupa o zi intreaga de predica. De dimineata pana seara, Domnul Isus le-a impartasit cuvantul Lui. Si Biblia spune, la un moment dat, ca prea multa invatatura oboseste trupul.  Numai, ceea ce n-au inteles ucenicii este ca urcandu-te in corabie, nu sti peste ce dai. Furtuna nu vine sa-ti zica: Imi dai voie sa fiu furtuna in viata ta? Necazul nu zice: Imi dai voie sa vin la tine pe la ora 2, sa vin in casa ta? Necazul cand vine, vine si nu-ti cere voie sa vina. Durerea cand vine, vine si nu-ti cere voie tie sa vina. Cand s-au urcat in corabie, au ajuns in mijlocul furtunii si atunci un lucru ciudat se intampla. Dumnezeul nostru care ne poarta de grija, Dumnezeul nostru care aude si susurul vocii, Dumnezeul acesta era acolo pe carma corabiei, dormind si nu S-a trezit.

photo www.ministrydepot.com

Imi pun intrebarea: Cat de obosit trebuie sa fi, in mijlocul unei furtuni, despre care niste pescari incercati spun: Pierim! Cat de mult, cat de adanc dormi Isus Hristos? Examenele, noi avem impresia ca le dam cu prietenii. Avem impresia ca dam examene cu Dumnezeu. Uneori examenele pe care le dam, cel rau ii spune lui Dumnezeu: O zi intreaga a invatat, de 20 de ani vine la biserica, canta in cor, au Biblia, o tine in casa, si acuma cand vin examenele Tu stai la o parte. Acuma, examenul il da cu mine. Pentru ca nu intotdeauna in viata examenul il dam cu Dumnezeu. Uneori dam direct cu vrasmasul examenul si Hristos este nevoit sa stea la o parte pentru ca asta am facut. Am venit la biserica, am invatat si ar trebui sa stim. Ar fi trebuit sa cunoastem, ar fi trebuit sa fim antrenati, ar trebui sa intelegem care este rostul vietii. Ar trebui sa stim toate aceste lucruri pentru ca am stat de dimineata pana seara in cuvantul Domnului.

Patru pilde le-a spus Domnul Isus Hristos:

1. Pilda semintei si a celor patru feluri de pamant. Inima e ca un pamant. In pamantul acesta al inimii, pot sa vars samanta si sa rodeasca. Poate sa fie un alt fel de pamant, pietros. Poate sa fie un pamant batatorit, sa nu primeasca samanta. Poate sa creasca buruienile si sa innabuse. Priceputa-ti voi ca in viata asta trebuie sa incoltim? Ca nu ne-am nascut inaintea lui Dumnezeu ca sa fim un pamant neroditor? Hristos a zis, „Baga-ti de seama, oamenii se impart, inima se imparte. Pamantul inimii conteaza extraordinar de mult. Seminte sunt si primim. Dar, Dumnezeu nu are ce sa faca cu un pamant care refuza samanta. A-ti inteles? Ei au spus: Da.

Si acuma, au intrat in corabie. Vant… si frica. Si zice Domnul Dumnezeu: N-ai zis ca ai inteles? N-ai zis ca ai implinit? N-ai zis ca ai priceput ce am zis eu? Ca trebuie sa fi un pamant, care sa implineasca samanta cuvantului Lui?

2. Pilda cu lumina. Le-a zis Domnul Isus a doua pilda cu lumina. Zice: Nu primeste cineva o lumina ca sa o ascunda sub obroc. Ci trebuie sa lumineze departe si cei ce o vad sa se bucure. Acuma, era noapte si batea vantul si ei erau atat de speriati. Hristos avea sa le zica, prin tacerea lui: Nu a-ti zis voi ca sunteti lumini? In intunericul vietii voastre, trebuie sa straluceasca credinta prietene? Cand venim la biserica si invatam despre Dumnezeu, nu invatam ca sa se reuseasca in viata noastra credinta? Spune-ti voi: De ce suntem aici? Ca sa fim intuneric in intuneric? Venim aici ca sa fim lumini in intuneric. Si Dumnezeu ne invata si Dumnezeu ne spune. Dumnezeu vine si ne educa si Dumnezeu ne spune lucruri care sunt adanci, care sunt puternice, lucruri cu care ne putem impotrivi in ziua aceea cea rea.

Vine Domnul Isus Hristos si spune: Credinta e ca un graunte pe care-l pui in pamant. Nu-l vezi in momentul in care-l pui. Dar creste samanta aceea si da rod. Dupa care le spune despre credinta ca este cea mai mica seminta, ca un bob de mustar. Dar, zice, ca credinta aceasta mica poate s opreasca orice furtuna din viata ta.

Eu asta nu inteleg. Cum din ce in ce mai slabi, in conditiile din care venim din ce in ce mai des la biserica si avem tot mai multe mesaje? Cum din ce in ce mai slabi, cand avem tot mai multe biblii la dispozitia noastra si avem tot mai multe programe si atata si atata invatatura? De ce?

In momente grele a vietii mele, singura putere care mi-a dat tarie sa merg inainte a fost ceea ce am invatat de la Domnul Isus Hristos. Si ce am invatat de la Isus Hristos si ce am avut in inima mea, a fost tarie pentru ce (am intampinat?) Examenele vor veni. Necazul, incercarea si suferinta nu va ocoli pe nimeni.

Isus Hristos asa cum este

  1. Un Dumnezeu al Scripturii. Credinta este dupa cum spune Biblia. De aceea suntem slabi si nu avem putere, pentru ca in ziua incercarii, credinta noastra este aproximativa. Noi de multe ori ne odihnim undeva la mijlocul unui verset si din el luam numai ce ne convine. Bunaoara, cineva o sa spuna: Nu avem nevoie de intelectuali in biserica, nu avem nevoie sa stim carte, e suficient sa stim Biblia. Vreau sa va spun, dragii mei, e foarte bine sa sti Biblia. Multi vor socoti toate aceste lucruri ca niste gunoaie. Acesta este un verset, pe care il rosteste sub inspiratia Duhului Sfant apostolul Pavel, „Toate lucrurile acestea le-am socotit ca si gunoi, pentru pretul nespus de mare a cunoasterii Domnului Isus Hristos. Nu e un gunoi cartea. E un gunoi cartea daca e sa o compari cu Scriptura. Nu e un gunoi sa inveti pe pamantul acesta, un gunoi este sa te increzi in diplomele tale. Nu este un gunoi sa te educi pe pamantul acesta, dar este un gunoi sa crezi ca educatia face din tine ceva, cand de fapt Dumnezeu prin Duhul Lui te mareste. 
  2. Un Dumnezeu al sfinteniei. Hristos este sfant, sfant, sfant. Sa nu credeti niciodata ca Hristos si-a schimbat standardele Lui de judecata. Oamenii isi creioneaza un Dumnezeu dupa chipul si asemanarea lor. Oamenii se mint, crezand ca Dumnezeu seamana cu ei. Dumnezeu nu seamana cu ei. Dumnezeul nostru e Dumnezeul Scripturii. Acolo e masura a ce este Dumnezeu. Aici pe paginile Scripturii Dumnezeu se descopera pe Sine. Bunaoara spune Dumnezeu, ca acolo unde cineva incepe sa pacatuiasca, ochii Lui nici nu mai pot privi. In marea Lui sfintenie, Dumnezeu, in momentul in care cineva cade in nelegiuire sau face nelegiuirea, Dumnezeu nici nu mai poate privi. Ma uit si vad aceasta Evanghelie facila, aceasta Evanghelie distortionata. Venim la biserica, ne emotionam de un cantec, varsam doua lacrimi, ne intoarcem acasa si ramanem in rautatea noastra. Fratii mei si surorile mele, cine s-a intalnit cu Isus Hristos este o faptura noua. Toate cele vechi s-au dus. Nu mai minti, nu mai inseli. Esti un om care cauti ca in toate zilele vietii tale sa te lupti ca sa fi pe placul celor care te-au inscris la oaste. Hristos spune: Sunt bucuros sa intru in corabia fiecaruia, sa intru in viata fiecaruia si sa fiu prezent in casa oricui si inima oricui. Dar, nu uita, eu sunt Hristos, asa cum sunt. Nu negociez cu nimeni. Dumnezeu spune: Din vesnicie in cesnicie, Eu sunt acelasi. Din neam in neam si din generatie in generatie. Nu va jucati cu focul. Surprizele vor fi mari. In fata lui Dumnezeu nu mai mergi cu gogosi. Cand vom sta in fata lui Dumnezeu, acelui care are ochii ca para focului nu mai merge teologia noastra sucita. Vreau sa va spun un lucru: Dumnezeu ne-a dat puterea sa fim oameni curati si sa fim oameni pe placul Lui. Se poate trai intr-un veac murdar cu curatie in inima. Se poate sa te lupti in veacul acesta, cand atatia au pus armele jos.
  3. Un Dumnezeu al rugaciunii. Orice om pe pamantul acesta, care isi petrece timpul vorbind de rau si despre lucruri de nimic este un om care nu se mai roaga. Cand intalnesc oamenii, nu-mi trebuie decat 2-3 minute. Un om care tine la rugaciune in fiecare zi va cauta, in cercul in care sta de vorba, pe Dumnezeu. Atata vorbire de rau, cat exista intre oameni si barfe.. atatea cuvinte urate… ascultati ce va spun- (e) pentru ca nu ne mai rugam. Chimval zanganitor. Orice ochi care se intalneste cu Dumnezeu in fiecare zi. stiti ce raspuns va primi?  Smereste-te barbatule… Sfinteste-ti viata si vezi-ti de treaba ta. Nu te amesteca in lucruri pe care nu te priveste. Ori de cate ori ma rog, stiti ce se intampla? Imi dau seama ca sunt asa de mic si cunosc atat de putine lucruri. Ma uimesc de faptul ca Dumnezeu ma rabda. Ori de cate ori ma rog, imi dau seama ca comparandu-ma cu cei din jurul meu sunt atat de slab si ii vad pe cei de langa mine reusind mai mult. Toate acestea sunt efectele rugaciunii. Fericirea noastra atarna de viata noastra de rugaciune.

Ei au intrat in corabie si s-au dus direct in furtuna. Zice Biblia ca s-a starnit o mare furtuna. Cand Hristos intra in viata ta, contrar asteptarilor si promisiunilor si a nadejdelor inselatoare pe care tu le-ai primit si asigurarile  care le primesti in viata, e ca dai peste niste furtuni cum nu ai mai avut in viata ta. Prieteni, nu vreau sa va mint in seara aceasta. Nu vreau sa va spun ca daca va intoarceti la Hristos, deodata in viata voastra se face o liniste deplina. Cand eu m-am intors la Hristos, eu nici odata n-am crezut ca voi avea asa furtuni in viata. Si vreau sa va spun, ca pana la sfarsitul vietii mele sunt convins ca in momentul in care Hristos este in corabia mea, voi merge uneori din furtuna in furtuna si un val cheama alt val.

Putinatatea inimii noastre, teama noastra sporita, de cele mai multe ori ne clatinam in fata necazului pentru ca odata, cand ni s-a pus temelia pocaintei ni s-a furnizat un Hristos care nu seamana cu Hristosul Scripturii. Dumnezeul nostru nu-ti spune ca iti da un cozonac, sau ca iti mai pune un etaj la vila, sau ca Dumnezeu este specialist in matrimonial sa iti dea un sot. Desi, Dumnezeu se implica in lucrul asta si Dumnezeul nostru spune ca atunci cand intra Isus Hristos in viata ta, Dumnezeu iti da mantuirea. Am venit in seara aceasta sa va spun ca ceea ce face Hristos in vietile noastre, motivul din care Dumnezeu a coborat din cer la noi este ca Dumnezeu sa ne salveze din pacat, ca Dumnezeu sa ne ridice din nelegiuire. Ca Dumnezeu sa schimbe in noi firea pamanteasca. Dumnezeul nostru a murit pe cruce ca eu sa fiu salvat.

O sa spuna cineva: Cum? M-ai adus la biserica ca sa ma fac bine, m-ai adus stiind ca am niste greutati si mi-ai spus ca daca ma intorc la Dumnezeu, Dumnezeu poate sa-mi repare aceste incurcaturi financiare. Sau, am venit la Dumnezeu pentru ca sta in fata mea, in seara asta, un divort. Vreau sa va spun urmatorul lucru: Am vazut ca Dumnezeu a eliberat familii, am vazut pe Dumnezeu ca i-a scos pe oameni din groapa falimentului. Am vazut pe Dumnezeu, care a vindecat de cancer si de tumori. Dar, mai intai de toate sa stiti ca Dumnezeu se ocupa cu mantuirea sufletului nostru. (30:00) Mai sunt 46 de minute din predica.

Potolirea Furtunii

Uploaded by StudioPorumbelul1

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: