Destinul tragic al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Un alt apel al tinerilor romani din Statele Unite si Canada, in care ei ne solicita ajutorul nostru, al tuturor fratilor romani din Diaspora. Acesti tineri romani care nu s-au nascut in Romania, sau au fost prunci cand au plecat de acolo, si nu inteleg bine,  sau deloc Limba Romana, si implora pastorii din bisericile romanesti, totodata pe frati si surori,  sa-i ajute si sa-i sprijine in rugaciune, ca ei sa ramana in Casa lui Dumnezeu si sa  intelegem situatia pe care ei o confrunta. Oare ce este mai important, sufletul unui copil de-al nostru, sau limba ce o vorbim!

Este timpul sa facem loc copiilor nostri in bisericile noastre, chiar daca multor frati nu le place acest lucru. Sa le dam si lor un timp de a vorbi si a lauda, ba chiar de al cunoaste pe Dumnezeu in limba pe care o cunosc ei, adica Limba Engleza . Pentru ca sunt multi dintre ei care vin purtati de parintii lor la Biserica si nu inteleg nici macar o boaba din ceea ce se predica.

Oare nu trebuie sa avem grija si sa ne ajutam proprii nostri copii? Pana si in Romania avem Biserici unde fratii crestini se aduna laolalta si unde se vorbeste si se predica atat in Limba romana, precum si in Limba Maghiara si asta la fiecare program, si fratii traiesc in partasie si in dragoste in ciuda acestui fapt! Acest fapt il cunosc personal si nu este vreo inchipuire. Sa facem asadar totul ce ne apartine noua ca sa ne castigam copiii pentru Imparatia lui Dumnezeu, fie ca ei vorbesc sau nu Limba Romana. Dar sa citim in continuare ceea ce au ei de spus, prin propriile lor cuvinte pe care le gasim in continuare:

poza de la Romanian American Network, care raporteaza ca in anul 2002 sunt 1,200,000 de Romani in SUA. Scrisoarea via http://tineriromaniamericani.wordpress.com

image-ro-am-statue

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Prima si cea mai lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimntati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fii respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta. Complexitatea acestui destin nefericit si a acestei vieti tulburatoare, ne afecteaza mult linistea si pacea sufleteasca si ne pune azi la o rascruce de drumurii. Cei mai multi am ajuns ca sa nu mai intelegem: ce inseamna crestinismul, care-i definitia Casei Lui Dumnezeu si cine sunt adevarati lucratorii in Campul Evangheliei. Ca rezultat, majoritatea tinerilor parasesc bisericile romane pentru todeauna. Situatia deplorabila in care ne aflam ne obliga acum, ca din nou sa apelam la sprijinul si ajutorul dumneavoastra, a fratilor nostri romani de pretutindeni.

Stimate cititorule cerstin, cand vei citi aceste randurii desigur ca-ti vei spune: “eu nu-i stiu cine sunt acestia, nu le cunosc situatia, nu-i treaba mea. In realitate, pierderea acestei generatii tinere de la credinta, pe mine nu ma va afecta niciodata cu nimic, de ce sa ma implic”. Legat de cazul nostru, am vrea ca sa-ti spunem crestine draga, o intamplare adevarata din Sfintele Scripturii (Luca 22:55). Biblia ne spune, ca in timp ce “mai mari preoti si batrani poporului” il condamnau pe Isus, in curtea preotului Caiafa pritre cei adunati, se afalu si uni care asa ca si dumneata, stateau retrasi deoparte si se incalzeau la focurile aprinse de catre “ceata preotilor criminali”, privind cu indiferenta acea scena tragica. Istoria ne spune, ca atat acesti oameni pasivi si indiferenti, cat si cei care lau condamnat pe Isus, au avut aceiasi soarta si acelasi destin tragic. Azi cu inimile noastre pline de durere, iti aducem o veste trista crestine draga!!! In curtile mai marilor nostri preoti, de ani de zile generatii intregi de tinerii din bisericile romane din America si Canada, au fost condamnatii si sacrificati, de catre “ceata preotilor nostri si de catre batrani poporului roman”. Noi suntem ultima generatie de tinerii ramasi prin bisericile romane, caruia ni sa dat deja sentinta si ne asteptam condamnarea. Fratele nostru drag!!!! tot ce-i posibil ca-n scurt timp, cu cei mai multi dintre noi, nu te vei mai intalni niciodata prin nici o biserica; nu ai vrea ca acum inainte de-a fi prea tarziu, sa ne intinzi o mana de ajutor??? Orce sprijin adus cazului nostru este bine primit, orce genunche plecat pentru a ne ajuta in rugaciune este mult apreciat, si orce interventie facuta in a ne imbunatati situatia, este bine venita. “PLEASE HELP!!!!”. Noi va multumim anticipat, in numele Domnului Isus.

P.S. Catre adminstratorii site-urilor crestine: datorita nevoilor urgente si a situatiei precare in care ne aflam, noi va rugam iubiti frati, ca sa publicati aceste randuri cat si blog-ul nostru (http://tineriromaniamericani.wordpress.com) pe site-urile dumneavoastra, ca frati nostri romani si oameni Lui Dumnezeu, sa afle de situaia noastra, pentru a ne ajuta in rugaciune. Va multumim. Cititi in continuare:

15 comentarii (+add yours?)

 1. Gabi
  mart. 15, 2013 @ 01:07:28

  Rodi , I know of two churches that opened up specially for that reason…to make it youth friendly… both have (almost )no youth anymore… very few members, in spite of the American style church…. on the other hand, I know that most churches that keep the Romanian conservative style with fanfare, choir, orchestra have youth „gramada” ( Portland, Sacramento, California, 3 churches in Chicago) … I see Romanian youth that were raised in American churches coming back into these so called by some „legalistic type of churches”, getting married etc.
  Now, is it because Romanians can not do „American church” and the youth can smell a copy cat?
  I am not giving my opinion here, I am just stating facts that I observe around me…
  By the way as you probably know, I am one of those that I don’t really like fanfara

  But for all the wrong things that the Romanians do , I came to the conclusion that by putting these kids on the „platform” early , keeps some of them in the church …. is that a good thing ? is that a bad thing? Depends who you ask… parents that have teenagers love those bands… at least they are able to see them there every sunday, hearing the Gospel even though some are not even close to be saved or understand much …. ….

  • rodi
   mart. 15, 2013 @ 09:36:32

   I think these guys are talking about mature kids (over 18) who have already gone through the process you describe of sitting through church programs they do not understand and leaving the church because of that. Logically speaking, I’ve seen Americans visit our Romanian churches for awhile, but of course they eventually leave, even though (for ex.) at Philadelphia in Chicago all the services are translated into English. If people can find a church that speaks their language, that’s where they’ll go. Hence, so many in Chicago go to Harvest, and other local American churches. And from all denom’s- baptist, pentecostal, etc. But, many just give up on church. Period.

   Their plea and prayer is: Please do something for the non Romanian speaking youth. I don’t see what is wrong with their plea. I pray God moves some hearts.

 2. Gabi
  mart. 15, 2013 @ 01:12:28

  Am impresia ca „tinerii romani americani ” sa nu fie un „batrin roman American” care nu are curajul sa-si scoata numele la bataie ca nu cumva sa-i zboare locul din comitet sau mai stiu eu ce…. daca chiar asa il doare de situatia tinerilor din ce cauza nu are curajul sa-si puna numele jos?
  Unele din cerintele expuse mai sus sint bune, dar isi pierd din validitate cind cel care le scrie nu are curajul sa ne spune cine este si de unde vine… ca doar nu mai sintem in communism

  • rodi
   mart. 15, 2013 @ 09:40:59

   Nu stiu cine e, dar probabil ca daca si-ar spune numele ar umbla multi sa discrediteze ori persoana, ori biserica din care face parte.

 3. gabi
  mart. 15, 2013 @ 10:29:10

  Se poate sa aiba ceva de discreditat in dulap daca-i este frica de discreditare. Nu ma intelege gresit, nu spun ca nu trebuie sa se faca ceva ptr. tinerii care vorbesc engleza, dar… situatia nu este asa de simpla… sa faci competitie cu o biserca ca si „harvest” este imposibil… nu vei putea sa ai un vorbitor in engleza ca MacDonald, ( cu tattoo si cool glasses) niciodata, nu vei putea sa ai cladirea si organizarea lor

  Si intrebarea se pune din ce cauza noi ca romani cind mergem la Americani, alegem numai bisericile mega, si nu mergem intr-o biserica mica ? Pentru ca biserica mica nu are spectacol… si in mega churches ne putem pierde … intram cind vrem iesim cind ne doare capul , plus ca toate au o cafenea la intrare ….asta este clar …
  Sa zicem ca adunarea fr. Mitoi sau fr. Ionescu vor face programe numai in engleza duminica dimineata… citi din tinerii care se duc la Harvest vor veni ? None… si cei care vor adunare in romaneste vor sta acasa….
  Care este solutia? Habar nu am… situatia nu este chiar asa de usor de rezolvat…

  Romanul American ar trebui sa-si dea numele ….

  • rodi
   mart. 15, 2013 @ 11:25:38

   great comment. nu stiu de alte biserici Americane, dar pot sa-ti spun de ce merg tinerii din Chicago la Harvest- pentru predica. Multi deja l-au ‘checkuit’ la radio si cred ca este singurul factor care ii atrage (I know it’s hard to believe 🙂 ) Nu poti sa zici ca pastorul acolo e cool- poarta ochelari simpli de vedere, din sala nici nu prea il vezi bine ca e atat de mare, dar cand predica cuvantul in stil ‘expository’, nu vrei sa se mai termine cuvantul- mai ales ca todeauna este tie-in cu salvarea prin Isus Hristos. (Sti ca merg si lucratori din biserici baptiste sambata seara la primul serviciu din weekend (pe langa ca sunt membri si frecventeaza o biserica romana Duminica)?

   Dar, e pacat ca tinerii pleaca, indiferent de motiv, ne doare de ei, si nu numai de cei ce pleaca pentru engleza. Dar, nici eu nu stiu o solutie buna. Dar, ma gandesc ca daca toti pastorii s-ar pune serios sa discute si sa se roage pentru o solutie poate ca Dumnezeu i-ar indruma spre o solutie buna.

   cat despre identitatea persoanei, nimeni nu stie cine e… sau de ce isi chinuie zilele cu o cauza foarte nepopulara, decat ca „he or she really cares”

   • Delight in Truth
    mart. 15, 2013 @ 18:56:57

    Rodi, I am a strong proponent of a 30 min English sermon EVERY Sunday mixed in with some English songs (+/-). Here in the Los Angeles area, the churches which are more or less known, already do that. And it is great. Every church needs to find the recepie that works for them. My church for example is a multi generational church (4 generations) and in these kind of churches everything must be balanced to provide the gospel to all.

    But the tone in these letters written by the tinerii romani is killing me. I have been reading them for a few years, and by now I can tell it is one person writing them.

    What are we supposed to do with this:

    „frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul.”

    This guy is spweing out some seriously misguided stuff. How is he supposed to be taken seriously when he brings this to the table? This is the reason why many church leaders are ignoring him. His conduct precludes any respect from the people he is trying to reach.

    I know the youth in LA pretty well, and I can tell you that the migration toward American churches on Sundays (some attend Monday and Wed services at local megachurches) has slowed down significantly almost to a halt in the last 5-7 years or so… We might be getting that receipe right 🙂

    • rodi
     mart. 15, 2013 @ 20:51:34

     Chris, that’s mighty good news, if the Romanian youth is staying and working through the Romanian churches Southern California. I also know of a couple of churches which are partnering (or not discouraging) with other American churches that provide missions trips and other missions type activities for their youth. I think the intention of having a diatribe like this is purposeful, in order to catch our attention to the plight of other communities that are not so fortunate to have figured out how to make this work. I can tell you, I have personally heard embarrassing animosity & hostility towards non Romanian speaking youth that shocked me.

     I don’t know why there is such a chasm on this issue in some places. May God keep our hearts and minds open so that we don’t leave our non Romanian speaking youth on the outside, without the Gospel.

 4. Tinerii Romani Americani
  mart. 15, 2013 @ 20:35:25

  Stimata sora Rodica, am vrea sa stiti ca va urmarim cu mult interes si dragoste, si apreciem mult eforturile dumneavoastra de-a ajuta cauza Evangheliei si a generatiei tinere din bisericile romane. Cu cativa ani in urma pe site-urile crestine, am avut bucuria ca sa cunoastem un alt om al Lui Dumnezeu, care asa ca si dumneavoastra se lupta din toate puterile, pentru a ajuta cauza generatiei tinere din bisericile romane din America si Canada. Numele acestui frate minunat a fost pastorul Gheorghe Galis, tatal dumneavoasta. In discutiile avute cu dansul ne-a promis, ca va face totul pentru noi in a ne rezolva problema. Ce mult am dori ca sa-l mai putem contacta inca odata, ca sa-i aducem aminte de promisiunea facuta si sa-l rugam ca sa nu uite de noi. „We love him and miss him!!!!!”. In realitate, sunteti o familie minunata sora draga. De ce oare, sunt atat de putini oameni asa ca dumneavoastra in poporul roman, care sa simta nevoia si sa se implice in lucrare? Am vrea sa stiti sora Rodica, ca indiferent ce se va intampla cu noi si lucrarea pe care o facem, familia dumneavoastra va ramanea in inimile noastre pentru todeauna, fratii nostri dragi in Cristos. Domnul Isus sa va rasplateasca toate eforturile facute cu viata vesnica.

  In ce privesc impotrivirile care apar pe blog-ul dumneavoastra cu privire la articolele noastre, pentru a intelege de ce-i asa, vom incerca ca sa va dam un caz biblic din Sfintele Scripturi. Din experienta apostolului Petru putem invata (Luca 22:55), „ca si dansului i-a fost foarte greu ca sa apare cauza Domnului Isus, atata timp cat o lume intreaga strigau cu glas tare „la moarte cu el”. Tot asa si-n cazul nostru sora draga, va va fi foarte greu ca sa ne aparati cauza noastra, atata timp cat majoritatea fratilor romani vor striga cu glas tare: „la moarte cu ei”. In realitate sora Rodica, lupta noastra nu-i deloc populara si nici acceptata de comunitatea romana, si cei mai multi nu ne vor. Credem totusi, ca daca lucrarea noastra ar fi fost pe placul celor mai multi si acceptata de toti, cu siguranta ca aceasta nu ar mai fi fost lucrarea Lui Dumnezeu de mantuire a tinerilor. Mai mult ca sigur, ca asa cum spun si unii dintre cititorii de pe blog-ul dumneavoastra, aceasta lucrare ar fi fost manopera, unuia sau a mai multor nebuni, care nu au absolut nimic de facut in timpul lor liber. De necrezut ca-n mintea celor mai multi, lucrarea noastra este ceva anormal.

  Noi am ajuns sa credem sora Rodica, ca multi crestini din poporul roman au ajuns ca sa fie mult mai rai si decat cei din cetatea Ninive (Iona 1:1). In realitate pe cei mai multi dintre fratii nostri, nu-i intereseaza mesajul adus sau situatia tinerilor. Lupta dansilor se da, ca sa afle cine sunt mesagerii. Daca cei din Ninive, in loc sa se pocaiasca de pacatele dansilor o luau la fuga dupa Iona, mai mult ca sigur ca-i nimicia Dumnezeu. In realitate numele tinerilor implicati in lucrare, nu ar trebui ca sa aiba nimic de-a face cu situatia noastra. In cazul nostru, numai un om caruia ii lipseste vederea ar putea sa spuna, ca nu vede si nu intelege situatia tinerilor din bisericile romane. Ceea ce spun unii frati, ca dansii ne vor ajuta dupa ce ne vor cunoaste, este absurd sora draga. Inainte de-a incepe aceasta lucrare, majoritatea dintre noi am fost in birourile pastorilor nostri si la sedintele dansilor, cerandu-le sprijin si ajutor. Daca nu ne-au ajutat cand ne-au cunoscut, chiar poate cineva sa creada ca ne vor ajuta acum, cand o sa ne revada din nou? Nicidecum, cei mai multi cauta doar sa se razbune pe noi, pentru ca ne-am permis ca sa scriem unele lucruri despre dansii. Avem cazuri cand unii frati din bisericile romane, pentru faptul ca nu le-a convenit de unii tinerii si sugestiile dansilor, i-au luat pe sus din biserica si i-au aruncat in strada spunandu-le: „daca mai intrati in biserica va rupem picioarele”.

  In ce priveste identitatea tinerilor romani americani, am vrea sa va spunem sora draga, ca anonimatul nu a fost ideia noastra. Parinti a mai multora dintre noi, cand au aflat de lucrarea care ni sa incredintat, s-au ingrozit. Repede ne-au rugat, ca sa nu facem greseala ca sa ne publicam numele, inainte de-a vedea reactia pastorilor si a fratilor romani din bisericile noastre. La auzul acestor cuvinte noi le-am spus: „ca dumnealor au trait prea multi ani sub sistemul comunist si le este frica chiar si de umbra dansilor”. Mai tarziu am ajuns sa realizam, ca da intr-adevar dumnealor stiau totusi ceva, ceea ce noi nu experimentasem inca. Dupa sase ani de activitate va putem spune, ca ne bucuram ca i-am ascultat. Acum suntem ferm convinsi, ca daca nu eram sub anonimat, nu rezistam nici cel putin 6 luni de zile, cu atat mai putin 6 ani. Daca ne vom duce in Sfintele Scripturi, vom realiza ca in toate vremurile, crestinii s-au ascuns de unii oameni, care au cautat ca sa le faca rau. Domunl Isus dupa nastere aflam ca s-a ascuns de imparatul Irod, despre Ilie aflam ca s-a ascuns de Isabela, David sa ascuns de Saul, parintii nostri s-au ascuns de pastori comunisti, iar noi ne ascundem sub anonimat de pastorii nostri romani. Asa ca, spuneti-le fratilor nostri dragi care se impiedica in identitatea noastra si mor ca sa ne cunoasca, ca ceea ce facem noi este Biblic.

  Haideti sa fim realisti sora Rodica, la ce credeti ca le-ar ajuta acestor frati lista cu numele Tinerilor Romani Americani, atata timp cat problema noastra este o problema comnuna, la nivel de comunitate romana? In realitate este problema fiecarui tanar si a fiecarui parinte roman din America si Canada. In prealabil numele copiilor dumnealor si ai dumneavoastra, inseamna Tinerii Romani Americani. Din cate am realizat noi, atat fratii din bisericile romane cat si pastorii nostri, stiu de nevoile pe care le avem si nu le disputa nimeni. In toti acesti 6 ani de activitate, inca nu am gasit nici cel putin un pastor roman care sa ne spuna: „ca copiii din biserica dansului intr-adevar inteleg romaneste si nu au nevoe de predici si-n limba engleza”. In realitate toti recunosc nevoia. Problema mare este, ca din motive personale foarte putini dintre dumnealor, intr-adevar si-au propus ca sa faca ceva pentru salvarea tinerilor. Cei mai multi au cautat doar scuze si acuzatii pentru a-si justifica motivele si lipsa de interes, pentru care nu fac nimic. Inca odata va multumim in numele Domnului Isus sora Rodica, Domnul Isus sa va binecuvanteze. Sa auzim de bine.

  • rodi
   mart. 15, 2013 @ 22:21:46

   Va spun sincer ca ma doare inima pentru fiecare suflet (chiar daca nu il cunosc). Daca cu copiii poporului nostru nu putem sa fim intelegatori si sa inaintam, mai ales cei din familiile bisericilor, cum putem merge sa vestim Evanghelia tuturor natiunilor? Prima responsabilitate a fiecaruia este ca sa avem grija de cei din casele noastre, si sa nu neglijam pe cei din bisericile noastre. Si pe deasupra tuturor lucrurilor, sa fim ingaduitori (cel putin) unii cu altii (cred ca ingaduitori este minimul dragostei).

   Din nefericire, taticu s-a imbolnavit si a plecat la Domnul acum un an. Toata viata lui insa, el s-a luptat sa salveze suflete, chiar mergand dupa unii sa ii cheme inapoi la biserica si sa-i incurajeze. De aceea, pentru mine fiecare suflet este pretios. Pana cand o persoana e in viata, sufletul lor are pret inaintea Mantuitorului, si ar trebui sa aiba pret si inaintea ochilor mei. De aceea, mie imi este foarte greu sa inteleg de ce o biserica s-ar lupta impotriva evanghelizarii propriilor tineri, aceiasi tineri care ar trebui sa fie responsabilitatea primara a bisericii.

   Eu ma rog pentru voi si pentru toti tinerii Romani, si doresc ca Dumnezeu sa aiba mila si sa lucreze in bisericile Romane.

 5. Gabi
  mart. 16, 2013 @ 10:22:07

  Citate:

  Noi am ajuns sa credem sora Rodica, ca multi crestini din poporul roman au ajuns ca sa fie mult mai rai si decat cei din cetatea Ninive

  Tot asa si-n cazul nostru sora draga, va va fi foarte greu ca sa ne aparati cauza noastra, atata timp cat majoritatea fratilor romani vor striga cu glas tare: “la moarte cu ei

  In curtile mai marilor nostri preoti, de ani de zile generatii intregi de tinerii din bisericile romane din America si Canada, au fost condamnatii si sacrificati

  Pastorii si lucratorii nostri in general, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara

  Lupta dansilor se da, ca sa afle cine sunt mesagerii. Daca cei din Ninive, in loc sa se pocaiasca de pacatele dansilor o luau la fuga dupa Iona, mai mult ca sigur ca-i nimicia Dumnezeu

  Acum suntem ferm convinsi, ca daca nu eram sub anonimat, nu rezistam nici cel putin 6 luni de zile, cu atat mai putin 6 ani.

  i-au aruncat in strada spunandu-le: “daca mai intrati in biserica va rupem picioarele”.

  . Daca ne vom duce in Sfintele Scripturi, vom realiza ca in toate vremurile, crestinii s-au ascuns de unii oameni, care au cautat ca sa le faca rau.

  Parinti a mai multora dintre noi, cand au aflat de lucrarea care ni sa incredintat, s-au ingrozit. Repede ne-au rugat, ca sa nu facem greseala ca sa ne publicam numele, inainte de-a vedea reactia pastorilor si a fratilor romani din bisericile noastre. La auzul acestor cuvinte noi le-am spus: “ca dumnealor au trait prea multi ani sub sistemul comunist si le este frica chiar si de umbra dansilor”.

  Rodi , se pare ca tinar/batrinul care a scris aceste rinduri confunda multe din bisericile romane cu Cosa Nostra si majoritatea pastorilor cu familia Corleone

  Cred ca tipul se uita prea mult la „the Godfather”,”ingrozit, rupere de picioare, ninive, ingrozit”

  tinere/batrin , in communism , sau pe vremea romanilor, sau in Ninive , daca erai impotriva puterii locale erai omorit sau pus in inchisoare… ce pastor te ameninta cu moartea in zilele noastre? unde este inchisoarea in care Cornel Avram te arunca?la cine I s-a rupt picioarele ca nu a fost de accord cu conducerea? Ai fost vreodata la o adunare generala de romani sa vezi desacorduri? Nu crezi ca esti un pic paranoic?

  CU toate problemele bisericilor romane , cu toate scazamintele pastorilor romani, Rodica, poti sa te uiti in ochii unor pastori ca si fratii Mitoi, Ionescu, Cimpeanu (doi ) , Prunean, Avram, Semenea si sa le spui ca esti de accord cu cuvintele postate de acest individ pe blogul tau?

  Eu I-mi duc copii la o biserica Americana dimineata, asa ca nu sint habotnic… dar situatia care este pusa in fata pastorilor nostrii nu este chiar asa de usoara si individual de mai sus construieste un „straw man” ( Acela fiind pastoral roman) ca sa poata sa-si avanseze agenda…. daca are o agenda… eu nu cred ca are nici o agenda… I place sa faca valuri

  • rodi
   mart. 16, 2013 @ 10:55:05

   Gabi,
   first of all, I hope you do agree that these folks have a right to state their case, and that their experience is their experience, therefore we can not impose our perception on their experience to override their experience.

   They are not impugning the pastors that you mention. They are speaking in general. And, even if there are great pastors (and certainly there are!!!), it still does not negate their experience or their grievances in the churches that they attend or have attended. And even great pastors make mistakes. You are defending pastors which he/she has not impugned here. He/she is not indicting ALL Romanian pastors or churches.

   The more time passes, the more I see how right they are about hiding their identity, because I don’t see anyone engaging the problem, I only see more attacks on them, with no respect for them as our brothers and sisters in Christ. If those were your kids, you would feel much differently. Yet, as a faith community, they are our kids and we should care. And if we cared, even if we thought it was „obraznic” of them in the way they spoke some things, we should lovingly try to restore them- not turn them out. Why is there so much passion against these folks for asking that churches preach in English once a week across the Romanian/American community?

   Why do we feel a need to silence them? Why do we feel the need to make them go away? Is that Christ like? If we are the more mature ones, than shouldn’t it start with us, at least listening, acknowledging and trying to resolve it? Like Chris said, they do the preaching on a regular basis and it has stemmed the flood of Romanian youth leaving the churches in their zone. God bless them for caring and for doing everything they can ‘ sa isi adune tinerii la Casa Domnului.’ And not only that, but, also look at Chris taking it even further, he started a blog(a time consuming activity), to teach the young people theology and to guide them through a biblical understanding of the times we live in. That is an awesome model to follow, for all of the churches that think they are losing something if they start preaching in English.

 6. Dinu Sabau
  mart. 16, 2013 @ 13:12:35

  CAnd va veni vremea sa nu mai va certati pe calea virtuala? Cat despre cel ce scrie in numele tinerilor afectati de „rautatea romanilor” a r fi mai bine sa se roage, nu sa improstie cu pietre!. Din cate stiu eu, tinerii nu merg la americani, ca nu stiu romaneste, ci vor sa fie in „alta parte” fara sa aiba responsabilitate de viata lor. Ei spun ca „comunitatea romaneasca este „legalista”,” dar de cand si pana cand s-a schimbat BIBLIA? La noi la biserica se predica in engleza, in fiecare duminica de ani de zile. Ei vor sa fie „liberi” sa mearga la ce ora vor ei la biserica, cum vor, fara sa raspunda numanui de conduita lor. Adevarata pocainta nu este inteleasa de multi dintre tineri, ne-intelegand ca ei sunt responsabili in fata lui Dumnezeu de ceea ce fac! M-as bucura nespus sa stiu cine scrie in „numele tinerilor? si daca ei cunosc pe Dumnezeu, cu adevarat. Sa avem o convorbire „frumoasa si fructuoasa” nu cu aratari cu degetul si alte ponegriri. Nu uitati, cine arata cu degetul spre altul, mai are 3 degete indreptate spre EL! Unde este POCAINTA autentica? Unde este smerenia, pacea si sfintenia fara de care NIMENI nu va vedea pe Dumnezeu?
  Doamne ai mila de noi!
  Domnul sa va Binecuvanteze!!!

  • rodi
   mart. 16, 2013 @ 16:38:15

   Frate Dinu,
   nu e vorba de cearta aici. Si e foarte bine ca se predica si in engleza, Dumnezeu sa lucreze la inima tinerilor din biserica voastra, indiferent in ce limba li se propovaduieste evanghelia.

   Asta e tot ce cer acesti tineri, sa se predice in limba engleza in toate bisericile. Unde nu se face, fiti siguri ca sunt cu gramada care nu inteleg sensul predicii.

   Si la asta ne rugam ca Domnul sa le ajute, sa poata sa se inchine in biserica cu parintii lor si sa „asculte” evanghelia de care ap. Pavel spune in Romani 10:14: Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? Trebuie ca fiecare copil sa auda evanghelia personal ca sa se pocaiasca. (si majoritatea nu se pocaiesc de la o predica si nici nu putem spune ca nu mai au nevoie de evanghelie odata ce s-au pocait).

   Domnul sa aiba mila de toti cei nemantuiti, si sa nu-i lase sa piara.

 7. gabi
  mart. 17, 2013 @ 01:42:21

  rodi .. se poate discuta situatia tinerilor romani din America intr-un mod civilizat fara acuzatii extreme de tipul „rupere de picioare” frica, atacuri…. si nu cred ca este vorba de un grup de tineri.. sint aproape sigur ca este vorba de unul sau doi enoriasi dintr-o biserica romaneasca mare care se folosesc de denumirea pompoasa „tinerii crestini”

  Am urmarit mai din aproape discutile cu engleza in programele bisericesti… nu stii in ce situatie dificila sint pastorii romani cind trebuie sa multumeasca trei sau patru generatii de oameni in special cind nu sint predicatori care se ridica la nivelul predicilor oferite in bisericile de tip mega americane…

  Te intreb : din ce cauza bisericile care au mers 100% engleza nu pot sa atraga tineri??? Fratele Lascau a adresat acest subiect in predica de duminica seara la Philadelphia Portland

  Te intreb … chiar asa sa fie ?” sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. „…

  „TINERE” , anunt… majoritatea bisericilor mari functioneaza pe stilul democratic in care pastorul este ales si reales de catre congregatie…..

  te intreb chiar asa sa fie? „Noi tinerii traim groaza de-a fii respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane”

  Serios??

  Tipul care scrie mai sus nu cred ca a fost nascut in America judecind dupa regionalismele pe care le foloseste …..

  Si din nou, subiectul abordat este actual , dar felul in care il abordeaza este foarte nociv . Serios , citind stilul in care scrie individual de mai sus ai impresia ca bisericile romanesti sind conduse de o gramada de mafioti si fascisti care deabea asteapta sa-i loveasca cu bita in cap pe cei care iasa din linie…. Sa fim seriosi…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: