Lazar Gog – S-au unit sa faca stricaciuni

walls-of-Jerusalem

They conspired to destroy.. Neemia 4:6-15

Am zidit zidul, care a fost isprăvit pretutindeni pînă la jumătate din înălţimea lui. Şi poporul lucra cu inimă. Dar Sanbalat, Tobia, Arabii, Amoniţii şi Asdodiţii, s’au supărat foarte tare cînd au auzit că dregerea zidurilor înainta şi că spărturile începeau să se astupe. S’au unit toţi împreună ca să vină împotriva Ierusalimului, şi să -i facă stricăciuni. Ne-am rugat Dumnezeului nostru, şi am pus o strajă zi şi noapte ca să ne apere împotriva loviturilor lor.

10 Însă Iuda zicea: ,,Puterile celor ce duc poverile slăbesc, şi dărîmăturile sînt multe; nu vom putea să zidim zidul.„ 11 Şi vrăjmaşii noştri ziceau: ,,Nu vor şti şi nu vor vedea nimic pînă vom ajunge în mijlocul lor; îi vom ucide şi vom face astfel să înceteze lucrarea.„ 12 Şi Iudeii, cari locuiau lîngă ei, au venit de zece ori şi ne-au înştiinţat despre toate locurile pe unde veneau la noi. 13 De aceea am pus, în locurile cele mai de jos, dinapoia zidului, şi în locurile tari, poporul pe familii, i-am aşezat pe toţi cu săbiile, suliţele şi arcurile lor.

14 M’am uitat, şi sculîndu-mă, am zis mai marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: ,,Nu vă temeţi de ei! Aduceţi-vă aminte de Domnul cel mare şi înfricoşat, şi luptaţi pentru fraţii voştri, pentru fiii voştri şi fetele voastre, pentru nevestele voastre, şi pentru casele voastre!„ 15 Cînd au auzit vrăjmaşii noştri că am fost înştiinţaţi, Dumnezeu le -a nimicit planul, şi ne-am întors cu toţii la zid, fiecare la lucrarea lui.

In dimineata aceasta, ne vom uita in acest cuvant adanc, practic, care se repeta mereu si mereu in istoria poporului lui Dumnezeu, in istoria lucrarii personale a fiecaruia dintre noi, in istoria familiilor noastre. Cand cineva isi propune sa se apropie de Domnul, cand cineva isi propune sa se lase in mana lui Dumnezeu, ca sa fie o binecuvantare in lucrarea lui Dumnezeu, cand cineva cu frica de Domnul s-a hotarat cu familia sa faca ceva pentru lucrarea lui Dumnezeu, automat diavolul declara razboi. El are uneltele lui, Arabii lui, Amonitii lui, Asdoditii lui, are colaboratorii lui, cu care fie sa te loveasca direct, fie sa loveasca in familia ta, fie sa loveasca in lucrarea bisericii sau in lucrarea pe care vrei sa o faci pentru Domnul si pentru gloria Lui.

Cum spunea ap. Pavel, scriind Corintenilor , afirma urmatoarele, 1 Corinteni 4:8-9, 14. Sîntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strîmtoare; în grea cumpănă, dar nu desnădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trîntiţi jos, dar nu omorîţi. 14 Şi ştim că Cel ce a înviat pe Domnul Isus, ne va învia şi pe noi împreună cu Isus, şi ne va face să ne înfăţişăm împreună cu voi. Intrebarea pe care vreau sa va provoc sa ne-o punem fiecare individual azi este aceasta:

Cu cine si pentru ce te unesti?

Rev. Dr. Lazar GogVrei sa lucrezi la zidire sau vrei sa lucrezi la nimicire? Si sa ne aducem aminte ca intr-o zi vom sta in fata lui Dumnezeu sa dam socoteala de ce am slujit, de ce am zidit, cu cine ne-am unit si pentru ce scop. Este interesant si dureros in acelasi timp in vers. 8- S’au unit toţi împreună ca să vină împotriva Ierusalimului, şi să -i facă stricăciuni. Este interesant si uimitor in acelasi timp, oameni care cresc in biserica, oameni care cunosc pe Dumnezeu si au vazut lucrarea lui Dumnezeu sa se uneasca pentru astfel de scop- sa nimiceasca, sa zadarniceasca, sa intarzie, sa te descurajeze, sa te loveasca, sa te umileasca. Sa ne uitam la 4 dimensiuni ale acestui aspect si felul in care vom sti sa iesim dintr-o astfel de criza, daca cineva se gaseste la nivel individual, sau la nivel de familie sau in viata bisericii.

1. Spiritul celor uniti la stricaciune

Desigur ca este spiritul celui rau. Este firea pamanteasca, este egoismul. Este dorinta de a nu vedea pe fratele tau, pe sora ta, pe semenul tau, ca face ceva bun pentru Dumnezeu si tu stai cu mainile in san si dormi in biserica. Dar, uitati-va la 3 aspecte:

  1. Spiritul care a calauzit pe cei din vremea lui Neemia, ca sa impiedice rezidirea Ierusalimului, rezidirea templului si rezidirea inchinarii Domnului, acelasi spirit este si astazi. Daca biserica se aduna la rugaciune, daca biserica incepe sa se uneasca, daca Duhul Domnului incepe sa cerceteze, n-ati observat dumneavoastra cum vin muierile de inima? N-ati auzit comentariile pe margine? N-ati auzit descurajarile cu care vin unii? „Fii atenti cine se roaga. Fii atent prin cine vorbeste Domnul. Fii atent cine canta. Fii atent cine organizeaza misiunea aceasta.” Aceasta de unde vine? Vine din firea pamanteasca. Dintr-o inspiratie rea, demonica. Spiritul care i-a manat pe cei din vremea lui Neemia si care ii mana si astazi pe cei ce se uita la lucrarea lui Dumnezeu este mania. (A) Motivul maniei vers 7- Care-i motivul maniei? Succesul in lucrarea Domnului, inaintarea lucrarii lui Dumnezeu, dregerea zidurilor daramate. Sunt oameni care in nevegherea lor, in trairea si umblarea lor,  sunt deranjati de aspecte pozitive in lucrarea lui Dumnezeu si succesul in lucrare, in familie sau individual ii deranjeaza, ii manie. (B) Miscarea spre manie vers. 7f – miscarea a fost auzul. Societatea in care noi traim este o societate care aude foarte repede. Si daca ai facut ceva ce nu s-a mai facut, lucrurl acesta determina invidie si gelozie. Daca prinde pe unul sau doi, uimirea este cum se lasa antrenati altii. Stim ca fiecare trebuie sa veghem aspura noastra si asupra casei noastre. (C) Marimea maniei vers. 7a- Oamenii sa manie asa de tare daca vede ca cineva se roaga mai mult sau vine constant la biserica, se supara. Ar trebui sa se supere pe sine. Dar eu de ce nu ma pot ruga mai mult, de ce nu pot sa fiu constantin casa lui Dumnezeu? Vreau sa va aduc aminte ca oamenii se pot mania. Dar, daca oamenii nu se pocaiesc de maniile lor, trebuie sa tinem minte: Se poate mania Dumnezeu pe noi si mania lui Dumnezeu este mai mare decat mania oamenilor. Romani 1:18 
  2. Sfatul celor uniti la stricaciune. (A) Persoanele implicate. (vv. 7-8) Am vazut spiritul lor care este manie. Niciodata, cei ce vor sa faca rau nu fac singuri, lucreaza impreuna. Cand este vorba de rau si Pilat se poate unii cu Irod. Dar, daca stam credinciosi, nu suntem impiedicati de cursele si de planurile celor ce sta langa noi. (B) Planul acestor persoane. (v. 11) Trei dimensiuni ale planurilor lor- (1) Lucreaza secret, pe la spate, ca atunci cand vine vremea prielnica sa vina in atac ca un roi de albine. (2) Salnicie – Cate relatii de familie si suflete nu au fost ucise in felul acesta? Cate planuri bune n-au fost ucise in felul acesta? Suntem chemati sa dam viata si sa ridicam la viata. Vorba mea, atitudinea mea si gestul meu trebuie sa ridice pe semeni, nu sa-i descurajeze sau sa-i ucida. Felul in care eu sau tu te porti cu familia de langa tine, trebuie sa ridice familia aceea, nu sa ucida familia aceea. (3) Stoparea lucrarii– Purtarea mea, participarea mea, comportamentul meu poate sa incurajeze mai departe focul care s-a aprins in biserica sau poate sa-l stinga.
  3. Sprijinul celor uniti la stricaciune. Stiti de ce au curaj? Din cel putin doua motive. (A) Credinta si concluzii dupa vedere (v. 10) (B) Constanta si loialitate precare din partea unora dintre noi. (Neemia 6:17-19) În vremea aceea erau unii fruntaşi din Iudeia, cari trimeteau deseori scrisori lui Tobia şi primeau şi ei scrisori dela el. 18 Căci mulţi din Iuda erau legaţi cu el prin jurămînt, pentrucă era ginerile lui Şecania, fiul lui Arah, şi fiul său Iohanan luase pe fata lui Meşulam, fiul lui Berechia. 19 Vorbeau bine de el chiar în faţa mea, şi -i spuneau cuvintele mele. Tobia trimetea scrisori ca să mă înfricoşeze. Cand oamenii cu care lucrezi nu sunt loiali, cand multi nu sunt constanti in Cuvantul lui Dumnezeu si in lucrarea lui Dumnezeu, cand unii se compromit la caracter, cand unii stau cu telefonul deschis si trimit texte ca te sfideaza si nu asculta daca le spui ceva- spune ca le dictezi in biserica, e nevoie de pocainta atunci. In casa lui Dumnezeu nu facem ce vrem si nu facem lucrurile cum vrem. Inaintea lui Dumnezeu nu facem ce vrem, pentru ca intr-o zi dam socoteala. In casa lui Dumnezeu suntem chemati sa ascultam si sa lucram impreuna si impreuna sa incurajam poporul lui Dumnezeu si sa fim loiali lucrarii lui Dumnezeu. Daca nu suntem loiali si nu se poate conta pe noi, lucrarea Domnului da inapoi.
  4. Structurarea pentru biruinta. Ce-i de facut atunci cand casa-ti este lovita, cand sufletul iti este lovit, cand lucrarea Domnului si biserica este lovita? Neemia s-a intors la Dumnezeu cu rugaciune (v. 9) 32:15 S-au intors spre Domnul prin veghere (vezi partea finala a vers. 9) S-a intors prin inarmarea poporului pentru o lupta sfanta (VV. 17 si 22-23). Sunt patru lucruri speciale pe care Neemia le-a facut si pe care le putem face si noi, pentru ca familia noastra sa stea in picioare, viata ta, businessul tau, gruparea din care faci parte sa poata sa stea in picioare:
  • (A) Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este aranjarea poporului pentru victorie (biruinta) v. 13 Apelul catre popor. (v. 14) Apelul lui Neemia este acesta: Indeparati frica. Nu va temeti. Apelul lui Neemia este familia. Ceea ce trebuie sa ne motiveze pe noi de fiecare data este ca avem o casa, avem o familie pentru care trebuie sa luptam, nu pe care sa o abandonam. Voi luptati pentru casele voastre, pentru copiii vostri, pentru unitatea voastra. Nu luptati impotriva familiei voastre.
  • (B) Apoi este factorul ‘lupta’, factorul credintei, de fapt. Adica, „Uitati-va la Dumnezeu care este mare, care face minuni. Dumnezeul pe care noi il slujim si pe care noi il vestim este un Dumnezeu care in trecut a facut minuni cu noi si nu s-a schimbat.” De aceea, daca ne uitam la Dumnezeu, Dumnezeu va face iarasi minuni in casele noastre.
  • (C) Apoi, Neemia spune, „Va mai trebuie o dimensiune: Adapost real.” (v. 22) Fiecare sa petreaca noaptea in Ierusalim, cu slujitorul lui. Noaptea sa facem de straja, iar ziua sa lucram. In noaptea cea mai adanca si crunta, in vijelia cea mai puternica, nu te departa de legatura cu Dumnezeu si nu te departa de casa Domnului. Pace nu exista in afara lui Dumnezeu. Pace nu exista in afara bisericii lui Hristos. Pace exista cu Dumnezeu si in biserica lui Hristos. De aceea, daca vrei siguranta in batalia aceasta care este pe viata si pe moarte si pe care cel rau a ridicat-o impotriva ta, daca vrei sa ai liniste totusi si mintea sa-ti fie linistita si sufletul sa nut-i cada in depresie, tu trebuie sa stai langa Dumnezeu. Chiar daca toti ar pleca in alta parte, cum spune cuvantul Domnului prin Habacuc: Domnul tot trebuie sa fie mangaierea ta, bucuria ta, incurajarea ta si a mea. Adevarul care ne poate ridica este sa stam langa Domnul, sa ramanem credinciosi.
  • (D) A patra dimensiune este ardoarea cu care trebuie sa lucram. (v. 21-23) Neemia spune ca exemplul personal conteaza. Oamenii de langa mine s-au uitat la mine si mi-au urmat exemplul. Fii pilda, da-te pilda. Arata ca tu, ca eu credem ce vorbim. Si daca vrem sa fim urmati, cum spune ap. Pavel- sa fim cei dintai in fapte bune.  

Emanuel Church Anaheim

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: