Vladimir Pustan – Iarna Relaţiei cu Dumnezeu la Conferinţa de Tineret la Biserica Muntele Sionului Deva 15 Aprilie 2013

PAGINA Vladimir Pustan PREDICI aici

Turneu Cireșarii – Serbia

19 Aprilie – Uzdin – Sala Tineretului ora 20
20 Aprilie – Coștei – Casa de cultură ora 20
21 Aprilie – Vârșeț – Biserica Penticostală ora 10
21 Aprilie – Vârșeț – Teatrul Național Steria ora 18

Roagă-te împreună cu noi pentru acest turneu!
pustan Deva 2013

via Dani SFART

Exista, din pacate, foarte multi oameni care-si traiesc relatia cu Dumnezeu din amintiri. „Ce grozava relatie am avut cu Dumnezeu eu. Ce primavara a fost, ce rugaciune am avut. Cum citeam Biblia, cum mergeam inaintea lui Dumnezeu, asa cum spunea David ‘imbracat in haine de sarbatoare’. Dar, s-a intamplat ceva. Din primavara aceea a-ti intrat nu in vara, cum ar fi trebuit, dar, din nou in iarna. Si relatia voastra cu Dumnezeu s-a racit. Nu e o problema ca pierzi relatia cu oamenii de multe ori, desi suferi cumplit. Stiti ce e cel mai trist? Este ca multi pierd relatia cu Dumnezeu si nu simt durerea, cat simt pierderea relatiei cu cineva de langa ei. In aceasta seara vreau sa va vorbesc despre asta. Nu ma intereseaza cum stati in relatia voastra unii cu altii, desi sunt convins ca un om al lui Dumnezeu trebuie sa aiba relatii bune cu ceilalti, intrucat, spune Biblia, „Intrucat atarna de voi, traiti in pace unii cu altii.” As vrea sa aveti relatii bune cu cei din casa, ca indiferent cat de sfinti veti fi in biserica, daca nu aveti respect fata de parinti, n-aveti nimic. Adica, Dumnezeu nu are nevoie de slujire a unor oameni, care n-au o relatie buna cu cei din casa lor, relatiile pe care trebuie sa le aveti, de fii, fice, sot si sotie. As vrea sa aveti relatii bune intre voi, cei din biserica si in legatura cu ceilalti din celelalte biserici. Sursa Pozei Ciresarii – Lansare ”Ilustrații pentru predici” Librăria Petros – Cluj – 06 Aprilie 2013

Lansare de carte Pustan

Ti-ai pierdut relatia cu Dumnezeu cand:

1. Esti formalist in inchinare

Dumnezeu ne vrea, in aceasta seara, altfel in relatia cu El. Am ajuns sa intelegem ca o intelegere proasta cu altii, denota o intelegere proasta cu Dumnezeu. Am ajuns si la concluzia ca omul ranit raneste pe altii. Daca, de exemplu, ti-ai stricat relatia cu cineva ziua, Biblia zice ca pana seara sa te duci sa te impaci cu el. Dar, cu Dumnezeu, cum puteti sa stati de ani de zile, cand a-ti putea sa muriti in orice zi. „Doara sunt tineri.” Nu-s tineri, sunteti suficient de batrani sa mergeti in iad. Cata vreme fetele, in Romania nasc la 11 ani si baietii sunt dependenti de pornografie la 13 ani, nu sunteti prea tineri. Unii dintre voi sunteti batrani la 20 de ani. Atatea a-ti facut si atatea a-ti vazut, incat va apuca sentimentul imbatranirii. Noi pastorii uneori spunem cate o prostie. Una dintre ele este ca voi tinerii sunteti generatia de maine. Numai Satana zice ca asunteti generatia de astazi. Pentru noi, sunteti prea tineri ca sa slujiti, pentru Satana nu sunteti prea tineri sa-i slujiti. Diavolul va foloseste si la 12 ani si la 14 ani. Noi va tinem pe banca pana imbatraniti, sau pana va casatoriti si viata devine complicata dupa casatorie. (Zicem) „omul nu-i bun de slujit pana nu-i insurat si dupa ce are 4 copii.” Are doua servicii si vine seara si doarme in biserica de obosit. Atunci e bun el de slujit.

 De la rutina la rugina, de la rugina la ruina

Dar, oare v-ati pus intrebarea cand aveti problema cu Dumnezeu? La noi, la penticostali e simplu. Cu Dumnezeu ai probleme cand nu te mai asculta. Eu nu cred ca e o tragedie ca Dumnezeu nu ne asculta pe noi, pentru ca cel putin odata in viata (sau altii) odata pe luna, i-ati cerut o prostie. Si Dumnezeu a facut bine ca nu ne-a ascultat si Doamne-Ti multumim ca nu ne-ai ascultat toate rugaciunile. Stiti cand intervine iarna peste noi, in relatia cu Dumnezeu? Cand a-ti devenit deja reci, cand v-a inghetat relatia cu Dumnezeu? Cand a-ti devenit formalisti in inchinare. Rutina de fiecare zi aduce in viata noastra rugina. Si rugina aduce ruina. Acesta este drumul pe care l-ati facut multi in viata: De la rutina la rugina, de la rugina la ruina.

Am fost in 1992, imediat dupa revolutie, partea orientarii in Romania, cand a fost vorba de muzica, de inchinare, stiti la ce concluzie am ajuns? E nevoie de inca o reforma. Daca nu va reformati inchinarea, devine ea insusi un stereotip. Am urmarit cateva saituri, care prezinta pe youtube programele lor. Nici nu-mi vine sa cred. Sunt multi tineri care stau in biserica si dorm in timp ce se predica. Casca. Cum sa fi obosit la 16 ani in biserica? Ce fac astia Sambata seara? Adica, pentru multi, Biserica e locul in care sa te plictisesti. Daca nu va veti schimba, si in biserica trebuie sa schimbati lucrurile, si daca merg bine, pentru ca si lucrurile care merg bine pot sa fie o cursa, din momentul in care le faci de fiecare data la fel. Tot timpul trebuie sa schimbati cate ceva, pentru ca numai omul fara intelepciune sta pe loc.

Crestinismul e ca si cand mergi pe bicicleta, cand nu mai pedalezi- zbanc, jos. Inchinarea particulara, a noastra, devine o problema in momentul in care ne rugam ca papagali. Stiti ce a spus Hristos? Nu mai bolborositi aceleasi cuvinte ca si paganii. Si stiti cum fac paganii? Au rugaciune invatata pe de rost. Nu exista durere mai mare, decat rugaciunea care o spui la fel, in fiecare seara si in fiecare zi. Cand nu mai cu Dumnezeu cuvinte noi de spus, inseamna ca cu tine e o problema. Ti s-a facut praf inchinarea particulara si cea publica. Multi dintre noi cantam in asa fel, incat nu stim ce cantam. Nu mai avem pasiunea aceea pentru Isus Hristos. In momentul in care judecati pe altii in inchinarea lor aveti probleme. Dumnezeul nostru doreste ca noi, atunci cand venim in Biserica, sa avem sarbatoare, sa traim in sarbatoare. Hristos nu e mort, e viu. Aceasta sarbatoare trebuie sa fie complectata de o puternica dorinta de a noastra de a fi cu un mare respect pentru Dumnezeu. Dumnezeu este bun, drept, mare si sfant, in fata caruia trebuie sa avem grija cum venim, si cum ne prezentam inaintea Lui.

Formalism

Dumnezeul nostru doreste foarte mult sa traim altfel inchinarea. In momentul in care nu mai plangeti, in momentul in care nu mai patrunde inchinarea si a-ti devenit formalisti, o faceti de obicei, dumneavoastra aveti problema. Rugaciunea nu este o datorie, rugaciunea este un privilegiu. Nu cred ca e un lucru care sa ne duca mai rapid inspre iad decat obiceiul, formalismul- sa facem si noi ca si altii au facut inaintea noastra. Nu (vorbesc de) schimbare de dragul schimbarii. Ci, sa va fie frica de orice ce v-ar putea duce cu Dumnezeu la o relatie din aceasta, invatata. Aceasta-i rugaciunea, aceasta-i cantarea, stim ce urmeaza. Adica, noi care cantam „Lasati Duhul Sfant sa lucreze”, noi stim ce urmeaza. Dar, daca Dumnezeu ne poate surprinde altfel? Dar, daca am avea in biserica, in timpul slujbei, 3 ore de rugaciune. Ar fi un prapad? Ca in ziua aceea sa nu se mai cante nimic, sa se roage. Am urmarit un pastor care a zis, „Timp de 3 luni sa nu se mai cante nimic, pentru ca noua nu ni-e mai sunt dragi cantarile. Voi nu mai cantati cu pasiune. Decat sa cantam fara pasiune, 3 luni oprin cantarea, sa va fie dor de ea.” Dupa 3 luni de zile stiti ce a facut biserica? A luat foc, asa a cantat. Le-a fost frica ca odata in biserica (din nou) se va tacea din gura.

Formalism. Stiti cum il tratam pe Dumnezeu multi dintre noi? Multi il trateaza pe Dumnezeu asa cum isi trateaza sotul/sotia dupa 10-15 ani de casatorie. Zice, „Lasa, ca i-am adus flori la inceput.” Adica, ne obisnuim cu Dumnezeu. Nu exista mai mare durere decat sa va obisnuiti cu Dumnezeu, ca nu va mai surprinde Duhul lui Dumnezeu cu nimic, pentru ca stiti ce urmeaza. Cati dintre voi stati ca pe jar, zicand, „Abia astept pana maine dimineata (la biserica), sa vad ce vrea sa mai spuna Dumnezeu, sa vad cu ce frati ma mai intalnesc si ce minuni va face Isus in mijlocul nostru?” Am intalnit o fanfara care daca nu sunt pusi sa cante intr-o zi, ei nu merg la biserica. Trebuie sa se produca neaparat. Oameni buni, Dumnezeu nu ne-a creat sa fim vedete in biserici. Dumnezeu ne-a chemat sa fim slujitori.

Intrebi pe cineva: Slujesti in biserica? Zice: Nu. Dar stiti ce inteleg ei prin slujire? Cantare si cuvant. Daca nu predica si canta (considera ca) nu slujeste cu nimic. Voi numai de asta a-ti auzit. De aceea sunt atatia someri in biserica lui Hristos. Nu stiu cand a-ti plans ultima data, asa vreo doua saptamani, sa va aruncati cenusa-n cap si sa simtiti ca pica tavanul pe voi. In momentul in care nu mai plangeti in relatia cu Dumnezeu, in momentul in care nu te mai bucuri si nu te mai intereseaza ce zice unul sau altul despre inchinarea ta,

2. Cand iti pierzi interesul fata de conversatiile spirituale  

In Matei 12:34 spune, „Căci din prisosul inimii vorbeşte gura.” Daca te intalnesti cu un om si nu vorbesti cu el decat de film, meci, politica, haine, mall… daca in relatia ta cu Dumnezeu, cu oamenii, tu nu mai vorbesti despre Dumnezeu, despre ce s-a intamplat, despre ce cantare noua a-ti auzit, despre ce minune a facut Dumnezeu undeva, dumneavoastra aveti probleme grave cu Dumnezeu. Pentru ca, daca sunt doi indragostiti, acestia vorbest tot timpul unul de celalalt. Pentru ca vorbesti dei ubirea ta. Daca voi nu vorbiti de Hristos, inseamna ca voi nu-l iubiti. El nu-i iubitul inimii voastre, pentru ca despre iubit se vorbeste tot timpul. Hristos ar trebui sa fie capul conversatiei. In momentul in care tu ti-ai pierdut dorinta de a vorbi si de a auzi despre El- cum adica sa te plictiseasca o predica? Voi puteti lua ceva din oricare predica, si din orice indemn de rugaciune care s-ar da. Cum vi la biserica fara caiet si creion? Sti ca o ideie buna se uita imediat?  (20)

3. Cand cauti distractiile lumesti

Aveti bratarile alea care spun Ce Ar Face Isus? N-ar merge in discoteca, va spun eu. Isus nu ar apuca sa se duca la baut si sa se drogheze. Isus nu s-ar duce intr-un loc cu filme….. Adica, ce ar face Isus in locul tau? Ar trai o viata frumoasa. In momentul cand tie nu-ti mai place lucrurile acestea, tovarasia sfintilor ti se pare sterila, cand gandul tau este sa te duci in lume, ca acolo e grozav, ti-ai pierdut relatia cu Dumnezeu. Ca si la fiul risipitor, totul se sfarseste la laturile din troaca de porci. Asta e ultimul lucru la care Satana vrea sa il ia de la tine. Dupa ce ti la murdarit si ti la distrus, diavolul vrea sa spuna, sa-si bata joc de tine: Poftim, eu sunt marele porcar si tu esti slujitorul meu. La inceput, Satana e ca un chelnar: Vrei aia, vrei asta? Vrei sa ai popularitate, vrei fete? Ti-aduc tot pe tava. Dar, dupa aceea vine si iti cere nota de plata. Intotdeauna e invariabil sufletul, cu asta platiti toti. Tot ce va aduce Satana pe masa, platiti cu sufletul.

In momentul in care cauti lumea si distractiile lumesti, relatia ta cu Dumnezeu s-a racit. Este rece, iarna. Cand ti-ai pierdut interesul pentru evanghelizare inseamna ca nu mai ai o relatie buna cu Dumnezeu. Stiti ce scrie pe multe biserici din America? Intrati pentru a va inchina, iesiti pentru a sluji. Noi cantam aici, si a-ti cantat frumos, dar as vrea sa va vad in parc peste o saptamana, ca e primavara. Acolo suntem cam tacuti multi dintre noi. Multe biserici se abat pe dinauntru, prea putine se duc afara sa vorbeasca cu altii. Multi a-ti fost prin staruinte… a-ti prins culmi de glorie spirituala, a-ti avut bucurii duhovnicesti extraordinare. Dar, nici o bucurie nu se poate compara cu castigarea unui suflet pentru Hristos. In momentul in care ai smuls un om din iad, direct din foc,  si l-ai adus in biserica lui Dumnezeu si in imparatia lui Dumnezeu, ai o bucurie care nu se poate reda. Nu stiu decat acei care au facut lucrul acesta. Si pentru voi s-au rugat altii si v-au adus cuvantul lui Dumnezeu. Nu se poate sa stam in bisericile noastre si sa nu facem nimic pentru ceilalti.

4. Cand iti pierzi interesul slujirii a celor saraci (devii zgarcit)

Nu se poate sa vina cu mana intinsa si fratii nostri sa plece si sa-i ajute statul Roman. Cand am inceput sa evanghelizam, nu ne-am gandit vreodata ca vom ajunge sa facem 100 de portii de mancare in fiecare zi. Cantina saracilor in municipiul Beius e tinuta de Ciresarii. 40 de copii in fiecare zi i-au masa la noi si ii invatam scoala, multi din ei din familii dezbinate, distruse, sau orfani. Sunt oameni care daruiesc si abia asteapta sa faca bine. Am avut nevoie si am cerut un aragaz pentru o familie saraca si ieri dimineata am avut 6 aragaze. Stiti ce am conlus? Ca suntem o forta. Nu va mai plangeti ca suntem saraci, ca suntem bogati. Am fost in Benin, in Africa. Acolo, din 10 copii, cati are o femeie, 5 mor de foame. Stau cu burtile umflate si cu o bucata de orez in mana, date de Japonezi. Stau in pomi. Iar noua, nu ne mai sunt buni pantofii, sau geanta de anul trecut. Pantofii astia nu ne mai sunt buni, ca i-am purtat deja 2 saptamani si nu-s mai la moda. Altii, nu au picioare. In momentul in care uiti ca adevarata religie spune, „Iacove, trebuie sa ai grija de vaduve si de orfani,” tu nu ai o relatie buna cu Dumnezeu.

Matei 25:34 Atunci Împăratul va zice celor dela dreapta Lui: ,Veniţi binecuvîntaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia, care v’a fost pregătită dela întemeierea lumii. 35 Căci am fost flămînd, şi Mi-aţi dat de mîncat; Mi -a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M’aţi primit; 36 am fost gol, şi M’aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă, şi aţi venit pe la Mine.` 37 Atunci cei neprihăniţi Îi vor răspunde: ,Doamne, cînd Te-am văzut noi flămînd, şi Ţi-am dat să mănînci? Sau fiindu-Ţi sete, şi Ţi-am dat de ai băut? 38 Cînd Te-am văzut noi străin, şi Te-am primit? Sau gol, şi Te-am îmbrăcat? 39 Cînd Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă, şi am venit pe la Tine?` 40 Drept răspuns, Împăratul le va zice: ,Adevărat vă spun că, oridecîteori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie mi le-aţi făcut.`

5. Cand nu mai ai chef sa vii la biserica

Asta nu vine dintr-o data, vine pe rand. Prima data lipsesti dimineata, vii seara. Si apoi seara, este biserica fara frecventa. De cate ori a lipsit Toma de la biserica, ca sa piarda binecuvantarea nasterii din nou? Odata. De doua ori am lipsit de la biserica, in 20 de ani de cand sunt pastor, cand m-am accidentat. De multe ori nu-mi vine sa ma duc la biserica, atata sunt de amarat si de framantat. Dar, imi dau seama: Eu de unde primesc putere? Unde? Acasa? Zicea David, „Ma bucur cand mi se zice, „Haideti la casa Domnului.” El se bucura dinainte. Noi trebuie sa venim sa-I dam lui Dumnezeu inchinarea noastra. Merita.

Eu nu zic ca de fiecare data e grozav la biserica. Aduceti-va aminte cum era pe arca lui Noie. Cum credeti ca mirosea? Nu am gasit in lumea asta o institutie care sa duca oamenii spre cer decat biserica. Cand iti pierzi bucuria de a veni la biserica, tu ai probleme cu Hristos, pentru ca El e capul bisericii.

6. Cand iti pierzi dragostea pentru Biblie

Cand aveti probleme cu Dumnezeu, nu mai cititi Biblia. Va propun un targ in seara asta: Sa schimbati timpul in fata calculatorului cu timp in cititul Bibliei si va garantez ca multi veti fi super spirituali, oameni pocaiti. De ce oare nu citim Biblia? Stiti cand incepe un om sa se destepte? Cand citeste. Nu am intalnit nici un om, pe pamantul acesta, fara ca si sa fi citind Biblia aceasta. Pentru ca de la tinerete si pana la batranete, cine citeste Biblia aceasta e un om destept. Pentru ca se pregateste din viata de acum pentru viata vesnica. Cei mai multi deschid Biblia cand au probleme. E tarziu. Daca nu cititi Biblia inseamna ca nu iubiti pe cel ce a scris-o. (45)

Ce am putea face? Sa va pocaiti.

  Sa spui, „Doamne, cum e relatia mea cu Tine?” Primul lucru care trebuie sa se intample este sperietura zdravana, pocainta. Pe tine sa nu te intereseze: Ce va fi cu ala. El pacatuise, dar Ioan ramasese la crucea lui Hristos. Fratilor, nu exista pocainta instanta. Pocainta e un lucru greu, care se face cu mare greutate. Nu exista lucruri instante in imparatia lui Dumnezeu, totul e munca. In spatele unei predici sunt ore de pregatire, in spatele unei cantari are 6 ore la pian. Dar, voi nu vedeti decat acele 5 minute, exact cum mancati o mancare de la mama, in 10 minute si uitati ca s-a facut in 3 ore. Noi nu vedem decat produsele finite, dar nu vedem ce-i in bucatarie, in spate. Vreti sa fiti cei mai buni la scoala? Pentru asta trebuie sa invatati. Nu exista noroc. Nu poti sa faci ceva pentru Romania din fata calculatorului. Trebuie sa renuntati la lucruri- din asta tai, din aia tai… A-ti auzit despre disciplina spirituala? Cum sa imi impart 24 de ore, zilnic.

2 comentarii (+add yours?)

 1. rodica forgaci
  ian. 11, 2014 @ 21:46:38

  DOMNUL SA TE BINECUVINTEZE FRATE PUSTAN ASCULT CU MARE PLACERE PREDICILE DUMNEAVOASTRA SI MA INTARESC MULT SPIRITUAL

  • rodi
   ian. 11, 2014 @ 21:54:51

   Rodica
   Domnul sa te binecuvanteze si sa-l binecuvanteze si pe fratele nostru Vladimir Pustan cu sanatate, sa ne poata vesti Cuvantul, ca toti ne zidim mult din predicile dansului!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: