Tarile din care s-ar putea sa dispara religia

sursa: BBC News via Descopera.Ro Poza via www.napocanews.ro

Un studiu efectuat în 9 ţări, pe baza datelor colectate în recensăminte, susţine că religia urmează să dispară.

De-a lungul timpului, numărul persoanelor fără afiliere religioasă a crescut vertiginos, arată studiul. Introducerea datelor într-un model matematic complex arată că rezultatul acestei tendinţe va fi dispariţia religiei în ţările studiate.

Rezultatele au fost prezentate la o întrunire a American Physical Society. Modelul ia în calcul toate motivele sociale ce duc la aderarea la religie, fiind folosit în explicarea sistemelor dinamice neliniare.

Acelaşi tip de model a fost folosit pentru a explica declinul limbilor tradiţionale. „Ideea este simplă”, explică Richard Wiener, membru al Research Corporation for Science Advancement. „Se porneşte de la ipoteza că grupurile sociale cu mai mulţi membri sunt mai atrăgătoare pentru potenţialii membri, şi de la ipoteza că grupurile sociale au o utilitate sau conferă un status social. De exemplu, în cazul limbilor, poate exista o utilitate mai mare în a vorbi spaniola faţă de utilitatea pe care o oferă limba Quechua, ce pierde teren în Peru. La fel, a fi membru al unei religii oferă o anumite utilitate sau status social”, arată cercetătorul.

Cercetătorii au studiat datele referitoare la afilierea religioasă, colectate în recensăminte în ultima sută de ani. Ţările studiate sunt Australia, Austria, Canada, Cehia, Elveţia, Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă şi Olanda.

În majoritatea democraţiilor moderne şi laice se observă tendinţa în care din ce în ce mai mulţi cetăţeni se declară ca fiind neafiliaţi religios. Astfel, în Olanda 40% dintre cetăţeni declară că nu sunt afiliaţi unei religii. Cel mai mare procent, de 60%, a fost înregistrat în Cehia„, afirmă Dr. Wiener.

Pornind de la aceste date, cercetătorii au aplicat apoi modelul matematic complex, ajustând parametrii pentru beneficiile sociale şi utilitare pe care le obţin cei ce se declară non-religioşi. Parametrii s-au demonstrat a fi similari în toate ţările studiate. În toate ţările, modelul matematic indică faptul că religia se îndreaptă spre extincţie.

„Este un rezultat extrem de sugestiv”, declară Dr. Wiener.

Un comentariu (+add yours?)

  1. Costin
    iul. 08, 2013 @ 04:23:44

    Și majoritatea țărilor respective au nivele înalte de bunăstare și foarte puțină criminalitate. Sunt exemple clare care demontează argumentele cum că religia ar fi o forță necesară pentru civilizație.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: