Cine l-a creat pe Dumnezeu? Traducere de A. C.

READ THIS ARTICLE in ENGLISH here

photo via plus.google.com

Cine l-a creat pe Dumnezeu? Si cum poate fi Dumnezeu trei si unul? Nu sunt acestea ,,mistere”? si nu ar trebui ca crestinii sa raspunda simplu: ,,noi nu stim”? Explora impreuna cu John Lennox in timp ce el explora intrebari grele si obiectii aduse crestinismului. La inceput  sa ascultam un clip de 11 minute si dupa aceea cursul intreg de video in partea de jos a postarii lui John Lennox la UCLA (video in Limba Engleza).

INTREBARE:

Daniel Lowenstein: Una dintre cele mai de baza dificultati pentru cei ce detin punctul de vedere a unui univers materialistic este problema unui inceput. Si, asa dupa cum ati afirmat, cu mult inainte ca Crestinismul sa sustina ca universul a fost creat, iar acum avem teoria big bang-ului care cel putin sugereaza (ca) a inceput la un anumit moment. Si totusi, exista intotdeauna problema: Da, dar daca nu poate exista o cauza neprovocata, atunci ce l-a creat pe Dumnezeu? Si cred ca, Crestinismul da raspunsuri diferite la aceasta. Dupa cum eu inteleg, raspunsul lui Augustin a fost ca Dumnezeu a fost in afara timpului. Si intr-un fel, acesta este un raspuns bun, dar mi se pare ca aceasta este doar un fel de a spune: ,,Noi nu stim care este explicatia, pentru ca nici unul dintre noi nu avem nici macar cea mai mica idee de  ceea ce inseamna a fi in afara timpului.” Sau, Crestinismul spune ca Tatal, sau Fiul si Duhul Sfant sunt trei, dar ei sunt una. Si de la aceste declaratii, urmeaza multe lucruri minunate. Si totusi, se pare ca aceasta este un fel de a zice ca: ,,Noi nu stim ce inseamna aceasta , pentru ca nu avem nici o idee ce inseamna sa fi trei si sa fi una, si cum un Dumnezeu asa de puternic si de extraordinar ca si, sa zicem Dumnezeul lui Iov, poate sa apara sub o forma de om si sa fie Duhul Sfant.” Deci punctul meu de vedere este acesta, si cred ca aceasta poate fi un punct forte sau o slabiciune, dar se pare ca multe dintre aceste intrebari dificile sunt explicate numai prin mistere – care este un cuvant Crestin, si ar fi un fel de a spune ca ,,Noi nu stim.”

RASPUNS:

Imi place mult, in special acest lucru, si ma gandesc la asta foarte mult pentru ca este absolut evident ca inlocuind un mister cu un altul nu este intotdeauna un mod util spre  inainte. Haideti sa despachetam aceasta deoarece aici sunt 3 sau 4 intrebari. Sa ne ducem la prima intrebare care pe mine m-a interesat deoarece  in ultimul timp s-a pus un accent mare asupra acestui subiect. Atat in Nord America cat si in Europa toata lumea vorbeste despre aceasta. Eu credeam ca am lasat-o in urma cand am fost in Rusia. Si intrebarea este aceasta:

Cine l-a creat pe Dumnezeu?

Dawkins (un lider al ateilor) a folosit-o ca idea centrala a cartii sale ,,Amagirea despre Dumnezeu”. Am fost stupefiat cand am gasit-o acolo. Primeam aceasta intrebare tot timpul  cand mergeam la academiile de stiinta, in timpul calatoriilor mele prin Rusia la sfirsitul anilor 1980 pana pe la inceputul anilor 1990. Era aproape de fiecare data prima intrebare. Daca  crezi ca Dumnezeu a creat universul atunci este logic ca sa pui aceasta intrebare: Cine l-a creat pe Dumnezeu? Si apoi cine l-a creat pe Dumnezeul pe care l-a creat Dumnezeu… si tot asa pana la infinit. Si acesta a fost sfarsitul lui Dumnezeu, desigur. Si aceasta este exact ceea ce spune Dawkins in cartea sa ,,Amagirea despre Dumnezeu.” Haideti sa o analizam putin. (Transcriptul continua sub acest video in Limba Engleza…)

VIDEO by VeritasForum website www.veritas.org (ENGLEZA)

Cine l-a creat pe Dumnezeu? Daca pui aceasta intrebare, arata ca l-ai caracterizat pe Dumnezeu ca fiind creat. Deci tu vorbesti despre un dumnezeu creat. Acum, poti sa-ti imaginezi daca Richard Dawkins ar fi scris o carte numita ,,Amagirea despre un dumnezeu creat”? Eu nu cred ca multi oameni ar cumpara aceasta carte, pentru ca nu am nevoie ca el sa-mi spuna ca dumnezeii creati sunt o dezamagire (sau o iluzie). Apropo, noi de obicei pe acestia ii numim idoli.

Aceasta intrebare este extrem de importanta, deoarece este o ilustrare a unei intrebari care exclude explicatia care este mai mult ca sigur sa fie adevarata deoarece Crestinismul sustine ca Dumnezeu nu a fost creat. Si la fel daca Dumnezeu a fost necreat. ,,La inceput a fost Cuvantul…” si acum ma duc la intrebarea care a fost de fapt trei intr-una la care iti raspund  intr-un mod indirect. ,,La inceput a fost Cuvantul, Cuvantul a fost cu Dumnezeu, si Cuvantul a fost Dumnezeu.” El deja a fost. Deci, afirmatia principala a Crestinismului este, si la fel si in Iudaism si Islam, desigur, sustin la fel ca Dumnezeu este etern. Asadar, intrebarea prin definitie, nici nu se poate aplica Lui. Si aceasta este imens de important. Singurul lucru care-l poti scoate de aici deci, este intr-un sens negativ adica sa presupui ca totul face parte din categoria de a fi creat. Dar aceasta face numai ca sa implore intrebarea originala. Si grecii au fost interesati de ea, si de aceea Evanghelia dupa Ioan incepe cu aceste cuvinte ,,La inceput, Cuvantul deja a fost.” Si apoi ne spune ca toate lucrurile au fost facute prin El.

Grecii au fost interesati de aceasta intrebare ca fiind de doua categorii. Lucrurile care au ajuns sa fie – lucrurile create, si lucrurile care deja erau. Si intrebarea isi gaseste rezolvarea astfel: exista un lucru, sau o fiinta (faptura) care nu a fost creata si totusi sa existe? Si aceasta sustine Crestinismul. Si acesta se numeste DUMNEZEU. Eu si Richard Dawson am avut o dezbatere chiar pe acest subiect odata la Oxford, si i-am zis: ,,Richard, tu zici ca cine l-a creat pe Dumnezeu este o intrebare legitima. Eu nu cred ca este legitimata. Dar haide sa pretindem ca este legitimata. Tu crezi ca pe tine te-a creat universul. Lasa-ma acum te rog, ca sa te intreb pe tine intrebarea ta: ,,Cine l-a creat pe creatorul tau?” Inca si astazi astept un raspuns de la el. Acesta este primul punct.

ACUM DESPRE TRINITATE: Foarte pe scurt sa vorbim despre al doilea punct. Dumnezeu este trei intr-unul. Este acesta un mister? Da, desigur ca este. Am vorbit la peste 1 000  de oameni de stiinta. Un om a venit dupa ce s-a terminat la mine, un fizician, si mi-a zis: ,,A fost foarte interesant, toata aceasta discutie despre Dumnezeu. Dar, sa sti ca am dedus de aici ca esti crestin.” I-am raspuns: ,,Esti foarte istet.” El mi-a raspuns: ,,Hai, mai lasa! Ca si Crestin, tu esti obligat sa crezi ca Dumnezeu este o triunitate. Ca Isus a fost Dumnezeu si om.” Si apoi a mai zis: ,,Tu esti un matematician. Aceasta este absurd. Poti sa-mi explici si mie cum se poate asta?”

,,Bine,  i-am raspuns, pot sa-ti pun eu o intrebare mai intai?” El mi-a raspuns: ,,Desigur.” Asa ca am spus: ,,Spune-mi, ce este constiinta?” El a stat si s-a gandit cateva momente si a zis: ,,Nu stiu.” I-am raspuns: ,,Este in regula, hai sa te intreb ceva mai usor. Ce este energia?”  ,,Ei bine, a raspuns el, eu sunt fizician, pot sa masor energia, si pot sa o folosesc.” Sti ceva, i-am raspuns eu, nu aceasta a fost intrebarea mea! Intrebarea mea a fost, ce este energia?” El a raspuns atunci: ,,Nu stiu.” ,,Ah, i-am raspuns, foarte interesant. Nu sti. Spune-mi dar, tu crezi in constiinta?” ,,Da”, mi-a raspuns el. ,,Crezi in energie?” ,,Da”, a raspuns el. ,, Deci tu crezi in aceste doua lucruri dar nu sti ce ele sunt. Va trebui sa nu te  mai consider un intelectual? Sa te sterg de pe acea lista?” ,,Te rog sa nu faci asta”-a spus el.  Eu i-am raspuns: ,,Aceasta este exact ceea ce tu ai vrut sa faci cu mine cu cinci minute in urma.” I-am zis: ,, Daca tu nu sti ce este energia, nimeni nu stie, si daca nu crezi lucrul acesta atunci citeste ce scrie Richard Fineman. Daca nu sti ce este energia, sa nu fi surprins atunci daca energia, lumina, gravitatia si constiinta sunt un mister.Nu fi surprins daca vei gasi un astfel de element in Dumnezeu. Si cu siguranta ca-l vei gasi.”

Dar, l-am impins putin mai departe. Si i-am zis: ,, De ce crezi in aceste lucruri daca nu sti ce ele sunt?” Aceasta a fost putin dificil pentru el, si am incercat sa-l ajut. I-am zis: ,,Tu crezi in aceste lucruri datorita conceptului lor explicativ de puteri.” Si el mi-a raspuns: ,,Este exact asa cum spui.” I-am raspuns: ,,Uite, desigur ca eu nu pot sa-ti explic cum Dumnezeu a devenit om. Dar, singura explicatie care are sens este evidenta asa cum o vad. Am o analogie simpla care te-ar putea ajuta. Este o analogie de nivel scazut, dar cel putin este biblica. Eu sunt casatorit. Sunt casatorit de 42 de ani si jumatate cu aceiasi persoana. Si eu si sotia mea suntem intr-un fel una. Noi suntem doua persoane intr-un singur trup, Biblia spune ca intr-o unitate comuna. Si mie mi se pare ca in cazul cel mai mic (sa nu ma intelegi gresit cand spun asta) acest mister ne spune ceva nemaipomenit despre Dumnezeu. Dumnezeu nu este monolit, care fiind spus intr-un mod grosolan a fost un singuratic, asa ca El a facut cativa oameni, ca El sa aiba pe cineva cu care sa poata vorbi. Dumnezeu este El insusi o partasie.” Aceasta este nedimensionabil, ceva ce nu putem cuprinde, dar are sens, si eu simt ca este ceva de felul acesta.

Aici gasiti intregul video. Descriere: (In Limba Engleza)

Copiii cred in basme cu zane pana ce capacitatea lor de rationament se maturizeaza si ajung sa priceapa ca acesta incredintare nu are nici o temelie pe care sa te bazezi si nici o justificare. Oare credinta in Isus Christos necesita o suspendare de logica? Poate Crestinismul fi dovedit ca este adevarat? Profesorul de lege de la UCLA, Daniel Lowenstein acorda un interviu matematicianului de la Oxford, John Lennox cu intrebari sincere despre Crestinism si motivele de credinta. Dupa acest interviu urmeaza intrebari si raspunsuri din partea audientei.(In Limba Engleza)

John Lennox intreaga lectura din 2011

(oficial) Crestinismul si Basmele (ENGLEZA)

[official] Christianity and the Tooth Fairy

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: