Ce sa faci ca sa nu aluneci niciodata ? Beniamin Faragau (Essential Sermon)

beni faragau

PAGINA Beniamin Faragau PREDICI aici

fragmente din predica aceasta:

 • Ca sa poti trai in pacat in liniste trebuie sa negi venirea Domnului si judecata.
 • N-ai timp de Scriptura? N-ai timp de evanghelie? Nu te mira de indoielile si de necredinta ta.
 • Oare ce fel de doctrina a mantuirii avea Domnul Isus Hristos? De unde o fi invatat-o? In orice caz, in textul acesta, nu credea in ‘odata mantuit, pentru totdeauna mantuit’.
 • Traim intr-o lume globalizata, intr-o lume a internetului. Cu un singur clik poti asculta ce predicator vrei, de ori unde din lume. Nu sti cine este, nu sti care e relatia cu sotia lui, cu copiii lui, care e relatia cu pacatul. Nu sti nimica despre el. Ii auzi cuvintele, suna mieros si incepi sa mergi dupa el. Multi ii vor urma in destrabalarile lor si calea adevarului va fi vorbita de rau. De ce? Pentru ca traim intr-o lume in care diavolul a deghizat in cuvinte foarte frumoase erezii strecurate pe furis, pe care nici nu le poti verifica daca nu cunosti Scriptura. Viata nu le-o vezi, deci, n-ai de unde sa sti ca-i prooroc mincinos sau invatator mincinos si asta este tragedia lumii in care traim.
 • Sunt convins de faptul ca pot aluneca. Domnul Isus a spus, „Bagati bine de seama cum va traiti viata.” Dar, tot El a pregatit si mijlocul de a rezista in fata ispitelor, de a nu aluneca niciodata… Ca sa rezisti, sa stai in picioare, sa nu fi maturat de val trebuie sa stai ancorat, intemeiat pe invataturile Scripturii.
 • O intrebare: Este oare chiar posibil sa uiti ca ai fost (nu ca ti s-a parut ca ai fost) curatit de vechile tale pacate? Dati-mi voie sa il las pe Petru sa vorbeasca in capitolul 2 (2 Petru) Însă, în popor, s-au şi ridicat profeţi falşi, cum şi între voi vor fi învăţători falşi, care vor strecura erezii[a]distrugătoare şi-L vor nega pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, Teologia noastra ar putea sa adauge „nu au fost niciodata rascumparati.” Daca tu sti mai bine ca Petru, te las pe tine cu stiinta ta. Dar textul meu atata spune: „Se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare vesnica.” Si daca ar fi doar atata, dar textul continua… „Mulţi îi vor urma în depravările lor; din cauza lor calea adevărului va fi batjocorită. „

Beniamin Faragau predica din cartea 2 Petru 

Cred ca nu este mai mare bucurie pentru Dumnezeu, decat sa vada ca ne dezlipim de ale noastre- El ne-a dat 6 zile sa lucram, sa ne facem lucrul nostru, dar a saptea nu e a noastra. E Sabatul Lui, odihna Lui. Cum ar fi daca cel putin odata pe saptamana am uita de ale noastre si ne-am ridica ochii sa privim secerisul prin ochii lui Dumnezeu, sa vedem ca mare-i secerisul, putini sunt lucratorii.

Cand incepi sa te rogi impreuna cu Hristos pentru planurile Lui, la un moment dat inima ta se incarca cu ce apasa pe inima Lui si de aceea, Domnul Isus in capitolul 10 ia pe cei care i-a indemnat la rugaciune si ii trimite in lucrare. Si le da putere, puterea pe care El a demonstrat-o- sa scoata draci, sa vindece bolnavi si neputinte si sa propovaduiasca evanghelia. Dar nu le da putere sa evite prigoana si suferinta. Dimpotriva, le spune, „Fiti intelepti ca serpii, si blanzi ca porumbeii. Paziti-va de oameni. Va vor da in judecata soboarelor si va vor omori.” Cu alte cuvinte: Fiti intlepti si evitati suferinta fara rost. Dar, daca nu puteti trece pe langa ea, rabdati-o, pentru ca cel ce va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

Interesant este ca Domnul Isus, la sfarsit le spune, „Nu va temeti de cei ce ucid trupul. Asta se va intampla cu fiecare dintre voi. Ci temeti-va de acela care dupa ce a ucis trupul poate sa arunce si sufletul in Gheena.” Am stat si m-am oprit asupra acestor cuvinte si m-am intrebat: Oare ce fel de doctrina a mantuirii avea Domnul Isus Hristos? De unde o fi invatat-o? In orice caz, in textul acesta, nu credea in ‘odata mantuit, pentru totdeauna mantuit’. Daca ar fi crezut in asa ceva nu le-ar fi spus ucenicilor, „Temeti-va de acela care dupa ce a ucis trupul poate sa arunce si sufletul in Gheena.” Si repeta cel putin de doua ori lucrul acesta. Cu alte cuvinte, din gura Domnului Isus Hristos auzi faptul ca si tu si eu putem aluneca, si tu si eu suntem in pericol, si tu si eu suntem amenintati. Cu alte cuvinte, viata crestina nu se traieste cu mainile in buzunar, in vacanta. Viata crestina este o viata de veghere, o viata de pazire a credintei.

Si tema cu care as vrea sa incep cartea 2 Petru este:

Ce sa fac ca sa nu alunec niciodata?

Cu alte cuvinte sunt convins de faptul ca pot aluneca. Domnul Isus a spus, „Bagati bine de seama cum va traiti viata.” Dar, tot El a pregatit si mijlocul de a rezista in fata ispitelor, de a nu aluneca niciodata. Ce sa fac ca sa nu alunec niciodata? 2 Petru are doar 3 capitole, e o carte scurta, o puteti citi in fiecare zi, de 3 ori, cel putin, sau macar odata si veti vedea ce va va vorbi Dumnezeu prin aceasta carte. E o carte foarte practica, este ultima scriere a lui Petru. In versetul 1 din capitolul 3 el le scrie: „Preaiubitilor, aceasta este a doua epistola pe care v-o scriu. In amandoua caut sa va trezesc mintea sanatoasa, prin instiintari.” Cu alte cuvinte, din start le spune scopul epistolei lui.  „Ca sa va fac sa va aduceti aminte de lucrurile vestite mai dinainte de sfintii prooroci…” (asta este Vechiul Testament) „de porunca Domnului si Mantuitorului nostru..” (asta este Domnul Isus Hristos, data prin apostolii Sai si asta este tot Noul Testament). Cu alte cuvinte: Prin instiintari vreau sa va trezesc mintea sanatoasa sa stati ancorati in toata Scriptura pentru ca toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos sa invete, sa mustre, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

Doua epistole, acelasi autor, aceleasi destinatari. Cu alte cuvinte, cele doua carti- 1 Petru, 2 Petru trebuie tinute laolalta si intelese impreuna. Cu alte cuvinte, nu inchideti 1 Petru (care tocmai l-am terminat), in timp ce deschidem 2 Petru. Ci stati inaintea scrierii lui Petru pentru ca trebuie sa scoatem din fantana primei carti o multime de lucruri ca sa putem intelege cartea asta scurta care urmeaza. Cele 2 epistole trebuie intelese impreuna.

28 Iulie 2013 – Ce sa faci ca sa nu aluneci niciodata – Beniamin Faragau from Biserica Baptista Iris on Vimeo.

Scopul lui Petru in 2 Petru

Daca ar fi sa rezum in cuvintele mele, Petru, in ambele carti, le scrie sa ramana ancorati in adevarurile Scripturii. In norod s-au ridicat prooroci mincinosi si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare. Ca sa rezisti, sa stai in picioare, sa nu fi maturat de val trebuie sa stai ancorat, intemeiat pe invataturile Scripturii. Ascultati cum se termina aceasta scurta carte. 2 Petru 3:17-18   17 Voi deci, prea iubiţilor, ştiind mai dinainte aceste lucuri, păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi tîrîţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi, şi să vă pierdeţi tăria; 18 ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veciniciei. Amin 

As vrea sa incep printr-o panorama asupra intregii carti. Sunt 4 adevaruri mari pe care le vom avea in mijlocul nostru in saptamanile care urmeaza.

1. Intariti-va chemarea si alegerea 2 Petru 1:1-11
In primele 11 versete Petru ne spune, „Intariti-va chemarea si alegerea si nu veti aluneca niciodata!” Alunecarea este posibila pentru fiecare dintre noi, pericolul este real. Cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada. Daca vrei sa ramai in picioare trebuie sa iti intaresti chemarea si alegerea si atunci nu vei aluneca niciodata. Daca sti ca exista o solutie, apuc-o cat de repede si trebuie sa-ti intaresti chemarea si alegerea.

2. Nu neglijati Scripturile 2 Petru 1:12-21
Dar, cum sa o fac, Doamne? Punandu-ti credinta in negot, va spune in a doua parte, capitolul 1. „Intemeiati-va credinta pe Scripturi, caci pericolul necredinciosiei ne ameninta pe fiecare! ” Si din pacate, dragii mei, pericolul necredinciosiei intra cum nici nu te gandesti, pe furis. „Dupa roade ii veti cunoaste,” ne spune Domnul Isus despre proorocii mincinosi. Stiti care e problema? Traim intr-o lume globalizata, intr-o lume a internetului. Cu un singur clik poti asculta ce predicator vrei, de ori unde din lume. Te duci, se deschide video clipul respectiv, asculti predica. Nu sti cine este, nu sti care e relatia cu sotia lui, cu copiii lui, care e relatia cu pacatul. Nu sti nimica despre el. Ii auzi cuvintele, suna mieros si incepi sa mergi dupa el. Multi ii vor urma in destrabalarile lor si calea adevarului va fi vorbita de rau. De ce? Pentru ca traim intr-o lume in care diavolul a deghizat in cuvinte foarte frumoase erezii strecurate pe furis, pe care nici nu le poti verifica daca nu cunosti Scriptura. Viata nu le-o vezi, deci, n-ai de unde sa sti ca-i prooroc mincinos sau invatator mincinos si asta este tragedia lumii in care traim.  Majoritatea dintre noi stam picior peste picior cu ceasca de cafea pe internet. Mai nou am mutat biserica pe internet. Si noi ajutam prin transmisiile live, dar, noi transmitem pentru cei din toata lumea, nu pentru cei din Cluj care ar putea fi prezenti cu noi aici, daca nu-s bolnavi sau in pat. Observati, daca nu traiesti in prezenta celui ce te invata si nu-i sti viata, nu ai de unde sa sti cine este el. Dupa roade ii veti cunoaste. Ei vor veni lupi rapitori imbracati in haine de oi. Pana si Satana si mesagerii lui se imbraca in ingeri de lumina, ne spune Pavel. Deci, intemeiati-va credinta pe Scripturi, pentru ca pericolul necredinciosiei ne paste sau ne ameninta pe fiecare dintre noi.

3. Pazitiva de erezii 2 Petru 2:1-22
Intoarce-ti capitolul 2 si va intalniti fata in fata cu acesti lupi rapitori, deghizati in invatatori ai neprihanirii, care se imbalacesc in placeri la mesele voastre de dragoste, spune Petru. „Paziti-va de cei ce strecoara pe furis erezii nimicitoare, ca sa nu pieriti impreuna cu ei. ” Dragii mei, nu-ti poti vinde sufletul, nu-l poti da pe mana nimanui, nici pe a mea. V-am spus de zeci de ori, „Nu credeti o boaba din ce va spun. Duceti-va acasa, deschide-ti Biblia inainte de a lua pranzul si vedeti daca ce vi s-a spus este sau nu asa.

4. Asteptati si grabiti venirea zilei Domnului 2 Petru 3:1-18
Capitolul 3 se incheie pe o nota pozitiva, adresata celor care cred in venirea Domnului Isus Hristos, cred in judecata. „Asteptati si grabiti venirea Zilei Domnului, printr-o purtare sfanta si evlavioasa!Ca sa poti trai in pacat in liniste, trebuie sa negi venirea Domnului si judecata. Cu alte cuvinte, aici e totul. Mananca suflete si bea, maine vei muri oricum. Deci, bucura-te de viata. Nu trebuie sa te gandesti la judecata pentru ca oricum nu va fi. Am dat si eu click pe un predicator. Mi-a placut cum era imbracat si biserica era o biserica de negrii, foarte vie si dupa ce s-a fastacit, nu stiu cata vreme si-a anuntat in sfarsit tema predicii. Si a inceput cu ‘Isus nu va reveni’. Biserica a zis, „Aleluia”. Isus nu va reveni, dupa care, in timp ce vorbea a strecurat si cauza: pentru ca El nici n-a existat. Era nu stiu a cate-a predica si o biserica plina. Eu nu stiu cine-i. A fost un rocker la viata lui, s-o fi intors la Domnul , i-a parut rau ca a cantat cantari de evanghelizare prin care i-a chemat pe altii la predica, la Hristos, dar pentru ca nu cunosti viata unui om, nu poti alege daca nu cunosti Scripturile, daca e un om fals sau adevarat. (12:00)

Credinta se capata prin dreptatea lui Hristos

Dreptatea, sau neprihanirea Domnului Isus Hristos devin obiectul credintei noastre, dar pentru asta trebuie sa ajungi sa fi convins de faptul ca tot ce a zis si tot ce a facut este adevarat.

2 Petru 1:1-2 „Simon (Sau: Simeon.) Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către ceice au căpătat o credinţă de acelaş preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos: Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!”  Observati ca avem doua ‘prin’, doua instrumentale in primele doua versete. In primul rand, credinta se capata prin dreptatea Domnului si Mantuitorului nostru. Si harul si pacea ne sunt inmultite prin cunoasterea lui Dumnezeu si a Domnului nostru Isus Hristos. Credinta constituie a conditie a existentei. Nu exista om pe fata acestei planete care sa nu creada. Cand ai pornit de acasa, ai crezut ca vei ajunge la Iris (Biserica Iris). Cand se termina serviciu si crezi ca se va termina… crezi ca vei ajunge acasa, ca vei lua pranzul si ca viata va continua inainte si noi credem ca maine la ora 5 vom incepe conferinta la Valea Draganului si vineri, daca Dumnezeu ne tine, ne vom intoarce acasa. Toate astea le credem. Nu poti exista fara sa crezi.

Cu toate acestea, larga e calea care aduce la pierzare si multi sunt cei ce merg pe ea si ingusta e calea care duce la mantuire. Oare de ce? Dragii mei, nu credinta te mantuie, ci obiectul credintei ne mantuie. Noi credem in tot felul de prostii, dragii mei. Deschidem internetul  si oamenii spun tot felul de lucruri si o incercam si pe aia si pe cealalta. Ne ancoram credinta cu atata usurinta in tot felul de lucruri. Nu credinta ne mantuie, ci obiectul ei: Domnul Isus Hristos. De aceea, trebuie sa ai o credinta care se capata prin dreptatea Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.

Da, credinta se primeste. In Efeseni 2:8 Pavel le scrie Efesenilor, „Caci prin har a-ti fost mantuiti, prin credinta, si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.  Ah, dar, Dumnezeu este de vina ca larga e calea care duce la pierzare si multi sunt cei ce merg pe ea. De ce nu le da si lor darul acesta? Dragii mei, trebuie sa pun o intrebare: Cum se capata aceasta credinta mantuitoare? Sau cum da Dumnezeu aceasta credinta mantuitoare? Credinta se capata prin dreptatea sau neprihanirea Dumnezeului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. Observati, prin dreptatea sau neprihnairea Dumnezeului nostru, Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos.

Dupa cei 3 ani si jumatate este prins intr-o noapte in Ghetsimani, tarat in fata marilor preoti. Apoi, tarat in fata lui Pilat si incitand poporul, marii preoti Il cer sa fie rastignit. „N-am gasit nici o vina in El,” spune Pilat, un strain de evrei. „L-am cercetat pe toate fetele, e nevinovat. ” „La moarte cu El, sangele Lui sa cada asupra noastra.” Cu alte cuvinte, poporul intreg dupa ce L-au auzit si L-au vazut 3 1/2 ani, spun, „E vinovat. Sa moara.” L-au rastignit pe o cruce si L-au aruncat intr-un mormant si in mintea tuturor L-au gasit cu prihana, fara dreptate. E un mincinos, sau in cel mai bun caz un lunatic. N-are rost sa traiasca, duce-n ratacire poporul. Calca Sabatul, ne calca traditiile, n-are ce cauta intre noi. Dumnezeu nu a zis nimica. A intors fata in timp ce Fiul Sau murea pe cruce si cerul s-a linistit. Trei zile mai tarziu a vorbit Dumnezeu prin invierea Lui din morti. Iar, 50 de zile mai tarziu , dupa ce a facut minunea cu vantul si limbile de foc era ziua de Rusalii, ziua Cincizecimii. Poporul s-a adunat in piata, ucenicii au coborat din camera de sus. Petru este in fata si incepe sa vorbeasca. Faptele Apostolilor 2:22-23 „Bărbaţi Israeliţi, ascultaţi cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, om adeverit de Dumnezeu înaintea voastră prin minunile, semnele şi lucrările pline de putere, pe cari le -a făcut Dumnezeu prin El în mijlocul vostru, după cum bine ştiţi; pe Omul acesta, dat în mînile voastre, după sfatul hotărît şi după ştiinţa mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-aţi răstignit şi L-aţi omorît prin mîna celor fărădelegepe Omul acesta, dat în mînile voastre, după sfatul hotărît şi după ştiinţa mai dinainte a lui Dumnezeu, voi L-aţi răstignit şi L-aţi omorît prin mîna celor fărădelege. 24 Dar Dumnezeu L -a înviat, deslegîndu -I legăturile morţii, pentrucă nu era cu putinţă să fie ţinut de ea. 

De ce? Dragii mei, plata pacatului este moartea. Daca n-ar fi intrat pacatul in lume nu ar exista moartea. Si cand Dumnezeu va eradica pacatul, dusmanul cel din urma, moartea, va fi aruncat in iazul de foc. Moartea nu va mai exista, pentru ca Domnul Isus Hristos, desi a fost ispitit in toate lucrurile ca si noi, ca tine, ca mine, n-a avut pacat. Neprihanirea Lui a dezlegat legaturile mortii. Moartea nu l-a putut tine. Dreptatea, sau neprihanirea Domnului Isus Hristos devin obiectul credintei noastre, dar, pentru asta trebuie sa ajungi sa fi convins de faptul ca tot ce a zis si tot ce a facut este adevarat, este drept. (Photo below via menofmud.org)

Cum se capata credinta mantuitoare?

In Evrei 5:10 cand autorul incepe sa-L prezinte pe Domnul Isus, in vers. 7 el spune, „ El este Acela care, în zilele vieţii Sale pămînteşti, aducînd rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrămi către Cel ce putea să -L izbăvească dela moarte, şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui, măcar că era Fiu, a învăţat să asculte prin lucrurile pe cari le -a suferit. Şi după ce a fost făcut desăvîrşit, S’a făcut pentru toţi cei ce -L ascultă, urzitorul unei mîntuiri vecinice, 10 căci a fost numit de Dumnezeu: Mare Preot ,,după rînduiala lui Melhisedec.`` Cum se capata credinta mantuitoare? Doar in urma convingerii ca Isus este drept, neprihanit, in tot ce a zis si in tot ce a facut. Ah, dar pentru asta nu poti sta cu mainile incrucisate  ca Joi dimineata la ora 6 Dumnezeu sa toarne credinta in inima ta. Nu, nu asa se capata credinta. Ci trebuie sa iti iei oboseala, sa pornesti pe urmele Lui. Tu nu traiesti in vremea Lui ca sa-L poti atinge. Dar toate aceste lucruri au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. 21 de capitole, nu e foarte mult de citit, ia-le si rasfoieste-le. Cu alte cuvinte, fi ca si judecator, ca un avocat care deschide dosarul Isus Hristos si nu te lasa pana nu dai un verdict drept. Dumnezeu a zis ca e drept si neprihanit. Cei din vremea Lui au spus ca e vinovat si pacatos si L-au pus pe o cruce. El le-a infirmat judecata si in ziua aceea de Rusalii, 3,000 de oameni au strigat, „Fratilor, ce sa facem?” „Pocaiti-va,” le-a zis Petru.

Ce inseamna sa te pocaiesti? Pai, sa faci o stanga imprejur. Incotro mergea-i? Mergea-i pe drumul „e vinovat, la moarte, rastigneste-L, sangele Lui sa cada asupra noastra’. Dar, acum a vorbit Dumnezeu: Fa stanga imprejur. Dumnezeu nu-ti cere sa accepti, pur si simplu, lucrurile. Ci, iti cere sa cercetezi lucrurile. Sa rasfoiesti Scriptura, sa umbli pe urmele Domnului Isus Hristos si la urma sa dai un verdict. Daca verdictul tau va fi ‘la moarte cu El’, poti nega judecata si venirea Lui, dar te vei intalni cu El. Daca verdictul tau va fi ‘Dumnezeu are dreptate’, prin credinta in dreptatea lui Hristos esti mantuit. Pocainta si credinta reclama redeschiderea cazului Isus Hristos. Dragii mei, chiar daca in mintea ta L-ai pasat 20 de ani, 30 de ani, ai trait fara El, trebuie sa vina un moment in viata ta in care stai serios in fata acestui dosar si zici ori, ori. Si daca ai o inima sincera, Duhul lui Dumnezeu te va ajuta sa vezi dreptatea lui Hristos si fiind convins de ea, vei simti cum credinta umple inima ta spre mantuire.

Petru si Pavel vorbesc aceeasi limba, pentru ca autorii Noului Testament sunt insuflati de acelasi Duh Sfant. Si Pavel in Romani 10:9-17, vorbeste despre capatarea credintei:

Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L -a înviat din morţi, vei fi mîntuit. 10 Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mîntuire, 11 după cum zice Scriptura: ,Oricine crede în el, nu va fi dat de ruşine.` 12 În adevăr, nu este nici o deosebire între Iudeu şi Grec; căci toţi au acelaş Domn, care este bogat în îndurare pentru toţi cei ce -L cheamă. 13 Fiindcă ,oricine va chema Numele Domnului, va fi mîntuit.` 14 Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? 15 Şi cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeşi? După cum este scris: ,Cît de frumoase sînt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!` 16 Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: ,Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?` 17 Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos. (24:00)

Daca ti-ai astupat urechile nu te mira ca n-ai credinta si esti pe calea cea larga. Credinta vine in urma auzirii si nu este tot ceea ce auzi. Trebuie sa auzi cuvantul lui Hristos. Sa auzi viata lui Hristos, invatatura lui Hristos, sa vezi minunile lui Hristos. Sa devii convins ca este Hristos, Fiul lui Dumnezeu si crezand sa ai viata. Dragii mei, nici Petru nu vorbeste altfel cand zice, ‘catre cei ce au capatat o credinta de acelasi pret cu a noastra’, el nu se gandeste ca de undeva din cer primesti credinta mantuitoare. In 1 Petru 1:10-12 

10 Proorocii, care au proorocit despre harul care va era pastrat voua, au facut din mintuirea aceasta tinta cercetarilor si cautarii lor staruitoare. 11 Ei cercetau sa vada ce vreme si ce imprejurari avea in vedere Duhul lui Hristos, care era in ei, cind vestea mai dinainte patimile lui Hristos si slava de care aveau sa fie urmate. 12 Lor le-a fost descoperit ca nu pentru ei insisi, ci pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovaduit Evanghelia, prin Duhul Sfint trimis din cer si in care chiar ingerii doresc sa priveasca.

Patimile lui Hristos: „Rastigneste-L, e vinovat!”. Slava de care avea sa urmeze: A treia zi a inviat din morti si s-a inaltat la Tatal. Ca ei sa creada, sa capete credinta, cineva a trebuit sa le vesteasca evanghelia. Ascultati cum termina Petru prima sa epistola. „V-am scris aceste putine randuri ca sa va sfatuiesc si sa va adeveresc, ca adevaratul har al lui Dumnezeu este harul acesta de care v-ati alipit. Acum intelegem cum se capata credinta: Mai intai trebuie sa auzi evanghelia si pe urma trebuie sa iei o decizie- da sau ba. Si Duhul Sfant te asista, dar nu te obliga. Daca te alipesti de harul acesta, vor veni altii sa te dezlipeasca de el. Poate prigoana si suferinta, ca si in cazul din 1 Petru, o incercare de foc. Dar, daca esti convins de dreptatea, de neprihanirea lui Isus Hristos, de faptul ca nu a fost un lunatic, nici un mincinos sau un sarlatan, ci a fost Fiul lui Dumnezeu, cum  a zis, nu te vei dezlipi de harul acesta, indiferent ce ar veni peste tine.

Uitati-va cum isi incheie el epistola in 2 Petru 3:17-18. 17 Voi deci, prea iubiţilor, ştiind mai dinainte aceste lucuri, păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi tîrîţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi, şi să vă pierdeţi tăria; 18 ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veciniciei. Amin”  Stiind ca vor veni aceste lucruri- adica erezii nimicitoare strecurate pe furis… Cum se primeste credinta mantuitoare? Credinta vine in urma auzirii si auzirea vine prin cuvantul lui Hristos. N-ai timp de Scriptura? N-ai timp de evanghelie? Nu te mira de indoielile si de necredinta ta. Dragii mei, asa cum credinta se primeste, auzind Cuvantul, credinta se pastreaza  cunoscand Cuvantul, crescand in cunoasterea Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. Pavel vine si pune inaintea noastra o scara pe care oricine trebuie sa urce sa ajunga la credinta, sa capete credinta mantuitoare. In primul rand, Dumnezeu a alcatuit in sine insusi un plan. Este hotararea mai dinainte a lui Dumnezeu. Apoi, El a anuntat acest plan prin prooroci, prooroci care cercetau sa vada ce vremi si ce imprejurari aveau in vedere Duhul lui Hristos, care era in ei, cand vorbea despre crucea lui Hristos, patimile Lui, si despre slava care avea sa fie urmata. SI ei au spus in scris aceste cercetari si cautari. La vremea potrivita Dumnezeu si-a trimis mesagerii, in cazul nostru apostolii. Ei au inceput sa propovaduiasca peste tot- „veti primi o putere si veti fii martori din Ierusalim pana la marginile pamantului, le-a spus Domnul Isus si a turnat peste ei Duhul Sfant. Ei au inceput sa propovaduiasca si au inceput sa auda Cuvantul.

De aici incolo, Dumnezeu a facut un pas inapoi si ti-a dat libertatea sa zici da sau nu. Ti-a dat libertatea sa crezi sau sa respingi. Dragii mei, cei care primesc propovaduirea sunt convinsi de dreptatea, de neprihanirea Domnului Isus Hristos vor fi mantuiti. Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui. (Photo below via blogs.blueletterbible.org )

Cum sa iti intaresti chemarea si alegerea?

Primele 2 versete este tema centrala: Cum se capata credinta. Dar urmatoarele versete vin si iti spun ce sa faci cu ea. Daca totul este prin credinta in Domnul Isus Hristos si daca Domnul Isus  s-a rugat pentru Petru, nu ca sa nu isi piarda mantuirea (nu credea in teoriile astea a noastre), ci sa nu isi piarda credinta. Inseamna ca trebuie sa fac ceva cu aceasta credinta. Fie o invelesc intr-un stergar, dupa care dormitez pana la moarte in nadejdea invierii si a vesniciei, fie o pun in negot si tocmai la asta ne indeamna Petru in versetele 3-11. „Intariti-va chemarea si alegerea, punand credinta in negot si nu veti aluneca niciodata. (30:00)

Cum adica, sa iti intaresti chemarea si alegerea? Nici chemarea nu-i a noastra, nici alegerea nu-i a noastra. Dumnezeu ne cheama, Dumnezeu ne alege. Ca sa pot raspunde trebuie sa ma intorc inapoi in 1 Petru. In introducerea sa, el ne vorbeste despre doctrina mantuirii. Am avut o multime de adevaruri inaintea noastra in cele 4 luni in care am parcurs prima carte. Prima dintre ele a fost doctrina alegerii, pe care pana in ziua de astazi credinciosii se framanta, dragii mei, se cearta. Unii zic, „Dumnezeu ne-a ales, slavit sa fie numele Lui. Daca El ne alege, noi nu putem atinge alegerea noastra.” Petru nu e de acord cu ei. El spune, Dumnezeu te alege. Tu iti intaresti chemarea si alegerea, daca vrei sa nu aluneci. Daca nu, o sa uiti ca ai fost curatit de vechile tale pacate.” Ascultati-l pe Petru deschiznadu-si prima lui epistola catre aceiasi destinatari. Petru, apostol al lui Isus Cristos, către cei aleşi – care locuiesc ca peregrini, împrăştiaţi[a] în Pont, Galatia, Capadocia, Asia[b] şi Bitinia[c] – după preştiinţa lui Dumnezeu Tatăl, prin sfinţirea lucrată de Duhul, spre ascultarea şi stropirea cu sângele lui Isus Cristos: harul şi pacea să vă fie înmulţite!  A hotarat sa ne aleaga nu la sfintire, ci prin sfintire. A-ti avut inaintea voastra imaginea asta de nu stiu cate ori in urma, in ultimele luni.

Dragii mei, a fi ales la sfintire inseamna mai intai ales si apoi sfintit. Daca oricum esti deja ales, nu conteaza cat de tare te preocupa sfintirea. Dar daca esti ales prin sfintire, esti mai intai sfintit si apoi ales. Cu alte cuvinte, daca nu te preocupa sfintirea s-ar prea putea sa te pomenesti  ca n-ai fost ales. „Cautati pacea cu toti si sfintirea (nu alegerea, sfintirea) fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul, scrie Pavel. Cu alte cuvinte, taiati peste prima imagine si pastrati a doua imagine. Este tunelul acesta a sfintirii si am vorbit despre sfintirea prin suferinta si nu ne place lucrul acesta. Suferim din pricina luptei cu pacatul, suferim ca sa ne pastram curati in mijlocul altora. Suferim ca sa slujim pe cei care ne prigonesc, sa ne rugam pentru ei. E o tripla suferinta a sfintirii si nu este alta cale.

Dar, in procesul sfintirii, Duhul lui Dumnezeu a lasat o parte si pentru tine si pentru mine. 2 Petru 1:3 Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit tot ce priveste viata si evlavia. Daca nu ar fi prin cunoasterea Domnului Isus eu nu as avea nimic de facut. Dar asa, eu trebuie sa ma straduiesc sa-L cunosc pe El. Ne-a daruit tot ce priveste viata si evlavia prin cunoasterea Celui ce ne-a chemat prin slava si puterea Lui, prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii Dumnezeiesti, dupa ce a-ti fugit de stricaciunea ce este in lume prin pofta. Asta este sfintirea. Interesant este ca nu te faci partas firii Dumnezeiesti inainte sa fi fugit de stricaciunea care este in noi prin pofte, ci dupa ce a-ti fugit de stricaciunea care este in lume prin pofte. (33:00) (Photo below via overcomingtemptation.net)

Cum fugi de stricaciunea care este in lume prin pofte?

Partea noastra: Si acum vine partea noastra detailata. Cum fugi de stricaciunea care este in lume prin pofte? Ver. 5 De aceea, daţi-vă toată silinţa să adăugaţi la credinţa voastră virtutea, la virtute – cunoaşterea, la cunoaştere – înfrânarea, la înfrânare – răbdarea, la răbdare – evlavia, la evlavie – dragostea frăţească, iar la dragostea frăţească – dragostea de oameni.Asta-i partea noastra.

Dar de ce sa o fac? Vers. 8  Căci dacă aceste lucruri sunt într-adevăr ale voastre şi abundă printre voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici ineficienţi, nici neroditori în ce priveşte cunoaşterea Domnului nostru Isus Cristos. Dar cel căruia îi lipsesc aceste lucruri este orb, sau cel puţin miop; a uitat că a primit curăţirea de vechile lui păcate. 10 De aceea, fraţilor, străduiţi-vă chiar mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, pentru că, făcând aceste lucruri, nu vă veţi împiedica niciodată! 11 Căci astfel vă va fi acordată din belşug intrarea în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos! Observati ca cunoasterea Domnului Isus Hristos nu e o teorie, o informatie care o adun in capul meu. Cu ea incep. Ci este o cunoastere in experienta. Unind cu credinta fapta, aveti lista inaintea dumneavoastra. Vers. 9 – Dar cel căruia îi lipsesc aceste lucruri este orb, sau cel puţin miop; a uitat că a primit curăţirea de vechile lui păcate. Nu se poate. Am fost curatit de vechile mele pacate si la un moment dat ajung sa fi uitat ca a fost curatit de vechile lui pacate.  El ne-a dat tot ce priveste viata si evlavia si sunt unii dintre noi care imbratiseaza cu amandoua mainile aceasta afirmatie. El ne-a dat tot ce priveste viata si evlavia prin cunoasterea Domnului Isus Hristos (n-ai cardul, nu scoti banii).

Dar ce ne-a dat El? Promisiunile lui mari si scumpe, ca prin ele sa ne facem partasi caracterului Hristic, firii Dumnezeiesti. Imi pare rau ca mai scrie ‘dupa ce a-ti fugit (voi) de stricaciunea care este in lume prin pofte.” Cu alte cuvinte: El ne-a dat tot, noi suntem chemati sa ne dam toate silintele. Partea Lui e partea Lui, partea noastra e partea noastra. Slavit sa fie numele Lui ca tot prin El facem si partea noastra. Acesta este harul extraordinar pe care Dumnezeu ni-l da. Aici e lista cu pasii respectivi. (36:00)

 1. Credinta
 2. Fapta
 3. Cunostinta
 4. Infranarea
 5. Rabdarea
 6. Evlavia
 7. Dragostea de frati
 8. Iubirea de oameni

1 & 2. Credinta/Fapta – Nu cred ca sunt 8 lucruri imprastiate pe masa sufletului meu sau inaintea mea, ca sa iau ce-mi place si in ce ordine imi place. Ele se inlantuie una cu alta, creiaza un intreg. Ori le ai pe toate, ori n-ai nimica. Si observati de ce trebuiesc legate impreuna. Credinta trebuie sa o unesti cu fapta. De ce? Fara fapte, credinta este moarta. Si dracii cred si se infioara, dar asta nu inseamna ca sunt mantuiti. Credinta fara fapte este moarta. Dar, de ce sa unesc cu fapta cunostinta? Foarte interesant a gandit Dumnezeu universul Lui. Daca nu aplici ceea ce cunosti, n-ai acces la urmatorul stadiu, la urmatorul etaj. Cu alte cuvinte, automat se blocheaza cunoasterea. Cine va vrea sa faca va ajunge sa cunoasca  daca invatatura este de la Dumnezeu sau daca vorbesc de la mine. Domnul Isus spunea multe lucruri. Oamenii nu pricepeau. De ce nu pricepeau? Pentru ca nu erau dispusi sa faca pasul pe care l-au inteles.

3. Cunostinta – Foarte interesant. Dumnezeu nu risipeste orzul pe gaste. Daca tu nu vrei sa faci ceea ce sti, nu vei sti ceea ce Dumnezeu ar fi vrut sa sti in faza urmatoare. Daca va vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu sau daca eu vorbesc de la mine. Foarte interesant este ca fapta-cunostinta, cunostinta ingamfa, spune Pavel. Dragostea da viata. Sau, slova goala ucide, doar Duhul da viata. Ori, daca Dumnezeu din start nu iti ofera mai multa cunostinta decat ai trait-o, ca sa nu te omoare nici pe tine, nici pe altii, atunci cunostinta se acumuleaza foarte repede. Asta o stiu studentii, mai ales care muncesc din greu 2 saptamani, pana la examen, dupa care, daca ii intrebi cu 3 zile mai tarziu, dupa examen ce au invatat, habar n-au. Am vazut o caricatura foarte interesanta in perioada studentiei mele. Studentul iese din examen, isi desurubeaza capul si la un cos, toata informatia o goleste, pune capul la loc si pleaca sa-si vada de viata lui. Dragii mei, cunostinta sau informatia o acumulam foarte usor. Orice intrebare ai, intri pe google si le sti pe toate.  De aceea nu stim nimic, ca avem impresia ca stim de toate.

4. Infranarea –Daca adaugi infranarea la cunostinta, cu alte cuvinte nu te grabesti sa versi totul, informatia pe care o ai,  ci lasi informatia aceea sa lucreze mai intai in tine. Practic, astepti ca trupul sa vina dupa minte. Cu alte cuvinte, viata sa urmeze cunostinta- caracterul sa se poata forma.

5. Rabdarea – O, dar, pentru ca infranarea sa poata sa fie posibila, ai nevoie de rabdare. Nu stiu de ce Dumnezeu l-a tinut pe Moise 40 de ani la oi. De ce a facut acelasi lucru cu David, 40 de ani? Imaginati-va rabdarea pe care au trebuit sa o exerseze. Ascultati ce spune Iacov in 1:4 „Dar rabdarea trebuie sa-si faca desavrasit lucrarea pentru ca sa fiti desavarsiti, sa nu duceti lipsa de nimic.”

6. Evlavia – Si abia cand la cunostinta i-a adaugat infranarea si rabdarea, incepe sa prinda contur evlavia. Ce o fi evlavia? Dragii mei, evlavia este acel caracter Hristic, care in urma cunostintei prin infranare si rabdare incepe sa prinda contur in viata ta, pe care acum il iei si il pui in negot. Este lumina aceea pe care o pui in sfesnic, ca sa lumineze celor din casa. Cum sa o fac? Prin dragostea de frati si iubirea de oameni.

7 & 8 Dragostea de frati si Iubirea de oameni – Cand incepi sa iubesti pe fratii tai, incepi sa-i slujesti, – nu iubiti cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul. Si cand incepi sa slujesti pe fratii tai, dintr-o data vezi ca mare-i secerisul, putini sunt lucratorii si incepi sa te rogi pentru nevoile care-s dincolo de puterile tale si Dumnezeu te cheama cu blandete in secerisul Lui.

Caracterul Hristic este pus in negot prin dragostea de frati si iubirea de oameni. Observati lantul acesta, caci daca aveti din belsug aceste lucruri in voi ele nu va vor lasa sa fiti nici lenesi si nici neroditori, in ce priveste deplina cunostinta a Domnului Isus Hristos. Dar cine nu are aceste lucruri, cine a lasat in seama lui Dumnezeu ceea ce avea El de facut este orb, umbla cu ochii inchisi, si a uitat ca a fost curatit de vechile lui pacate. O intrebare: Este oare chiar posibil sa uiti ca ai fost (nu ca ti s-a parut ca ai fost) curatit de vechile tale pacate? Dati-mi voie sa il las pe Petru sa vorbeasca in capitolul 2 (2 Petru) Însă, în popor, s-au şi ridicat profeţi falşi, cum şi între voi vor fi învăţători falşi, care vor strecura erezii[a]distrugătoare şi-L vor nega pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, Teologia noastra ar putea sa adauge „nu au fost niciodata rascumparati.” Daca tu sti mai bine ca Petru, te las pe tine cu stiinta ta. Dar textul meu atata spune: „Se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare vesnica.” Si daca ar fi doar atata, dar textul continua… „Mulţi îi vor urma în depravările lor; din cauza lor calea adevărului va fi batjocorită. ” mai departe cu Versetul 17 ”

17 Ei sunt nişte izvoare secate, nişte ceţuri alungate de furtună. Pentru ei a fost păstrat întunericul beznă. 18 Căci ei rostesc lăudăroşenii deşarte şi îi momesc cu poftele depravate ale firii pe cei ce tocmai au scăpat dintre cei ce trăiesc în rătăcire. 19 Le promit libertatea în timp ce ei înşişi sunt sclavi ai depravării. Căci fiecare este înrobit de ceea ce este învins. 20 Dacă, după ce au scăpat de murdăriile lumii prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, se încurcă din nou în ele şi sunt învinşi, starea lor din urmă devine mai rea decât cea dintâi.21 Era mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptăţii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă care le-a fost încredinţată. 

Au uitat ca au fost curatiti de vechile lor pacate. Si ca sa poata trai linistiti, dragii mei, au uitat, sau au negat  si ca Domnul va reveni. Nu uitati predicatorul pe care vi l-am amintit: Isus nu va reveni. Dar ca sa justifici problema asta trebuie sa mai adaugi ceva: Pentru ca El nici nu a existat. E o poveste.

1De aceea, fraţilor, străduiţi-vă chiar mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, pentru că, făcând aceste lucruri, nu vă veţi împiedica niciodată! 11 Căci astfel vă va fi acordată din belşug intrarea în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos. Dragii mei, portiunea asta de text este miezul teologic al cartii. Memorati cele 11 versete, dupa care incercati sa va tineti de ele, ca si cum ai urca pe o funie. In jurul acestui miez se aduna toata cartea. Dati-mi voie sa inchei punand toata cartea in fata noastra.

 1. Intariti-va chemarea si alegerea si nu veti aluneca niciodata!”.
 2. Inradacinati-va credinta in Scripturi ca pericolul necredintei ne ameninta pe fiecare. Nu in povesti, nu in carti, nu in predici. Nu uitati, traim intr-o lume in care ereziile se strecoara pe furis in viata noastra, pentru ca auzim tot felul de voci, nu vedem vietile. Traim intr-o lume virtuala, in care poti fi curvar si afemeiat  si sa tii predici incredibile la televizor. Cei care te asculta nu stiu nimica. Dar, pentru ca le dai 90% adevar si 10% otrava, otrava aceea e suficienta sa-ti manance sufletul si incetisor deviezi de la adevar. Sunt foarte multe lucruri care atrag privirile, la care am alerga sa fim partasi la ele. Verificati-le mai intai si verificati-le in lumina Scripturii, citita in context, cum ne-a dat-o Dumnezeu.
 3. (Capitolul 2) Paziti-va de cei ce strecoara pe furis erezii nimicitoare, ca sa nu pieriti impreuna cu ei.
 4. (Capitolul 3) Asteptati si grabiti venirea Zilei Domnului, printr-o purtare sfanta si evlavioasa.  Este incredibil daca noi, niste muritori de rand, pana si la venirea Zilei Domnului avem ceva de spus, mi se opreste respiratia. Dumnezeu a alcatuit intregul univers in asa fel incat sa trebuiasca sa pui mana si tu, dar foarte putin.

A venit Vali Dan la mine si mi-a vazut trandafirii in gradina si mi-a dat o lectie. Am tinut-o minte. Cand un trandafir se usuca, el isi pregateste samanta si cand si-a terminat samanta primeste o porunca: Shut down. Pac si se opreste toata povestea. Zicea Vali, „I-a foarfeca si numara. Asta are 3 lobi, asta are 5 lobi… asta e prima cu 5 lobi. Taie floarea uscata la prima cu cinci lobi.” Dar, de ce sa fac treaba asta? Pentru ca tu, eliminand samanta ii spui trandafirului inca nu ti-ai terminat treaba. Vino peste o saptamana si vei vedea un mugure. Am facut asa si mi s-a umplut iarasi de trandafiri gradina. Dragii mei, daca pana si aici m-a lasat Dumnezeu sa ma amestec, sa-mi fac treaba mea… Daca nu-mi fac treaba mea, ma multumesc cu o floare, iau de acolo o samanta, si asta este. Restul e uscaciuni pana la toamna.

Luati un bob de grau, luati un prunc, nimic nu se intampla fara participarea noastra. Ce fac eu si ce face El. Si asta ma tine smerit. Cu cat mai bine inteleg ce face El, cu atat mai bucuros fac eu ce am de facut. Dar, raman smerit pentru ca inteleg cine este El si cine sunt eu. Si crezand in Creatorul meu, printr-o purtare sfanta si evlavioasa puteti nu doar astepta- ca asteptarea este o actiune/ de fapt o stare pasiva. Dar, grabiti venirea Zilei Domnului… Tu vierme, eu vierme, pot grabi venirea ZIlei Domnului? Da, asa spune Scriptura. Pana si aici, Dumnezeu ne-a luat conlucratori cu El. O carte scurta,   incredibila. O puteti citi in fiecare zi, cel putin odata. Si faca Dumnezeu ca Duhul lui Dumnezeu sa o talmaceasca pentru fiecare dintre noi. Amin

NOTES: (Predicile includ: Doctrinele – alegerii, mantuirii, mantuirii prin botez, sfintirii prin suferinta, luptei spirituale, supunerii, preexistentei lui Hristos, si a slujirii si a rasplatirii- vezi aici canalul vimeo pentru aceste predici video- Beniamin Faragau la .)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: