Preţul mare, dar ascuns, al sexului ocazional in Romania + Raportul National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania

Poza via www.lonelyplanet.com

1 Tesaloniceni 4:3-7

Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;
fiecare din voi să ştie să-şi stăpînească vasul în sfinţenie şi cinste,
nu în aprinderea poftei, ca Neamurile, cari nu cunosc pe Dumnezeu.
Nimeni să nu fie cu vicleşug şi cu nedreptate în treburi faţă de fratele său; pentrucă Domnul pedepseşte toate aceste lucruri, după cum v’am spus şi v’am adeverit.
Căci Dumnezeu nu ne -a chemat la necurăţie, ci la sfinţire.

Niste statistici absolut ingrozitoare de la http://www.semneletimpului.ro!

Românii stau îngrijorător de rău la numărul bolnavilor de boli cu transmitere sexuală (BTS). Oficial, un milion de români primesc tratament pentru a scăpa de boli venerice, dar neoficial cifra se ridică la 10 milioane! Atât cei care ştiu că sunt infectaţi, cât şi cei care nu ştiu, continuă să aibă relaţii ocazionale, în medie cu 10 persoane, spun specialiştii.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se clasează în primele zece locuri de pe continent la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală.

Pe primul loc în Europa se află infecţia cu Clamydia, care afectează în special femeile, fiind mai frecventă la grupa de vârstă 15-24 de ani şi care, pe termen lung, are impact asupra sănătăţii reproducerii.

Gonoreea, care se situează pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte BTS, este mai frecventă la bărbaţi şi la grupa de vârstă 15-24 de ani. Afecţiunea dă complicaţii importante şi rezistenţă la antibiotice, iar în urma schimbării comportamentului sexual se regăseşte şi în sfera ORL, aşa numita gonoreee faringiană, a detaliat medicul.

Ce este şi mai îngrijorător este că ţara noastră se află printre cele patru ţări care furnizează 60 % din cazurile de sifilis raportate la nivel european în 2010, alături de Germania, Marea Britanie şi Spania.

Cel mai des, victime sunt persoanele active, din zone urbane, cu venituri medii, care-şi duc boala pe picioare. Aceştia sunt adulţi care nu-şi fac analizele şi nu folosesc mijloace de protecţie, dar care află foarte târziu că sunt purtători, fie la analize de rutină, fie la analizele premaritale. Cea mai spectaculoasă creştere a îmbolnăvirilor se înregistrează pe grupa de vârstă 15 – 24 de ani.

Cel mai scump preţ de plătit

Din păcate, rata rapidă a transmiterii şi, implicit, numărul mare de bolnavi care nici nu ştiu că sunt infectaţi, nu este cea mai gravă problemă.

Cu toate că unele boli cu transmitere sexuală nu au simptome pe termen lung, efectele pot fi dramatice. Mulţi bolnavi s-au trezit cu diferite tipuri de cancer, în timp ce multe cupluri au aflat prea târziu de ce nu pot avea copii.

Nimeni nu ştie câte cupluri infertile există în România – nimeni nu a avut curajul să afle. Pentru a face un copil, aceste cupluri urmează tratamente îndelungate, dureroase şi costisitoare care de multe ori se termină cu eşecuri greu de suportat. Tratamentele la care sunt supuse femeile le pun în pericol sănătatea, iar şansele de a rămâne însărcinate prin inseminare artificială sunt de 10-15%. Există femei care au ajuns la 13 proceduri de fertilizare in vitro, fără niciun rezultat.

În plus, în România infertilitatea nu e considerată boală, iar tratamentele costă mii de euro. În aceste condiţii, multe dintre femei abandonează după prima procedură nereuşită.

Pentru a nu se ajunge aici, România are nevoie de o îmbunătăţire a activităţilor de educare şi de diagnostic pentru a depista cât mai multe din cazuri şi a le trata, este de părere Daniela Piţigoi, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Pentru unii însă aceste rezolvări vor veni prea târziu.

Raportul National de Sanatate din Romania

Urmatoarele statistice sunt din Raportul National de Sanatate din Romania 2011 (Cel mai recent an raportat). Diagramele postate sunt preluate din acest raport. Cititi-l in intregime aici – http://www.insp.gov.ro/cnepss/wp-content/themes/PressBlue/pdf/Raport-2011.pdf

Statistice din Raportul Copiilor Romania 2011

România se plasează pe locul patru în descrescătoare a frecvenţei elevilor de 15 ani care au avut raporturi sexuale, frecvenţe înregistrate într-un şir de 36 state.  (Albastru deschis= baieti; albastru inchis= fete)

Statistice din Raportul Copiilor Romania 2011 (2)

România se plasează pe locul doi în ordinea descrescătoare a frecvenţelor elevilor de 13 ani care au început să consume alcool înaintea vîrstei de 13 ani, frecvenţe înregistrate într-un şir de 38 state.

Sursa: Health Behavior in Scool-Aged Children International Report from 2009/2010 Survey (WHO)

Rezultate YRBSS

Patru din zece elevi sunt sexual activi.

Abordarea sănătăţii sexuale a tinerilor prin creşterea angajamentului acestora pentru sexul sigur a devenit o preocupare majoră în multe ţări. Cu toate acestea, încă persistă diferenţe mari între ţările UE în ceea ce priveşte factorii legaţi de sănătatea sexuală şi a reproducerii: diferenţe culturale şi religioase, politici diferite în probleme de planificare familială, accesibilitate şi adresabilitate a contracepţiei şi avortului, politici diferite referitoare la servicii prietenoase pentru tineri şi diferenţe în sistemele educaţionale în abordarea problemelor referitoare la sex. Aceste diferenţe, între altele, explică discrepanţele mari observate, de ex. în nivelele utilizării prezervativelor şi pilulelor contraceptive, rata avorturilor şi sarcinilor la adolescente şi numărul infecţiilor cu transmitere sexuală.

Global, sănătatea reproducerii contribuie la starea generală de sănătate şi bunăstare a unei populaţii. Chiar dacă în multe ţări vârsta medie la primul contact sexual a scăzut, nu au fost observate tendinţe universale de contact sexual precoce. Mai mult, se pare că există o comutare spre mariaj mai tardiv care conduce la rate mai ridicate ale sexului premarital. În timp ce profilul de risc se poate schimba, contactele sexuale precoce şi slab protejate rămân de importanţă centrală pentru sănătatea publică.

Iniţierea sexuală precoce poate fi privită ca parte a unor comportamente cu risc intricate care includ consumul de substanţe şi sexul neprotejat. Contactul sexual neprotejat sau insuficient protejat aduce riscul sarcinilor nedorite, avorturilor şi maternităţii precoce. Sarcinile în adolescenţă şi rolul parental precoce pot conduce la nivel educaţional redus, sănătate fizică şi mentală precară, sărăcie şi izolare socială pentru tinerele mame şi copii lor.

Statistice din Raportul Copiilor Romania 2011 (3)

Trei din zece elevi sexual activi au utilizat metode contraceptive la ultimul raport sexual.
Frecvenţa liceenilor sexual activi creşte cu înaintarea în vârstă, dublându-se de la 15 la 18 ani.

CITESTE raportul facand click pe poza – in format pdf 

Statistice din Raportul Copiilor Romania 2011 (4)

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: