Vladimir Pustan: Trei intrebari (Multi sunt cei care merg in iad) 28 Iulie 2013

VEZI Pagina Vladimir Pustan PREDICI aici

TEXT: Luca 13:22-27

 22 Isus umbla prin cetăţi şi prin sate, învăţînd pe norod, şi călătorind spre Ierusalim. 23 Cineva I -a zis: ,,Doamne, oare puţini sînt ceice sînt pe calea mîntuirii?„ El le -a răspuns: 24 ,,Nevoiţi-vă să intraţi pe uşa cea strîmtă. Căci vă spun, că mulţi vor căuta să intre, şi nu vor putea. 25 Odată ce Stăpînul casei Se va scula şi va încuia uşa, şi voi veţi fi afară, şi veţi începe să bateţi la uşă, şi să ziceţi: ,Doamne, Doamne, deschide-ne!` drept răspuns, El vă va zice: ,Nu ştiu de unde sînteţi.` 26 Atunci veţi începe să ziceţi: ,Noi am mîncat şi am băut în faţa Ta, şi în uliţele noastre ai învăţat pe norod.` 27 Şi El va răspunde: ,Vă spun că nu ştiu de unde sînteţi; depărtaţi-vă dela Mine, voi toţi lucrătorii fărădelegii.`

Pustan 2012Exista tot felul de intrebari. Unele sunt usoare, unele sunt grele, unele merita un raspuns si altele nu merita un raspuns. Exista intrebari la care esti obligat sa raspunzi, exista intrebari la care nu esti obligat sa raspunzi. Biblia e plina de intrebari. Si Biblia e plina de intrebari grele, de intrebari puse prosteste de altii… Zice Petru la un moment dat, „Doamne, dar cu asta ce va fi?” Asta e o intrebare prosteasca. Dar, sunt cateva intrebari foarte grele. Una a fost pusa in aceasta seara (in text). Cineva I -a zis: ,,Doamne, oare puţini sînt ceice sînt pe calea mîntuirii? Asta e o intrebare. Cam cati o sa fie in rai? Dupa Romani, toti.  Adica, minus ar fi sectele, jidovii, ca L-au ucis pe Hristos si neamurile. Daca ar fi dupa Romani ar intra o parte, totusi, in cer. Bine, intrebarea e ciudata: Oare cati vor fi in rai? Oare cati sunt pe calea mantuirii astazi, ca sa ajunga intr-o zi in rai? Vedeti, pe oameni ii interesa in urma cu 2000 de ani. Pe noi nu ne mai intereseaza. Oare sunt multi? Sigur, ca Dumnezeu este bun.

1. Oare putini sunt cei ce sunt pe calea mantuirii?

Asta e o intrebare grea. Nu-s multi care sunt pe calea mantuirii, ca daca ar fi sa notam cati crestini sunt pe glob, am zice ca sunt multi. Dar, oare putem noi sa punem semn egal intre cei care vin la biserica si cei care vor fii in rai? Nu. Putem sa punem semn egal intre cei care se numesc crestini si cei care vor ajunge sus in cer? Nu. Atunci nu ramane decat sa ne rugam ca cei ce sunt scrisi in registrele membrale ale bisericilor  sa fie si in registru de sus din ceruri, cartea vietii. „Nu va bucurati voi,” zice Isus Hristos ca numele voastre sunt scrise pe pamant, intr-o biserica. Ci, bucurati-va ca numele voastre sunt scrise in cartea vietii Mielului.” Bine ar fii sa coincida lucrurile acestea. Dar ma tem ca nu va fi asa. Stiti cum raspunde Isus la aceasta intrebare: Multi sunt pe cale sau putini? Le zice, „Nevoiti-va voi sa intrati si nu mai vorbeste de cale, ci de usa- poarta cea stramta. Calea e clara. „Cat o sa fie de multi, nu va intereseaza pe voi,” zice Hristos, „ci voi, nevoiti-va sa intrati pe poarta cea stramta.”

Observati ca raspunsul il da Hristos exact cum l-a dat lui Petru cand a intrebat de Ioan. „De ce va pasa voua cati sunt pe calea mantuirii, daca tu nu esti acolo?” Ce iti pasa tie daca Dumnezeu va mantui o lume intreaga? Ce ne intereseaza de cei din Congo care stau si mananca banane? Biblia spune ca cui i se da mult i se cere mult. Nu va fi o generatie mai judecata decat generatia de astazi- care a avut libertate, care a avut cap, cunostinta, care a avut tehnica ca nimeni, niciodata.

Sa nu cumva sa crdeti voi ca mantuirea e numai de la penticostali incoace, sau de la baptisti, sau de la ortodoxi, sau de la sfinti nostri catolici. Nevoiti-va voi sa intrati pe poarta cea stramta, ca voi tot intreband de altii, a-ti largit poarta. Daca ar fii dupa Dumnezeu,, lucrurile-s simple. Putini sunt pe calea mantuirii? Dumnezeu ar vrea ca toti sa fie pe ea. 2 Petru 3:9 Domnul nu întîrzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi, şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă. De aia intarzie Hristos si nu aprinde pamantul, pentru ca doreste ca niciunul sa piara. Ci, toti sa vina la mantuire. Dar, nu exista in inima lui Dumnezeu alt timp decat astazi, pentru ca pana mori se poate intampla aceasta. Ca dupa ce ai murit, nu se mai poate face nimic. In timpul vietii tale, Hristos vrea ca tu sa fii pe calea aceea. Incap toti pe calea lui Hristos, chiar daca este ingusta si poarta e stramta. Pana la sfarsitul lumii sau vietii, Hristos vrea ca toti sa vina la pocainta. (12:00)

Dar, e prea mare pacatos. Nu-i prea mare daca se pocaieste. Nu exista pacat prea mare. Eu nu fac nici o deosebire intre un avort simplu, o femeie care a facut un avort si Stalin sau Hitler. E tot acelasi lucru. Moartea-i moarte. Restul sunt cifre. Noi nu suntem statistice, noi suntem suflete.

Multi vor cauta atunci sa intre pe poarta aceea si nu vor putea.   M-am gandit la un verset dur din Romani 9:27 Isaia, de altă parte, strigă cu privire la Israel: ,,Chiar dacă numărul fiilor lui Israel ar fi ca nisipul mării, numai rămăşiţa va fi mîntuită. De ce numai ramasita va fii mantuita. Pentru ca nu se pun ei pe calea aceasta. Oare multi sunt pe calea mantuirii? Nu, sunt putini. Matei 7:13 Intraţi pe poarta cea strîmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sînt ceice intră pe ea.14 Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.  Adica, Biblia spune ca cei mai multi merg in iad, putini sunt acei care merg in rai si nu stabileste Dumnezeu lucrul acesta. Ci eu si tu il stabilim in dreptul vietii noastre. Ni-e mai draga lumea aceasta si placerile lumii acesteia de o clipa, trecatoare, decat ne e mai drag de Dumnezeu si viata noastra si viata vesnicia sufletului nostru. Ni-este mai drag acum, decat atunci, putin decat vesnicia si clipa decat eternitatea. (15:00) Mai sunt 30 de minute din predica.

2. Atunci cine mai poate fii mantuit?

Tanarul bogat pleaca de la Isus Hristos. Toti ucenicii l-au vazut. Raman uimiti cum Isus il iubeste si tanarul pleaca nemantuit de la Hristos. Si zice Domnul Isus, „Mai usor e sa treaca o camila  prin urechea unui ac, decat sa intre un bogat in imparatia cerurilor. S-au speriat. Si Petru vine cu o intrebare grea. Cine poate atunci sa fie mantuit? Daca nici asta care a tinut cele 10 porunci, ca a zis ca le-a tinut pe toate. Daca zicem noi ca putini sunt cei care merg pe calea mantuirii, atunci intrebarea a doua logica este aceasta:

Cine mai poate fii mantuit atunci? TU. Care sunt conditiile? 

  1. Trebuie sa auzi cuvantul. Cine asculta Biblia si o aude. Daca el nu aude Biblia si sta toata ziua in bufet si joaca carti, el nu poate sa fie mantuit. El a fost liber sa intre intr-o biserica si n-a intrat. N-a vrut. El putea sa asculte un cd. El putea sa mearga pe televizor, pe canalul crestin in care putea sa auda despre Dumnezeu. Dar el a ales manele la maxim. Du-te in iad cantand. El a ales filmul, a ales meciul, el a ales sa stea doua ore sa vada animale- cum un leu se scarpina. Si asa trece viata. Sa stai asa si sa-ti pierzi viata? Asta-i viata noastra de Romani. Stam asa, pierduti ore intregi. Cine mai poate sa fie mantuit? Acela care asculta cuvantul. Credinta vine in urma auzirii cuvantului lui Dumnezeu.
  2. Trebuie sa te pocaiesti de pacatele tale. Dupa ce ai auzit cuvantul trebuie sa te pocaiesti de pacatele tale, sa simti ca ti-e greata de viata pe care ai dus-o si ai spus, „Incepand de astazi, eu nu mai duc viata aceasta.” Am citit un lucru despre Solzhenitsyn, dupa ce a venit din gulagul lui, a venit si a strigat prin toata Rusia dupa ce a fost eliberat: „Pocaiti-va, pocaiti-va!” Va dati seama cu ce mesaj a venit omul ala? Nu a venit sa spuna oranduirea capitalista cea mai buna. A venit cu mesaj din temnita, spunand, „Pocaiti-va!” La toti Rusii le-a spus acelasi lucru: Sa ne pocaim, ca sa ne ierte Dumnezeu de pacatele noastre. IUbitilor, Romanii trebuie sa se pocaiasca. Toti trebuie sa ne pocaim. Sa auzim cuvantul lui Dumnezeu, sa zicem, „Doamne imi pare rau de pacatul meu. Nu ma mai intereseaza pe mine pacatul poporului meu, ma intereseaza pe mine de mine. Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta, ci porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca.
  3. Trebuie sa crezi Evanghelia. Romani 10:13-17 spune „Fiindcă ,oricine va chema Numele Domnului, va fi mîntuit.  14 Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? 15 Şi cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeşi? După cum este scris: ,Cît de frumoase sînt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!` 16 Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: ,Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?` 17 Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos.”  A murit o femeie azi in satul nostru de 50 de ani, de cancer. Mi-a spus mama ca au fost 3 preoti la inmormantare si ca oamenii nu au ascultat, au fost in strada. Nu-i intereseaza pe ei sa asculte. Spune Biblia in Romani 10:9-10  Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L -a înviat din morţi, vei fi mîntuit. 10 Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mîntuire, Deci, daca vrei sa fii mantuit trebuie sa auzi cuvantul, trebuie sa te pocaiesti de pacatele tale si trebuie sa crezi evanghelia. Trebuie sa marturisesti credinta ta: Sunt un crestin, un om al lui Dumnezeu si Il iubesc pe Isus Hristos. Nu mi-e rusine de El!”
  4. Sa te botezi. Dupa aceea spune Biblia ca trebuie sa mai faci ceva: Sa te botezi. A zis Petru la Rusalii celor ce s-au predat, „Acuma pocaiti-va si sa va botezati.” Trebuie sa ne botezam ca si marturisirea unui cuget curat. Spunem tuturor, am facut acest gest public  si inaintea oamenilor il marturisim pe Isus HristosNu ni-e rusine de El. Vrem sa traim tot timpul cu El ca fii ai luminii.
  5. Sa ramai credincios pana la sfarsit. Multi, dupa ce le fac astea toate pica. Fii credincios pana la moarte si-ti voi da cununa vietii. Trebuie sa mori in credinta, nu sa moara credinta in tine. (25:00)

3. Cum vom scapa, noi care stam nepasatori

fata de o mantuire asa de mare?

Stiti cu ce se anesteziaza Romanul? Zice, „Dumnezeu e bun.” Ei bine, o sa va spun ce zice Petru, cat e Dumnezeu de bun. 2 Petru 2:4 Căci dacă n’a cruţat Dumnezeu pe îngerii cari au păcătuit, ci i -a aruncat în Adînc, unde stau înconjuraţi de întunerec, legaţi cu lanţuri şi păstraţi pentru judecată; Spune in Iuda 1:5 Vreau să vă aduc aminte, măcar că ştiţi odată pentru totdeauna toate aceste lucruri, că Domnul, după ce a izbăvit pe poporul Său din ţara Egiptului, în urmă a nimicit pe cei ce n’au crezut. Extraordinar. „Am promis Eu ca va duc dincolo de Iordan? Am sa va duc. Credeti? Da. Dar o parte nu au crezut. Stiti ce a facut Domnul cu ei? A zis, „Nu mai intrati in Canaan, voi muriti. Sa nu cumva sa credeti ca daca voi a-ti incheiat un legamant cu Domnul , prin parintii vostri, sau la 6 saptamani. Daca a-ti incheiat un legamant cu Domnul la 18 ani asta v-ar face sa va duceti drept in Canaan. Daca ai stii 100% ca siguranta vesnica, (tot) nu as predica-o pentru ca asta, in primul rand e lucru care ne face pe noi, pe crestini , ne demobilizeaza sa nu mai fim atenti, sa nu mai veghem. Doua milioane a scos din Egipt si doua milioane a bagat in nisip. Doua persoana din vechea generatie a intrat acolo. Cine nu e atent, cade pe ultima suta de metrii a vietii de credinta.

Cum vom scapa noi fata de o mantuire asa de mare? Evrei 10:38 Şi cel neprihănit va trăi prin credinţă: dar dacă dă înapoi, sufletul Meu nu găseşte plăcere în el.

VIDEO by Fundatia Ciresarii Predica incepe la minutul 3:00

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: