Despre muzica ‘crestina’ – Muzica are ori o inspiratie divina, ori una draceasca –

Photo credit firelifeministries.org

Cine este Dan Bercian? Pe scurt, Dan Bercian a facut parte din Biserica Baptista Nr. 1 din Zalau si in anul 2000, impreuna cu aprox. 100 de persoane, a cautat ceva mai mult, prin rugaciune si grupul lor a gasit ceva mai mult, vorbirea in limbi si daruri spirituale. Vezi aici marturia lui. VIDEO by nicutulici:

Vezi mai multe marturii din Zalau aici – http://www.youtube.com/user/cristis36

VEZI SI

 • Dan Bercian – Ne inchinam lui Dumnezeu, sau ne cantam noua? Un studiu important asupra temei- Lauda si inchinare contemporana, din perspectiva istorica si biblica. Dan Bercian atinge cateva puncte care lipsesc din dialogul bisericii asupra acestui nou fenomen. Unul foarte important este la capitolul prezentei lui Dumnezeu. Dan Bercian arata ca ingerii care au fost aruncati din cer, in rebeliunea lor cu Lucifer,  nu au mai putut sa I se inchine lui Dumnezeu, din cauza ca au fost izgoniti din prezenta lui Dumnezeu. Si daca sfintirea lipseste in viata unui inchinator, sau daca transformarea nu s-a produs, atunci Dumnezeu nu vine in prezenta acelui om si inchinarea lui este zadarnica.

Dan Bercian in anul 2009 (incepand de la min 4:36):

Cateva puncte din mesaj;

 • Satan stie ce putere are muzica.
 • Muzica a ajuns de mult pe mana lui Satan si in timpurile moderne a facut din ea una din cele mai puternice arme cu care lupta impotriva oamenilor.
 • Recunoastem cu toti ca atunci cand vorbim despre muzica, vorbim despre inspiratie.
 • Inspiratia nu o poti primi decat de la o sursa externa careia tu te supui, indiferent ce compui si ce gen de muzica canti.

Dan Bercian– Satan stie ce putere are muzica. Daca astazi tinerii, si nu numai sunt expusi la ceva in cea mai mare parte a timpului, atunci aceasta este muzica. Prin inovatiile tehnice de ultima ora, pot fi stocate mii de melodii pe un suport infim. Aparatele de ascultare au si ele dimensiuni minuscule, astfel ca muzica e la dizpozitia noastra 24 de ore din 24. Acasa, pe strada, chiar la scoala, in locurile publice sau in intimitatea fiecaruia muzica ne insoteste mai ceva ca un caine credincios. Probleme ar fi, chiar daca aceasta muzica ar fi una de calitate, care sa ne inspire la ceva bun, pentru ca noi nu am fost construiti de Creatorul nostru pentru a avea tot timpul in urechi zgomot, chiar frumos aranjat. Noi am fost creati sa avem liniste, sa meditam, sa ne gandim la noi si la destinul nostru etern, sa putem relationa cu ceilalti,etc.

Dar muzica a ajuns de mult pe mana lui Satan si in timpurile moderne a facut din ea una din cele mai puternice arme cu care lupta impotriva oamenilor. Recunoastem cu toti ca atunci cand vorbim despre muzica, vorbim despre inspiratie, adica primim ceva: o linie melodica, niste cuvinte, de undeva, nu stim de unde. Probabil ca nu stiti, dar, in mitologia greaca muzele erau cele 9 fiice ale lui Zeus si Memosinei si sunt considerate patroane a dansului, muzicii si artelor. Artistii, chiar ei afirma acest lucru, primesc inspiratie de undeva, pentru ca muzica sau artele de a face cu ceva ce trece de posibilitatile noastre limitate si tangibile. De multe ori a-ti auzit pe cineva spunand ca nu are inspiratie. Cu alte cuvinte, trebuie sa vina inspiratia pentru a putea compune. Ceva ce vine din exterior de la ceva spre ce ne deschidem. Ceva ce primim. Omul pare a nu fi altceva decat un medium, prin care o putere comunica ceva . Cei ce canta muzica rock recunosc deschis ca primesc inspiratie  de la Satan.

Dar ceilalti, care nu canta neaparat muzica rock, de unde isi primesc inspiratia? Sa spunem ca ei canta un gen linistit, cu acorduri blande, sau chiar muzica instrumentala. Inspiratia nu o poti primi decat de la o sursa externa careia tu te supui, indiferent ce compui si ce gen de muzica canti. La muzica rock, lucrurile sunt duse la extrem, dar chiar mai inainte vorbeam despre faptul ca Satan este foarte siret si viclean. Muzica instrumentala de gen New Age, spre exemplu, este o muzica cu acorduri deosebit de linistitoare si care merge foarte bine pe un fond de relaxare si nu numai muzica instrumentala. Sunt celebre soliste ca si Enya, spre exemplu, care aproape ca te aduc intr-o stare de euforie, ascultand muzica lor, o stare de pace, ai putea spune.

Dar, cei ce sunt interesati stiu ca miscarea New Age este impotriva crestinismului, in forma lui biblica, impotriva lui Dumnezeu, asa cum este revelat El in Biblie, a lui Isus Hristos Mesia, Fiu al lui Dumnezeu si Mantuitor al lumii. De fapt, religia New Age lupta din rasputeri sa distruga crestinismul biblic si sa i-a locul printr-o religie mondiala, formata dintr-un amestec de credinte de tot felul, inclusiv paganism si satanism. Prin urmare, este evident ca tot Satan inspira si acest gen de muzica. M-am dus la cele doua extreme ca sa va fac sa intelegeti mai bine ca tot ceea ce vine dintr-o sursa, alta decat ceea de la Dumnezeu este de inspiratie demonica.

Personal, cred ca piesele muzicale de efect cu mare priza la oameni au ori o inspiratie divina, ori una draceasca. Totul depinde de cel ce compune si de cel ce canta. Biblia vorbeste despre om in termenii unei domnii, stapaniri. Romani 6:16

„Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire? 17 Dar mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru că, după ce aţi fost robi ai păcatului, aţi ascultat acum din inimă de dreptarul învăţăturii pe care aţi primit-o. 18 Şi, prin chiar faptul că aţi fost izbăviţi de sub păcat, v-aţi făcut robi ai neprihănirii. 19 Vorbesc omeneşte, din pricina neputinţei firii voastre pământeşti: după cum odinioară v-aţi făcut mădularele voastre roabe ale necurăţiei şi fărădelegii, aşa că săvârşeaţi fărădelegea, tot aşa, acum trebuie să vă faceţi mădularele voastre roabe ale neprihănirii, ca să ajungeţi la sfinţirea voastră! 20 Căci, atunci când eraţi robi ai păcatului, eraţi slobozi faţă de neprihănire. 21 Şi ce roade aduceaţi atunci? Roade de care acum vă este ruşine: pentru că sfârşitul acestor lucruri este moartea. 22 Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică.”

Inteleg de aici ca un om neregenerat, netransformat dupa chipul lui Dumnezeu este un om rob al pacatului si care nu poate aduce roade bune. Nu poate produce nimic bun, pentru ca el este stapanit de pacat, de Satan. Un om neregenerat, netransformat prin puterea Duhului Sfant, dupa chipul si asemanarea Domnului Isus Hristos, chiar un om religios nu poate aduce un rod bun, nici macar sa compuna o melodie frumoasa, cu efect benefic asupra celor ce-l asculta, pentru ca sursa lui de inspiratie este Satan, stapanul lui. Tot ce are el, pune in slujba stapanului sau, chiar talentul lui de a compune. Si daca totusi compune, pe cine va glorifica muzica lui? Sau in slujba cui va fi aceasta muzica? Poate un om controlat de Satan sa compuna melodii frumaose pentru gloria lui Dumnezeu? Evident ca nu. Este deci necesara transformarea omului prin puterea Duhului Sfant. Sau cum le spunea Domnul Isus Hristos lui Nicodim sau femeii din Samaria, „Trebuie sa va nasteti din nou, din apa si din duh.”

Sunt de-a dreptul uimit sa aud ca unii crestini si in special tineri asculta muzica din lume compusa de oameni neregenerati, alegand genul pe care-l asculta dupa simpla lor placere si pe considerentul ca este doar muzica si ca nu poate face nici un rau. Sunt doua semne de intrebare;

 1. Un crestin regenerat trebuie sa stie ca nici in domeniul muzicii nu se poate face compromis. Ca tot ce tine de lume si sistemul ei este sortit nimicirii.
 2. Apartenenta lor la lumea lui Dumnezeu. Daca ar fi deplin predati lui Dumnezeu si Duhul Sfant ar locui in ei, atunci nu numai ca nu ar avea placere fata de un lucru dracesc, dar chiar l-ar uri, nu l-ar putea suporta. Faptul ca putem suporta si chiar ne plac anumite lucruri lumesti- muzica este doar unul dintre ele, arata ca nu suntem pe deplin schimbati si regenerati.

Dar cum e cu muzica crestina?

Ma duc cu un pas mai departe si ma apropii de muzica asa numita in general crestina. Aceasta inseamna ca in versurile ei contine referirnte la Dumnezeu, iar cei ce o canta se numesc crestini. As vrea sa va intreb: Cine este crestin, dupa cum afirma Biblia? Cei ce poarta acest nume, pentru ca s-au nascut intr-o familie de crestini, sau frecventeaza o biserica? Sau au anumite cunostinte biblice? Pasajul citat din Romani 6 ne poate fi de folos pentru a raspunde la intrebare, dar mai sunt mutle altele. Iata inca unul: Romani 8:9 „ Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n’are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” Biblia este foarte categorica in aceasta privinta a apartenentei la lumea lui Dumnezeu. Este obligatoriu ca Duhul lui Dumnezeu sa locuiasca in om pentru ca acesta sa fie propietatea lui Dumnezeu. Altfel, stapanul este altul. Cum putem faca ca Duhul lui Dumnezeu, al lui Hristos sa locuiasca in noi? Doar printr-o schimbare totala si continua a lui Dumnezeu printr-o viata  fara pacat si fara compromis, printr-o separare compelta fata de lume si lucrurile ei. Cand vorbim despre crestin din aceasta perspectiva, realizam ca putini se pot lauda ca sunt crestini adevarati. Insusi Domnul Isus ne spune ca foarte putini vor urma calea ingusta, chiar daca multi sunt chemati.

Mai mult ca niciodata, muzica crestina a ajuns sa fie din abundenta. In occident, dar si la noi in tara (Romania) gasesti muzica crestina cu gramada. La noi in tara explozia a fost dupa revolutia din  1989. Dar in occident, lucrul acesta s-a intamplat cu multi mai multi ani in urma. Muzica crestina a devenit o afacere. In anii totalitarismului comunist crestinii au fost supusi la tot felul de privatiuni, nici macar nu isi puteau permite sa aiba toti o Biblie sau o carte de cantari, ce sa mai vorbesc despre inregistrari muzicale? Dupa eliberarea de counism ne-am aruncat, as zice, fara nici un discernamant in bratele a tot ceea ce ar avea de a face cu crestinismului. In privinta cantarilor nu ne-au mai ajuns cartile de cantari si ceea ce puteam gasi in biserici, ci am vrut ritmuri noi si senzatii tari, asa cum au crestinii din occident. Chiar am crezut ca daca se schimba muzica in biserici, in sensul de a avea lucruri noi si cantari ca in occidentul crestin, Romania va deveni in curand crestina dupa modelul nostru.

Au inceput sa cante, sa compuna, sa scoata albume cu muzica crestina fie cine. Incet, dar sigur, tarabele crestine au fost invadate de albume cu astfel de muzica si crestinii flamanzi le-au devorat. Nu putea-i verifica cine a compus, cine canta, care este relatia lui cu Dumnezeu, de cine e inspirat. Auzea-i doar niste acorduri care erau cu adevarat noi. Daca textele aminteau despre Dumnezeu si Domnul Isus era in regula. Dupa 20 de ani, daca privim la starea bisericilor noastre si suntem sinceri cu noi, daca mai putem discerne dupa atat de multa confuzie, trebuie sa recunoastem ca mult asteptatul reviriment print muzica nu s-a produs. Ce s-a produs totusi este un mod de viata tot mai fiesc in biserici. Desigur ca nu numai muzica este de vina, dar o mare parte de vina o are.

Pentru ca vorbeam de influenta si inspiratie, vreau sa va spun ca nu cu mult timp in urma, unul dintre cei mai cunoscuti cantareti de muzica crestina din Statele Unite a declarat public ca este homosexual si ca a trait in acest fel in toti cei 20 de ani de cand canta muzica crestina. Desigur ca se naste intrebarea: Cine l-a inspirat sa scrie si sa compuna melodii de mare succes si care au fost cantate de milioane de crestini?

In Romania, tineri, si nu numai, dornici sa scoata si ei un album pentru slava Domnului, pentru ca nu s-au priceput sa compuna dar au avut o bruma de voce, s-au dus la specialisti care au scos melodii pe banda rulanta, chiar inspirata din muzica lumii. Specialisti care nu au avut ceva de spus lui Dumnezeu, pentru ca nici nu-i interesa de Dumnezeu, ci banii care se pot castiga din acest gen de muzica. Ce beneficii spirituale pot veni din aceste compozitii? Evident ca nici una. Dar cat rau pot face? Foarte mult. Cand a fost vorba despre calitati vocale, toti am inchis ochii la alte aspecte ale solistului sau solistei, sau nici macar nu am fost interesati de viata lui.

Biblia ne indeamna, in privinta slujitorilor din biserici sa fim foarte atenti la viata lor- cum sa fie pastorul, proorocul, invatatorul, prezbiterul, etc. In privinta cantaretilor nu am avut nici un standard decat vocea si nici aceea, de multe ori. Am primit totul cu ochii inchisi. Oricine poate canta. Desi pentru multi, muzica a devenit o prezenta constanta de-alungul intregii zile, nu numai la biserica. Imi amintesc ca deja incepusem si noi sa avem vedetele noastre de muzica crestina si doua astfel de vedete au venit sa cante si in biserica unde mergeam eu. S-au cazat la cineva din conducerea bisericii si au venit la adunare cu putine minute inainte sa inceapa slujba. Adunarea era plina si cand ele au intrat s-au oprit socate la usa. Femeile in adunare erau cu totul imbracate altfel decat ele. Adica decent. Imbracamintea lor ne-a socat pe noi. S-au intors repede acasa si dupa o vreme au revenit, de data aceasta imbracate ceva mai decent. Problema a fost ca le-am lasat totusi sa cante. Aveau voci bune. Ce puteau aceste doua fete sa transmita bisericii? Puteau ele ajuta biserica sa se inchine cu adevarat? Cu siguranta nu. Poate un tanar sau o tanara, robit de patimi si pofte, care poate traieste in curvie, sau este robit de pornografie sa cante spre slava Domnului? Daca traieste asa, cine il inspira de fapt? Si daca e inspirat de Satan, ce influenta poate aduce peste adunare?

Dupa sondaje aflu ca majoritatea tinerilor crestini sunt dependenti de pornografie. Unii ar vrea sa scape si nu pot. Probabil ca nimeni nu s-a gandit ca solisti de muzica crestina, dependenti la randul lor de acest viciu sau de altele, transmit un duh de pornografie, sau de curvie, sau de blasfemie, de nesupunere? Vedem cu ochii nostri ca nu a fost niciodata atata revolta si nesupunere in adunarile credinciosilor ca azi si in special tinerii care asculta multa muzica crestina in limba Romana sau in limba Engleza sunt stapaniti de acest duh. Nimic nu le mai place decat sa faca cum vor ei- sa-si zdrangane chitarile lor electronice. S-au saturat de vechituri, vor noutati. Biblia ne invata sa cantam cantari de lauda si cantari duhovnicesti. Dar cantarile de lauda, mai ales cantarile duhovnicesti nu le pot primi cei ce traiesc in pacat, pentru ca Dumnezeu nu poate inspira un pacatos, dar il poate inspira cel rau.

Cele mai frumoase cantari scrise vreo data sunt cantarile psalmilor. Psalmii fac parte din Biblie, cartea data oamenilor prin Duhul Sfant. Deci, Psalmii sunt inspirati din Duhul Sfant. Nu stim cum se cantau, dar chiar si asa, fara melodie  au inspirat si au adus bucurie sfanta sutelor de milioane de credinciosi de-alungul miilor de ani. In vremurile mai aproape de noi au ramas de sute ani cantari inspirate de Duhul Sfant pentru ca au fost oameni care au trait o viata sfanta si curata si care nu s-au jucat de-a muzica crestina, ci s-au inchinat cu adevarat. Au scris si compus pentru ca inima lor ardea pentru Hristos, nu pentru a scoate un album. Si in mod sigur nu pentru bani. Nu mai puteau de prea plinul dragostei sfinte si inima lor dadea peste. Se revarsa in cantari de lauda si cantari duhovnicesti, date de Duhul Sfant.(20:00)

Cand canti o cantare de felul acesta, inima iti tresalta de bucurie, chiar daca cantarea are 400 de ani. Duhul Sfant a inspirat-o. Nu am fost atenti la inselaciunea vrasmasului. Tinerii au vrut ceva nou si noi i-am lasat sa aduca lucruri noi. Ma ingrozesc cand ma gandesc in ce s-a transformat asa zisa muzica de lauda si inchinare si cine o canta. Pe altarele adunarilor crestinilor se aduce in fiecare Duminica un foc strain si apoi focul arde toata saptamana in casele credinciosilor. Ne mintim ca este crestina. Va rog insa sa va ganditi la viclenia lui Satan. Melodii sataniste transferate pe sunete de clopotei pentru bebelasi- cum au facut-o cu grupa de rock Black Sabbath. Cum vor creste acesti copii. Dar cum vor creste toti aceea care asculta si canta fara discernamant  tot ceea ce se numeste muzica crestina? Melodii compuse de oameni neregenerati, care nu sunt nascuti din nou, care traiesc in pacate, care fac din muzica o afacere si gandul nu le este decat la cate cd’uri vor vinde dupa. Care, dupa ce canta in biserici, intra intr-un bar ca sa se racoreasca cu o bere sau se inchid in camera lor si privesc la pornografie, care se inspira din muzica lumii, adica a lui Satan, preluand cu nerusinare acorduri si ritmuri care vin din infern.

Nici nu vreau sa vorbesc despre muzica rock crestina. E ca un vis urat, care m-a bantuit si pe mine cu mult timp in urma. Am citit mai multe carti si scrieri in legatura cu muzica crestina. Parerile sunt pro si contra. Toti vin cu argumentele lor. O parte spun ca genul nu conteaza, ca melodia, indiferent de gen, nu este decat un vehicol al cuvintelorsi ca important este ca aceste cuvinte sa ajunga la inima ascultatorului. Ca suntem diferiti si unii agreem un gen de muzica si altii altul. Ca nu poti ajunge la rockeri decat cantand muzica rock, iar la tinerii de prin baruri cantand hip hop. Cea mai mare minune si blasfemie pe care am vazut-o pe viu in urma cu circa 10 ani in Cluj Napoca a fost un concert de muzica crestina rock in care au alternat cantece sataniste  din repertoriul formatiilro sataniste cunoscute, cum ar fi Rolling Stones, cu melodii asa zis ‘crestine’. Si acum ma gandesc cu groaza la acele momente. Organizatorii spuneau ca prin asta nu fac altceva decat sa-i atraga pe tinerii din lume, iubitori de muzica rock si intre melodiile sataniste sa le mai cante despre Isus. Din nou ma mir de perfidia lui Satan.

Poate ma veti intreba ce este de facut. Cred ca trebuie atentie maxima, discernamant si abstinenta. Biblia ne indeamna sa ne ferim de tot ceea ce ni se pare rau. Muzica este un mare rau si as spune ca un si mai mare rau este muzica asa zis crestina, pentru ca nu stim cine a compus-o si ne deschidem sufletul atunci cand o ascultam. Daca un fost alcoolic se fereste de alcool pentru ca-i poate face rau, un hot de furat, si un desfranat pe femei, de ce nu ne-am putea feri si de muzica care ne face rau, daca realizam ca ne poate face rau? Si apoi, o apropiere mai mare de Dumnezeu, un interes maxim pentru El si imparatia Lui, cautarea si alergarea dupa plinatatea Duhului Sfant vor aduce prin harul lui Dumnezeu discernamant si in aceasta problema.

Sunt deja ani buni de cand lucrez la radio si realizez ca nu este usor sa rezolvi problema muzicii. Suntem atat de implicati emotional in ea. A devenit o prezenta atat de obisnuita si de dorita, avem atat de multa pasiune pentru ea, incat consideram o adevarata blasfemie ca cineva sa se atinga de muzica noastra sacra. Si consider ca pentru un cantaret crestin, pericolul este cu atat mai mare cu cat are un succes mai mare. Pentru ca, pe de o parte este asa de mult expus la mandrie si din ce stiu, putini rezista in fata acestui duh puternic. Iar, pe de alta parte, pentru ca prin faptul ca sunt iubiti si ascultati, sufletele oamenilor se deschid fata de cantecele lor si in felul acesta ei influenteaza in bine sau in rau. Ii conduc pe ascultatori spre o inchinare sufleteasca, emotionala si in muzica lumii este multa emotie, mult suflet. Dar nu Dumnezeu produce emotia. Sau spre o inchinare duhovniceasca. Cred ca atentia si discernamantul trebuie sa se concentreze pe directia aceasta, a sufletului si a duhului. Inchinarea pe care ne-o cere Dumnezeu trebuie sa fie in duh, nu in suflet.

Putem fi inselati usor. Nu am inteles nici eu aceste lucruri la inceput. A fost nevoie de timp pentru a intelege ca in muzica este un pericol imens. Apoi, pentru a merge mai adanc si pentru a vedea deosebirea dintre inchinarea fireasca, sufleteasca, sau in duh. M-au ajutat oameni ai lui Dumnezeu pentru ca d emulte ori am fost si eu in pericol. Pentru ca imi placea muzica rock inainte de convertire, m-am expus dupa convertire catre muzica rock crestina. Am renuntat la ea dupa o vreme si mi se parea ca doar aici era pericol. Dar pe masura ce aprofundam viata de credinta, pe masura ce am cunoscut oameni cu adevarat duhovnicesti, am ineceput sa vad pericolele mai fine. , mai bine ascunse in spate a ceea ce numim muzica crestina. De muzica lumii intelegeam ca acuma trebuie sa ma feresc. Dar nu m-am gandit ca trebuie sa ma feresc de muzica crestina.

Pentru ca lucrez la un post de radio crestin am ascultat multa muzica pentru a vedea ce este potrivit sa difuzam pe acest post de radio. Intr-un fel cedeam lucrurile in urma cu 10 ani, apoi in urma cu 5 ani si altfel le vad acum. Mereu am redus si am taiat din lista. Ceea ce odata consideram potrivit, pe parcurs am inteles ca trebuie scos din oferta noastra muzicala. Am ajuns pana acolo ca m-am speriat, constient fiind de responsabilitate, dar si incapabil sa mai ascult inca odata mii de melodii pentru o noua triere, desi stiu ca trebuie sa facem efortul si sa continuam pe aceasta directie a selectiei extrem de riguroase. Stiu ca multi dintre voi veti considera toate acestea chiar exagerate si poate chiar imi veti trimite replici dure, insotite de rautati. A vorbi despre abstinenta la muzica crestina inteleg ca e un subiect delicat. A vorbi despre abstinenta la muzica si formatiile crestine preferate este pentru unii blasfemie.

Cand toti vor, tot timpul, ceva nou in muzica si tu le spui ca noutatile sunt periculoase iti vor replica ca esti impotriva Scripturii, care ne indeamna sa cantam Domnului o cantare noua. Dar aceeasi Scriptura ne indeamna sa fim treji si sa veghem  pentru ca mare va fi inselatoria in vremurile din urma. Ar fi foarte simplu daca le-am cunoaste viata celor pe care-i ascultam cantand. Atunci i-am putea judeca dupa roadele lor. Din pacate, dintre 99% din cei pe care-i ascultam cantand nu-i cunoastem si nu stim cum traiesc ei in intimitatea lor. Iar pe unii, chiar daca-i cunoastem, ii acceptam chiar si asa pentru ca ne plac vocile lor. Si in plus, au de partea lor, nu neaparat sfintenia si inspiratia divina cat ajutorul tehnicii, a aparaturilor tot mai sofisticate cu care creeaza sunete si ritmuri cu care ne vrajesc si care ne aduc in stare de extaz. Si apoi, au de partea loc modelul de succes de a canta a celor din lume.

Va dati seama unde am ajuns? Noi nu ascultam sau cantam muzica lumii, dar ii preluam elementele de succes si o transformam in muzica crestina. Unul dintre cantaretii crestini de muzica rock, pe care l-am ascultat in perioada de dupa convertire, chiar avea o melodie a carui titlu era „De ce sa aiba doar diavolul muzica buna?” Ideea era ca muzica rock era muzica buna si de ce s anu aiba si copiii lui Dumnezeu? Pericolele acestea nu existau in vremurile primilor apostoli. Ganditi-va ce insemna cantarea atunci. Cat de simplu se inchinau, dar cata putere aveau. Ce minuni facea Dumnezeu prin ei. Crestinismul s-a intins peste toata fata pamantului, nu datorita statiilor de amplificare si a cantarile transmise nonstop prin radio sau internet, ci datorita sfinteniei a celor ce-L propovaduiau pe Hristos. Nu citesc nicaieri in Noul Testament despre renumitul frate cantaret, dar citesc despre oameni simplii, plini de Duhul Sfant. Daca modelul nostru de biserica este biserica primara, suntem obligati sa revenim si in privinta muzicii si sa ne reconsideram pozitia. Ma refer la modul de abordare al inchinarii si la stare duhovniceasca al inchinatorilor.

Dar oare se mai poate? Astazi in adunari, tonul si conducerea in inchinare il dau in cea mai mare parte tineri neregenerati care au preluat muzica occidentului. In urma cu cativa ani am fost intr-o biserica dintr-un oras din tara, in care s-a hotarat schimbarea modului de inchinare si inlocuirea cantarile vechi cu altele noi preluate din occident. Am fost atat de trist sa-i vad pe fratii si surorile mai in varsta, impinsi pe bancile din spate, incercand sa se bucure si ei de ceea ce parea a fi entuziasmul tinerilor, care topaiau in frunte cu pastorul lor, pastor modern, care in loc de Aleluia, acum striga din toti plamanii, „Yes” si „OK”. Aveam impresia a unei derute totale in mintea celor mai in varsta. Probabil se intrebau, ce este cu ei de nu se pot bucura? Se gandeau ca ei ar avea o problema. Cred ca in general, cam aceasta este starea: Confuzie si bucurie falsa si muzica poarta o mareparte de vina.

In ultima vreme am ajuns sa inteleg mai bine ce inseamna un idol. Un idol iti aduce o mangaiere deosebita. Este ceva fara de care nu poti trai. Care iti ocupa o mare parte din timp si ganduri. Nici nu-ti dai seama si esti din nou in bratele lui. Si daca indrazneste cineva sa se atinga de el, te enervezi si ripostezi. Daca m-am atins de idolul vostru preferat, sa stiti ca nu am facut-o decat din dorinta de a va ajuta. A fost si idolul meu odata. As vrea sa-i pot reteza capul, sa-l pot darama, asa cum a procedat odata Ghedeon cu idolii familiei lui, chiar daca stiu ce urmeaza dupa aceea. Nu uitati ca sunetele de clopotei si clape polifonice pot fi doar o perdea  dupa care se ascunde si ranjeste Satan.

6 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Despre muzica “crestina”– Muzica are ori o inspiratie divina, ori una draceasca | Neclintit.com
 2. gabebogdan
  sept. 04, 2013 @ 02:23:39

  I never thought of some of the things said by this brother. Excellent post.

  • rodi
   sept. 04, 2013 @ 08:14:27

   what he says carries some weight, considering that he listened to Christian rock after conversion, thinking it was acceptable and learning otherwise along the way.

 3. remajor
  feb. 19, 2014 @ 04:38:38

  Poti ajunge in extreme atunci cand nu cunosti detalii.

  • rodi
   feb. 19, 2014 @ 12:36:09

   cunosc cazuri de tineri americani care de la muzica au ajuns la opresiuni satanice, am citit mai multe cazuri din astea, chiar a unei fete de pastor care tinea sub pat colectia de muzica a unui grup care era involvat in rituale satanice si fata nu stia, dar a intrat in ea un duh de frica si suicid. Cand tatal ei, dupa multe rugaciuni a cautat ceva sub pat, a dat de aceste casete de muzica si a vazut pentagramul satanic in poza si si-a dat seama ca fata asculta muzica satanica fara sa stie ce asculta. Noi credem ca sunt legalisti fratii daca zic sa nu ascultam muzica ne crestina, dar nici nu ne dam seama ce influente demonice au unele cantece si grupuri care canta si baga in ele mesaje care nu le auzi clar, dar care iti intra in minte si fac ravagii intr-un moment de neatentie. De aceea, trebuie multa atentie…

 4. e.l.
  aug. 08, 2015 @ 06:00:24

  Pastorii si przbiterii, comitetul este in primul rand vinovat;
  ei sunt de acord sa invite „artisti/cantareti”crestini.
  Ei sunt prezentati ca artisti, desi in Biblie nu exista asa ceva.
  Suntem obligati sa inghitim ceea ce ni se da;
  nu mergem la biserica ca sa I ne inchinam Domnului cantand?
  rugandu ne?
  Hai sa aducem si echipe care sa se roage in locul nostru.
  Inchinarea pe care o doreste si o primeste Dumnezeu nu este cea contra cost.
  Nimic sfant nu mai avem.
  Mai e mult pana ne varsa din Gura SA?

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: