Vladimir Pustan – De ce a murit Hristos? (Emisiunea Pastorul Cel Bun)

VEZI PAGINA Vladimir Pustan PREDICI aici

jesus2bprays2bin2bgethsemane2bmatthew2b26-36-462besv

De ce a murit Hristos?

Text: Marcu 15:21-37

21 Au silit să ducă crucea lui Isus pe un trecător, care se întorcea dela cîmp, numit Simon din Cirena, tatăl lui Alexandru şi al lui Ruf. 22 Şi au adus pe Isus la locul numit Golgota, care, tîlmăcit, însemnează: ,,Locul căpăţînii.„ 23 I-au dat să bea vin amestecat cu smirnă, dar El nu l -a luat. 24 Dupăce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei, trăgînd la sorţi, ca să ştie ce să ia fiecare. 25 Cînd L-au răstignit, era ceasul al treilea. 26 Deasupra Lui era scrisă vina Lui: ,,Împăratul Iudeilor.„ 27 Împreună cu El au răstignit doi tîlhari, unul la dreapta şi altul la stînga Lui. 28 Astfel s’a împlinit Scriptura, care zice: ,,A fost pus în numărul celor fărădelege.„ 29 Trecătorii îşi băteau joc de El, dădeau din cap, şi ziceau: ,,Uă! Tu, care strici Templul, şi -l zideşti la loc în trei zile, 30 mîntuieşte-Te pe Tine însuţi, şi pogoară-Te de pe cruce!„ 31 Tot astfel şi preoţii cei mai de seamă, împreună cu cărturarii îşi băteau joc de El între ei, şi ziceau: ,,Pe alţii i -a mîntuit, şi pe Sine însuş nu Se poate mîntui! 32 Hristosul, Împăratul lui Israel, să Se pogoare acum de pe cruce, ca să vedem şi să credem!„ Cei răstigniţi împreună cu El, deasemenea îşi băteau joc de El. 33 La ceasul al şaselea, s’a făcut întunerec peste toată ţara, pînă la ceasul al nouălea. 34 Şi în ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: ,,Eloi, Eloi, lama sabactani„ care, tîlmăcit, înseamnă: ,,Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentruce M’ai părăsit?„ 35 Unii din cei ce stăteau acolo, cînd L-au auzit, ziceau: ,,Iată, cheamă pe Ilie!„ 36 Şi unul din ei a alergat de a umplut un burete cu oţet, l -a pus într’o trestie, şi I -a dat să bea, zicînd: ,,Lăsaţi să vedem dacă va veni Ilie să -L pogoare de pe cruce!„ 37 Dar Isus a scos un strigăt tare, şi Şi -a dat duhul.

Vladimir Pustan Turneu Ciresarii Moldova Oct 2012 In aceasta dimineata va trebui sa raspundem la o intrebare simpla: De ce a murit Hristos? Vedeti, intrebarea aceasta poate sa fie bizara la prima vedere. Dar sa stiti ca multi oameni au luat-o in serios. S-au scris carti pe tema aceasta, s-au turnat filme. S-au pictat tablouri care sa zugraveasca cat de cat agonia din Ghetsimani, agonia de pe cruce. Oamenii de stiinta s-au adunat , medicii s-au adunat, au facut colocvii, simpozioane si au pus intrebarea: De ce a murit Isus? Daca cititi cu atentie sfanta scriptura, Pilat sa mirat si el. Cand a aflat Pilat ca a murit Isus s-a mirat. De ce s-a mirat Pilat? Crucificarea nu era ceva neobisnuit in lumea lor, era o metoda ingrozitor de dura si dureroasa. Oamenii care erau pusi pe cruce, spunea Iosif Flavius ca stateau cate 3 zile pe cruce in chinuri. Isus, dupa 4 1/2 era mort. (Poza ciresarii.ro)

Unii spun ca Isus a murti din cauza incordarii nervoase. Ei spun ca moartea s-a declansat din clipa cand s-a dus in Ghetsimani. In Luca 22:24 spune ca sudoarea i se facuse ca niste picaturi mari de sange. Doctorul Ron Maker spune ca vasele capilare din glandele sudorii pare s-au spart si sangele s-a amestecat cu lacrimile. Tensiune nervoasa acumulata. Sa nu uitati, in Ghetsimani, in momentul cand Isus a zis, „Tata, daca e cu neputinta, departeaza de la mine paharul, universul a inghetat. Sa nu uitati ce a spus diavolul in dimineata aceea cand l-au pus pe cruce. Vorbea Satana prin oameni si prin preoti, „Daca esti Hristosul, da-te jos de acolo. Ca ai zis ca tu poti sa faci totul. Daca esti Hristosul, da-te jos de pe cruce.” Dar El n-a venit sa se dea jos de pe cruce, a venit sa se urce pe cruce. Pentru ca mantuirea noastra e numai prin cruce. Satana a zis, „Da-te jos de acolo.” La diavolul nu-i place un Isus Hristos care sa moara pentru noi. El pentru asta a venit. Cand a zis, „Tata, daca e cu putinta…” n-a vorbit Dumnezeu din El, ci omul din El. „Tata, daca e cu putinta, departeaza de la Mine paharul.” Spuneau teologii ca marea parasire nici macar nu a fost pe cruce, ci in gradina Ghetsimani. Pentru ca nu exista mai mare blestem decat sa simti ca esti singur, ca nu ai nici macar un suflet langa tine caruia sa-i spui ce te doare. Cele mai multe familii, cei mai multi oameni mor de singuratate. (08:00)

Unii spun ca ar fi murit din cauza epuizarii fizice. E foarte aproape de adevar ce au spus medicii intr-un fel. El venea dupa 3 1/2 ani de nopti nedormite. El venea dupa 3 1/2 ani de lupta. El venea dupa 3 1/2 ani de dormit in camp. Se duceau oamenii acasa si pe El nu-L ducea nimeni sa se culce. „Vulpile isi au vizuini.. si fiul omului n-are unde sa-si plece capul.” Si-a pus mainile peste ei, i-a vindecat, le-a dat mancare, era o baterie descarcata pe Golgota la 3 1/2 ani. Cand unii sunt epuizati din cauza pacatului, El era epuizat din cauza iubirii de oameni.

Noi tot o sa murim intr-o zi, tot o sa plecam de pe pamantul acesta si fac o mica paranteza aici. Nu cred ca e mai scumpa moartea celor iubiti de Domnul ca acelui om care a slujit altora, ca sa aiba cine plange dupa tine. Cand a murit fratele Cornea, va spuneam ca unii dintre marii misionari baptisti pe care i-a avut uniunea baptista din Romania, cel care a infiintat si biserica maghiara din Salonta, era mort in sicriu si a venit un om si i-a sarutat bocancii lui cu care era incaltat si a strigat acolo inaintea pastorilor, „Cu picioarele acestea, omul acesta mi-a salvat mie viata.”(10:40)

Sunt unii care spun ca a murit din cauza ranilor. Cand vorbim despre biciuire, Romanii te omorau in bataie. L-au batut soldatii bauti. Spunea Eusebiu ca a vazut oameni biciuiti care nu mai aveau carne pe spate si li se vedeau venele. La cativa a vazut si rinichii. Asa era biciuirea din timpul acela. N-a fost destul cat a fost batut in noaptea aceea, cat a fost biciuit, I-au mai impuns si mainile si picioarele cu cuie, sa aiba de unde sa curga sangele. Spun ca a murit din cauza ranilor, ca sangele se scurge.

Medicii din Dublin University spun ca a facut soc cardiac. Bazati pe Ioan 19:34 unde scrie ca atunci cand L-au impuns, din coasta i-a curs sange si apa. Apa aceasta, ei spun, ca  agonia mortii a produs ruptura inimii. Sangele din arterele principale s-a inchegat si inima atunci a explodat si de aceea curgea apa. Unii spun ca Isus Hristos a murit din cauza insuficientei coronariene pentru ca, in cazul suspendarii de maini, batut in cuie sau legat, sangele se aduna in partea de jos a trupului, nu se mai poate urca, ci coboara tot la picioare. In 10 minute, tensiunea arteriala scade la jumatate, air pulsul de dubleaza. Sangele nu mai ajunge suficient la inima, la creier si automat se instaureaza colapsul orthostatic (cardiovascular) si oamenii mor din cauza aceasta, a suspendarii.

Sau poate ca a murit din cauza asfixiei. Cand legi un om si i bati mainile in cuie, nu se mai poate rezema pe picioare, coastele apasa asupra plamanilor si atunci plamanii nu mai pot sa aduca aerul suficient pentru organism si omul moare asfixiat din lipsa de aer. S-ar fi putut intmpla si asta. Poate si de asta a murit Isus.

Dar, vedeti, in aceasta dimineata, eu stau in fata unei biserici care stie de ce a murit Isus. Noi stim cauza clara. Doar vreau sa va reamintesc de ce a murit Isus, ca voi cunoasteti raspunsul.

1. Isus a murit de durere

Dar, nu de durerea trupului, care era si ea mare si a vrut sa o simta toata. De aceea a refuzat smirna cu vinul care era o bautura imbatatoare ca si morfina. Durerea aceea a sufletului, cand Tu stai pe cruce si vezi ca aia joaca carti langa crucea Ta si iti impart hainele Tale. Cand Tu vezi ca ai venit si sa mori pentru o lume care sta nepasatoare si care te huiduie si te bleastama. Cand Tu vezi ca ai venit sa mori pentru doi talhari si astia te injura. Cand Tu vii sa binecuvanti o lume intreaga caruia nu-i pasa de Tine – asta se numeste durere. Durere la nivelul maxim.

Cand a vazut Isus Hristos lumea aceea, oile risipite de lup si lumea aceea neinteresata, oameni interesati de stomac, de minte, de bani, de familie, de frumusete, sa-si faca muschi la sali, oameni interesati de a-si exacerba mandria si nu-i intereseaza de Isus Hristos. Aceasta e biserica pentru care a murit El? In clipa aceea stia ca cei mai multi oameni nu vor accepta jertfa Lui. Aceasta este mare durere a lui Dumnezeu: Sa mori pentru cineva caruia nu-i pasa. Si Isus Hristos a vazut o lume caruia nu-i pasa. Lumea in loc sa alerge spre Isus Hristos sa fie mantuita, lumea alearga spre Satana si spre oameni care n-au facut nimic pentru noi. Si in loc sa-I multumim lui Dumnezeu, multumim oamenilor. (19:00)

Multi cer Biblie cand sunt in spital, sau inchisoare, deja cam tarziu pentru unii. Dar atunci isi aduc aminte de Isus- cand raman fara serviciu, cand raman fara putere, cand raman fara bani, cand raman fara familie. Atunci iti aduci aminte de Isus. Il doare pe Domnul pentru ca e la coada prioritatilor noastre. El nu e intai. Oamenii nu alearga la El prima data. Eu te hranesc si tu ma injuri. Eu iti port de grija si tu ma musti? Stiti cum ne comportam cu Dumnezeu? Cnad a fost baiatul cel mai mic al nostru la spital, musca asistentele. Era intr-o stare grava, era intr-o coma chimica, nu stia ce se intampla cu el si musca asistentele. Nu putea sa-i faca (nici macar) o injectie. Acesta a fost tabloul care il am pentru noi, pentru mine si pentru voi. Toata ziua muscam mana lui Isus. El vrea sa ne hraneasca….(noi) ne vorbim de rau unii pe altii. „Dar, ala e fratele lui Isus”. Atunci vorbeste-l de rau pe Isus., musca-L. Ne lovim…. Nu-i multumim…

 • te culci crezand ca ti se cuvine somnul si ai crezut ca e ceva normal ca sa dormi. Sunt 9 luni de zile de cand nu mai pot dormi decat cu medicamente.
 • Am crezut ca e normal sa iau o bucata de paine de pe masa. Cand m-am dus in Africa, 5 din 10 copii mureau. Am vazut si nu o sa uit niciodata tabloul acesta, pe marginea drumului copii morti de foame. Copiilor nostri nu stim ce le mai trebuie.
 • Am ajuns sa credem ca e normal sa umblam pe picioarele noastre. Cand o sa ma duc la Suceava, iarasi o sa-i aduc pe fratii nostri care sunt in carucioare. Unul dupa altul coboara din microbuz.
 • Am crezut ca e normal sa ai pe cineva langa tine. Dar, am vazut atatia oameni singuri.
 • Am crezut ca mi se cuvine sa ma pot strange de mana, sa stiu ca cineva este langa mine si imi dau seama, de fapt, ca niciodata nu am sa fiu atat de singur cat a fost Hristos de singur. Cum sa nu-L doara?

Tu, care-L faci sa planga pe Hristos si astazi, ca nu te pocaiesti, ca amai pocainta, tu pocaieste-te astazi. Intoarce-te la Dumnezeu. Fa-L fericit pe Isus. (23:00)

2. Isus Hristos a murit de dragoste

Spune asa de frumos, „Si fiindca ii iubea pe ai Sai, i-a iubit pana la capat.” Exista un capat al iubirii. Cei mai multi nu-l mai apuca. De obicei: Te iubesc cat tin banii, cat tine tineretea, cat tine sanatatea, cat (timp) imi dai…. Calculat, astia nu gasesc capatul iubirii nicicum. M-am tot gandit: Pentru cine se merita sa mori atunci? Erau cativa care-l iubeau, o mana de oameni si ei erau acolo langa cruce. Dumnezeu te iubeste prin Hristos foarte tare. Atat de mult iubeste Domnul cand te ridici din pat si vii la biserica. Atat de mult iubeste Domnul lucrarea ta si familia ta. Ioan, care era la cruce, tace si face. Tanar, lucreaza pentru Domnul, nu-L paraseste pe Isus la greu, nu-L paraseste atunci cand conditiile sunt vitrege. Nu, Ioan ramane acolo langa cruce. Si Isus Hristos isi da seama ca dupa durere vine dragostea, dintr-o data. Durerea vine prima data, pentru ca pentru un om trebuie sa te doara ca sa poti sa-l iubesti. Si Isus s-a inviorat. Este o proorocie in Isaia care spune: Va vedea rodul muncii Lui si se va inviora. Prin cunostinta Lui, robul meu cel neprihanit v-a pune pe multi oameni intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu. Si iata ca robul se invioreaza.

Ne parasesc oamenii, dar Isus Hristos nu ne paraseste niciodata

In toata viata noastra nu putem avea decat 3 prieteni:

 1. Un prieten il paraseste pe om in clipa in care a murit. Cum ai murit, cum te-a parasit un prieten. Si prietenul ala la care tii mai mult, ala te-a parasit primul.
 2. Dupa cateva zile la groapa te paraseste celalalt prieten, rudele familia, cei pe care-i ai pe langa tine. Ei mai sunt cu tine inca  2-3 zile dar te parasesc la groapa ca tot trebuie sa vina de acolo.
 3. Dar este cineva, al treilea prieten care nu te paraseste niciodata. Isus. El transcede groapa si momentul acela cand ramai singur pentru ca familia pleaca.

Nu o sa uit niciodata o imagine care am avut-o aici la Beius intr-o dupa masa la cimitir. Am avut o inmormantare a unei surori de a noastre, cand am fost in curte, de vreo 2-3 ori s-a plimbat un caine negru micut, cu par mult, prin curte. Cineva l-a impins si l-a scos pe usa afara. Am mers la groapa si nu stiu ce s-a intamplat ca mi-am pus Biblia pe o alta cruce si am plecat acasa fara ea. Peste 2-3 ore mi-am dat seama ca nu e acasa. „Mai, unde-i? Sa stii ca am uitat-o in cimitir.” Cand m-am dus inapoi, cainele era pe mormant. Toti plecasera, el venise si ramasese acolo. Si m-am gandit: Cat de repede s-a despartit familia de ea, si cat de greu se desparte cainele ala? Eu am plecat, cainele a ramas.

Ne parasesc oamenii, dar Isus Hristos nu ne paraseste niciodata pentru ca ne iubeste. Oamenii va vor dezamagii. Dar, Isus Hristos nu va dezamageste niciodata. (29:00)

3. Isus Hristos a murit de dor

Isus a auzit ca talharul acela nu-l mai bleastama, ci din contra zice, „Tu esti fiul lui Dumnezeu. Noi meritam pedeapsa.” Si spune un lucru extraordinar talharul. Zice, „Doamne, cand vei ajunge in imparatia Ta, ai mila si de mine si pomeneste-ma si pe mine acolo”. La care, Isus zice, „Astazi vei fii cu Mine in rai.” Dragilor, Isus nu voia sa fie singur in cer, Lui ii e dor dupa noi. El vrea sa fie impreuna cu noi acolo sus in cer, in imparatia Lui. SI atat de tare ii este dor dupa noi, incat intr-o zi va veni si ne va lua. Slavit sa fie El. Va veni si ne va duce de pe pamantul acesta. Va garantez ca aceste zile ale revenirii Domnului Isus Hristos este aproape.

VIDEO by aciducip

 

3 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Ce e NOU la PAGINA – Vladimir Pustan | agnus dei - english + romanian blog
 2. Tim Dubhy
  mart. 07, 2014 @ 08:22:24

  as face unele completari….

  S-ar fi putut intmpla si asta. Poate si de asta a murit Isus, din punct de vedere uman, din perspective umana…

  DAR, in Biblie, in Ioan 10:18, citim ca Isus a spus: “Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi: aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatăl Meu.”, iar in Ioan 19:30, citim : “Când a luat Isus oţetul, a zis: „S-a isprăvit!” Apoi Şi-a plecat capul şi Şi-a dat duhul.”

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: