Moise Ardelean – Cautarea fericirii sub soare la Biserica Betel Coslada, Spania

Photo credit jobspapa.com

Eclesiastul 11:9-10, 12:1

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cît eşti tînăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată. 10 Goneşte orice necaz din inima ta, şi depărtează răul din trupul tău; căci tinereţa şi zorile vieţii sînt trecătoare.

12 Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţei tale, pînă nu vin zilele cele rele şi pînă nu se apropie anii, cînd vei zice: ,,Nu găsesc nici o plăcere în ei`

Un fragment din predica:

moise ardelean gloria…in 1974 m-am dus in armata. Am facut armata la Lugoj. Am facut la termen redus. Imi aduc aminte si cred ca n-am sa uit niciodata. La 2,3 zile dupa ce am ajuns acolo, ni s-a spus, „Comandantul unitatii militare vrea sa stea de vorba cu fiecare militar care este la termenul redus. Cand mi-a venit randul, am intrat in cancelaria lui. Nu eram decat noi doi. O masa era intre noi doi. Marturisesc, ca in viata mea, pentru prima data am fost foarte impresionat de un om cu o prestanta deosebita. Pana atunci nu mi s-a parut ca cineva avea o asemenea prestanta. Intr-adevar, un militar, era colonel, se spunea de el ca a facut fapte de vitejie in cel de-al II Razboi Mondial, dar, simpla lui prezenta impresiona foarte tare.

Ascultati ce mi-a spus, la un moment dat, „Tinere, din fisa ta, care a venit la Arad, inteleg ca apartii Cultului Penticostal. Dar, cred ca nu tu, numai parintii tai.Tu vrei sa studiezi. Tu vrei sa mergi departe.” Marturisesc ca nu mi-a fost usor, pentru ca, repet, eu un tanar, de curand venit acolo, am fost foarte timid in tineretea mea. Si in fata, un barbat cu mare prestanta. Dar, mi-a dat Domnul puterea sa-i spun acelui barbat, „Domnule Colonel, nu numai parintii apartin Cultului Penticostal, ci si eu. Si vreau sa va spun ca parintii nu m-au obligat. Eu am ales si eu am decis.” El mi-a spus, „Cultul vostru este recunoscut in Romania, daca iti vezi de treaba, nu o sa ai probleme. Dar, iti dau un sfat, „E pacat sa-ti intristezi viata. Nu te vei putea bucura de ea, daca ramai in cultul acesta, in biserica aceasta, in credinta aceasta. Nu vei gusta viata si nu te vei bucura de ea. Nu i-am dat nici o replica, nu se cadea. Pana la urma urmei eram un tanar si nu trecusem inca prin viata. Au trecut anii si au trecut foarte repede, dragi tineri. „Ca un sunet,” cum spune psalmistul. Au trecut de atunci 39 de ani. Intre timp, mi-a dat Domnul familie, avem copii, cand copiii, pe rand, au venit si mi-au spus, „Vreau sa merg la staruinta,” fiecaruia i-am spus ce inseamna asta si care este responsabilitatea. Cand au venit si mi-au spus, „Vrem la caticheza pentru botez,” din nou le-am spus si noi ca parinti vrem, si m-as bucura ca pastor. Dar, nu sunteti obligati, voi decideti.

Anii trecuti am fost pe la Lugoj la evanghelizare. De 3 ori a fost si primarul de acolo si l-am intrebat odata de acest colonel, care e devenit general pana la urma. Mi-a spus ca a murit si m-am gandit, daca as fi putut sa stau din nou cu el de vorba, sa-i fi spus ce mi-a spus el in toamna din 1974, si as fi indraznit, de data asta sa-i spun, „Domnule, n-ati avut dreptate.Am trecut si eu deja prin viata”. Am anii care cred ca-i avea el atunci si i-as fi spus, „Nu L-am parasit pe Domnul in nici o zi, n-am avut pana acum, nici o zi in care sa nu ma rog. Nu cred ca nu mi-am trait viata. Cred ca am gasit sensul vietii. Si cred ca am fost fericit, atat cat se poate sa fie omul fericit sub soare.”

Retineti dragi tineri, care ma ascultati in seara aceasta. Sunteti liberi sa alegeti. Fiecare alege pentru sine insusi. Nu aleg parintii pentru copii. Nu alege pastorul pentru turma pe care o pastoreste, pentru membri care ii are in biserica. Dumnezeu lasa libertatea, noi recomandam, noi predicam, noi explicam si chemam pe oameni la Dumnezeu. Dar, la urma urmelor, alegerea este personala si decizia o ia fiecare pentru el insusi.  Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cît eşti tînăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi;” Ai libertatea, dar, vine omul lui Dumnezeu si spune, in seara aceasta, sa ai in vedere doua lucruri si insista asupra lor:

  1. Tineretea si zorile vietii sunt trecatoare. A zis-o Solomon in urma cu 3,000 de ani. Lasati-ma sa o spun si eu inseara aceasta, ca un om care a fost tanar si vreau sa va spun ca tineretea trece mult mai repede decat va imaginati. Anii se duc ca un sunet. Viata este scurta si noi zburam, mai ales in ultimii ani. Noi, in Romania, spunem, „Mai ales dupa revolutie.” Dar eu, care cobor muntele vietii, care am o anumita varsta, vreau sa va spun care-mi este perceptia, cum simt lucrurile. Timpul trece extraordinar de repede. Imi aduc aminte ca in 1979 eram la Timisoara, si un profesor ne-a spus, intr-o zi la curs, „Mama mea inca traieste. Are peste 90 de ani si am intrebat-o, ‘Mama, cum ti se pare ca a trecut viata?’ Si ascultati ce comparatie a facut. ‘Mi s-a parut ca cei peste 90 de ani au fost si au trecut, ca si cum as fi intrat intr-o camera pe usa si urmeaza sa ies pe o alta usa. Asa mi se pare ca e viata de scurta,’ a spus batrana aceea.” O comparatie foarte interesanta, mi s-a parut mie. Intr-adevar, timpul trece asa de repede. Tineretea isi are frumusetea ei si avantajele ei: Sanatate, energie, vise si multe alte lucruri care sunt frumoase si trebuiesc pretuite. Dar, va sfatuiesc in seara aceasta si va indemn in numele Domnului, mare, mare grija la tot ce faceti. Sunt unii, care fac greseli in tinerete, pentru care platesc toata viata. Si asta ca astam ca viata e scurta. Dar, se pot face greseli pentru care poti sa platesti vesnicia. Anii trec asa de repede, tineretea este asa de scurta- ne atrage inteleptul Solomon, ne spune cuvantul lui Dumnezeu. Si n-avem dreptul sa uitam lucrurile acestea: Timpul trece iute si are un caracter irreversibil, curge de la noi in vesnicie. Cu ceea ce-ai trait la 20 de ani nu te mai intalnesti niciodata. Cu ziua in care ai implinit 25 de ani, nu te mai intalnesti niciodata, pentru ca timpul are caracter ireversibil. Dar, ne spune Cuvantul Domnului, ca viata fiecarui om este inregistrata in cartile lui Dumnezeu, in evidentele lui Dumnezeu.
  2. Viata este trecatoare, viata trece foarte iute si urmeaza sa dam socoteala. Omul este responsabil de alegerea pe care o face, de modul in care isi traieste viata. Mantuitorul, Isus a spus ca omul va da socoteala de orice cuvant nefolositor care i-a iesit vreodata din gura. Toate cuvintele noastre, toate faptele noastre sunt inregistrate in cartile faptelor. Matei 12:36 „Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvînt nefolositor, pe care -l vor fi rostit.” Pasii nostri, aici in aceasta lume sunt inregistrati de Dumnezeu. Viata ta si viata mea sunt inregistrate in intregime. Dumnezeu, care are ochii ca para focului stie fiecare pas care-l facem in aceasta viata si urmeaza ziua socotelilor. Profetul Mica scire, „Ziua vestita de toti proorocii tai, pedeapsa Ta se apropie. Atunci va fi uluiala lor.” Lui Ioan, Domnul i-a dat harul sa vada si ziua judecatii, ziua socotelilor. Si el scrie in Apocalipsa 20:11-12Apoi am văzut un scaun de domnie mare şi alb, şi pe Celce şedea pe el. Pămîntul şi cerul au fugit dinaintea Lui, şi nu s’a mai găsit loc pentru ele. 12 Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stînd în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea. Orice om, care n-a fost gasit scris in cartea vietii a fost aruncat in iazul de foc, in locul de pedeapsa vesnica.

Imi aduc aminte ca in tinerete, am citit intr-o brosura, un lucru care m-a impresionat foarte tare. Scria acolo, ca un savant crestin din Canada, care era seful celei mai mari clinici de neurologie atunci, a facut o descoperire senzationala. El a spus, „Daca atingi creierul omului, cu un curent electric de o anumita marime, omul respectiv retraieste momentele trecutului cu aceeasi intensitate. Si omul de stiinta, care era si credincios, spunea, „E clar ca Dumnezeu va avea posibilitatea, in ziua judecatii, sa-l puna pe om, fata in fata cu viata pe care a trait-o, va trai aceleasi sentimente si vinovatia lui va fi evidenta.” Nimeni nu va putea contesta. Nimeni nu va putea spune ca nu este asa. Totul este inregeistrat in cer. Avem libertatea sa facem ce ne place, ce alegem sa facem si tinerii si cei mai putini tineri. Dar, n-avem voie sa uitam ca Dumnezeu ne va chema la judecata.

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cît eşti tînăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.

Ochii vad, inima cere. Niciodata n-au privit ochii cate privesc astazi. Diavolul ii ataca pe oameni si vrea sa intre in vietile oamenilor prin ochi. Televizorul, internetul sunt cai pe care vrajmasul le foloseste ca sa-i determine pe tineri sa mearga pe caile lumii acesteia. Sunt cai pe care vrajmasul le foloseste sa-i amageasca pe cei trecuti de prima tinerete si nu-i cruta nici pe aceea care coboara muntele vietii. E o tragedie ce se intampla astazi in lume. Specialistii spun ca in secolul trecut, undeva intre anii 1960 si 1980, am intrat in perioada postmoderna. Postmodernistii spun foarte multe lucruri. Printre lucrurile care le sustin ei este si urmatorul: Ei spun ca nu exista un adevar absolut. Exista un registru de adevaruri relative. Si apoi, fac aplicatii practice si spun, „Morala iudeo-crestina este depasita. Incercati sa nu mai tineti cont de ingradirile religioase traditionale.Lasati-i pe tineri, lasati-i pe oameni sa faca ce le place. Invatati-i sa nu mai aibe prejudecati si sa guste din toate placerile pe care viata aceasta le ofera. Pentru ca totul este relativ.” Si diavolul, prin slujitorii sai a creat o confuzie generala, astazi in lume.

Oamenii care se socotesc intelepti au ajuns sa nu mai stie ce este bine si ce este rau. De altfel, ei spun ca binele si raul sunt notiuni relative si ca nu exista un adevar absolut. Dar eu predic despre un adevar absolut in seara aceasta. Are un nume: Numele Lui este Isus Hristos!Cerurile si pamantul vor trece, dar cuvintele Domnului nu vor trece niciodata. „Eu sunt calea, adevarul si viata,” a spus Domnul Isus. Si odata, la sfarsit, pamantul si cerul vor fugi dinaintea Lui; nu se va mai gasi loc pentru ele. Toate lucrurile pe care le vedem vor trece. Oamenii vor trece. Cei care invata atat de gresit astazi, vor raspunde inaintea Dreptului Judecator, odata. Il desconsidera pe Solomon, care a fost mai intelept decat ei. Nu i-au in sea,a ce spune Domnul Isus Hristos, care a fost si ramane Fiul lui Dumnezeu. Lumea se schimba. Mergem cu pasi repezi iinspre sfarsit. Omenirea se prabuseste din punct de evdere moral si din punct de vedere spiritual.

Oare ce va fi cu tanara generatie? Oare ce va fii cu copiii nostri, cu nepotii nostri, daca va mai fii lume si nu va reveni Domnul Isus? Dar, vazandu-va pe dumneavoastra in seara aceasta am recapatat speratna. Nu ca am pierdut-o, dar ca om ma gandesc la foarte multe lucruri. Eu am indraznit la noi la biserica sa spun si poate ca unii s-au suparat. Pretind ca stiu aceasta biserica destul de bine, sunt de la 9 ani la biserica pe care o pastoresc acum, de aproape 24 de ani si n-as avea curajul sa spun ca cei mai in varsta sunt mai buni pocaiti decat cei care sunt tineri. Avem foarte multi tineri, tematori de Dumnezeu si foarte credinciosi si activi in lucrarea lui Dumnezeu. Acelasi lucru am vazut si in aceasta dupa masa si doresc din toata inima Dumnezeu sa va binecuvanteze.

Nu stiu ce va fi maine. Stiu ca lumea de maine va arata mai rau decat lumea de astazi, din punct de vedere moral si din punct de vedere spiritual. Dar mai stiu un lucru: Hristos este viu! El a spus, „Zidesc biserica Mea si portile locuintei mortii nu o vor birui.” Miciodata El n-a ramas fara martori. Si cred ca oricat de tare s-ar strica oamenii, oricat de tare ar cadea din punct de vedere moral si spiritual, vor fii intotdeauna oameni, vor fii intotdeauna tineri care vor tine cont de Cuvantul lui Dumnezeu, isi vor ridica privirile in sus si vor incerca sa inteleaga in fiecare zi si in fiecare clipa care este voia lui Dumnezeu cu privire la ei. (38:00)

Dar, ma bucur sa va spun ca in seara aceasta exista insasi o sansa sa nu ne ducem la judecata. Stiati aceasta? Biblia spune ca exista posibilitatea sa nu stam fata in fata cu viata care am trait-o. Mantuitorul, cand a fost pe pamant a spus, „Adevarat, adevarat va spun ca cine asculta cuvintele Mele si crede in cel ce M-a trimis, are viata vesnica. Nu vine la judecata ci a trecut de la moarte la viata.” Adevaratii credinciosi nu se vor duce la judecata, pentru ca Isus a luat toate pacatele noastre asupra Lui. Pe Cel care n-a cunoscut pacat, a luat toate pacatele asupra Lui, Dumnezeu L-a facut pacat pentru noi ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu prin El. Cine crede, cine se pocaieste, cine face alegerea cea buna, cine merge pe calea cea ingusta, cine duce mantuirea pana la capat cu frica si cu cutremur, nu va avea parte de temuta judecata de la urma. (42:00)

Pastorul Moise Ardelean predicand la Biserica Betania Arad Gradiste. Au slujit la amvon (de la stânga la dreapta) Eugen Micurescu, Moise Ardelean, Pavel Riviş Tipei şi Nelu Filip Octombrie 2013b(Sursa Biserica Penticostala Betania Facebook)

VIDEO by betelcoslada

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: