Vladimir Pustan – Incercarea credintei – Satana vrea sa va distruga copiii – 20 Octombrie 2013

Vezi PAGINA Vladimir Pustan PREDICI aici

Matei 15: 21-28

21 Isus, după ce a plecat de acolo, S’a dus în părţile Tirului şi ale Sidonului. 22 Şi iată că o femeie cananeancă, a venit din ţinuturile acelea, şi a început să strige către El: ,,Ai milă de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiică-mea este muncită rău de un drac.„ 23 El nu i -a răspuns nici un cuvînt. Şi ucenicii Lui s’au apropiat şi L-au rugat stăruitor: ,,Dă -i drumul, căci strigă după noi.„ 24 Drept răspuns, El a zis: ,,Eu nu sînt trimes decît la oile pierdute ale casei lui Israel.„ 25 Dar ea a venit şi I s’a închinat, zicînd: ,,Doamne, ajută-mi!„ 26 Drept răspuns, El i -a zis: ,,Nu este bine să iei pînea copiilor, şi s’o arunci la căţei!„ 27 ,,Da, Doamne„, a zis ea, ,,dar şi căţeii mănîncă fărămiturile cari cad de la masa stăpînilor lor.„ 28 Atunci Isus i -a zis: ,,O, femeie, mare este credinţa Ta; facă-ţi-se cum voieşti.„ Şi fiica ei s’a tămăduit chiar în ceasul acela.

Pustan2013Intamplarea asta este povestita doar de evanghelistul Matei si doar de evanghelistul Marcu. Marcu zice, adauga ca Isus Hristos dorea sa se odihneasca undeva departe.  Si in momentul in care s-a hotarat sa se ia, sa se duca departe, in clipa asta a venit aceasta femeie la El si i-a cerut sa faca un bine pentru fiica ei, care era muncita rau de un drac. Isus Hristos, in prima faza o respinge, dupa care ii duce acasa fetita vindecata. Dracul iese din fetita si Isus Hristos spune femeii, singurul vocativ pe care-l gasiti in Scriptura, „O…” Si al doilea lucru ii spune femeii: Mare este credinta ta. Doar la doua persoane din Biblie, si nici unul dintre ei evrei au primit aceasta confirmare a credintei lor, ca e fantastica- Mare credinta.

Haideti sa vedem scala credintei in Biblie. Astia doi au avut mare credinta: sutasul si femeia Canaaneanca. Dupa aceea, vedem credinta obisnuita. Cei patru, care l-au dus pe cel paralizat cu targa si l-au coborat prin tavan. Isus Hristos spune, „Cand le-a vazut credinta….” Punct. Astia nu au avut mare credinta, numai credinta. O scara mai jos a fost Petru. A umblat pe apa si la un moment dat s-a dus la fund, pentru ca s-a uitat la val. La care, Isus il ridica de hainam il urca in barca si-i spune, „De ce te-ai indoit putin credinciosule?” Uite ca se poate si mai rau. Deci, credinta mare, credinta obisnuita, Petru, care  a umblat cativa metri pe apa ca pe trotuar, primeste putina credinta si atunci ne punem o intrebare simpla, aia care au ramas in barca… Observati cum e cu credinta:

  1. Necredinta de fel
  2. Putina credinta
  3. Credinta obisnuita ca a celor patru cu paraliticul
  4. Mare credinta

Eu ma rog din toata inima, ca Dumnezeu, atunci cand te vei duce sus in cer, sa zica catre ingeri, „El e a treia persoana” (din categoria Mare credinta, ca si sutasul si femeia Canaaneanca). Mare credinta a avut omul acesta, sau femeia asta, sau oamenii astia. As dori, in dimineata aceasta, ca Dumnezeu sa nu ne dea o credinta obisnuita, ci sa ne dea o credinta mare, pentru ca Dumnezeul nostru e mare si asteapta sa-L onoram cu o credinta mare.

Dar, cum e credinta noastra? Noi vorbim despre credinta, o cantam, si totusi, cum este marea asta credinta? Dar, hai sa vedem cu e a noastra. V-am mai spus odata un tablou ciudat cu o pompa. Un om in desert, fara apa, limba umflata de sete, Simtea ca moare, taras, nisip arzator, soare stralucitor, dintr-o data vede o pompa. O foaie scris pe pompa. Vede o sticla de litru cu apa langa pompa. Cand sa bage apa aia in gura sa-si scape viata, zice, „Daca vrei apa mult mai multa si rece, litrul acesta de apa este pentru amorsarea pompei. O bagi toata in pompa, dupa care poti scoate un ton de apa rece. O dilema. Si daca nu functioneaza? Stau cu sticla in mana. Un litru de apa e sigur. Ca ii calda, dar poate ca supravietuiesc. Poate ajung pana in primul oras si imi cumpar Coca Cola la doza. El sta cu sticla de apa in mana, sa o bage in sorb. Dar daca nu e garnitura buna?  Mori langa pompa. E singura conditie. Eu am baut apa aia de multe ori. Stiti ce gust rau are? Si voi a-ti baut-o de atatea ori. Dupa aceea, am cantat cantari cu marea credinta. Stiti ce inseamna marea credinta? Eu nu beu din sticla asta. Poate e de un an aici. Mor, mor. Dar, daca nu… arteziana. Fac si baie. Pot sa dau si la altii. Asta este credinta mare, sa crezi din toata inima.

Dumnezeu zice, „Acestea sunt promisiunile mele. Uriase! Trebuie sa ai putina credinta. Sticla asta de promisiuni (Cuvantul) sa o torni acolo si vei vedea ce pot eu sa fac,” zice Dumnezeu, „cu un genunche care se pleaca, cu o inima care strica la Mine, cu niste buze care se ridica spre cinstea si slava Mea, cu niste picioare care umbla pe drumul Meu,” zice Dumnezeu. „Vei vedea ce pot sa fac cu un om suparat, cu un om care-si pune nadejdea in Mine si nu bea sticla aceea de apa. Un om care zice, „Asta-i nimic pe langa marile promisiuni pe care Dumnezeu mi le-a facut.” Femeia asta nu era penticostala. Spune cuvantul lui Dumnezeu ca nu avea nimic de a face cu Dumnezeu pana atunci. Si femeia aceasta a primit acest apelativ, „O, mare este credinta ta”.  Dumnezeu sa ne faca si sa ne ajute sa avem o credinta mare, pentru ca avem toate conditiile pentru o conditie mare, salvit sa fie Domnul. Dar, cum e o credinta mare?

Credinta mare incepe intotdeauna cu o mare problema. Cand s-a dus in fata lui Isus Hristos si a intrebat-o, „Ce vrei?” O penticostala autentica ar fi spus, „Am o cauza inaintea Domnului.” Sau, „Am niste probleme cu fiica”, mai ales ca trebuie sa spui si public. Cand vrei sa o mariti, o prezinti bine. (Canaaneanca) s-a dus in fata lui Isus Hristos si a zis, „Are drac. Fiica mea e muncita rau de un drac”. Nu-i usor sa recunosti asta. O gramada de aici si cei ce ne urmaresc (prin internet), nu o sa-si vada niciodata visul cu ochii, acela de a vedea problema rezolvata pentru ca ei nu au curajul sa o spuna la Dumnezeu si in fata oamenilor, asa cum este. Ea a recunoscut ca problema esentiala a ei e cauzata de Satana. Atatia crestini de astazi, cand ii intrebi ce probleme au, vin si spun, „Criza. Nevasta mea.” Atatia oameni, care au probleme azi se ascund dupa orice. Problemele noastre nu sunt cauzate de lipsa de bani. Problemele noastre nu sunt cauzate de lipsa de venit la biserica, de Biblie pe masa. Problemele noastre sunt cauzate de un vrajmas comun: Satana. Nu mai puneti vina unuii pe altii. In spatele tuturor lucrurilor sta diavolul. Si v-am spus, intotdeauna, cautati si veti vedea ca la capatul firului este cineva care vrea sa te duca in iad. Vrea sa nu slujesti lui Dumnezeu. Vrea sa fii o leguma in biserica. „Fiica mea e muncita rau de un drac”. A trecut peste rusine. A trecut peste interesul imediat de a-si marita fata. A trecut peste toate ca stia: nu o pot marita bolnava. Singura mea sansa e Hristos.

Dar, cand a inceput sa aiba credinta mare? Cand ai probleme mari. Atunci incepe sa zamisleasca in tine, problema mare. Dumnezeu, in aceasta dimineata, vrea sa va spuna prin mine: Satana vrea sa va distruga copiii. „Fiica mea este muncita rau de un drag”. „Copilul meu este muncit rau de un drac”.  Cati recunosc lucrul acesta? Cum adica sa fie muncit rau de un drac? Va spun eu, ca daca nu, se poate sa stea 6 ore in fata calculatorului? De invatat, nu invata nimic la scoala. La 12 ani umbla dupa tigari. La 14 ani, deja s-a imbatat de doua ori si a fost dus la dezalcoolizare. Nu-mi spuneti mie ca lucrurile acestea se intampla in fiecare loc, in lume. Sa avem curajul sa recunoastem, ca in primul rand diavolul vrea sa ne distruga copiii. Cand ti-a distrus copiii ti-a distrus si bucuria. Aici in biserica esti o leguma. Cand nu mai ai pace acasa, cand nu mai ai bucurie acasa, cand copiii tai au lua-o pe alte drumuri, mai esti om? Nu. Fiica mea e muncita rau de un drac. Era incapabila sa faca ceva. Am ajuns la o concluzie, iubitii mei, intotdeauna, dificultatile mari, prin care noi trecem, sunt folosite de Dumnezeu.

Va pun o intrebare: Daca femeia aceasta nu avea o problema mare, se intalnea ea vreodata cu Isus Hristos? Avea vreodata credinta mare? Nu. Fratilor, nu dispretuiti necazurile care vine peste voi, pentru ca prin ele Dumnezeu vrea sa avem nota 10. Cand vine un necaz mare, o framantare mare, inseamna ca, de fapt, Dumnezeu iti pregateste o credinta mare. Credinta mare, probleme mari. Probleme mari, credinta mare, pentru ca problemele minore pot fii rezolvate cu ratiunea, cu gandul nostru. Cand avem o problema mica o rezolvam cu banii, sau cu un doctor, cu fratii. Dar, cand avem o problema mare, numai cu Dumnezeu o putem rezolva. Nu dispretuiti problema mare, ca atunci inseamna ca aveti un Dumnezeu care vrea sa va dea o credinta mare. Cand doctorul sau banca zice, „Nu se poate,” cand vedem ca viata spune ca nu se mai poate, cand vezi ca nu te mai poti ridica, cand familia zice, „Nu se mai poate,” inseamna ca problema aceea e suficient de mare, ca sa-ti dea Dumnezeu o credinta mare. Amin.

Am predicat aseara despre poporul Roman, ca prea ne laudam noi cu romanismul nostru si am citit din scriitorul rus, Soljenitin. El a scris o carte superba Viata lui Ivan Denisovici. Omul acesta a spus despre noi, de Romani, ca nicaieri in lume n-au fost oameni care sa-L batjocoreasca pe Dumnezeu mai tare, decat regimul comunist din Romania. Nici rusii, zice ca la ei in tara lor nu s-a intamplat. Fac o mica paranteza, ca sa vedeti cat e de crestin poporul Roman. Ganditi-va, ca numai la Pitesti, au batut un preot Catolic, Domnul Turcanu, pana a innebunit. Si dupa aceea, l-au pus ca sa dea cina Domnului, sfanta euharistie cu fecale si urina. Nicaieri, a spus Alexandru Soljenitin, nu s-a intamplat nebunia asta ca in Romania. Nicaieri. Si acum sa o luam mai incetut, noi Romanii, cu crestinismul nostru de butuc. Si spune omul acesta- din viata lui va spun doar atat: A fost dus 8 ani de zile in lagar. Cand a venit din lagar, parintii lui erau morti. N-a fost la inmormantare la nici unul dintre ei. Cand a venit din lagar, sotia plecase de la el, divortase. Nu mai asteptase pe unul care a fost in lagar. Cand a venit din lagar, primul lucru care s-a intamplat a fost un cancer. Parintii morti, sotia plecata de la el si dupa aceea a venit un cancer. Ganditiva ca tot la 12 ore lua morfina. Stiti ce a spus omul acesta? Vreau sa citez din carte: „Doamne, cat de usor este pentru mine acum sa cred in Tine. Ca, daca avea parintii in viata, sotia langa el,  si daca era sanatos era greu sa creada in Dumnezeu. Dar, uitati ce zice omul acesta: „Cat de usor este acum Doamne sa cred in Tine. Ai creat o cale pentru mine, prin durere si disperare. Si Dumnezeule, mai folosit, si unde nu ma pot eu duce, ai trimis pe altul in locul meu. Prin tot ce mi s-a intamplat, Doamne, mi-ai daruit credinta.”

Iata, ca o mare problema, o mare credinta este sustinuta. Incepe cu o mare problema. Nu disperati atunci cand vin peste dumneavoastra marele probleme. Cand fii si ficele sunt muncite de drac. Cand avem probleme, cand financiar suntem la pamant, cand suntem pe punctul de a ne pierde casa si mintea, nu dispretuiti problemele mariCand sanatatea se duce pe rapa, inseamna ca Dumnezeu vrea sa ne dea o mare credinta. Ca, daca avem o problema mica, o rezolvam noi, sau fratii, sau medicii, sau banca. Dar cand este o problema mare, numai Dumnezeu poate rezolva.

Credinta mare este ancorata intr-un Dumnezeu mare. Nu stim ce stia femeia asta despre Isus Hristos. Este clar ca este Canaaneanca, asta spune Biblia. Poate a auzit de puterea Lui vindecatoare. A auzit ca si altii au fost vindecati. Ea nu si-a adus fiica. Probabil ca a legat-o cu lanturi acasa. Ca asa se facea. A venit ea si a auzit ca Isus Hristos vindeca oameni. Si s-a gandit, daca a vindecat oamenii acestia, la orbi i-au deschis ochii, daca la muti le-a deschis gura, daca pe ologi i-a ridica in picioare, poate sa faca lucrul asta si cu fiica mea. Dar, se intampla ceva cu ea. Stiti ce foloseste? Cuvantul Mesia: Ai mila de mine, Fiul lui David. Numai ucenicii au mai zis-o inainte. Nimeni n-a mai zis-o, nici un evreu vindecat  n-a zis ca Isus Hristos e Mesia. Cand zici Fiul lui David, zici Mesia, cel asteptat de evrei. Femeia aceasta, care n-a avut un Dumnezeu al evreilor, femeia aceasta, care n-a avut Biblia evreilor, femeia aceasta care n-a fost dusa in templu sau in sinagoga, femeia aceasta recunoaste ca Isus Hristos e Mesia.  „Ai mila de mine fiul lui David. Tu esti Dumnezeul.” Ea nu L-a crezut pe Isus Hristos, prooroc. Ea L-a crezut Dumnezeu, Mesia.

In momentul cand a avut o problema mare, a stiut ca nu poate merge cu problema mare decat la un Dumnezeu mare. (21:25 mai sunt aprox 40 min din predica)

VIDEO by Fiti Oameni

Incercarea Credintei

2 comentarii (+add yours?)

  1. Daniel
    oct. 23, 2013 @ 03:25:14

    Sa luam aminte si cu bagare de seama sa fim la Cuvant, numai bine.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: