VIDEO cu IOSIF ȚON și COSTEL GĂVRILAȘ – un dialog

Iosif TonProfesor Doctor Iosif Țon cu Pastorul Costel Găvrilaş

Costel Găvrilaş:
Am o mare bucurie, sa putem sta de vorba fata in fata, frate Iosif Ton. Vocea care a adus multa liniste si pace. Era asteptata in fiecare Duminica, la ora 2:10. Abia asteptam sa auzim cuvantul: „Iubiti frati si surori, si stimati ascultatori.” Multumim lui Dumnezeu pentru vremurile de libertate, in care putem, intr-o noua dimensiune, sa ne adresam celor dragi, neamului nostru. Dumnezeu sa va binecuvanteze, ma bucur sa fim impreuna.

Frate Iosif, ati fost definit in multe feluri, in gandirea multora v-ati lasat amprenta puternica. Pentru marea biserica baptista ati fost si veti ramane brandul mondial al tuturor Romanilor baptisti. Eram gelosi, noi Penticostalii, dar trebuie sa va recunosc ca ati fost si al nostru. Cei care ne-au luat deopotriva v-au definit in alt mod si au vrut sa scape. N-am stiut ca era planul lui Dumnezeu sa fiti trimis peste frontiera, in afara tarii, ca sa fiti a tuturor Romanilor. Cine este astazi Iosif Ton? Dupa atatia ani?

Iosif  Țon:
Multumesc mult pentru intrebare, pentru felul cum a fost formulata. As vrea sa subliniez ca nu sunt numai a unui cult, nu sunt numai a unui segment din populatie, sunt al neamului meu Romanesc. Pentru ca, m-am nascut la scoala ardeleana, care insemna sa te duci la scoli si apoi sa vii inapoi si sa-ti ridici neamul cu tot ce ai invatat tu in alte parti. Cand am vorbit la Europa Libera, timp de 10 ani, am vorbit in asa fel incat sa nu fiu controversat. Probabil ca asta este una dintre cele mai mari realizari ale mele. Zece ani, eu n-am fost controversat. Si prezentam intreg crestinismul si-l prezentam in asa fel incat toti il acceptau. Si ziceau: „Mai, e bine ca imi explica cineva ce-i ala crestinism. Si prin asta m-a definit si mai mult ca un om al intregului popor Romanesc.

Costel Găvrilaş:

Deschid o mica paranteza. Eram un tanar, in perioada respectiva, care calatoream cu trenul. In timp ce vorbiti, mi-aduc aminte. Si obisnuiam sa cantam atunci in tren. Eram un grup de tineri care mergeam in misiune si s-a facut ca am intrat la clasa I-a. Acolo, a venit cineva, un domn, si ne-a adresat o intrebare. Recunosc ca nu eram pregatit sa raspund. Intrebarea suna cam asa: Cu ce este de vina copilul meu care s-a nascut acum, daca este predestinat iadului?” Si imi amintesc ca i-am dat ceva raspuns. Dar, dintr-o data i-am raspuns: ” Uite, puteti urmari pe Iosif Ton.”
Replica a fost: „Este prea convingator”.
Nu mai stiu numele acestui domn. Acuma mi-a venit aceasta intamplare din tren.

Iosif  Țon:
Eram la Ploiesti. Fara sa stiu eu, au venit doi de la Comitetul Central intr-o Duminica la biserica noastra. Si mergand dupa aceea spre biroul lor, unul din ei, cel mai mare mi-a spus ca nu voi mai veni niciodata aici.
„De ce?”
„Pentru ca daca mai vii odata aici, aici raman”.
Cred ca unul din secrete a fost limpezimea mesajului. Sa-l inteleaga (mesajul), cum spuneam eu, un elev de clasa a V-a. Sau o femeie simpla de la tara; daca astia ma inteleg, atunci ma intelege si cel de la academie.

Acuma, cand stai pe aicea, cum am stat eu predicator. Practic, prima predica am predicat-o eu in 1951. Asta inseamna 60 de ani. Este inevitabil sa progresezi, sa-ti adaugi dimensiuni noi, sa te aprofundezi in materia studiata atata timp. Si unii sunt socati, zic: domnule, dar omul asta s-a schimbat. Eu n-am crezut atunci. Dar, ce sa fac acum? Si eu vreau sa le spun acestor oameni…

Costel Găvrilaş:
Chiar asta era intrebarea: Ce s-a intamplat in ultimii 3 ani?

Iosif  Țon:
Fi linistit, tot ce ti-am spus atunci e adevarat, cladeste-ti in continuare viata pe predicile mele, pe cartile mele pentru ca nu le dezic. Eu doar am adaugat subiecte noi. Subiecte noi, pe care nu le-am vazut inainte. Si cel mai clar e vindecarea bolilor. Domnul Isus facea tot timpul trei lucruri: Predica Evanghelia Imparatiei, scotea demonii, si vindeca bolile. Si i-a invatat pe ucenici, pe de rost toata invatatura Lui, ca sa predice si ei exact ce predica El. Si dupa aceea scotea demonii si vindeca oamenii de boli. Si le-a dat si lor autoritatea si puterea sa faca acelasi lucru.

Eu asa am fost invatat, ca partea asta, cu eliberarile si cu vindecarile a fost numai pentru vremea aceea. (Ca) ea nu mai e actuala. Si am scris o carte de 400 de pagini despre invataturile Domnului Isus. E cea mai buna carte a mea, dupa parerea mea. E intitulata ‘Bunatate’. Dar 400 de pagini nu pomenesc niciodata de vindecari pentru ca am fost invatat sa nu le vad. Au fost, dar ele, dupa scoala mea, nu faceau parte integranta din misiunea Lui pentru toata lumea.
Si acum 3 ani am ajuns sa vad ca eliberarile de duhuri rele si vindecarile de boli sunt parte absolut organica din misiunea care si-a luat-o El. Ioan zice: „Fiul lui Dumnezeu s-a aratat ca sa nimiceasca lucrarile diavolului. Si lucrarile diavolului sunt 3:

Rautatea. Daca vrei, zi-i ‘pacatul’. Dar eu ii zic rautatea, ca Domnul Isus l-a numit ‘cel rau’. Si El L-a definit pe Dumnezeu ca ‘cel bun’.  Si El spune: „Veniti din Imparatia raului in Imparatia bunatatii. Si Eu vreau sa va invat ce inseamna a fi bun.” Asta-i primul lucru. Ca sa nimicesc lucrarile diavolului, trebuie sa-i scot pe oameni din imperiul rautatii. Sa-i invat bunatatea si sa-i conving ca atata vreme cat traiesc in rautate, esti neimplinit, esti nefericit si cand vi la bunatate, este socant sa descoperi: „Domnule, eu pentru asta am fost facut!” Aicea ma implinesc. Dar, pe langa asta trebuie eliberarea de duhurile rele, pentru ca duhurile acestea stapanesc pe oameni si nefericesc pe oameni. Si o gramada de boli sunt consecinta directa a trairii in rautate. Nu toate. Sunt boli care sunt produse din lipsa de ioda. Iti creste gusa sau ai prea mult de o substanta si anumite organe se deformeaza. Deci nu toate bolile sunt consecinte directe ale pacatului. Dar foarte multe sunt. Si asta in viata credinciosilor, pentru ca in momentul in care un credincios se joaca cu pacatul, se intampla cum i-a explicat Petru lui Anania: „De ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant?” Oridecateori mintim, noi il mintim pe Dumnezeu, pentru ca El e acolo si aude. Si consecintele sunt si pe plan fizic, pe planul sanatatii. Cand am inteles partea asta, ca Domnul Isus n-a venit numai sa desfinteze rautatea, am inteles, mi s-a largit enorm orizontul.

Costel Găvrilaş:
E foarte interesant pentru ca mandatul pentru ucenici a fost clar. E uimitor pentru mine putin, sa aud ca dupa atata timp, Dumnezeu v-a adus intr-o noua dimensiune. Acum, as vrea sa va intreb dupa experiente, ca am aflat ca Dumnezeu a lucrat chiar in familia dumneavoastra, chiar cu fiica dumneavoastra. Ce impact, cum vedeti acest impact al semnelor si al minunilor? A vindecarilor? Asupra societatii noastre?

Iosif  Țon:
Pentru noi, ca familie, era o extraordinara durere si povara sa stim ca fiica noastra trebuie sa fie extrem de atenta, sa se uite la toate etichetele, sa vada pe ele ‘gluten free’- nu este gluten. Asta e faina de grau. Daca era, sa zicem , otet de mere, daca ala era facut intr-un loc unde se facea si paine, firicelul ala era suficient sa declanseze o criza enorma si dureri cumplite. Deci eliberarea ei de alergia asta a fost o usurare, a fost o revolutie. Dar asta a fost, mai intai sa ne convinga pe noi ca Dumnezeu nu si-a schimbat tactica. El si astazi da aceleasi daruri care le-a dat si acum doua mii de ani.

Si aici e problema mare, mare, daca darurile alea miraculoase au incetat- asa invata unii; sau sunt active si astazi. Aici e una din divizarile Evanghelice. Si cand am spus ca eu nu cred ca alea au incetat, cred ca sunt active si astazi, am calcat pe un nerv sensibil pentru ca, hai sa zicem asa, in momentul in care Dumnezeu mi-a vorbit: „Du-te si vindeca bolile alea”, Domnul Isus nicodata n-a trimis pe apostoli

sa se roage pentru bolnavi. Niciodata. Aia o gasesti numai la Iacov si e vorba numai de membrii ai bisericii, care cumva au luat-o razna si aia trebuie sa-si marturiseasca pacatele ca sa fie iertate si vindecate. (Ca o consecinta a pacatului e boala) Asa, dar Domnul Isus nu intreba pe nimeni, „Care-i starea ta? Ai nevoie de vindecare ti-o dau si dupa aceea spun: Ai grija sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se intample mai rau.” Asa dar, Domnul Isus ne trimite si zice, „Vindecati bolnavii, eliberati oamenii de duhuri rele si predicati Evanghelia Imparatiei.” Si noi trebuie sa mergem si sa zicem, „In numele Domnului Isus, aur si argint n-am, dar ce am iti dau. Ridica-te si umbla.” Acuma, daca tie frica ca nu se intampla, niciodata n-ai sa faci si niciodata n-ai sa vezi minunile lui Dumnezeu. Dar, daca o faci si Il asculti, Dumnezeu e onorat si te asculta. E foarte interesant ca la inceput sunt putine vindecari. Pe masura ce indraznesti mai mult, pe masura aia ai si vindecari mai spectaculare, pentru ca iti creste tie credinta  si lumea incepe sa astepte cand se roaga asta.

Acuma, Domnul Isus facea vindecari pentru ca ii era mila de oameni. In bunatatea Lui, El zicea, „Uite, femeia asta a fost atatia ani garbova. Dar, El nu zice ‘garbova’. Era legata de Satana. „Si Eu am dezlegat-o”. In bunatatea Lui, El nu putea suporta sa vada victime ale lui Satana. Deci El o facea din bunatate. Dar, Faptele Apostolilor 2, Petru spune, la Rusalii, „Isus din Nazaret, adeverit de Dumnezeu prin semnele si minunile pe care le facea. Semnele si minunile care le facea era adeverirea lui Dumnezeu, pecetea lui Dumnezeu, confirmarea pe care o facea Dumnezeu.

Acma, lumea nu crede si Dumnezeu vrea sa fie confirmat. Si daca noi nu indraznim sa mergem, sa credem… Nu e numai, vai de mine, ma fac de rusine ca zic si nu se intampla. El, (sa vorbesc cu toata reverenta) onoarea Lui e in joc. Pe El il adeverim. Si spune, „Oameni buni, uitati-va. E real. E viu.” Si in momentul in care ii conving pe oameni ca e viu, pentru ca ii vad vindecarile, atunci incep sa-mi creada si mesajul. Si astea merg mana in mana.

Costel Găvrilaş:
A fost si este necredinta, frate Iosif, a venit in patria Lui, cum spune Cuvantul Domnului si n-a putut sa faca decat cateva semne si se mira de necredinta lor. Cred ca este o vreme in care biserica Domnului, mai intai, trebuie sa devina credincioasa. Ne rugam pentru asta. Pocaitii sa devina credinciosi pentru ca acest cadru sa fie creat pentru manifestarea darurilor Duhului Sfant. Cum vedeti viitorul natiunii noastre, frate Iosif? Ati iubit tara asta, inima a fost pentru neamul nostru Romanesc si in continuare aveti aceeasi dragoste si doriti tare mult, poporul asta sa fie eliberat de orbirea spirituala. Cum vedeti si ce mesaj transmiteti pentru neamul nostru?

Iosif  Țon:
Am amintit chiar la inceput ca eu m-am format la scoala ardeleana. Sa adaug, ca am fost 10 ani profesor de limba Romana. Am facut limba si literatura Romana la Cluj. Si in anii aceia, eu cautam sa aprind dragostea de patrie in elevii mei. A venit mai tarziu Ceausescu si a banalizat, asta din pacate. Oricum, pentru mine, am iubit neamul, e ceva din structura mea si de gandire si de sentiment. Eu vreau sa vad neamul Romanesc scos din cultura coruptiei. Am scris o carte intitulata ‘Manifestul Imparatiei lui Dumnezeu’, in care definesc conceptul acesta de cultura, a Imparatiei lui Dumnezeu, care e si cultura a bunatatii.

In loc de cultura rautatii, al necinstei, a furtului, a inselaciunii, a jafului, sa creem aceasta cultura noua, cultura imparatiei lui Dumnezeu. Cand noi, pocaitii, nu mai fugim de culturasi ne retragem in ghetto-ul nostru, nu ne bagam in politica, nu ne bagam in altele. Ce intelegem e ca noi suntem purtatorii culturii Domnului Isus Hristos, care-i cultura predicii de pe munte. Cultura predicii de pe campie e o cultura cu totul noua. Si daca evanghelicii din Romania, care-s acuma o jumatate de milion, devin credinciosi, si zic, „Il cred pe Domnul Isus 100%- Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte vi se dau pe deasupra. Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui. Supune-te autoritatii lui Dumnezeu si fi pasionat pentru dreptate, pentru cinste, corectitudine, pentru adevar. Daca o jumatate milion, cand se duc Luni dimineata ca mari preoti, la fabrica lor, sau la scoala lor, la biznisul lor. Si el se duce acolo sa vesteasca puterile minunate ale lui Dumnezeu, cum zice Petru. Cand toata lumea va vedea ca exista acest fel de oameni si ca Dumnezeu le poarta de grija, nu mor de foame. Atunci isi vor deschide ochii ceilalti si vor zice, „Domnule, vreau sa inteleg si eu, „Ce-i asta?” Pentru ca imi place, cand vin la firma voastra, aicea toti va cinstiti unii pe altii. Va onorati unii pe altii. Va inaltati unii pe altii. Aici va tratati cu amabilitate unii pe altii.

Costel Găvrilaş:
Dar, cred, frate Ton ca noi.. nu ne-a invatat Isus ca suntem sarea pamantului, o epistola citita de toti oamenii, o cetate intr-un varf de munte, o lumina. Deci cred ca trebuie sa revenim din nou la invataturile care le stimsi le-am uitat. Le stim si nu le aplicam. Sa dam gust unei societati distruse de pacat.

Iosif  Țon:
In 1974, a venit la Biserica Baptista din Oradea, un nou predicator, care a inceput sa predice despre nevoia pocainte a pocaitilor. Si a inceput cu asta. Noi nu mai furam de la colectiva, noi nu mai furam de la serviciu, noi nu mai mintim, noi nu mai inselam, si pe fiecare din astea faceau un legamant cu toata biserica. Foarte ciudat, Oradea e o zona cu vii. si pastorii de pana atunci aveau si ei vie. Si pivnita. Si a venit Liviu Olah sa-i convinga ca Duhului Sfant nu-i place alcoolul. Si ori esti beat de vin, ori esti beat de Duhul Sfant. Dar, nu poti fi de amandoua. Si i-a convins pe toti sa faca legamant ca nu mai folosesc nici bere, nici vin, nici tuica, si ai fi zis, „Domnule, pai atunci nu mai vine nimeni la biserica voastra.” El a inceput la Craciun. In Iulie, a avut un prim botez cu 50 de persoane. Septembrie altul, tot 50. In Decembrie, 149. In doi ani de zile a botezat 650 de oameni.

A predicat transformarea. Vreau sa innoim si limbajul, pentru ca prin pocainta, tare multi inteleg ‘sa ma jelesc’. „Doamne, pai noi suntem slabi si neputinciosi si pacatul se tine legat de noi. Dar, multumim ca tu esti bun si ne ierti.” Jeluire. Aia nu-i pocainta. Pocainta inseamna transformarea gandirii si a trairii. Si de asta, eu evit sa mai folosesc cuvantul pocainta, pe cat posibil. Si-i spun transformare. Daca noi ne pocaim, pocaitii, daca noi incepem cum a inceput Liviu Olah, transformam natiunea.

Acuma, imaginati-va urmatorul scenariu. Oamenii astia, pocaitii astia, se ridica si predica ce a invatat Domnul Isus. „Acolo-i Imparatia rautatii, veniti in imparatia bunatatii. Dezvata-te sa faci raul si vino sa te invat Eu sa faci binele. ” Si oamenii stau pe ganduri. Dar, atunci tu chemi pe oameni, pe bolnavi. Si poruncesti bolilor si ele pleaca. Deci, e real ce zice El in partea intai. Vindecarile confirma mesajul. Asa spune si Domnul Isus, „Credeti lucrurile care le fac.” Si El zice, „Cine crede in Mine, va face si el lucrarile pe care le fac Eu, ba unele si mai mari.”

Si eu am adoptât formula asti, sa-L cred pe Domnul Isus 100%, pentru ca asta m-a izbit pe mine, cand mi-a spus-o cineva. Si vreau sa izbesc pe toti Romanii, „Il crezi tu pe Domnul Isus Hristos 100%?” Ca daca nu-L crezi, tu spui, „Nu-i Dumnezeu. Nu-i Dumnezeu.” In domeniul asta, el s-a inselat. In domeniul asta el minte. Prin necredinta noastra, noi Il infirmam pe Domnul Isus, in loc sa-L confirmam.

Revenim la intrebarea cu natiunea.
Dorinta mea e sa schimbam fata naitunii. Sa scoatem de aici rautatea, si sa aducem bunatatea. Dar, vreau sa stiti ca am scris acuma o noua carte, intitulata ‘O tara ideala’. Motoul e Nu se v-a mai face nici un rau pe tot pamantul, pentru ca toti au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Cand Il cunosti pe Dumnezeu ca bunatate, raspunsul tau e inevitabil, „Vreau sa fiu si eu bun, cum e El bun.” Rolul nostru este sa convingem natiunea ca e mai bine sa instauram imparatia bunatatii, decat imparatia rautatii. Si in toata carte asta incerc sa-i conving pe oamenica singurul scop al lui Dumnezeu este asta: Sa-i scoata pe oameni din imperiu rautatii, sa-i aduca in imperiu bunatatii, la asemanare cu El. Cartea va apare la 1 Martie.

Deci, inca odata, pentru ca imi iubesc neamul, eu vreau sa-i conving pe Romani ca-i mult mai intelept sa-l crezi pe Dumnezeu decat pe diavolul. Ca diavolul vrea sa te convinga, „Mai, sfasie, rupe, loveste, trage tepe, si atunci castigi. Si trebuie sa-i convingem ca aia-i totala nefericire.

VIDEO by Cornel Pop

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: