Florin Ianovici – Cumpatarea, cum sa traiesti echilibrat 17 Noiembrie, 2013

VEZI PAGINA Florin Ianovici PREDICI

Ianovici Betel

  • Neinfranati. Lipsa fraului inseamna lipsit de cumpatare, de moderatie, lipsit de acel echilibru pe care ti-l da viata de credinta. De ce e importanta culoarea aceasta, iubitii Domnului? De ce este oare asa de important sa vorbim despre cumpatare? Pentru ca traim intr-o vreme: a extremelor, a exceselor, si a exceptiilor.
  • 2 Timotei 3:1;3 ‘Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. ‘   – ‘caci oamenii vor fi… fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine,’ 
  • Caracterul bate intotdeauna genetica.

M-am gandit, cu ajutorul lui Dumnezeu sa impartasesc in dimineata aceasta inca o culoare. Iubitii Domnului, credinta trebuie sa straluceasca. Credinta trebuie sa se vada. Si pentru aceasta, noi trebuie sa invatam cum trebuie sa ne purtam pe pamantul acesta. In dimineata aceasta, daca Dumnezeu ne ajuta, vom mai face inca un pas si vom vorbi despre textul Biblic, ceea ce am citit din Epistola catre Tit, din cap. 2 spunea ca in lumea aceasta, trebuie sa traim cu cumpatare, cu dreptate si evlavie. Si unul dintre lucrurile pe care cred ca poporul lui Dumnezeu are bucuria  sa-l practice si neaparat trebuie sa-l invatam mai mult decat l-am invatat pana acum, e cumpatarea.

Chiar in revista aceasta care a aparut, a Cuvantului Adevarului, se spune la unul dintre articole, se relateaza o intamplare. Ducele Renald III al Belgiei, s-a certat cu fratele lui pe nume Eduard. Ducele acesta se numea Crassus. De fapt, avea porecla de Crassus pentru ca era un om foarte mare si pofticios. Manca si manca. Acuma, in urma acestui conflict, fratele lui mai mic, Eduard, l-a luat si l-a intemnitat pe fratele lui mai mare. Si el a zis in felul urmator, ‘Frate, vei fi liber in ziua in care vei putea iesi pe usa temnitei.‘ El nu putea sa iasa, usa era normala si el era mare. Si ce a facut acest Eduard. Se zice ca in fiecare zi ii ducea mancaruri alese, cele mai bune si mai gustoase mancaruri. La un moment dat, Imparatul Belgiei i-a zis, ‘Tu esti un frate crud. Cum poti tu sa-l inchizi pe fratele tau, sa stea acolo in inchisoare?’ La care, a spus, ‘Eu i-am spus: Esti liber, in ziua in care vei putea sa iesi pe usa esti liber. Nu eu il tin inchis. Ci patima lui.’ Zece ani de zile a stat in inchisoare. Pana n-a murit Eduard, fratele lui, nici el n-a putut fi eliberat. Cand l-au eliberat a trebuit sa darame zidul de la aceasta temnita. Un an de zile a mai trait si s-a stins si el.

Iubitii Domnului, vorbim despre multe temnite ale timpului nostru. Dar lipsa cumpatarii, a moderatiei, lipsa echilibrului in viata de zi cu zi este una dintre cele mai mari uneltiri ale celui rau ca noi sa traim rau. Eu cred din toata inima, ca Dumnezeu din cer nu vrea sa traim rau. Eu cred ca Dumnezeu vrea sa traim bine. Nu cum ne-au urat altii, ci binele pe care-l spune Scriptura. Eu cred ca Dumnezeu vrea ca noi sa traim bine, numai ca trebuie sa ne dam si noi o mana de ajutor. Trebuie sa ne ajutam pe noi in procesul acesta de a trai bine. Si Dumnezeu vorbeste astazi despre cumpatare.  Sunt oameni care vin si spun si este o prima subliniere (daca vreti) in partea introductiva. Sunt oameni care vin si spun, ‘Frate, asa a fost mama; asa a fost tata, asa mi-au fost mosii si stramosii mei. Eu asa m-am nascut. Eu nu ma pot abtine.’ Vreau sa va spun un lucru, iubitii Domnului, intotdeauna sa stiti ca exista o conditionare genetica. Dar ea, in viata unui om, spun specialistii- cei ce se ocupa- ar ocupa undeva intre 30-40% dintre ce suntem noi. Dar eu, in dimineata aceasta v-am dat un citat din Biblie- Cine este din Hristos a rupt-o cu stramosii si cu mosii si cu toate lucrurile dinainte.13:43 Este o faptura noua. Cine se naste din Hristos mosteneste natura lui Hristos. Cine se naste din Hristos mosteneste puterea de stapanire, pe care o are Hristos si a dovedit-o intr-atatea imprejurari.

Fratii mei, surorile mele, caracterul bate intotdeauna genetica. O sa spuneti: Frate, nu ai dreptate. Eu vreau sa va spun in dimineata aceasta in ce cred. Cred in in sfanta Scriptura. Cred ca-s cel mai rau om din lume. Cred ca omul ce a fost prins in cursa celui rau, sa-i faca voia, omul care a trait in anumite adictii, legat fiind de cel rau, prin puterea Duhului Sfant poate fi dezlegat. Prin puterea Duhului Sfant poate fi innoit, sa mosteneasca o natura care nu e stricacioasa, ci sa mosteneasca natura mantuitorului nostru iubit, Domnul Isus Hristos. Acuma, fratii mei si surorile mele, vreau sa intelegeti ca dealungul timpului, cuvantul acesta ‘cumpatare’ a cunoscut o evolutie; o evolutie asupra caruia trebuie sa reflectam astazi, pentru ca se pare ca factorul cultural (daca vreti: moda vremii noastre) isi spune cuvantul asupra multor lucruri, care tin de cum intelegem noi lucrurile lui Dumnezeu.

La inceput, intotdeauna, cumpatarea avea de a face cu faptul de a nu savarsi nimic ce inseamna abatere. Avea in vedere cumpatarea sa nu faci nici un lucru rau, sa nu faci nici un lucru care sa te faca sa te abati de la ceea ce este bine. Astazi, cumpatarea asta e privita altfel. Astazi, cumpatarea inseamna: Am voie sa beau, sa mananc, sa fac, dar pana la o limita. Inainte, cumpatarea avea de a face cu aspectul acesta important, a nu face ce nu-I place lui Dumnezeu. Astazi, traim un timp in care, asa de mult oamenii isi doresc sa fie liberi, in timp, nu mai ai voie sa te atingi de una sau de alta si auzeam zilele trecute de niste prieteni care traverseaza o perioada grea, pastori care spun, pur si simplu, in bisericile lor li sa-u intentat procese, pentru ca oamenii care au o alta orientare in viata lor de zi cu zi (si stiti la ce ma refer) vor sa fie membrii in biserica. Si atunci au zis, ‘Cum sa ne iei tu dreptul de a fi membrii in biserica?’ Am un prieten care este pastor si are doua procese.
Unul, intentat de un membru care zice, ‘De ce nu-mi permiti sa fiu membru in biserica, chiar daca eu am o alta orientare?’
-Pentru ca nu-mi permite Biblia,’
a zis Pastorul
Iar, pe de alta parte, acelasi pastor are un alt proces intentat de cineva care vine din religia de stat si spune, Eu am fost botezat cand eram copil.’
El (pastorul) spune, Da, dar noi nu putem sa va recunoastem un botez care n-are valoare.’ Ce-ti amintesti din momentul botezului? Cand discernamantul tau a fost intr-un mod valabil exprimat?’  

Si pentru ca nu a acceptat lucrul acesta, ca membru sa-l primeasca in biserica, are doua procese. Vedeti ca timpul nostru s-a schimbat. Cumpatarea nu mai inseamna sa ma abtin de la ceea ce este bine. Cumpatarea inseamna: Sa vedem pana unde merg in ceea ce mi se permite. Vedeti, ca asistam la un alt mod de a privi lucrurile. Asistam la un altfel de mod. Adica, ar trebui sa ne gandim la lucrul acesta. Dumnezeu sa ne ajute. Biblia spune in 2 Timotei 3:1 vorbeste despre cumpatare. Stiati ca vorbeste despre cumpatare? ‘Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. ‘  Si in 2 Timotei 3:3 spune asa:  ‘caci oamenii vor fi… fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine…’  

Neinfranati. Lipsa fraului inseamna lipsit de cumpatare, de moderatie, lipsit de acel echilibru pe care ti-l da viata de credinta. De ce e importanta culoarea aceasta, iubitii Domnului? De ce este oare asa de important sa vorbim despre cumpatare? Pentru ca traim intr-o vreme:

  1. a extremelor,
  2. a exceselor,
  3. si a exceptiilor.

Toti oamenii cauta subterfugii. Toti oamenii cauta exceptii de la regula. Toti oamenii cauta sa se duca pana unde se poate. Toti oamenii cauta sa-si implineasca astazi dorintele lor. Asta este vremea in care traim noi. Uitati-va dumneavoastra ca suntem impartiti. Oamenii sunt polarizati; aproape ca nu mai exista  parere de mijloc. Partizanatele sunt la culme. Sunteti atenti la ce va spun eu? UItati-va, de exemplu, daca e sa vedeti o discutie asupra unui subiect. Nu mai exista vreun om sa vina si sa spuna, ‘Mai, oameni buni, ai avea si tu putin dreptate. Ai avea si tu putin dreptate.’ Nu. Sunt extreme. Ori la dreapta, ori la stanga. Intelepciunea care vine de sus e usor de induplecat. Intelepciunea care vine de sus intelege ca nu intotdeauna dreptatea e monopolul unui om. Vedem cat vedem; stim cat stim. Ajuta-ne Doamne sa fim smeriti in toate. Deci extremele acestea, ati observat, relatiile  dintre oameni, aproape ca vorbim de extreme. Ori, ori. Nu mai exista aceasta cale de mijloc. Aurita cale de mijloc aproape ca nu mai exista. Apoi uitati-va la excese. Stiti ce fac de sarbatori medicii? Rugaciuni: ‘Fa Doamne sa fie cat mai putini imbuibati anul asta.’ Salvarile sunt pregatite. Deci, cum vine sarbatoarea, cum vine craciunul, cum vine revelionul, stau cu ele acolo. De ce? Pentru ca ajung oameni care fac excese. Sunt oameni care au excese in tot ceea ce se intampla.

Fratii mei, surorile mele, n-ati vrea sa invatam astazi, cu ajutorul lui Dumnezeu, cum putem trai in mod echilibrat? N-ati vrea sa ne uitam la noi insine si sa recunoastem ca avem excese in anumite lucruri? Ca sta Dumnezeu din ceruri si spune: Eu ti-am spus sa ceri intelepciune. Eu ti-am dat intelepciunea si sa stii: cat si cum, si pana unde. Dumnezeu, din cer, se uita la noi si spune, ‘Eu vreau sa te ajut. Dar mai important decat sa-ti spun: Nu lua, nu gusta, nu atinge e intelepciunea de a o face singur. E de a avea intelepciunea sa stii unde sa te opresti.’  De a intelege cum Dumnezeu vrea sa ne binecuvanteze. Eu sunt convins ca Dumnezeu e aici in dimineata asta, sa ne dea binecuvantare sfanta. Dar, Dumnezeu se uita si zice, ‘Eu vreau s-o dau. Dar o dau celor care o cer si celor care se poarta in asa fel incat au inteles ce inseamna binecuvantarea Domnului.’ Binecuvantarea DOmnului nu e ceva ce sa iau cu de-apucatul. Ea presupune ca mintea mea, sufletul meu, trupul meu as fie pregatite pentru lucrarea aceasta. Ajuta-ne Doamne si binecuvanteaza-ne.

Fratii mei si surorile mele, exista, deasemenea, exceptii si as vrea sa va spun un lucru- Intotdeauna se cauta exceptiile. Dumneavoastra stiti ca exista o zicere: Exceptia intareste regula. Si sunt oameni care in numele acestor exceptii, tot cauta, daca se poate, usile secrete. Tot cauta, daca se poate, locurile, pana unde se pot duce. Vreau sa va spun un lucru. Dumnezeu sa ne ajute sa ne tinem de calea dreapta. Nu mai cautati acele lucruri care sa ne izbaveasca in ochii nostri. Nu mai cautati acele lucruri care sa ne justifice slabiciunea noastra. Ci, mai degraba, sa spunem in dimineata aceasta: Innoieste-ma Dumnezeule si binecuvanteaza-ne, nu sa ne cautam exceptii, justificari in ceea ce facem, ci  mai degraba sa ne tinem de indreptarul invataturii sanatoase. Ajuta-ne Doamne.

Este un subiect pe care lumea-l evita. (22:10) Subiectul acesta, despre cumpatare, macar ca traim in vremea aceasta a multor diete, vedeti ca si din partea medicilor si din partea statului s-a ajuns in anumite state ca aceasta neinfranare sa devina o problema de ordine nationala. Sunt state care se confrunta cu boli, cum sunt obzeitatile, spre exemplu si sunt programe pe care le da statul, sunt programe medicale. Zice, ‘Alergati, mergeti 30 de minute pe jos, mancati fructe…’ Ajuta la ceva. Da, intr-o oare care masura. Dar, sa-ti spun un lucru. Ce ne ajuta pe noi e altceva. E altceva. Uitati ce spune Faptele Apostolilor 24:25. Dar, pe cînd vorbea Pavel despre neprihănire, despre înfrînare şi despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: ,,De astădată, du-te; cînd voi mai avea prilej, te voi chema.` Pavel vorbea despre Domnul Isus Hristos si vorbea imparatului Felix si uitati ce spune Cuvantul Domnului. A zis Felix: Poti sa-mi vorbesti despre bunatatea Domnului, poti sa-mi vorbesti despre binecuvantarea Domnului, vorbeste-mi despre Mos Craciun, care vine cu bratele deschise, dar nu-mi vorbi despre infranare. Nu-mi vorbi despre modul in care trebuie sa traiasca un om cumpatat pe pamantul acesta,’ pentru ca deja in acel moment, deja ai pierdut pe oameni.

Dar, eu, in dimineata aceasta vreau sa-I spun lui Dumnezeu, ‘Iti multumesc, Doamne, pentru darul de a avea o minte sanatoasa. Mai mult decat orice dar este darul acesta si ma rugam in dimineata aceasta pentru o sora care a zis, ‘Frate, roaga-te ca Dumnezeu sa-mi dea o minte buna.’ Si frumos este si intelept este  sa te rogi pentru o minte sanatoasa. Iata, cand vorbim despre infranare, de ce i-am pierdut pe oameni. Din data ce le spui, ‘Nu se cuvine lucrul asta. Nu se cade, Lemuele, fiilor de imparat sa bea vin si bauturi ametitoare.’ I-ai pierdut. ‘Vorbeste-mi despre dragostea lui Dumnezeu.’ Cautam exceptiile. Va spun eu care e exceptia. Trebuia sa murim in pacatele noastre, blestemati fiind datorita firii pamantesti. Exceptia este ca s-a deschis cerul si a coborat de acolo Isus Hristos si a venit si s-a intrupat si a locuit printre noi plini de har. Si a mers si a invatat poporul si s-a dus la cruce si a murit de moarte de cruce, pentru ca eu si tu, prin credinta in El sa fim rascumparati. Iata exceptia. Exceptia si exceptionalul plan al lui Dumnezeu. Laudat sa fie El si binecuvantat.

Vreau sa va ofer, in dimineata aceasta, o definitie Biblica din persepctiva din ceea ce eu am inteles pentru cumpatare.

O sa o gasiti in Deuteronom 17:11Să faci după legea pe care te vor învăţa şi după hotărîrea pe care o vor rosti ei, să nu te abaţi dela ce-ţi vor spune ei, nici la dreapta nici la stînga. 

Iar in Deuteronom 17:20– pentruca inima lui să nu se înalţe mai pe sus de fraţii lui, şi să nu se abată dela poruncile acestea nici la dreapta nici la stînga, şi să aibă astfel multe zile în împărăţia lui, el şi copiii lui, în mijlocul lui Israel.

Da-mi Doamne cumpatare, adica, sa nu ma abat nici la dreapta, nici la stanga. (din primele 25 de min)

VIDEO by www.fiti-oameni.ro

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: