Florin Ianovici – Cumpatarea, in relatie cu semenii nostri 24 Noiembrie 2013

VEZI PAGINA Florin Ianovici PREDICI

Text Tit 2:11-13

Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mîntuire pentru toţi oamenii, a fost arătat,
12 şi ne învaţă s’o rupem cu păgînătatea şi cu poftele lumeşti, şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie,
13 aşteptînd fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mîntuitor Isus Hristos.

Photo credit www.picstopin.com

Florin Ianovici (Transcrierea blogul Agnus Dei):

Iubitii Domnului, in aceasta dupa amiaza, cu ajutorul Domnului mai facem un pas; sa ne ajute Dumnezeu sa fim mai cumpatati. Va reamintesc ca Duminica trecuta, cu ajutorul lui Dumnezeu, am stat inaintea dumneavoastra vorbind din Cuvantul lui Dumnezeu despre o alta culoare a credintei, despre cumpatare. Cred ca va vine foarte bine predica asta dupa black friday. V-ati ales cu ceva? Da, ma gandeam, stati cuminti. M-am tot gandit: cum de comerciantii astia fac  asa niste reduceri, pana la 70%. Ba, inca intr-un loc am vazut o reducere de 99%. Si mi-a spus cineva, ‘Frate Florin, sa stii ca e o strategie. Cu vreo o luna, doua inainte cresc preturile cu vreo 50% si apoi le reduc cu 25%.’ Stati cuminti, ca numai pe unul singur stiu eu ca este drept, milostiv si care da cu mana larga si nu-i pare rau- Dumnezeu din ceruri.

Data trecuta, am deschis Biblia impreuna, sa vedem ce inseamna cumpatarea. Dupa care am mers impreuna tot pe paginile Scripturii, ca sa aflam cum putem sa fim cumpatati in relatie cu noi insine. Si astazi, daca Dumnezeu ne ajuta, vom invata cum sa fim cumpatati in relatia cu semenii nostri. Am incheiat predica, data trecuta, citind o poezie. Si vreau sa deschid predica de astazi citind o poezie.

Nu invers

Să munceşti mult şi să stai puţin,
nu invers.
Să oferi mult şi să ceri puţin,
nu invers.
Să ierţi mult şi să greşeşti puţin,
nu invers.
Să alini mult şi să acuzi puţin,
nu invers.
Să asculţi mult şi să vorbesti puţin,
Eu asta am de spus,
tot asta am de făcut,
nu invers.

Poezie de Mina Ianovici, Volumul ‘Aproape de Inger’

Ianovici nov

Asta-i cumpatarea; sa ne ajute Dumnezeu. Am recitat o poezie- ‘Nu invers’ din Volumul ‘Aproape de Inger’ a sotiei mele.   Iubitii Domnului, in relatia cu semenii, cumpatarea e necesara… un lucru pe care va trebui sa-l invatam in viata. Vine o varsta cand nu mai trebuie sa fi cumpatat- asa ceva nu exista. Iata ce spune Biblia. Si Biblia incepe cu doamnele. 1 Timotei 3:11 Femeile, de asemenea, trebuie să fie cinstite, neclevetitoare, cumpătate, credincioase în toate lucrurile. 

Prima categorie pe care Dumnezeu o are in atentie se refera la femei. Se spune ca un pastor a venit intr-o familie… astazi o sa va spun multe ilustratii, ca stiu eu ca sunteti obositi. Si zice sotia, ‘Pastore, invatati-l pe sotul meu, ca e mana sparta.’ La care sotul se uita si spune, ‘Pastore, invatati-o pe sotia mea ca e tare zgarcita.’ La care pastorul se uita la dansii si zice, deschizandu-si palma, zice ‘Mai sora, ce vezi tu aici?’ 
O palma deschisa si ar fi bine sa fie numai asa, tot timpul.?’ ‘
‘Nu,’ zice.
Dupa care se intoarce la barbat si inchide pumnul si zice,
‘Ce vezi tu aici?’
‘Un pumn inchis, o palma inchisa.
‘Si ar fi bine sa fie tot timpul asa?’
Zice, ‘Nu.’
‘Atunci, invatati-va unii pe alti cand sa deschideti palma si cand sa strangeti palma.’ 

In viata suntem diferiti. Barbatii au tendinta sa fie un pic mai risipitori si surorile au aceasta tendinta de a fi un pic mai econoame. Dar, numai dupa casatorie. Ce stiu eu, ca inainte nu pot sa spun. Intotdeauna am vazut ca in casnicie, in familie, de regula, omul lucid care randuieste cheltuielile e sotia si nu sotul. Bun. Eu m-am smerit; daca si alti soti vor sa se smereasca, Dumnezeu sa ne ajute. Biblia vine apoi si spune ca si cei batrani trebuie sa fie cumpatati. Spune Biblia in Tit 2:2 Spune că cei bătrîni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătaţi, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare. Spune ca cei batrani trebuie sa fie treji, vrednici de cinste, cumpatati. sanatosi in credinta, in dragoste, in rabdare. Nu vine o vreme cand zici, ‘Nu mai am nevoie sa fiu cumpatat.’ As vrea sa va reamintesc, iubitii Domnului, ca Dumnezeu din cer ne binecuvanteaza sa intelegem si sa invatam. Se spune ca atunci cand se naste un caine si este catel, in prima faza, mananca cam de 5 ori pe zi. Dupa aceea, pe la maturitate mananca cam odata in zi. Si spre batranete mananca cam odata  la doua zile. Acuma, omul cand se naste mananca de 5 ori pe zi, dupa care, atunci cand e tanar mananca de 5 ori pe zi si cand e batran, cam tot de 5 ori pe zi. Trebuie sa invatam si Dumnezeu sa ne ajute sa fim cumpatati. Vreau sa va spun un lucru. Multe din problemele noastre de sanatate nu i se datoreaza lui Dumnezeu. Vine o vreme cand trebuie sa fi atent cu tot ceea ce consumi. Vine un moment cand trebuie sa fi atent cu regimul de odihna. De ce? Pentru ca nu mai esti cum ai fost. Si eu pot sa va dau marturie despre lucrul asta. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze.

Povestea, la un moment dat, Mark Twain, ca intr-o discutie pe care o avea cu cineva mai in varsta, spunea, ‘Am un vis..’ si Mark Twain il intreaba,
Ce vis ai tu?’ 
Zice, ‘Visul meu este sa ma duc pe muntele Sinai, sa deschid Biblia si sa citesc cu voce tare cele 10 porunci. Dar, mai trebuie sa strang niste bani. Din tineretea mea strang bani sa ma duc pe muntele Sinai. sa deschid Biblia si sa citesc cu voce tare cele zece porunci.’
La care Mark Twain spune,’ Nu ar fi mai ieftin sa ramai aici in Boston si sa le implinesti pe toate zece?’ 
Cateodata, in alergarea noastra, pe pamantul acesta, lasam anumite lucruri pentru perioada de batranete. Dumnezeu din cer sa ne binecuvanteze cu echilibru. Ce-i de facut la tinerete, sa facem la tinerete. Si apoi, ce-i de facut in partea ultima a vietii, sa facem in partea ultima a vietii.

Si acuma ajung la tineri. Nici ei nu scapa de cumpatare. In relatia cu semenii-

  • femeile trebuie sa fie cumpatate
  • batranii trebuie sa fie cumpatati
  • tinerii trebuie sa fie cumpatati

Tit 2:6 Sfătuieşte de asemenea pe tineri să fie cumpătaţi. Si acuma, vreau sa va spun un lucru pe care l-am inteles din Biblie. Stiti ca Biblia spune ca Dumnezeu le-a spus tinerilor, inca din tineretea lor – sa fie cumpatati. Deci, lucrul acesta sta in faptul ca, in tinerete n-ai foarte multi bani. In tinerete, sau cand esti adolescent tanar, ai banii care ti-i da mama. Ce bine! Daca ai avea banii tai, te-ai duce si a-i face o multime de lucruri care nu te vor ajuta. Exista o saracie in tinerete care nu-ti permite sa faci ceea ce vrei sa faci. Sau, nu-ti permite sa faci ceea ce crezi tu ca ar trebui sa faci. Si jugul acesta stiti ce face? Te tine orientat cu fata spre Dumnezeu. Te tine in directia cea buna. Spun tinerilor, in aceasta seara, macar ca lucrul acesta nu o sa para extrem de spiritual, dar o sa va fie folositor. Luati-va intai un serviciu, dupa care luati-va o casa si apoi luati-va masina. Nu invers. Da? Deci, faceti lucrurile in viata cu cumpatare. De multe ori, poverile pe care le vad se datoreaza lipsei de echilibru si gandiri mature. Fiecare lucru, spune Eclesiastul, Dumnezeu il face frumos la vremea lui. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze.

Acuma, vreau sa va spun ca nici robii nu scapa de cumpatare. Si rob, in termenii de astazi inseamna salariat. Cand te duci sa muncesti, tu esti ca un fel de rob pentru ca te duci la un program, faci ceea ce te-a rugat sa faci si nu poti sa-ti permiti sa zici, ‘Hai, ca azi nam chef sa ma duc,’ pentru ca esti acolo un om care te-ai angajat. Tit 2:9 Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpînilor lor, să le fie pe plac în toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba, Tit 3:1-2 Adu-le aminte să fie supuşi stăpînirilor şi dregătorilor, să -i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun, să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blîndeţă faţă de toţi oamenii. Fratii mei, surorile mele, priviti-ma acum, cand va spun un lucru. Un om care stie sa fie supus in relatia cu semenii lui este un om care castiga foarte mult. Si un om care este razvratit in relatia cu semenii lui si mereu intoarce vorba, si mereu are ceva de spus si mereu are ceva de complectat, este un om care pierde foarte mult. In viata, una dintre cheile care-ti asigura biruinta este supunerea. Dumnezeu sa ne ajute sa fim ascultatori si supusi.

Nu in ultimul rand, haideti sa ne vorbim si noua. In relatia de slujire trebuie sa fie cumpatare. Aici o sa fac o paranteza mai larga, este ceva de care stiu mai bine. 1 Timotei 3:2  trebuie ca episcopul (Sau: privighetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii. Fratii mei, surorile mele, Vreau sa va spun un lucru. Intotdeauna exista, in relatia de slujire, multe, multe ispite. Exista tentatia de a te trufii, de a fi mandru. Exista tentatia de a fi imbatat de putere. Exista uneori aceasta tentatie, uneori, de a  fi lacom de avere. Dumnezeu vine si spune ca slujitorul lui Dumnezeu trebuie sa fie cumpatat. De aceea, intotdeauna, sa-ti faci extraordinar de bine socotelile. (Din primele 15 min.)

VIDEO by fiti-oameni.ro

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: