PREMIERA Online – Biblii și manuscrise rare de la Vatican și Oxford sunt disponibile online

Sursa pozelor Oxford Fa click sa maresti poza si pt. descriptie

Câteva dintre primele biblii tipărite, printre care și cea a lui Gutenberg, alături de manuscrise rare în limbile ebraică și greacă vor fi disponibile pe un site lansat de Biblioteca Vaticanului și de Biblioteca Bodleiană din Oxford.

Manuscrisele și cărțile vechi, care însumează 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa  http://bav.bodleian.ox.ac.uk, unele dintre acestea începând de marți.

Lansat de Biblioteca Vaticanului și de Biblioteca Bodleiană a Universității Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfășurat pe o durată de patru ani, inițiat în aprilie 2012 cu sprijinul unei fundații culturale private, Fundația Polonsky.

Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetători. Pe site va fi disponibilă o Biblie a lui Gutenberg păstrată la Biblioteca Bodleiană, precum și o colecție de „ediții princeps” ale acesteia, provenite din toată lumea.

O parte a colecțiilor de manuscrise în ebraică și greacă, dar și a incunabulelor (cărți tipărite în secolul al XV-lea, începând cu 1450, în prima etapă a tiparului) provenite din cele două biblioteci au fost alese de o comisie de cercetători și de conservatori din lumea întreagă.

Două treimi din textele în format digital provin din Biblioteca Vaticanului și o treime, din colecțiile Bibliotecii Bodleiene.

Acest proiect furnizează celor doi parteneri „ocazia de a crește nivelul și capacitatea numerică a volumelor digitalizate, cu mare atenție față de expunerea cărților, foarte sensibile datorită stării de conservare, la eventuale deteriorări”, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Site-ul oferă, de asemenea, prezentări video și explicații oferite de arhivistul Vaticanului, arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès, și de arhiepiscopul de Canterbury, monseniorul Justin Welby.

Colecțiile Bibliotecii Bodleiene reprezintă cel mai mare fond de cărți existent în bibliotecile universitare din Marea Britanie, cu 11 milioane de lucrări tipărite și 55.000 de reviste electronice.

Biblioteca apostolică din Vatican, înființată în 1451 de papa Nicolae al V-lea, este una dintre cele mai vechi biblioteci de cercetare din lume. Ea cuprinde 180.000 de manuscrise antice, 1.600.000 de lucrări tipărite, pe lângă cele 150.000 de stampe, desene și gravuri. Printre acestea se află 5.000 de manuscrise în limba greacă, ce conțin operele lui Homer, Sofocle, Platon și Hipocrate.

Sursa aici

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: