Lungul Drum Spre Casa – Un documentar dureros despre orfelinatele-lagăre din ’90 ale României

Se apropie sarbatoarea nasterii Domnului si Dumnezeu ne aduce aminte de cei care sunt in suferinte, ca sa nu-i uitam si sa facem ceva pentru ei. Iata ce spune Biblia in Iacov 1:27-

Religiunea curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume.

E foarte, foarte greu sa privim imaginile din acest documentar, si cand ma gandesc ca ce mi-e atat de greu de privit mie, acesti copii au trait si multi inca mai traiesc o astfel de soarta. Ce vom face noi?

Photo credit http://www.antena3.ro
Petrică Câşlaru isi reîntâlneste mama care l-a dat la orfelinat cu 16 ani in urmă,
pe el si înca doi fraţi

Reportajul „România irecuperabilă”, despre orfelinatul groazei de la Siret, a schimbat multe vieţi. Foştii locatari ai orfelinatului au fost mutaţi din clădirea ca o închisoare într-un spital modern în care pot avea, în sfârşit, un trai decent.

Petrică Câşlaru, băiatul de la care a pornit reportajul şi care acum trăieşte în SUA, şi-a făcut curaj să se întoarcă în România ca să-l întâlnească pe omul care i-a salvat viaţa în orfelinat.

Tot după difuzarea acestui material, mama lui Petrică Câşlaru a aflat că fiul ei, pe care îl credea pierdut, trăieşte. Iar el a căutat-o ca s-o întrebe de ce l-a abandonat, să-i povestească suferinţele îndurate în orfelinat şi să-i spună că a iertat-o.

O mamă şi fiul ei se reîntâlnesc după 16 ani. Vedeţi povestea copleşitoare în materialele video de mai jos:

LUNGUL DRUM SPRE CASA (1) – „In premiera”:

Povestea lui Petrica, copilul adoptat de la Siret

VIDEO by luptaintrucuvant

LUNGUL DRUM SPRE CASA (2) – „In premiera”:

Povestea lui Petrica,

intalnirea cu mama dupa 16 ani

20 comentarii (+add yours?)

 1. Paul
  dec. 10, 2013 @ 02:41:37

  Incredibil reportaj ..dureros !!

  • rodi
   dec. 10, 2013 @ 08:42:36

   cred ca optiunea de a da copilul la orfelinat este la fel de dura ca si avortul, cand vezi acesti copii care au devenit adulti si traiesc, dar sunt ca si morti din cauza indiferentei unor oameni care si-au facut o ‘slujba’ rusinoasa la acest orfelinar. Ti se rupe inima vazand golul din ochii lui Petrica, desi el a fost salvat, totusi trecutul nu ii scapa si nu ii va scapa din memorie niciodata. Dumnezeu sa ne miste inimile ca si crestini sa ajutam intr-un fel sau altul… Acum vad ce mare lucrare fac unii pastori in Romania, care au instituit orfelinate. Sunt demni de tot sprijinul si ajutorul nostru. Si Dumnezeu sa inspire si mai multi crestini (ca si noi) sa se implice in lucrarea ajutorarii orfanilor.

 2. Amy
  dec. 10, 2013 @ 22:53:21

  Trist si dureros……….”Dumnezeu sa ne miste inimile ca si crestini sa ajutam intr-un fel sau altul… Acum vad ce mare lucrare fac unii pastori in Romania, care au instituit orfelinate. Sunt demni de tot sprijinul si ajutorul nostru. Si Dumnezeu sa inspire si mai multi crestini (ca si noi) sa se implice in lucrarea ajutorarii orfanilor.”
  AMIN !

 3. adrian
  dec. 12, 2013 @ 16:23:33

  da am trait la Siret dar la scoala normala, e tragic ce am vazut cum erau tratati cei de la scoala cu bolnavi , nu ii duceau la spital, e ceva de nedescris. Dar Petrica era normal dupa cum vorbea cand era mic, cum a ajuns el la asa camin cu bolnavii, greseli de sistem.

  • rodi
   dec. 12, 2013 @ 16:32:26

   Adrian,
   acest video a fost foarte emotionant si nu cred ca am retinut absolut tot ce am auzit pentru ca, sincer, mi-am intors privirea de multe ori ca m-a durut atat de mult vazand ce am vazut… Dar, mi se pare ca s-a zis in video ca multi dintre copii, daca nu gresesc, chiar cei mai multi nu au avut nici o boala mintala, dar cu timpul i-a afectat aproapre pe toti. Gandeste-te cum se dezvolta un bebelus care niciodata nu e luat in brate, nimeni nu vine la el cand plange, nimeni nu-l schimba zile la rand, nu i se da de mancare… imi vine sa plang gandindu-ma ce soarta crunta au avut. Petrica nu a avut nici o boala, ci mama l-a dat la orfelinat pe el si cei doi frati pentru ca i-a zis ca n-a avut posibilitatea sa-i creasca. Si pana si Petrica a suferit oribil, cand si-a rupt picoarele si a stat asa nemiscat pana cand oasele s-au prins aiurea si a fost olog si el, pana ce l-a operat tatal sau din America care l-a infiat. Ce e incredibil e faptul ca ingrijitorii lor au fost atat de nemilosi cu ei si i-au tratat mai rau ca pe animale.

 4. adrian
  dec. 12, 2013 @ 16:29:18

  treceam pe langa caminul lor dar nu stiam cum traiesc ei acolo, mi-am adus aminte viata de camin, la ei era mai grav ce se intamplau acolo. Dar ceva strigator la cer sa vezi cum erau tratati sa nu ii duci la spital sa ii tratezi, ceva de neimaginat, angajati ce faceau? Au avut o conducere proasta.

 5. Lucia Tudosa
  ian. 02, 2014 @ 23:16:46

  am ascultat plingind …ce mama si ce tata [unde e tata in peisajul acesta?]ce fel de oameni sunt cei de la Orfelinat? Toti, dar toti [intr-un orfelinat asa de mare ] au putut fi atat de criminali ! sa nu dea mincare, sa nu aiba asistentele grija si mila, sa nu-i educe educatorii… sa nu mai aud ca poporul roman are suflet bun [mai bun ca alte popoare..]am vazut si alt reportaj de la Cighir.. cum au putut femeile acelea platite sa faca mincare la copiii napastuiti , in loc sa dea copiilor , furau si duceau acasa …?Eu nu pot compara cu avortul- nu sunt de acord cu avortul, dar parca e mai mic pacatul de avort in acest caz, decit sa faci copii si sa-i dai la nemincare, neingrijire, la dementizare,innebunire, teroare,infometare,abuz de tot felul;
  Deci avem 😮 mama si un tata care nu- si fac datoria=obligatia este a amindurora !, nu au dragoste de loc!
  avem un director,asistente medicale,femei de serviciu,educatori, bucatarese,contabili,administrator ! o haita intreaga de criminali ! cum au putut toti sa se inteleaga [nu numai conducerea e de vina], sa lase niste bieti copii, aruncati acolo, sa traiasca in halul asta?cum?doar statul i-a platit -asta era , este, serviciul lor ! cum nu au avut nici un control atitia ani?cit am fost medic la dispensar, am avut periodic controale de la Sanepid care era foarte strict . Cum tocmai unde era atat de grava situatia nu s-a sesizat nimeni pina nu au venit strainii – si ne plingem ca ne vorbesc strainii de rau..Cine stie cite „, cite „Cighiruri”,cite „Sireturi”si cite alte orfelinate in care copiii intra normali si sfirsesc bolnavi fizic si mintal si sunt tratati ca la Ausvitz mai sunt…mi se rupe inima…

 6. Lucia Tudosa
  ian. 02, 2014 @ 23:22:05

  i-as baga pe toti la inchisoare, incepind cu tatal,mama, si toti cei de la orfelinat,incepind cu directorul,si sfirsind cu absolut toti angajatii- daca numai unul din angajati ar fi sesizat autoritatile, ar fi fost poate o miscare a apelor

  • rodi
   ian. 03, 2014 @ 00:26:27

   Lucia,
   documentarul asta e sfasietor. Eu mi-am tras privirea de cateva ori ca nu m-am putut uita la durerea din fetele acelor copii. Sa lasi un copil cu picoare rupte sa zaca pe jos pana ce i s-au prins oasele carne? E strigator la cer. Dar ce inima au parintii care i-au abandonat intr-un iad de orfelinat ca si acesta? Asta e mai trist. Dar pacatul e pacat. Si desi sunt si oameni „buni” sau cinstiti, care nu-l cunosc pe Dumnezeu, pana la urma urmei, ce motivatie ar avea cineva ca sa-i pese de semeni, daca nu crede in Creator, cel care da viata fiecarei fapturi? Fara Dumnezeu suntem mai egoisti, zic mai egoisti ca pana si noi crestinii ne luptam cu firea noastra ca si Pavel, dar ce sa mai zicem de cei care nu au cunoscut bunatatea si mila lui Dumnezeu in mantuirea sufletului lor? Toti au/avem nevoie de Evanghelia lui Isus Hristos! Apreciez foarte mult bisericile care lucreaza cu orfelinate.

 7. iza
  feb. 05, 2014 @ 04:43:39

  sunt asa de ravasita incat am scris gesit. vreau sa spun ca toti cei care au lucrat acolo sunt vinovati si ar trebui sa plateaca,cu totii sunt de neiertat.este inimaginabil ce se petrecea acolo.

  • rodi
   feb. 05, 2014 @ 06:11:14

   ai mare dreptate. Indiferent cat ar fi fost platiti oamenii aceia, sau ce fel de viata ar trai, nu au nici oscuza pentru felul monstruos in care s-au purtat co copii aceia. Documentarul asta chiar ca te lasa fara vlaga, din absolut tooate punctele de vedere.

 8. ccayzy
  feb. 06, 2014 @ 22:45:39

  Ce sa mai zicem, este un documentar si atat, nu se va rezolva situatia nici in o suta de ani. Petrica a avut curajul sa deschida o portita si sa arate lumii, tot ce se petrece intr-un orfelinat de genul acesta in Romania, o tara in Uniunia Europeana. Faptul ca mai sunt jurnalisti care arata adevarul despre cum cei responsabili cu ingrijirea acestor copii si adulti dupa atatia aniisi fac treaba de mantuiala. In documentar se veda ca prim-ministrul Ponta Victor, nu are arbar de ce se intampla cu banii alocati pentru ingrijirea acestor copii.

  • rodi
   feb. 06, 2014 @ 23:27:02

   e greu sa credem ca s-ar face ceva diferit. Dar e si socant sa vezi oameni in varsta atat de crunti si fara mila. Chiar si de animale ti-e mila cand le vezi ca sufera, asa ca eu nu inteleg, cum si-au omorat oamenii aia mila proprie ca sa treaca pe langa un copil cu picioare rupte si sa nu faca nimic? Saracii copii, de la care nu te astepti la nimic, dupa ce vezi ce victime dezumanizate sunt si tratati ca animale si totusi cativa au avut inca mila in ei, in ciuda abuzului si violentei, cum e baiatul care-l purta pe Petrica in brate, de mila, desi Petrica il lovea… Daca nu l-ai avea pe Dumnezeu, ti-ai putea pierde credinta ca exista ceva bun pe pamantul acesta cand esti martor la ce s-a intamplat in orfelinatele lagar din Romania. E strigator la cer.

 9. onisimcezar
  feb. 08, 2014 @ 11:05:56

  salutare la toti

  Sunt o persoana care stie ce este greul si ce este disperarea cand sti ca nu ai pe mama si tata langa tine
  Stiu cum e sa fi orfan de mic copil si sa scresti impreuna cu ei la un loc,dar asta nu e din cauza parintilor e din cauza protectia copilului
  Ei stiu foarte bine despre orice copil sin sistem.si stiu cum e viata acolo deoarece ei umbla cu lucrurie murdare si cu actele in mana.
  Eu am crescut si eu la un caman.si sti cum am fost deoarece. …va zis e greu…dar d-zeu ma ajutat sa trec peste totate si sa-mi fac o cariera in viata si sa uit de trecutul cel cumplit.Eu Cezar am fost la Siret de la varsta de 4 ani .si am trait acolo la camin normal.cu inca 400 de copii……A fost cumplit si aici ..dar multi din noi am fost si protejati de educatori care aveau grija pana la terminarea orelor de lucru cu noi…(si venea seara) multi copii erau violati cu forta,batuti,chinuiti ,(arucand de pe dulap in cap),flamanzi\9deoarece cei mari la faceau semne cu mana ca sa pana separat mancarea si sa le duca sus ,,dupa iesirea din bucatarie,(sala de mese),obligati sa le gaca masaj in fiecare noapte,(peste tot chiar si sa le faca si masturbare,si sa face ce nu este permis…………)
  Eu stiu cum e sa fi folosit de acesti indivizi (ei trebuiau sa faca puscarie din cauzele astea dar numeni nu se ocupa de asa ceva)..e greu ce sa zis
  Eu vreau sa va incurajez pe voi care nu stiti ce este greul si care aveti parinti si nu stiti sai apreciati din toate punctele de vedere(iubire protectie,dragoste ).
  Sper ca sa intelegiti tot ce vreau sa zic ….multumesc .

  • rodi
   feb. 08, 2014 @ 23:05:23

   Draga Cezar,
   ca mama, mi se frange inima cand citesc randurile tale. Nu voi putea intelege absolut niciodata cum un adult poate sa chinuie un copil in mod sistematic, zi dupa zi, pentru ca in fiecare zi trebuie sa se decida sa treaca peste ce este uman si sa se poarte mai rau decat un animal care nu are capacitate de a deosebi raul de bine.

   Ma rog ca Dumnezeu sa iti daruiasca oameni plini de dragoste in viata ta si sa iti vindece acele rani si amintiri crunte de care nu ar trebui sa aiba parte nimeni niciodata, mai ales un copilas nevinovat, cum ai fost tu si cum au fost mii de alti copii. Iti multumesc mult pentru mesajul tau si voi posta separat indemnul tau pentru copii si tineri sa-si aprecieze parintii, ca este unul demn de o postare, venind dintr-o experienta cum a fost a ta. Dumnezeu sa fie cu tine si sa-ti ajute in viata ta!
   Rodica
   Aici e linkul de la postare- https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/02/09/mesaj-pentru-copiii-care-au-parinti-de-la-onisim-cezar-crescut-in-orfelinatul-din-siret-si-lansare-de-carte-gheorghe-nedea/

 10. Nedea Gheorghe
  feb. 08, 2014 @ 12:00:28

  Salutare. Da, am trait si eu intr-un orfelinat. Am publicat si eu o carte care se cheama asa: DESTINUL UNUI TANAR CRESCUT INTR-UN ORFELINAT. Cazul acestui baiat i sa intamplat si fratiorului meu care si el a fost infiat de niste americani. Si el a trait la Siret in caminul ala nenorocit. Nustiu cine esti dar… haide sa facem o treaba buna. Iti las numarul meu de telefon 0745482542. E-mail nedeagheorghe@yahoo.com. http://www.youtube.com/watch?v=MiVvQPUi31A

  As dori sa stam de vorba.
  Cu respect,
  Gheorghe Nedea

  • rodi
   feb. 09, 2014 @ 00:19:54

   Draga Gheorghe, noi (eu si sotul) suntem crestini care Il iubim mult pe Dumnezeu si ne traim viata avandu-L pe Dumnezeu ca Domn si indrumator a vietii noastre. Prin postarile pe acest blog, noi dorim sa Il facem cunoscut pe Dumnezeu oamenilor. iar celor care Il cunosc deja, dorim a le fim sprijin si ajutor prin indemnuri din Biblie, in special din invataturile Domnului Isus. Vazand acest documentar „Lungul drum spre casa” si fiind profund miscati de ce s-a intamplat ne-am hotarat sa postam si noi documentarul aici pe blog.

   Ne-a incurajat mult ce ai facut tu cu viata ta si dorim ca Dumnezeu sa te ajute pe mai departe,\.

   Am facut o postare in care am pus si video cu lansarea ta de carte si povestea ta, alaturi de un alt mesaj din partea altui fost copil de orfelinat si am postat din nou si documentarul. Poate oamenii vor fi induplecati si se vor implica sa ajute intr-un fel sau altul. Dumnezeu sa fie cu tine si sa binecuvanteze viata ta!
   Rodica si Avram
   Aici e linkul de la postare- https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/02/09/mesaj-pentru-copiii-care-au-parinti-de-la-onisim-cezar-crescut-in-orfelinatul-din-siret-si-lansare-de-carte-gheorghe-nedea/

 11. Trackback: VIDEO documentar: BUCURESTI – Bruce Lee, Regele Canalelor subterane si oameni care traiesc in ele | agnus dei - english + romanian blog
 12. octavpelin
  apr. 17, 2016 @ 01:56:11

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: