Florin Ianovici – Puterea Logosului

Photo credit wikipedia.org

Florin Ianovici: In Rusia comunista, un autor a scris o piesa numita „Hristos in frac”. Si am sa va spun un lucru, dragii mei: un om care-i lipsit de minte, o sa-l recunoasteti usor. Stiti dupa ce? Dupa batjocura. Intotdeauna, oamenii care batjocoresc semenii sunt oameni pe care nu-i duce mintea. Aceasta piesa era sa fie recitata de un renumit actor, Alexandru Rostovţev. Piesa era ca aici. Era Biblia pe masa; erau imbracati in preoti, calugarite. Dar, totul era o batjocura.

Pe mese erau sticle cu tuica, se purtau intr-un mod grotesc. Iar, acest actor trebuia sa vina, la un moment dat si intr-un mod dispretuitor sa citeasca cateva cuvinte din Scriptura, cuvinte care sunt in capitolul 5 (din Matei). Si a inceput:

„Ferice de cei săraci în duh,
    căci a lor este Împărăţia Cerurilor!
 Ferice de cei (ce plang) îndureraţi,
    căci ei vor fi mângâiaţi!

Aici trebuia sa se opreasca. Trebuia sa arunce Biblia dispretuitor si sa spuna, „Dati-mi fracul şi jobenul”. Si (trebuia) sa spuna ca cartea aceasta este o carte pentru cei lipsiti de minte. Numai ca ceva s-a intamplat. Chiar in mijlocul dispretului, cand se aprinde Cuvantul lui Dumnezeu, el lumineaza si Duhul Domnului a coborat acolo peste scena. Nu s-a putut opri si a inceput sa zica,

5 Ferice de cei blânzi,
căci ei vor moşteni pământul!
6 Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după dreptate,
căci ei vor fi săturaţi!
7 Ferice de cei milostivi,
căci ei vor avea parte de milă!
8 Ferice de cei cu inima curată,
căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu!
9 Ferice de cei împăciuitori,
căci ei vor fi numiţi fii ai lui Dumnezeu!

48 de versete a citit fara sa se opreasca si in acea sala in care oamenii s-au adunat sa rada si sa se simta bine a coborat Duhul lui Dumnezeu. Oamenii au aplecat capul. A inceput sa rasune un suspin, doua, trei in sala. Au venit, l-au luat pe sus, dar nu inainte de a fi strigat ceea ce stia ca i-a spus bunica, de cand era copil: „Cand vei veni Doamne in Imparatia Ta, te rog sa-ti aduci aminte de mine. De atunci nu s-a mai auzit de acest actor. Oamenii au plecat din sala, spectacolul s-a incheiat si oamenii au plecat pentru ca lumina cuvantului lui Dumnezeu  a rasarit. Logosul, cuvantul s-a intrupat. A devenit om, pentru ca oamenii sa devina cuvintele lui Dumnezeu. Fiti cuvintele lui Dumnezeu. Raspanditi lumina in jurul vostru. Binecuvantati, ca la aceasta ati fost chemati.

(Transcriere din predica 12/15 )

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: