Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare !

psalm 93v1a Jesus kingPsalmul 93 Domnul împărăţeşte, îmbrăcat cu măreţie;
Domnul este îmbrăcat şi încins cu putere:
de aceea lumea este tare şi nu se clatină. Photo wikimedia.org

Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor, Domn al pacii. El va face ca domnia Lui sa creasca, , si o pace fara sfarsit va da scaunului de domnie al lui David si imparatiei lui, o va intari si o va sprijini prin judecata si neprihanire, de acum si-n veci de veci: iata ce va face ravna Domnului ostirilor (Isaia 9:6-7).

Aceasta este proorocia data de Dumnezeu prin Isaia pe vremea lui  Ahaz imparatul lui Iuda, pe cand sirienii au tabarat in Efraim ca sa-i cucereasca. Cand Ahaz a vazut lucrul acesta s-a inspaimantat si inima lui si a poporului a tremurat. Atunci Dumnezeu a zis lui Isaia sa iasa inaintea lui Ahaz impreuna cu fiul sau, si sa-i spuna sa fie linistit si sa nu se teama de nimic, caci Imparatia lui Iuda nu va fi cucerita de sirieni. Domnul a vorbit lui Ahaz si i-a zis: ,,Cere un semn dela Domnul, Dumnezeul tau; cere-I, fie  in locurile de jos, fie in locurile de sus.” Ahaz a raspuns. ,,Nu vreau sa cer nimic, ca sa nu ispitesc pe Domnul.”

Isaia a zis atunci: ,,Ascultati totus , casa lui David! Nu va ajunge oare sa obositi rabdarea oamenilor, de mai obositi si pe a Dumnezeului meu? De aceea Domnul insus va va da un semn: Iata, fecioara va ramanea insarcinata, va naste un fiu, si-i va pune numele Emanuel! (Dumnezeu este cu noi) (Isaia7:10-14). De la stramutarea in Babilon si pana la nasterea lui Christos sunt patrusprezece neamuri. De la David pana la Christos sunt douazeci si opt de neamuri. De la vremea cand Ahaz a fost Imparatul Iudeii si pana la Christos sunt nouasprezece neamuri. Deci de atunci de cand Domnul a vorbit Imparatului Ahaz prin proorocul Isaia despre nasterea lui Isus Christos au trecut nouasprezece neamuri sau generatii. In timpul in care Iosif, care era un om neprihanit, vroia s-o lase pe ascuns pe Maria ca sa nu o faca de rusine inaintea lumii, cu care el era logodit, dar inca nu locuiau impreuna. Pe cand se gandea el la aceasta un inger al Domnului a venit la el printr-un vis si i-a spus: ,,Iosife fiul lui David, nu te teme sa iei la tine pe Maria, nevasta-ta, caci ce s-a zamislit in ea, este de la Duhul Sfant. Ea va naste un Fiu, si-i vei pune numele Isus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale.” Toate aceste lucruri s-au intimplat ca sa se implineasca ce vestise Domnul prin proorocul, care zice: ,,Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un fiu, si-i vor pune numele Emanuil”,care, talmacit, inseamna: ,,Dumnezeu este cu noi”(Luca 1:20-23).

Odata cu caderea lui Adam in neascultare, si totodata in pacatul care l-a despartit pe om de Dumnezeu, Dumnezeu a hotarat ca sa dea oamenilor o alta sansa de salvare de la moartea eterna, trimitandu-L pe Isus Christos din ceruri, ca sa se nasca pe acest pamant, sa ne prezinte  si sa-L faca de cunoscut pe Dumnezeu Tatal, oamenilor, sa ne invete cum sa umblam ca sa fim placuti Lui, si sa vesteasca vestea buna a mantuirii, care o primim in dar de la Dumnezeu, prin Domunl Isus Christos care S-a dat ca jertfa de ispasire pentru pacatele si vina tuturor oamenilor. Prin moartea Sa pe cruce , El a platit pentru pacatele noastre si ne-a rascumparat prin insusi sangele Lui pentru ca noi oamenii sa avem trecere la Dumnezeul Cel Viu si impacare cu Dumnezeu. Vestea ca Isus Christos a coborat din ceruri si s-a nascut in trup a fost sarbatorita de intreg cerul cu ingerii care dadeau slava lui Dumnezeu , impreuna cu toti oamenii neprihaniti, toti inchinandu-se si dand Slava Marelui Imparat, Minunat, Sfetnic, si Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor si Domn al pacii. Toti cei care l-au primit in inima lor pe Mantuitorul Isus, Il sarbatoresc si i se inchina Lui, de-a lungul veacurilor, de la nasterea Lui pana in ziua de azi, si cei ce vor urma. Vrednic esti Tu Dumnezeul nostru de toata lauda, cinstea si onoarea, care se cuvine numai Tie! Laudati pe Domnul!

Scris de AC, via RodiAgnusDei

 

43 comentarii (+add yours?)

 1. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 02:51:12

  problema teologica si chiar biblica este aceea ca nu Isus a coborat din cer, ci Fiul a coborat din ceruri, inomenindu-Se si nascandu-Se ca si Isus din Nazaret, Mesia cel promis! Isus este Omul care a devenit Fiul lui Dumnezeu! Fiul lui Dumnezeu este cunoscut ca Isus numai de la inomenirea si nasterea Sa!

 2. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 02:53:17

  cand am spus „Isus este Omul care a devenit Fiul lui Dumnezeu! Fiul lui Dumnezeu” sa nu se inteleaga ca am spus ca Isus a devenit Fiul lui Dumnezeu, ci ca este Fiul care a devenit omul…numai ca am pus-o in cuvinte inverse, dar sugerand adevarul ca Fiul a devenit om!

  • rodi
   dec. 22, 2013 @ 11:17:51

   vorbesti in mod ‘teologic, dar omul de rand gandeste (si intelege) mai simplu. Motivul? Nu prea exista studii in Limba Romana ca sa aprofundeze teologia intruparii Fiului lui Dumnezeu. In predica, sau devotionale se vorbeste pe intelesul ascultatorului.

   Cat despre teologie, e o mare lipsa de material public (pe internet) care sa contina invatatura teologica despre cele mai de baza puncte teologice, material care sa poata fi citit de oricine (deci pe intelesul tuturor). Spre exemplu, am cautat articole despre ‘logos’ si am gasit doar scrieri ortodoxe si un articol scris de o biserica unitariana (care neaga trinitatea). Ar trebui sa se puna teologii si studentii de teologie pe scris 🙂

 3. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 11:58:00

  un pont…. ortodocsii stau cel mai bine la dogma Trinitatii si a Intruparii Logosului… ptr ca sunt depoyitarii operelor Orientului… Anatansie (expertul in Intruparea Logosului) sau Vasile cel Mare, Grigore de Nazians si Griegorie de Nyssa (expertii in Trinitate)…. acestia nu au fost afectati de ortodoxismul imbacsit, deoarece au trait in primele veacuri, apropiat de crestinismul primar, cand inca nu se stricasera lucrurile…
  Si eu aveam oroare de ortodoxism, dar pana am descoperit valoarea operelor patristice *care de fapt sunt un bun comun al crestinismului, nu numai al ortodoxiei!)…chiar si Conciliile care stau la baza majoritatii crezurilor crestinilor, tot in perioada Patristica au avut loc (cel putin primele 4)….

  • rodi
   dec. 22, 2013 @ 12:08:38

   vad ca perioada Patristica e o sursa extrem de importanta in domeniul istorii crestinismului. Am dat de o lectura saptamana trecuta, unde apologetul mentioneaza faptul ca in al doilea secol, Clement din Alexandria si Hippolytus din Roma mentioneaza nasterea Domnului Isus pe 25 Decembrie. Daca sursele astea sunt corecte, atunci ele darama argumentul ca s-au stabilit dupa Romani cu festivalele lor Saturnalia sau Sol Invictus, care sunt mentionate in scrieri mai tarzii, sau ca Constantin le-ar fi instituit cand s-a increstinat.

   Am transcris primele 45 de min din lectura aici- http://wp.me/p1eavz-eAd
   si se poate folosi google translate in partea dreapta ca sa translateze in L. Romana, in caz ca unii cititori ar fi interesati.

 4. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 12:34:16

  cat despre Craciun, ce puteau sa spuna ei? nu pica nici un argument cum ca sarb, Craciunului este de origine pahgana, deoarece chiar asa este…plus ca nu este amintita in Biblie si nu ni se pomeneste niciodata ca ucenicii sau primii crestini ar fi sarbatorit-o (Pastele, in schimb, a fost sarbatorit si de evrei si de rpimii crestini, si avem dovezi biblice ptr aceasta!)…. trebuie sa te uiti in cultura ebraica, nu la ce spune Clement sau Hyppolit..ei doar lanseaza o alta parere…. Sol Invictus era si in acea vreme cand scriau ei… despre Saturnalii, nu mai spun, ca ele erau de cand erau si romanii… nu te lasa pacalita si nu crede ca ai rezolvat problema..:)))

  uita-te inca o data ffff atenta la ce am postat eu, aici

  http://httpwwwbloggercomtimoteus.blogspot.ro/2012/12/ar-trebui-crestinii-sa-sarbatoreasca.html

  voi reda o parte si aici (sa nu uiti de calendarul ebraic…de sarbatoarea Corturilor care are f mare conexiune cu „cortuirea” Cuvantului (in ebraica „a locuit” este „a cortuluit” sau „a cortuit”…)

  DECI, redau::::

  Hristos nu S-a născut pe 25 decembrie
  Al doilea motiv pentru care eu nu sărbătoresc Crăciunul este acesta: Hristos nu S-a născut pe 25 decembrie.
  Aş vrea să observăm două lucruri:

  În primul rand, am vrea să privim la experienţa lui Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, relatată în Luca 1.
  În volumul 1 al cărţii „The Bible Witness and Review”, R.A. Huebner scrie:
  În „Phoenix”, „o colecţie de manuscrise şi tractate tipărite, ce nu se pot găsi în nicio altă parte decât în dulapurile cercetătorilor (1707)”, există o scriere, având titlul de mai sus, „dovedind că Hristos nu S-a născut în Decembrie”. Cartea nu este una foarte rară şi deci nu voi avea nevoie să transcriu întregul articol. Următoarele paragrafe reprezintă esenţa cărţii, care se poate dovedi interesantă:
  David a împărţit slujba anuală a preoţilor la Templu în douăzeci şi patru de cete, iar a opta ceata i-a căzut lui Abiia (1. Cronici 24:10).
  Potrivit cu anul religios (ecclesiastic) iudaic, ce începea cu luna Abib sau Nisan (Estera 3:7), corespunzând aproximativ jumătăţii lunii Martie şi jumătăţii lunii Aprilie a calendarului nostru, a opta ceată îşi avea lucrarea la Templu la sfârşitul lunii Iunie sau la începutul lunii Iulie, după calculele noastre.
  Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, era din ceata lui Abiia (Luca 1:5) şi pe când slujea „la rândul cetei lui” (Luca 1:8) – aceasta este în Iunie sau Iulie – i-a apărut un înger, iar apoi, imediat după întoarcerea sa acasă (Luca 1:23), soţia sa a rămas însărcinată (Luca 1:24); se înţelege deci că zămislirea lui Ioan a avut loc la la mijlocul verii – când astăzi se sărbătoreşte naşterea lui -, iar naşterea lui a avut loc în luna Nisan, luna sărbătorii Paştelui (probabil chiar în sărbătoarea Paştelui).

  În a şasea lună a sarcinii Elisabetei (Luca 1:26-36), adică în Decembrie (de-a lungul celei de-a şasea luni, calculând din Iulie), când astăzi se sărbătoreşte naşterea lui Hristos, îngerul Gabriel o anunţă pe Fecioara Maria că ea trebuie să fie mama lui Hristos; şi calculând în continuare nouă luni, ajungem la luna Tishri, respectiv a doua jumătate a lunii Septembrie – prima jumătate a lunii Octombrie şi la sărbătoarea Corturilor (15 Tishri – începutul lunii Octombrie), care este o imagine a întrupării Fiului lui Dumnezeu, ca perioadă a naşterii Mântuitorului (cel mai probabil naşterea Lui a avut loc în timpul Sărbătorii Corturilor).
  În care sărbătoare de opt zile, Fiul (Hristos) S-a aşezat în cortul trupului Său printre noi, după cum apare la Ioan 1:14: ‘Şi Cuvântul a devenit carne şi Şi-a aşezat cortul (sau a cortuit) printre noi’. Logosul Ceresc a venit şi a cortuit printre noi, îmbrăcat peste slava Sa cu ţărână, pentru ca noi să putem privi slava Lui, realizând totuşi că este o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl. Astfel privim armonia scumpă dintre model şi lucrurile ilustrate, deoarece Hristos nu a venit să distrugă Legea, ci să o împlinească.”

  În al doilea rand, am vrea să privim la experienţa păstorilor, relatată în Luca 2: „Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece, şi L-a culcat într-o iesle, pentrucă în casa de poposire nu era loc pentru ei. În ţinutul acela erau nişte păstori, care stăteau afară în câmp, şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor… După ce au plecat îngerii de la ei, ca să se întoarcă în cer, păstorii au zis unii către alţii: „Haidem să mergem până la Betleem, şi să vedem ce ni s-a spus şi ce ne-a făcut de cunoscut Domnul.” (Luca 2:7,8,15)
  Nu rataţi această idee: Păstorii „STĂTEAU AFARĂ ÎN CÂMP” şi aveau grijă de turma lor în noaptea în care Domnul Isus S-a născut. În vreme ce păstorii vegheau oile, mesajul despre naşterea lui Isus a ajuns la ei.

  Este un fapt bine-cunoscut, că luna decembrie cade în mijlocul sezonului ploios în Palestina, iar oile sunt ţinute în staul în această perioadă a anului. Întotdeauna păstorii îşi ţineau turmele, în ţarcuri, din octombrie până în aprilie. Ei îşi aduceau oile de la munte şi de la câmpie nu mai târziu de 15 octombrie, pentru a le proteja de sezonul rece şi ploios care începe din această dată. Aşa că, naşterea lui Hristos nu a putut avea loc la sfârşitul lui decembrie.

  Luca 2:1,3 ne spune că în vremea naşterii Domnului Isus a fost dat un decret „să se înscrie toată lumea … Toţi se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui.” Această înscriere nu putea avea loc pe timpul iernii. Cezar Augustus împăratul Romei, cu certitudine nu ar fi chemat populaţia la aşa ceva în mijlocul iernii. Călătoriile in această perioadă a anului erau extrem de dificile; aşa practic ar fi fost imposibil pentru toţi să împlinească decretul care le-a fost dat atunci. Domnul însuşi are o mărturie în legătură cu rigorile unei călătorii pe timpul iernii. El le spune oamenilor să se roage ca fuga lor de la sfârşit, să nu fie iarna (vezi Matei 24:20).

  În cartea sa „Religia tainică a Babilonului”, Ralph Edward Woodrow spune: „Pe vremea naşterii lui Isus, Iosif şi Maria plecaseră la Betleem să se înscrie. Nu există nici un document care să indice că înscrierea s-a făcut în miezul iernii. Un timp mai logic al anului ar fi fost toamna, la sfârşitul secerişului. Dacă aşa au stat lucrurile, la Ierusalim ar fi avut loc sărbătoarea Corturilor, fapt care ar explica de ce s-a dus Maria împreună cu Iosif (cf. Lc.2:41). Aceasta ar explica şi de ce nici chiar la Betleem „nu era cameră în han” (Lc.2:7). Potrivit lui Josefus, Ierusalimul era în mod normal un oraş de 120.000 locuitori, dar în timpul sărbătorilor, câteodată se adunau până la două milioane de evrei. Mulţimi atât de mari nu numai că umpleau Ierusalimul, dar şi localităţile din jur, inclusiv Betleemul, care se află la numai opt kilometri spre sud. Dacă Maria şi Iosif făceau călătoria atât ca să participe la această sărbătoare, cât şi ca să se înscrie, aceasta ar plasa naşterea lui Isus toamna. ”

  Nimeni nu ştie cu exactitate ziua în care S-a născut Isus, dar după toate probabilităţile El S-a născut între a doua jumătate a lunii septembrie şi prima jumătate a lunii octombrie, de Sărbătoarea Corturilor. Noi putem fi aproape siguri de aceasta pentru că lucrarea Sa pe pământ a durat trei ani şi jumătate, iar El a fost crucificat în ziua a paisprezecea a lunii Nisan, care corespunde cu luna aprilie în zilele noastre (vezi Ioan 19:31 şi Levitic 23:5). Dacă ne întoarcem înapoi trei ani şi jumătate în momentul în care Isus avea 30 de ani – atunci când El Şi-a început lucrarea Sa publică – ajungem undeva între lunile septembrie şi octombrie, adică luna Tishri din calendarul ebraic. Aceasta a fost cel mai probabil luna în care binecuvântatul nostru Domn a venit pe lume.

  Oricum, să ne amintim că nu data în care S-a născut Isus este importantă. Lucrul cu adevărat important, este că El S-a născut şi apoi a murit pentru păcatele noastre. Noi nu ne închinăm unui copil neajutorat culcat într-o iesle, ci noi ne închinăm lui Hristos cel înviat şi proslăvit care are toată puterea în cer şi pe pământ (vezi Matei 28:18).

  Originea Crăciunului
  Unde crezi tu, că îşi are originea Crăciunul? Cu siguranţă nu în Dumnezeu! Crăciunul a început cu cei ce se închinau soarelui, încă din timpul lui Nimrod, omul care a supravegheat construirea turnului Babel. Acesta este un alt motiv pentru care eu nu sărbătoresc Crăciunul.

  Cu mii de ani înainte de naşterea lui Isus, păgânii din toate ţările sărbătoreau pe 25 decembrie ziua de naştere a unui zeu, numit zeul soare. Semiramis, văduva lui Nimrod, a fost mama sa. Ea pretindea că este împărăteasa cerului. Ea a avut un fiu care se presupune că s-a născut pe 25 decembrie; numele său era Tamuz

  Potrivit cu toate religiile păgâne din acel timp, Tamuz a avut parte de o naştere miraculoasă; de-a lungul secolelor ea a fost celebrată cu petreceri, sărbători sălbatice şi orgii de beţie. Sărbătoarea păgână a zilei de naştere a lui Tamuz, se desfăşura chiar după exemplul pe care el l-a dat. El a fost cel mai mare iubitor de femei, de băuturi tari, de glume murdare, şi de alte distracţii senzuale. Se spune că el iubea pe toată lumea şi toată lumea îl iubea pe el. Iar 25 decembrie era ziua când toate religiile păgâne sărbătoreau ziua de naştere a lui Tamuz, zeul soare.

  Toate aceste lucruri sunt expuse clar în marea carte a lui Alexander Hislop „The Two Babylons” (Cele două Babilonuri). Orice enciclopedie serioasă va dovedi aceste lucruri.

  Unii vor spune:”Ce putem face dacă ne-am născut într-o lume păgână? Ce putem face dacă am fost îndoctrinaţi şi am crescut cu obiceiuri şi doctrine păgâne? O, da, noi putem face ceva! Hristos a spus: „Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” Deci, există doar un singur lucru drept pe care tu trebuie să îl faci cu privire la aceste obiceiuri păgâne, şi anume, să le respingi şi să nu ai nimic de-a face cu ele. Naşterea lui Hristos dintr-o fecioară este un eveniment binecuvântat, dar, sărbătorirea Crăciunului este un lucru rău şi păgân.

  Este simplu de văzut, nu-i aşa, căci Crăciunul este o sărbătoare păgână care a apărut în păgânul Babilon? Fie ca şi noi, credincioşi născuţi din nou să nu avem nimic de-a face cu aceasta.

 5. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 12:37:40

  plus inca ceva:::

  Crăciunul: o sărbătoare Catolică
  Un alt motiv pentru care eu nu sărbătoresc Crăciunul, este acesta: Crăciunul este o sărbătoare Catolică. De ce ar trebui eu să fur Crăciunul de la catolici? Ei îl au de la păgâni, iar eu îi las bucuros să îl păstreze.

  Remarcaţi ce a avut de spus Enciclopedia Americana despre Crăciun şi catolicism: „Crăciunul – Potrivit mai multor surse, el nu a fost sărbătorit în primele secole ale bisericii creştine, pentru că, creştinii obişnuiau să sărbătorească moartea unei persoane remarcabile mai degrabă decât naşterea sa. O sărbătoare a fost stabilită în memoria Salvatorului în secolul IV. În secolul V Biserica Romano-Catolică a ordonat să fie sărbătorită pentru totdeauna în ziua vechii sărbători Romane, date în cinstea naşterii lui Sol.” Crenguţele şi alte plante, vâscul, butucul de Crăciun, băuturile speciale pentru această ocazie, toate acestea sunt precreştine. Pomul de Crăciun s-a găsit chiar şi la romani. A fost adus din Germania în Marea Britanie.

  Enciclopedia Britannica are de spus următoarele despre Crăciun: „Crăciunul (adică, din engleză: “mesa lui Hristos”) nu a fost printre primele sărbători ale bisericii.”

  Să luăm însuşi cuvântul Crăciun (“Christmas” în limba engleză) şi să îl analizăm. Ce înseamnă el? „Mesa lui Hristos”. Mesa este o rugăciune, care este citită sau cântată, pentru sufletul unei persoane decedate. Un creştin născut din nou, nu are nimic de-a face cu mesele. Şi totuşi, mulţimi de creştini practicanţi, vor spune „Crăciun fericit” (Merry Christmas), fără să realizeze vreodată că de fapt spunând aceasta, ei amestecă preţiosul şi sfântul nume a lui Hristos cu o sărbătoare a demonilor. Domnul ne spune într-un mod cât se poate de clar, că nu trebuie să amestecăm numele Său cu vreo sărbătoare păgână sau cu vreun zeu păgân. Domnul spune în Ezechiel 20:39: „…şi nu veţi mai pângări Numele Meu cel sfânt…”.

  Crăciunul (daţi-mi voie să mă repet) este o sărbătoare Romano-Catolică. Noi o avem de la Catolici, şi ei o au de la păgâni. Pe 25 decembrie păgânii din Imperiul Roman sărbătoreau naşterea zeului Soare (Sol Invictus). După ce împăratul roman Constantin, a câştigat bătălia de la podul Milvian, în anul 312 d.Hr., el i-a obligat pe păgânii din imperiu să se boteze în biserica creştină. Astfel toţi aceşti păgâni botezaţi i-au depăşit cu mult ca număr pe adevăraţii creştini.

  Din moment ce, biserica se închina Domnului Isus ca şi Fiu a lui Dumnezeu, când 25 decembrie se apropia şi păgânii voiau să se închine lui Tamuz, zeul soare, Constantin a ştiut că trebuie să facă ceva. Aşa că el a vrut ca biserica să combine închinarea la Tamuz cu naşterea lui Hristos, aşa că a fost instituită o mesă specială, ca să fie toată lumea fericită. Toată această închinare păgână, a fost adusă în biserica creştină, şi a fost numită „Christ-mass” (mesa lui Hristos sau Crăciun).

  Da, de fiecare dată când spunem „Merry Christmas” ( în româneşte: Crăciun fericit !), noi de fapt amestecăm sfântul şi preţiosul nume al lui Hristos cu păgânismul.

  • rodi
   dec. 22, 2013 @ 12:42:50

   Tim, suntem pe drum si o sa citesc totul cand ne reintoarcem acasa.

   Punctul meu in dezbaterea cu sarbatoarea craciunului are mai mult de a face cu faptul ca crestinii repeta ce spun ateii, adica, ca, cumva toata religia crestina este o copie a miturilor pagane care sunt mai vechi decat crestinismul. Chiar daca s-ar putea dovedi ca au existat mituri asemanatoare inainte de nasterea lui Hristos, ele nu dovedesc ca crestinismul a copiat acele mituri pagane. Dar, se pare ca nu se pot sustine arugmentele ca miturile sau sarbatorile sunt mai vechi decat nasterea lui Hristos.

   Sunt tineri crestini care isi parasesc credinta din cauza acestor afirmati eronate (cel putin aici in SUA), pentru ca crestinii repeta aceste argumente fara sa le verifice.

   • rodi
    dec. 22, 2013 @ 12:47:45

    si mai un lucru intersant ce l-am auzit de la acest video lectura- (i- http://wp.me/p1eavz-eAd) ceea ce e greu de conceput, e traditia evreilor de a calcula ziua nasterii si ziua mortii, a profetilor din Vechiul Testament, aceeasi formula fiind folosita pentru Domnul Isus de parintii bisericesti. E ceva straniu si greu de conceput. Tu ai auzit de asa ceva?

    O sa revin peste cateva ore (maine pentru voi) 🙂

   • Tim Dubhy
    dec. 22, 2013 @ 12:57:15

    daca veti citi atenta cultura ebraica, istoria evreilor, istoria primelor veacuri, veti vedea ca totul a venit pe fond pagan… unii Parinti ai Bisericii au vrut ca paganii sau fostii pagani deveniti crestini sa nu mai aiba de-a face cu o sarbatoare pagana si atunci au introdus in locul ei o Sarbatoare crestina (dar nementionata in Biblie!), zicand „Isus este Soarele nostru” (Sf. Ciprian a fost unul dintre cei ce au afirmat asta!)… acum, sunt foarte multi extremisti care lovesc cu brutalitate, si nu cu dragoste…. dar argumentele nu sunt de origine atee… ateii doar le-au preluiat din cultura ebraica si istorie, gasind un argument solid si sincer de nezdruncinat!…. avand in vedere ca Satan domneste si perverteste, nici nu e de mirare ca a pervertit crestinismul… nu vedem oare ca , in ziua de azi, tot mai mult „lumesc” intra in Biserica? Chiar si fr. nelu Brie a spus despre „casele de schimb de la usa Bisericii”…. DE ACEEA, un prim pas ar fi curatirea de paganisme si de ceea ce face lumea, ptr curatie si diferenta fata de lume si MAI ALES concentarre pe Sarbatorit, si nu pe sarnbatoare, obiceiuri ce gadila firea sau elemente pagane care subtil ne erodeaza …cum ar fi chiar si nevinovatul bradut, dar care era dovedit simbol si obiect de inchinare la pagani…Si ce spune Pavel? nu vb el despre „carnea jertfita idolilor”, care nu ar trebui sa intervina in inchinarea la Dumnezeu? sau nu se vorbeste despre foc strain adus pe altarul de inchinare? totul este atat de subtil! si noi suntem atat de ignoranti si ne tinem cu dinti atat de sarbatoare, cat si de obiceiuri, uitand ca trebuie sa fim curati, diferiti, simpli, sfinti….

 6. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 12:42:16

  am trecut de la Sol Invictus la Tamuz prea repede, dar amandoi fiind „Zeul Soare” la diferite popoare si sarbatoririrea Zeului Soare perpetunadu-se de-a lungul secolelor la toti paganii (bineinteles, la fiecare cu alte nume, dar fiind de fapt vb de acelasi zeu!), atunci i-am identificat asa fara sa mai fac tranzitia de la Tamuz la Sol Invictus sau sa mai specific pe Sol Invictus….

 7. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 13:02:29

  nu cunosc tot…dar citeste cu atentie ce am postat eu… am studdiat acele teme si sunt pertinente si biblice… in curand va aparea si cartea lui Hisolp..Cele doua Babiloane…asta va fi relevanta in privinta babilonismelor!

 8. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 13:07:24

  Remarcaţi ce a avut de spus Enciclopedia Americana despre Crăciun şi catolicism: „Crăciunul – Potrivit mai multor surse, el nu a fost sărbătorit în primele secole ale bisericii creştine, pentru că, creştinii obişnuiau să sărbătorească moartea unei persoane remarcabile mai degrabă decât naşterea sa. A se vedea ca Pastele este sarbatorit in Biblie..dar Nasterea lui Isus NU!!!

  dar, repet, cititi cu atentie si de 2 ori..si nu cititi cu impitrivire…. caci daca suntem realisti TOTUL E PERVERTIT DIN CE IN CE MAI MULT…si multe dovezi sunt ingropate sau nedescoperite…. plus ca in perioada patristica teologia a fost explicata cu filozofia….. daca veti citi, de ex, despre doctrina Trinitatii, veti vedea ca ptr a o explica, s-au folosit termeni din filozofia greaca, iar cei din Ocdcident au folosit si termeni latini…. dar asta e alta discutie!
  Pe mine nu ma mai mira nimic…sunt constient in ce lume traim… am fost atins de extremis, dar oricum nu pot rezolva nimci..si ma mai calmez…. dar de paganisme chiar vreu sa ma feresc..si stiu ce spun.. sunt istoric totusi, dar chiar si asa stiu ca istoria este scrisa de invingatori, iar invinsii nu prea au fost lasati sa scrie istorie oficiala, ci subterana… anabaptistii sunt eun exemplu in acest sens…:)

 9. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 13:24:58

  si un comentariu al unui prieten din Cluj, teolog mesianic, fost baptist la Beni Faragau in Biserica acum cativa ani…. tipul tocmai va obtine un master in Studii ebraice si orientale (sumero-akadiene)…plus ca el a tradus „Cele doua Babiloane” ale lui Al. Hislop, ce am spus ca vor aparea anul viitor in librariile din Romania

  Messianic Restorer via Evreii Mesianici
  6 hours ago · Edited ·

  Un documentar bine întocmit. Traducerea acestui documentar, cu foarte puţine excepţii, este, de asemenea, una reuşită şi credibilă.
  Mai precizez că istoria „zilelor magice” ale Crăciunului şi Anului Nou provine, într-adevăr, din Orientul Apropiat antic, dar nu de la paleo-babilonieni, ci de la sumero-akkadieni care, iniţial, aveau 5 zile magice, în conformitate cu punctele cardinale: nord, sud, est, vest şi vârful ziguratelor. (În vârful ziguratelor era edificat un templu, prin care, în decursul celor 5 zile, Cerurile se pogorau pe Pământ, Zeul se pogora în grădina PARADISIACĂ, bine udată, a templului său. Relaţiile cu cartea Genesa sunt multiple şi…deosebit de interesante )
  Mai adaug că în Sumer şi Akkad, porcul era sacrificat pentru zeii Iadului (foarte rar erau jertfiţi şi câini).
  Carnavalul (mai ales cel de la Rio; a se vedea etimologia termenului „carne-vale”) îşi are obârşiile tot în păgânism.

  Porunca biblică este şi rămâne: „Ieşiţi din mijlocul lor şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat şi vă voi primi; Eu vă voi fi Tată şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul cel Atotputernic” (II Cor. 6:17,18).

  PS. eu m-am cam contrat cu el… ptr ca e foarte ferm si spune de parasirea acestei sarbatori pagane, roi eu spun ca daca D-zeu a ingaduit-o si stiee El de ce, macar sa ne curatim si sa ne concentram pe Sarbatorit..

  Deci, nu vreau sa te corup la vreo parere, dar ia in calcul si aceste posibilitati despre care nu am fost invatati, dar care sunt mai arugumenatte biblic decat ce stim noi de la inaintasii care oricum acceptasera Craciunul…. nu poti ignora aceste informatii…nu ai cum! iar luarea lor in considerare, macar ne vor desclesta dinstii inclestati pe o sarbatoare pagana, IN CARE INCEPEM SA UITAM, CA SI SOCIETATE, DE ISUS, SI DAM SLAVA MOSULUI (nu cumva si crestinii aburesc pe copii lor cu Mosul??)

  Eu unul, de cand am aflat aceste lucruri, nu le mai pot ignora… si recunosc ca am fost si inca sunt destul de daramat si nu stiu ce sa mai cred… ptr ca nu pot sa mai pun botul la toate povestile cand sunt atatea dovezi..:)

 10. Tim Dubhy
  dec. 22, 2013 @ 13:37:25

  uite… iti ma dau , acea carte mult trambitata „Cele doua Babiloane”, dar in engleza!)…. (daca te vei interesa temeinic, vei afla ca acest Alexander Hislop a fost un teolog scotian si si un speciaqlist in orientalism, facandt niste afirmatii cu privire la arheologie si descoperiri arheologice, care si-au gasit implinirea ulterior, dupa moartea lui….

  http://www.biblebelievers.com/babylon/00index.htm

  • rodi
   dec. 22, 2013 @ 20:14:26

   Tim
   Imi aduc aminte cand eram copil in Romania, cum comunistii nu au recunoscut Craciunul. Deci toata lumea mergea la lucru, fortat, ba chiar veneau cu asa zisul Mos Gerila, care impartea cadouri copiilor. Pomii de Craciun nu-i puteai cumpara decat dupa ziua de Craciun. Dar oamenii de credinta tineau totusi aceasta sarbatoare chiar daca era ilegala. Si ei Il sarbatoreau pe Isus asa cum se facea in intreaga lume crestina. Astazi dupa caderea comunismului, crestinii sunt liberi sa sarbatoreasca aceasta zi sfanta a Nasterii Domnului, dar tot mai mult apar unii asa zis crestini, care ar vrea sa termine cu aceasta sarbatoare spunand ca de fapt 25 decembrie ar fi o zi pagana, (referitor la solstitiu). Dupa parerea ta comunistii care erau atei au avut dreptate? Ca ei de fapt vroiau sa ne faca un bine ca sa nu sarbatorim ceva pagan? De ce erau ei impotriva Craciunului atunci? Ba mai mult in America ateii si altii se lupta an de an ca sa scoata aceasta sarbatoare sau sa ii schimbe semnificatia. Nu vezi ca mai nou ei iti ureaza ,,Happy Holiday”, si nici no vor sa mai iti ureze ,,Merry Christmas”, ca sa nu cumva sa supere, chipurile, pe ceilalti de alta credinta(atei,evrei,musulmani, budisti, hindusi sau ce or mai fi ei). Eu cred ca ar fi bine sa iti dai seama ce se intimpla si de ce toata lumea care nu-L accepta pe Christos ca fiind Fiul lui Dumnezeu vrea sa strecoare tot felul de neadevaruri sau datini pagane ca sa ne faca si pe noi crestinii sa acceptam minciunile lor, si sa credem ca intr-adevar Craciunul nu ar trebui sarbatorit de crestini? Eu iti zic astfel: daca Craciunul, in engleza Christmas, care inseamna Sarbatorirea lui Christos sau Cina lui Christos sau in limba italiana este Bono Natale, adica Nasterea cea Buna adica al unui Mantuitor care este Christos, in Limba spaniola Feliz Navidad, si asa mai departe, toate acestea au ca semnificatie Nasterea Domnului Isus, Mantuitorul, Mesia. Nu stiu de ce in limba Romana se numeste Craciun, dar stiu ca comunistii si ateii sau impotrivit vehement acestei sarbatori facand-o ilegala. Noi ca crestini sarbatorim aceasta zi care este sarbatorita de secole dea randul pentru ca sarbatorim Nasterea Domnului pe 25 Decembrie odata cu tot crestinismul din intreaga lume. Nu sarbatorim nici un solstitiu si nici o sarbatoare pagana ci Il sarbatorim pe Christos care a venit in lume si S-a nascut printre noi. De ce vrem noi unii sa cadem in capcana celor netaiati imprejur cu inima, adica celor care nu-L iubesc pe Christos!!! Este bine sa ne trezim si sa vedem realitatea…
   Un comentariu de la AC via Agnus Dei

   • rodi
    dec. 22, 2013 @ 23:15:22

    Tim (de la Rodi) eu ti-am citit comentariile, dar nu am reusit sa intru la linkuri in seara asta. Incerc sa intru la ele maine dimineata. Pe mine ma intereseaza subiectul si in special sa dau cautare si pe google la autorii care mi i-ai dat sa vad ce se scrie si de ei si de veracitatea lor. Multumesc pentru tot materialul care l-ai prezentat si care ma va ajuta in studiul personal la acest subiect.
    Rodi

   • Tim Dubhy
    dec. 23, 2013 @ 02:25:09

    pai daca nu stii, de ce ta avanti, Rodi?:)
    Afla ca Craciun era cica numele hangiului care i-a primt pe Maria si iosif, si care cica le-a dat grajdul lui…acum si aceasta idee imbraca diferite forme… naumai ca nu a fost grajd, ci iesle….altii zic ca a fost epstera..altii mai stiu eu ce,,,,
    Ideea este ca Sarbatoritul, Isus a fost inlocuit cu Craciun, ca si personaj principal… si orice se face, mai ales in ziua de azi, mai multa atentie este pe sarbatoare si pe obiceiuri, nu pe sarbatorit..si aatunci cum poti sa sustii ce sustii?
    cum poti sa numesti asa-zisi crestini pe cei ce lupta impotriva acestor paganisme?
    A,,,ca o fac cu cu brutalitate, asta e o extrema.. dar si Ilie sau Ioan au fost foarte duri in raspandirea adevarurilor, si nu au facut compromisuri…. dar nu au fost ei ptr atsa oamenii lui Dumnezeu?
    Vezi ca si tu ai cazut in capcana de a da verdicte..:) Asa ne spurcam fiecare tabara una pe alta… si poate niciuna nu avem dreptatea absoluta..:)))
    Oricum, eu dupa ce am studiat mai profund, am vazut ca aceasta Sarbatoare a fost suprapusa peste o sarbatoare cu origini pagane si cu obiceio\iuri pagane..si cum era de asteptat, toate formele si simbolurile si obiceiruile pagane au fost transportate in Sarbatoare creastina…. vrei dovezi? studiaza de unde a venit si cu ce semnificatie fiecare simbol sau obicei… Dumnezeu nu Isi imparte slava cu NIMENI…. vedem acest principoiu in VT..si daca acum avem har, caracterul Lui nu S-a schimbat!!!
    uita-te de ex, ce este cu Suveranul Pontif, titlul papei.,..vine de pa pontifex Maximus, care vine tocmai de la babiloniei, si insemna „pastratorul podului”..podul de legatura dintre oameni si zeii slujiti (demonii lui Satan!)…. e o discutie lunga…dar aceasta istorie merge pana la inceputurile omenirii….si a trecut de la babilonienil, la persi, apoi la greci, fieliera pergam, apoi la romani….
    Tu nu vezi ca tot ce s-a introdus de catre imparatii romani in crestinism a fost mixat cu paganismul? asa s-a intamplat si cu Craciunul!:))
    Insusi etimologia numelor spune asta! :))

 11. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 02:34:13

  si chiar ca e bine sa vedem realitatea..dar nu vrem sa o vedem..:)
  Aici nu se pune accentul pe a accepta sau nu a acepta pe Fiul lui Dumnezeu..ci cum o faci, si daca Il accepti, nu cumva vrei sa Il accepti ;la pachet cu chestii care nu au nici o legatura cu El?:)
  Nimeni nu a negat ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, care S-a intrupat in omul Isus, Omul -Dumnezeu!
  Dar o data nebiblica sid estul de imprecisa prin nepomenirea ei in Biblie, a devenit dintr-odata sigura ptr ca unii au vrut ca Soarele pagan sa fie inlcuit cu Soarele divin, Isus…. asta e substratul de fapt… numai ca s-au transportat in crestinims toate paganismele..si in ziua de azi e din ce in ce mai mult si mai confuzabil….

  in fine..nu mai are rost…. fiecare ne vom spurca unul pe altul….si poate fara rost…:)
  dar invata sa interpretezi corect istoria, cronologgia datelor, originea si semnificatia simbolurilor…. si sa le aduci pe toate la esenta Bibliei…asta e de fapt miza…
  de aceea am si pomenit ca nu mai vreau sa ma lupt brutal pe aceasta tema, desi stiu ce stiu si am dovezi ptr ces stiu..si sincer… cu cat studiez mai mult, mi se confirma faptul ca Isus nu s-a nascut pe 25 decembrie….si nici nu s-a pomenit data sau sarbatorirea nasterii Lui de catre apostoli in nici o epistola… despre Paste si semnificatia pastelui, avem trimiteri chiar si in epistole…:)
  Asa ca, eu am devenit foartee rezervat..si nu pot sa omit nici o interpretare dintre cele doua, desi una dintre ele este mai buna si mai decouemnata biblic si istoric…

 12. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 04:34:26

  exista un principiu: „forta argumentului”… ptr 25 decembrie unul dintre putinele arumente este acela ca Parintii Bisericii au hotarat, la un moment dat, sa introduca o sarbatoare crestina in locul unei sarbatori pagane… numai ca aceasta sarbatoare crestina nu este mentionata in Biblie (deci nu e biblica), nasterea Domnului nu a devenit sarbatoare mentionata in Biblie, spre deosebire de Paste, Cincizecime, si celelelat Sarbatori biblice… mai mult decat atat, toate simbolurile din paganism au fost aduse in crestinism, si li s-au dat conotatii crestine..insa daca la origini ai aluat (care simb pacatul), ce spune Biblia? 1 Corinteni 5:6 „Nu vă lăudaţi bine. Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată plămădeala?”; 1 Corinteni 5:7 „Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştile nostru, a fost jertfit” [Culmea! Hristos este numit Pastele nostru, dar niciodfata Craciunul nostru! :)))];
  1 Corinteni 5:8 „Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului”-ni se spune de aluat vechi, ce tine de datini si forme, si de aluat, ce tine de atitudine, si ni se vb de azimile (deci fara aluat dospit) cuartiei… mmmmm! oare ce-o fi insemannd?

  REVENIND… si acum, exista argumente contra date de 25> argumentul calendarului ebraic si a anotimpurilor ebraice -u nde intra si treaba cu pastorii din camp-, a sarbatorilor ebraice corelate cu implinirea in Hristos, a cetei lui Zaharia -punct de pornire ptr o cronologie-, a cronologiei istorice a Bisericii si datelor ei, a marturiilor unor oameni pe care nu ii poti numi asa-zisi crestini (ex. Spurgeon!), si si mai mult, ce am mentionat mai sus: adiuca nementionarea Sarbatorii in Biblie, lipsa de dovezi ca ucenici ar fi sarbatorit Nastereea (daca ar fi asa, trebui sa se scrie DE CATRE UCENICI . ebanghelisti sau apostoli acest lucru!)… ca s-au gasit 2-3, fen Clement sau Hipolit sa scrie cate ceva ce au crezut ei si poate era caz izolat, dar nu general, mie nu imi spune prea multe, biblica nu o face oricum..dimpotriva acesti doi au furnizat material de lucru ptr cei ce aveau sa introduca aceasta sarbatoare cateva secole mai tarziu…
  plus ca, daca si necrestinii (si multi dintre ei si ortodocsi cu numele) sustin ca e sarbatoare de origine pagana, si nu biblica, iti dai seama ce patetici sunt crestini care nu tin seama de argumentele pro si contra…:)))

  CONCLUZIE…. ignora aceste argumente, dar imi vei arata ca nu ai sa ai prea multe argumente…
  eu unul, repet, nu pot sa nu tin cont de ele… si de multe altele, ce tin de sfintenia lui Dumnezeu si neasocierea Lui cu paganismul…. iar ca prim pas, curatirea de toate paganismele (asta daca vrem sa fim cu adevarat biblici si crestini, nu numai cu numele si sa devenim deci „asa-zisi”) si concentrarea pe SARBATORIT (ceea ce , in zilele noastre, se dovedeste a nu fi, caci lumea se concentreaza pe Mos, pe brad, pe cadouri, mentionandu-L sporadic pe „bunul Dumnezeu”, si din ce in ce mai rar pe Isus, adevaratul Sarbatorit!)
  CAM ASTA E REALITATEA! si nu poti s aimi cer sa ma trezesc la o realitate mai bunaq! Asa ca iti intorc sfatul, care e mai valabil ptr tine si cei ce lovesc in FORTA ARGUMENTELOR! 🙂

  • Tim Dubhy
   dec. 23, 2013 @ 05:03:42

   “Isus este Soarele nostru” (Sf. Ciprian a fost unul dintre cei ce au afirmat asta! Pe la mijlocul secolului al III-lea, Sfântul Ciprian de Cartaginal, clama extaziat: Oh, ce magică lucrare a Providenţei că ziua în care Soarele s-a născut … Hristos şi el se naşte)…

  • rodi
   dec. 23, 2013 @ 09:24:18

   Tim,
   ai zis „invata si interpreteaza corect istoria”.
   Asta si vreau. Si uite ca am citit capitolul despre Craciun din cartea ‘The Two Babylons’ si desi autorul pare a fi bun, un reverend al Bisericii din Scotia’, totusi se spune ca nu foloseste surse istorice in ce spune, ci amesteca tot felul de mituri si face tot felul de presupuneri bazate pe ideile lui. Pe deasupra, cartea lui este manual pentru Martorii lui Iehova.

   Daca ai timp, citeste, folosinf Google translate pagina asta (nu e lunga). http://www.equip.org/articles/the-two-babylons/
   Iar saitul unde e publicat articolul este unul foarte credibil.

   Baiul e cand crestinii se folosesc de argumente fara suport istoric ca sa dovedeasca ceea ce ateii vor sa dovedeasca ca Hristos este doar un mit. Pentru tine si pentru mine nu conteaza, noi nu ne vom pierde credinta niciodata (cat timp ne incredem in Dumnezeu), dar multi sunt incercati in credinta lor si nu ar trebui sa vorbim asa de usor despre cei care aluneca si isi pierd credinta. Daca nu ai stiut, chiar Pastorul Nelu Brie povestea ca la cateva luni dupa ce sa botezat, si chiar a fost botezat si cu Duhul Sfant si totusi a avut o mare criza a credintei lui. Spunea fratele Brie, ca dupa ce si-a consultat pastorul, pastorul i-a zis, „Nu ti tie rusine, nici nu ti s-a uscat cerneala de pe certificatul de botez si tu ai criza a credintei?” Pai, uite ca Dumnezeu ingaduie sa se intample si crescand ca fiica de pastor, am invatat ca fiecar suflet este EXTREM de pretios si demn de tot ajutorul de a fi salvat din necredinta lor. Pentru mine asta inseamna dragostea de aproapele din 1 Corintei 13. „Dragostea face totul”. Crede-ma ca festivitatile nu inseamna nimic pentru noi, dar e trist cand cruciada impotriva Craciunului devine o Evanghelie in sine. Si astia uita de Sarbatoritul ca si cei care sarbatoresc pentru festivitati. (Aici ma refer la cei care vrea sa ne impuna ce sa mancam, ce sa sarbatorim, etc) Spurgeon a fost mai intelept. El l-a predicat pe Hristos in toate.

 13. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 04:42:20

  si mai e ceva… daca parasesti credinta in Domnul din cauza unei sarbatori controversate, arata in cine te-ai increzut de fapt si ce e mai important ptr tine… controverse si neraspunsuri la intrebari vor fi intotdeauna, dar doar ptr ca nu ai raspunsuri sau iti este argumentata nebiblicitatea unui lucru sau a uneo sarbatori in acest caz, daca din aceste cauze pleci de la credinta, mie si celorlalti ne arati in cine ai crezut d efapt si ce e mai important ptr tine..ptr ca Domnul ne cheama la El, si ptr aceasta trebuie sa murim fata de firea si placerile noastre DACA TREBUIE!!!!

  • rodi
   dec. 23, 2013 @ 09:26:05

   vezi raspunsul meu, partea aia cu Nelu Brie mai sus… Nu trebuiesc dispretuiti oameni care se lupta cu credinta lor; trebuiesc ajutati.

 14. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 09:41:12

  vezi ca esti in mare eroare…. Hislop a fost scotia..teolog… si foarte bine documentat… a avut legaturi f directe cu cel ce a descoperit cetatea Ninive.. Layard… prin 1864…

  Traducatorul acestei carti este un prieten din Clkuj ptr care bag mana in foc ..este foarte bazat in ebraism si orientalism…. el a tradus din engleza… acum e logic sa nu poti oferi toate datele…dar Hislop a trait prin anii 1800….. si subiectul e f vast..si atunci se faceau multe descoperiri… in acest domeniu, al babilonianismului, Hislop e expert… ca nu vrem sa acceptam , e partea a doua!

  cat despre martori, ei oricum vor lua ce e al nostru si va lovi in noi, unde pot…. problema nu este la cine a scris aceats carte, ci 1-la cei ce o folosesc cu scop marsav si 2-la cei ce dau rpimej celor de la 1

  • Tim Dubhy
   dec. 23, 2013 @ 09:44:26

   „vor lovi} in loc de „va lovi”

   oricum, ideea este ca ti-am dat mai multe argumente contra datei de 25 decat pro data de 25..asta ptr corectitudinea datei, si ptr a arata si de ce e mai important s ate concentrezi pe Sarbatorit, edcat pe data care e gresita istoric..:)… DAR, nu am vrut sa smulg nimanui aceasta sarbatoare…. ci sa provoc la regandire..la concentrare pe Sarbatorit si la diferenta fata de lume si la lasarea paganismelor (si cred ca am zis aceste lucruri de 10 ori pana acum!)

   • rodi
    dec. 23, 2013 @ 10:01:08

    am inteles asta Tim. Si cum am scris in comentul anterior, eu nu cred ca dec 25 e data nasterii. Nimeni nu o stie. nu asta a fost argumentul meu.

  • rodi
   dec. 23, 2013 @ 09:59:50

   Wikipedia il da datele (si astea nu se pot falsifica ca aunt din 1800) „Alexander Hislop (born Duns, Berwickshire, 1807; died Arbroath, 13 March 1865) was a Free Church of Scotland minister”. Alexander Hislop was a Free Church of Scotland minister. In 1831 he married Jane Pearson. He was for a time editor of the Scottish Guardian newspaper. As a probationer he joined the Free Church of Scotland at the Disruption of 1843. He was ordained in 1844 at the East Free Church, Arbroath, where he became senior minister in 1864. He died of a paralytic stroke the next year after being ill for about two years.

   Asa ca prietenul tau il considera teolog, dar el nu a fost teolog. Cartea lui controversata l-a propulsat la faima.

   Eu nu argumentez ça Craciunul ar fi fost pe decembrie 25 de loc. Ci verific surse care spun ca parintii bisericesti ar fi sarbatorit ziua asta independent de paganatatea din jurul lor.

   Si cum ti-am zis, de ce ma intereseaza? Pentru ca in facultati asta este unul din argumente folosite impotriva crestinilor prin care ateii cred ca demonstreaza ca toata Biblia ar fi doar o copie dupa mituri pagane. Ceea ce e fals si ceea ce ei nu pot sa sutina, decat icnearca tot cate un pic sa strecoare tot felul de opinii fara sa le documenteze. Iar crestinii ii ajuta, oferind si ei tot felul de opinii care nu le pot documenta decat prin presupuneri si opinii de la altii.

   • Tim Dubhy
    dec. 23, 2013 @ 10:11:55

    daca tu crezi orice spune wikipedia si iei de sursa autoritara, e problema ta..eu m-am prajit cu wikipedia..:)))

    stii ce inseamna teolog? absolvent de teologie…doctor in teologie… slujitor al amvonului si scriitor… si daca zici ca doar acea carte l-a propulsat, iar aratiu cat de putine cunosti..oricum wiki da niste date foarte generale si f pe scurt…daca vei cauta, vei gasi mai multe, dar nu pe wiki… (eu de 13 ani folosesc wiki..si am luat de multe ori plasa..asa ca il mai folosesc doar punct de plecare sau dse lansare catre alte surse..si compar sursele.!)

    si nu pe internet vei gasi adevar pur..ca acolo multi isi baga ghaira si intervin pe texte… ci tot in cartile din biblioteci sau cartile originale scanate, unde nu se poate interveni pe text..:)

    „parintii bisericesti ar fi sarbatorit ziua asta independent de paganatatea din jurul lor.”?????
    pai daca ei au inlocuit o sarbatoare pagana si au permis transbordarea simbolurilor din paganism in crestinism, cat de credibili mai sunt?:)
    NU a existat prea multadependenta fata de paganism..iar istoria si faptele ulterioare arata asta…. incet incet s-au strecurat erori….deoarece la radacina s-a permis putin ALUAT!!!!
    SI REPET! SARBATOAREA ACEASTA NU E BIBLICA..e EXTRABIBLICA…. si nu toti Parintii sunt de luat in seama in toate..de aceea trebuie selectie dura si aducere la Scriptura..ce e extra-Scriptura pica pe locul 2!

    Oricum, studiu placut si cu deschidere spre surprize… daca vei continau pe drumul cel bun, cantarind bine lucrurile, vei avea mari surprize..cum eu le-am avut..si crede-ma nu sunt oehovist, cum am si fost acuzat..si nici fanatic…doar iau in seama adevarurile si sursele mai demne de incredere…. ca iabsolvent de istorie si pasionat de storie si teologie, am un avantaj in asta..:)
    nu sunt nici habotnic..consult si surse ortodoxe si catolice…dar nu inghit orice!
    si te las aceeasi rpovocare.. FORTA ARGUMENTELOR!

    • Tim Dubhy
     dec. 23, 2013 @ 10:14:12

     rectific… in loc de „NU a existat prea multadependenta fata de paganism”, a se citi „NU a existat prea multa independenta fata de paganism”

    • rodi
     dec. 23, 2013 @ 10:34:34

     Tim,
     tocmai da-mi si mie posibilitatea sa nu inghit orice 🙂

     • Tim Dubhy
      dec. 23, 2013 @ 11:27:40

      k..rodi…. scuze daca am gresit…dar cum am vazut ca acest Ralph Woodrow scrie acel articol, si stiind ce a facut el, am crezut ca acel site e catolic preluand acelasi tip de articol de la Ralph Woodrow…

      Cat despre Ralph Woodrow (care a scris Religia tainica a Babilonului), acesta DIN SLABICIUNE a retractat totul, spre satisfactia catolicilor..cunosc povestea lui… desi el nu fusese original, ci preluase de la Hislop..asa ca, oricum, nu e o mare pierdere..si asa era f succint..:)

      uite de exexplu cum scriu catolicii despre acesta

      http://mihaisarbu.wordpress.com/2011/09/22/de-ce-a-fost-renegata-%E2%80%9Ereligia-tainica-a-babilonului%E2%80%9D-de-propriul-autor/

      asa ca…daca acel site este al unui baptist, atunci si-a luat drept sursa pe unul care retracteaza ce sustine initial si un schimbabil dupa cum ii bate vantul! 🙂

      • rodi
       dec. 23, 2013 @ 12:00:07

       poti sa-l vezi ca un schimbabil sau poti sa-l vezi ca si cineva care si-a facut mai multe teme si rezultatele probelor in istorie nu au tinut. Hislop si-a construit detalii in afirmatiile lui, de ex. cum sa stie el ca Nimrod a fost un negru urat si sotia sa a fost blonda, frumoasa cu ochi albastri? Cum zic, daca ar avea citate ar fi mai usor pentru noi sa discernem ce zice. Oricum, suntem frati in Domnul si ne respectam unii pe altii si ne invatam, Duhul lui Dumnezeu ne va lumina si va lucra in noi, daca suntem sinceri cautatori ai adevarului. Domnul sa ma ajute pe mine, in primul rand, apoi casa mea si toti fratii si cunoscutii nostri ca sa (cum zici si tu) o rupem cu paganatatea si mai ales cu pacatul! Noi va dorim bucurii cu Domnul in fiecare zi! 🙂

       • Tim Dubhy
        dec. 23, 2013 @ 16:12:35

        ai intalnit de ex, explicatia ca Adam ar fi fost de culoarea pamantului la piele? sau ca semnul lui cain ar fi fost faptul ca era negtu? eu am intalnit..la niste evrei..:)

 15. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 09:50:03

  cat despre siteul dat de tine e unul catolic… si cel ce a preluat de la Hislop, Ralph Woodrow (scriind religia tainica a Babilonului), DIN SLABICIUNE a retractat totul, spre satisfactia catolicilor..cunosc povestea..deci, lasa-0ma cu credibilitatea acelui site..:)

  uite de exexplu cum scriu catolicii despre acesta
  http://mihaisarbu.wordpress.com/2011/09/22/de-ce-a-fost-renegata-%E2%80%9Ereligia-tainica-a-babilonului%E2%80%9D-de-propriul-autor/

  (si e logic..Hislop a lovit in papalitatea care a preluat toate paganismele, inclusiv titlul Pontifex MAximus (Pontiful Maxim sau Suveranul pontif), despre care ti-am spus mai sus!)

  Dar daca acesti catolici lovesc in Hisloip, tu nu pune botul la ei…:)

  • Tim Dubhy
   dec. 23, 2013 @ 09:52:57

   deci site-ul dat de tine e credibil DOAR ptr catolici, iar acel Ralph Woodrow, dupa ce ca a preluat de la Hislop, fara sa fie deci original, a mai fost si las si fara coloana vetebrala, retractatnd totul…daca ai curajul sa il crezi pe acest om si acel site, atunci „Vaya con dios!”

   • rodi
    dec. 23, 2013 @ 10:28:37

    „cat despre siteul dat de tine e unul catolic…”
    ce the face sa crezi asta?
    Tim, vezi ca esti eronat. Saitul acela este a unui baptist fundamentalist care credea in continuarea darurilor Duhului Sfant, el a instituit doua saituri, ambele fiind folosite de Baptisti, Baptisti reformati, luterani si evanghelici. Cele doua saituri sunt Christian Rsearch Institute si publicatiile/revistele lor sunt la Christian Research Journal. Aceste publicatii sunt studiate de teologi si evanghelisti si poate stii pe unul dintre cei mai bine cunoscuti lideri care activau (nu stiu daca la momentul asta mai e acolo, ca e batran) este Hank Hanegraaf. Deci, catolicii nu ar avea nimic de a face cu aceste doua misiuni. Si stiu asta nu de la Wikipedia, stiu pentru ca in lumea baptista reformata se citesc si se urmaresc.

    Walter Martin este cel care a aratat prin anii 60 ca adeventistii nu sunt au doctrine evanghelice in lucruri/crezuri de mana a doua (nu stiu cum s-ar zice in Romana). Asa ca vei gasi scrieri adventiste impotriva lui din cauza asta.

  • rodi
   dec. 23, 2013 @ 10:29:12

   Deci Walter Martin a fost Baptist, nu catolic.

 16. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 09:56:07

  iar Spurgeon a fost intelept din rpisma articolului acela unde a a els sa fie mai bland..dar ia sa citesti ce a spus el despre toate sarbatorile, in alte predic..ti se zbarleste parul si nu il vei mai considera intelept… ptr ca a fost fff dur, conservator, calvinist, predestinationist!
  adevarul este ca trebuie sa lupti contra paganismului… daca ar fi Ilie sau Ioan sau chiar Spurgeon acum in viata, crede-ma ca multi ar deceda..:)))

  • rodi
   dec. 23, 2013 @ 10:19:12

   situ cine a fost spurgeon si i-am citit multe din articole, ca si ale lui Tozer, care a fost pastor aici in orsaul meu, Ravenhill… etc.

 17. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 10:00:53

  iar cand crestinii isi permit sa se joace cu pacatul si paganismele, fara sa se informeze, ci inghitind totul, crezand ca ei le stiu pe toate, dar nestiind de fapt nimic, nu mai ai cum sa nu lovesti in conceptiile lor…caci sunt pervertite!!!!!!!!!

 18. Tim Dubhy
  dec. 23, 2013 @ 16:13:51

  asa ca nu il mai blama pe Hislop, ptr ca sigur a stiut mai multe ca noi…iar acel renegat RW , pe langa ca nu a fost original, su-a stirbit si dramul de incdereder prin acceptarea compromisului..de frica..sau de interes…el stie..si Domnul! 🙂

 19. Tim Dubhy
  dec. 24, 2013 @ 07:25:28

  referitor la articolu dat de dvs
  http://www.equip.org/articles/the-two-babylons/

  am comentariile prietenului meu, traducatorul cartii in lb romana..repet… imwediat va obtine masterul in studii ebraice si orientale… dar nu conteaya diploma, ca oricum e cu un aps in fata la cate a studiat in 15 ani de yile… deja isi pregateste lucrarea de doctorat..:)… daca pe mine ma mai contrayiceti, acest om este IMBATABIL. 🙂

  Messianic Restorer În primul rând, Woodrow e un prost. Mai întâi se inspiră la greu din Hislop, scrie, popularizează, apoi zice „Oh, am greşit pentru că a greşit Hislop…” Nu, a greşit pentru că nu a acţionat conform principiului „Cercetaţi toate lucrurile, păstraţi ce este bun, feriţi-vă de orice PARE rău”…See

  3 hours ago · Edited · Like
  Messianic Restorer În al doilea rând, Hislop a folosit ediţii diferite ale operelor lui Pausanias, Herodot etc. Woodrow nu are nici pe departe cultura lui Hislop, nu are nici intuiţia acestuia (lingvistică sau de orice alt gen) şi, mai mult, nu e în stare să caute într-o bibliotecă ediţiile folosite de Hislop. Se pare că evanghelicii moderni, dacă nu le-ai dat referinţa, sunt picaţi pe spate ca şi cărăbuşii, ceea ce e o mare ruşine pentru un norod care a auzit că Daniel era de 10 ori mai bine instruit decât colegii săi de Academie, dar nu fac nici un efort pentru a fi pregătiţi măcar de două ori mai bine decât propriii lor colegi de muncă: uită-te cum pocesc pocăiţii sărmana limbă română sau cum se enervează mulţi atunci când aud de teologie sau cultură exterioară Bibliei. Revenind: pentru ca Woodrow să fi ştiut ce voia să spună Hislop cu privire la războiul dintre Nimrod şi Şem/Sem, ar fi trebuit să ştie că această istorioară apare în Talmud…dar la ce să mă aştept atunci când Woodrow provine dintr-o cultură care a scris cu mare obrăznicie într-o carte pentru şcoala duminicală „Când Isus era mic, el frecventa duminica biserica din satul Lui…” sau un renumit traducător, pentru a contextualiza, a tradus „Epistola către romani” drept „Epistola către washingtonieni”, de zici că în Universul acesta galaxiile se rotesc în jurul buricului americanilor.

  Messianic Restorer Întrebare: dacă Woodie a regretat că a scris şi popularizat cartea întrucât era eronată, a dat cumpărătorilor banii înapoi, sau pocăinţa se manifestă până e vorba de bani?… „Fraaaaaţilor, v-am dat o ţeapă finaciaaaaară… Iertaţi-măăăă…dar eu îmi păstrez banii, fraierilor!”… Înţelegi cum stau lucrurile, un „creştin” ca ăsta nu ştie că dacă ai produs o pierdere fratelui tău, trebuie să-i restitui banii şi apoi să-l despăgubeşti suplimentar, el îţi răspunde că asta e sub Lege, iar el trăieşte sub Har…

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: